Κανείς δεν απαντά το τηλέφωνο στα γραφεία των δύο ΜΚΟ που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, το οποίο εδώ και μία εβδομάδα ταλανίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και που αφορά διαφθορά μέσω δωροληψίας από το Κατάρ. Απ’ έξω φώτα δεν φαίνονται, ούτε κάποια κίνηση εντός των γραφείων.
Οι οργανώσεις “No Peace Without Justice” και “Fight Impunity” μοιράζονται την ίδια διεύθυνση σε ακριβή συνοικία των Βρυξελλών, όπου βρίσκονται κυρίως κυβερνητικά κτίρια. Οι επικεφαλής των δύο ΜΚΟ περιλαμβάνονται στους τέσσερις ανθρώπους, κατά των οποίων από τις 9 Δεκεμβρίου έχουν ασκηθεί διώξεις για διαφθορά, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Σε δήλωσή τους οι εισαγγελείς επισημαίνουν πως υποπτεύονται ότι συγκεκριμένοι ευρωβουλευτές και βοηθοί «πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα, ώστε να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου».
Το Κατάρ απορρίπτει τις κατηγορίες περί εμπλοκής του. Η διοργανώτρια χώρα του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει καταβάλει επώδυνη προσπάθεια για να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα της και να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι των εκτεταμένων επικρίσεων που δέχεται στη Δύση εξαιτίας των όσων (δεν) πράττει αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, προωθεί μέσω λόμπινγκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις επιδιώξεις της για ζητήματα ταξιδιωτικών θεωρήσεων και μεταφορών.
Ο δικηγόρος του προέδρου της Fight Impunity Πιερ-Αντόνιο Παντσέρι δεν μιλά. Αρνείται να σχολιάσει τον φερόμενο ρόλο του εντολέα του σε μια υπόθεση που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μπλοκάρει τις εργασίες του σε υποθέσεις που σχετίζονται με το Κατάρ.
Ο Γενικός Γραμματέας της No Peace Without Justice Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα αποφυλακίστηκε μεν, όμως υποχρεούται να φορά ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού, το γνωστό «βραχιολάκι». Μετά την παραίτησή του, η ΜΚΟ στην ιταλική της ιστοσελίδα αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στο έργο του, παράλληλα με τις ελπίδες της «η εν εξελίξει έρευνα να αναδείξει την ορθότητα των πράξεών του».
Ανάμεσα στους εμπλεκομένους περιλαμβάνονται η Εύα Καϊλή, η οποία καθαιρέθηκε από αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την άσκηση των διώξεων, και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός.
Έπειτα από μήνες ερευνών, η αστυνομία έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 εφόδους, κυρίως στο Βέλγιο, αλλά και στην Ιταλία. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έχουν εντοπιστεί στη βελγική πρωτεύουσα, σε ένα διαμέρισμα και σε μια βαλίτσα, η οποία βρισκόταν σε ξενοδοχείο, όχι μακριά από το Κοινοβούλιο. Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και αρχεία 10 κοινοβουλευτικών βοηθών έχουν κατασχεθεί.
Σε ανάρτησή του στο twitter ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Φαν Κουίκενμπορν χαρακτήρισε τις έρευνες για το σκάνδαλο ως “game changer”. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά, κατέστη εφικτό «εν μέρει χάρη σε χρόνια δουλειάς της κρατικής ασφάλειας».
#Qatargate is het SKY-ECC van de omkoping. Gamechanger. Mede dankzij jaar werk van de Veiligheid van de Staat. 👏
Daarin investeerden we fors: verdubbeling personeel tegen einde legislatuur. Dit succes bewijst dat die investering rendeert. 👍#teamjustitiehttps://t.co/c1jv6bDikP
— Vincent Van Quickenborne (@VincentVQ) December 14, 2022
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica και τη βελγική Le Soir, στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα στις 10 Δεκεμβρίου ο Τζόρτζι φέρεται να ομολογεί ότι διαχειριζόταν χρήματα εκ μέρους «οργάνωσης» με επικεφαλής τον Παντσέρι, η οποία είχε συναλλαγές με εκπροσώπους του Κατάρ και του Μαρόκου.
«Τα έκανα όλα για χρήματα, τα οποία δεν χρειαζόμουν», είπε στους εισαγγελείς ο Τζόρτζι, σύμφωνα με τη La Repubblica. Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι προσπάθησε να προστατεύσει την 44χρονη σύντροφό του, για την οποία ζήτησε να αποφυλακιστεί. Η πλευρά Καϊλή υποστηρίζει πως η 44χρονη Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν γνώριζε τίποτα για τα χρήματα.
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι βρίσκεται στο Βέλγιο από το 2009. Έχτισε την καριέρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), ενώ τον τότε ευρωβουλευτή Παντσέρι τον γνώρισε σε ένα συνέδριο. «Του ζήτησα να με πάρει για πρακτική και δέχτηκε», είπε στην κατάθεσή του. Ο Ιταλός ευρωβουλευτής εξελίχθηκε σε μέντορα του Τζόρτζι. Τον προήγαγε σε κοινοβουλευτικό βοηθό, γράφει η ιταλική εφημερίδα, και του άνοιξε τον κύκλο του. Ο Τζόρτζι φέρεται να εξέφρασε ανακούφιση για την αποκάλυψη του κυκλώματος και περιέγραψε τον εαυτό του ως ένα απλό πρόσωπο που υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του εξαιτίας της ηθικής υποχρέωσης που ένιωθε απέναντι στον Παντσέρι.
Μέχρι την σύλληψή του, ο Τζόρτζι εργαζόταν ως βοηθός άλλου ευρωβουλευτή του S&D, του Αντρέα Κοτσολίνο. Ο Κοτσολίνο την Παραασκευή είδε την πόρτα της εξόδου από το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα και προσωρινά απσύρθηκε και από το S&D, ενώ η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Ανάλογη απόφαση είχε ληφθεί για τον Παντσέρι από το αριστερό κόμμα Άρθρο Ένα, αμέσως μετά την σύλληψή του.
Οι έρευνες συνεχίζονται με στενή συνεργασία Ιταλών και Βέλγων εισαγγελέων, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.
Η εφημερίδα La Repubblica γράφει πως οι δικαστικοί του Μιλάνου συνεχίζουν να ερευνούν τις κινήσεις επτά «ύποπτων» τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στον Φραντσέσκο Τζόρτζι, στον Πιερ-Αντόνιο Παντσέρι και στον γενικό γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Λούκα Βιζεντίνι. Υπάρχει η υποψία ότι ένα μέρος των χρημάτων, προϊόν δωροδοκιών, μπορεί να μην βρίσκεται στο Βέλγιο, αλλά στην Ιταλία.
Το περασμένο σαββατοκύριακο, η σύζυγος του Παντσέρι Μαρία-Ντολόρες Κολεόνι και η κόρη του Σίλβια Παντσέρι συνελήφθησαν στην Ιταλία δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος. Δικαστήριο της Μπρέσια τις έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με έναν εκ των δικηγόρων τους.
Την Παρασκευή, δικαστική πηγή στο Μιλάνο επιβεβαίωσε στο Associated Press ότι στη διάρκεια εφόδου στο σπίτι του Παντσέρι στο Μπέργκαμο, όπου μένει η σύζυγός του, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν το ποσό των 17.000 ευρώ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ρολόγια και έγγραφα.
Παράλληλα, η αστυνομία βρήκε ένα κλειδί που αντιστοιχεί σε θυρίδα στο πατρικό σπίτι του Τζόρτζι, το οποίο βρίσκεται στο προάστιο Αμπιατεγκράσο του Μιλάνου. Μέσα στη θυρίδα ανακαλύφθηκε το ποσό των 20.000 ευρώ σε μετρητά.
Η Κολεόνι αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου ξανά τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα εκδοθεί στο Βέλγιο. Μία ημέρα μετά η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί για την κόρη της, ενώ την Πέμπτη (22/12) κρίνεται η συνέχιση ή μη της προσωρινής κράτησης της Εύας Καϊλή σε δικαστήριο των Βρυξελλών.
Πηγή από το Μιλάνο, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως οι Ιταλοί ερευνητές κοιτάζουν και περιπτώσεις άλλων ατόμων, την ταυτότητα των οποίων δεν αποκάλυψε. Η ίδια πηγή διευκρίνισε πως δεν επρόκειτο ούτε για ευρωβουλευτές ούτε για ανθρώπους που συνδέονται με ΜΚΟ.
Σύμφωνα με το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7, οι έρευνες των Βρυξελλών δεν επικεντρώνονται μόνον στο Κατάρ, αλλά στη φάση αυτή αφορούν κυρίως την πολυετή σχέση που ο Παντσέρι φέρεται να είχε και με το Μαρόκο για ενδεχόμενη προσπάθεια επιρροής στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πολλά είναι τα ερωτήματα που αφορούν το σκάνδαλο και παραμένουν αναπάνττητα. Αν το Κατάρ όντως εμπλέκεται, ποιοι Καταριανοί αξιωματούχοι ενεπλάκησαν; Γιατί μπήκε στο στόχαστρο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Πόσο έχει απλωθεί το δίχτυ των ερευνών; Ποιος ήταν ο ρόλος του Παντσέρι, του πρώην ευρωβουλευτή και προέδρου της ΜΚΟ Fight Impunity;
Στα γραφεία της οργάνωσης τα φώτα παραμένουν σβησμένα. Όμως τα ίδια τα λόγια του Παντσέρι στην ιστοσελίδα της οργάνωσής του ίσως ρίχνουν ένα φως: «Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είπε κάποτε “ας συνειδητοποιήσουμε ότι η καμπύλη του ηθικού σύμπαντος είναι μακρά, αλλά κλίνει προς την δικαιοσύνη”. Αν πρόκειται να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τη δικαιοσύνη, η λογοδοσία οφείλει να είναι το φως που θα μας οδηγεί».