Πριν από μερικά χρόνια μια νηπιαγωγός υπέβαλλε αίτημα σε δράση ρομποτικής που χρηματοδοτούνταν από το Ίδρυμα Ωνάσης.
Το θέμα της συμμετοχής ήταν η δημιουργία ενός συστήματος αυτόματου ποτίσματος με τεχνητή νοημοσύνη.
Όταν οι ιθύνοντες της δράσης είδαν τους υψηλούς στόχους που έβαλε η νηπιαγωγός Μαρίνα Ζαχαρία, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο θα μπορούσαν τα νήπια να ανταπεξέλθουν σε ένα τέτοιο θέμα.
«Τελικά όχι μόνο τα καταφέραμε, αλλά διακριθήκαμε κιόλας», λέει μιλώντας στη Voria.gr η κ. Ζαχαρία.
Έχοντας κλείσει 21 χρόνια στην προσχολική εκπαίδευση, η έμπειρη πια εκπαιδευτικός του νηπιαγωγείου Λαγυνών του Δήμου Λαγκαδά έλαβε μια σημαντική διάκριση, η πρώτη για αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Η κ. Ζαχαρία, συμπεριλήφθηκε στους 50 εκπαιδευτικούς που διεκδικούν το Παγκόσμιο Βραβείο Εκπαιδευτικού (Global Teacher Prize) που γίνεται υπό την αιγίδα της UNESCO, έχοντας επιλεγεί ανάμεσα σε 7.000 υποψηφιότητες.
Η βράβευση Global Teacher Prize με έπαθλο 1 εκατ. δολάρια πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου στο Παρίσι στο κτίριο της UNESCO
Άτυπα αποκαλείται το Νόμπελ των εκπαιδευτικών και η κ. Ζαχαρία συμπεριλήφθηκε στη λίστα των υποψηφιοτήτων, καθώς κρίθηκε για το εκπαιδευτικό της έργο τα τελευταία χρόνια, τις διακρίσεις που κατέκτησε με τους μαθητές της, αλλά και για την προσφορά της στους εκπαιδευτικούς ως πρεσβευτής eTwinning και Leading Teacher for Greece.
Η επιλογή της μάλιστα μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού όπως λέει «η UNESCO προωθεί την προσχολική εκπαίδευση και τα δικαιώματα που πρέπει να έχουν τα παιδιά σε αυτόν τον τομέα της εκπαίδευσης».
Η αρχή από την Όσσα
Η αρχή για τη Μαρίνα Ζαχαρία έγινε πριν από κάποια χρόνια, όταν υπηρετούσε στο νηπιαγωγείο της Όσσας, το οποίο δεν λειτουργεί πια λόγω έλλειψης παιδιών.
Εκεί έγινε το πρώτο βήμα, όταν η νηπιαγωγός ενδιαφέρθηκε για τη συμμετοχή της σχολικής μονάδας σε πιλοτικές δράσεις των προγραμμάτων STEM που αφορούσαν τη ρομποτική και την προώθησή της στα νηπιαγωγεία.
Το νηπιαγωγείο της Όσσας συμμετείχε και στις τέσσερις πιλοτικές δράσεις και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, αφού έλαβε και τις πρώτες διακρίσεις.
Συνέχεια είχαν τα προγράμματα e twinning, μια ευρωπαϊκή δράση όπου τα σχολεία ίδιων βαθμίδων από όλη την Ευρώπη συνεργάζονται και ανταλλάσσουν πρακτικές και εμπειρίες.
Η παρουσία της Όσσας ήταν η ευχάριστη έκπληξη, αφού πέτυχε με το μεράκι και την προσωπική εργασία της κ. Ζαχαρία να αποσπάσει το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο e twinning.
Αυτό μόνο είναι ένα μικρό δείγμα, αφού το νηπιαγωγείο της Όσσας απέσπασε συνολικά 13 πανελλαδικές διακρίσεις.
Από την Όσσα η Μαρίνα Ζαχαρία βρέθηκε στα Λαγυνά, όπου συνέχισε το ίδιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό έργο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διάκριση στον πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού «Κάντο να ακουστεί 2023», όπου το νηπιαγωγείο Λαγυνών έλαβε το πρώτο βραβείο.
«Στο νηπιαγωγείο τα πράγματα είναι πολύ πιο ελεύθερα. Κινούμαστε σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών, ό,τι κάνουμε στη διαδικασία της μάθησης την προσεγγίζουμε μέσα από το παιχνίδι», εξηγεί η νηπιαγωγός.
Όπως λέει «μπορούν να διδαχθούν τα πάντα αρκεί αυτό να γίνει με τον σωστό τρόπο».
Μάλιστα το μεταπτυχιακό που ολοκλήρωσε στις ήπιες και ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και η επαφή με συναδέλφους της από το εξωτερικό είναι για την ίδια πηγή έμπνευσης. Όμως όπως επισημαίνει «όλα εξαρτώνται από το μεράκι του κάθε δασκάλου».