Στο αντίποδα, ειδικότητες όπως Υπάλληλοι καταχώρισης δεδομένων, Διοικητικοί γραμματείς και Υπάλληλοι μισθοδοσίας θα δουν τις ευκαιρίες εργασίας να φθίνουν, καθώς η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει άρδην την αγορά εργασίας, «εξαφανίζοντας» μερικά από τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα και δημιουργώντας νέα δεδομένα για εκατομμύρια εργαζόμενους παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την μελέτη «Future of Jobs 2023» του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ, περίπου οι μισοί εργαζόμενοι θα απαιτηθεί να επανεκπαιδευτούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και να δοθεί μια ανακατεύθυνση στην καριέρα τους.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει πως πάνω από 69 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν εντός της επόμενης 5ετίας, ενώ θα χαθούν 83 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, οδηγώντας σε συρρίκνωση της παγκόσμιας αγοράς κατά 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Χαρακτηριστικό των τεκτονικών αλλαγών που δημιουργεί στην αγορά εργασίας η τεχνολογική πρόοδος, είναι η πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης για ειδικούς τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης κατά 40% (ή 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας) λόγω του μετασχηματισμού της βιομηχανίας.
Οι δεξιότητες συνιστούν αναγκαιότητα
Οι δεξιότητες συνιστούν αναγκαιότητα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μεταβαλλόμενου εργασιακού περιβάλλοντος. Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται εξίσου με την προσωπικότητα του ατόμου, την εμπειρία και την φιλομάθειά του όσο και με την επιστημονική και τεχνολογική του κατάρτιση.
Δεξιότητες όπως η αναλυτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα, η δια βίου μάθηση συμπορεύονται με την τεχνολογική εξειδίκευση και την ικανότητα αξιοποίησης νέων τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Τα πτυχία παρέχουν μια ισχυρή βάση γνώσεων, ωστόσο η ικανότητα προσαρμογής, η αντιμετώπιση προκλήσεων και η απόκτηση νέων δεξιοτήτων είναι το «διαβατήριο» για την μελλοντική ευημερία κι επιτυχία του εργαζόμενου.