Σε χρηματοοικονομικούς κραδασμούς οδηγήθηκε για ακόμη μία φορά η παγκόσμια κοινότητα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Αντιμέτωποι με την επιβίωση δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Του Ρούλη Κοκελίδη*
Είναι αδιάρρηκτη η σχέση της ενεργειακής πολιτικής με την ανάπτυξη της κοινωνίας – μια αλήθεια που η ελληνική κυβέρνηση ή την αγνοεί ή καμώνεται πως δεν την αντιλαμβάνεται.
Είναι ακατανόητο και ένδειξη περίσσιου θράσους το να εμφανίζονται οι κυβερνητικοί έκπληκτοι και σαν Πόντιοι Πιλάτοι να νίπτουν τας χείρας τους, ενώ είναι αυτοί οι οποίοι δρομολόγησαν την αντιδημοκρατική, βίαιη και αυταρχική μετάβαση της χώρας μας στη μεταλιγνιτική εποχή. Αυτή η βεβιασμένη κίνηση των ευρωπαϊκά πειθήνιων έφερε τη Δυτική Μακεδονία στα πρόθυρα της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ και το ξεπούλημά τους σε ιδιωτικά και ξένα συμφέροντα είναι το ανάλγητο πρόσωπο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Κινήσεις με εντολή των αγορών, οι οποίες ουδόλως ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά μεριμνούν για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα εντός και εκτός συνόρων.
Τη σφραγίδα σε αυτήν την καταστροφική πολιτική την έβαλε ο Κυρ. Μητσοτάκης με την κυνική, προσβλητική δήλωσή του: «Οι κάτοικοι της Δυτ. Μακεδονίας πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν». Προανήγγειλε τον θάνατο μιας περιοχής που επί 50 χρόνια ήταν το στήριγμα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Και ο εφιάλτης ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωνε από το βήμα του ΟΗΕ: «Αποφάσισα να σταματήσω τη λιγνιτική παραγωγή και να αντικατασταθεί με φυσικό αέριο», χωρίς να έχει ενημερώσει θεσμικά, ως όφειλε, κανέναν.
Η βίαιη ενεργειακή μετάβαση που επιχείρησε η Ν.Δ. αποτελεί πρωτοφανές παράδειγμα παγκοσμίως, τη στιγμή μάλιστα που και η Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. έχει υποστηρίξει ότι η διαδικασία μετάβασης χρειάζεται 20 με 25 χρόνια!
Η Περιφέρεια, λοιπόν, βιώνει ήδη την κερδοσκοπική αρχιτεκτονική της νεοφιλελεύθερης πολιτικής Μητσοτάκη, αφού ήδη βρίσκεται στο φάσμα της ερημοποίησης και φτωχοποίησης – η ανεργία, και ειδικά της νεολαίας, βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ευρώπης σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Η πρόσφατη απογραφή δείχνει ξεκάθαρα τη μεγάλη μείωση του πληθυσμού. Η περιοχή βρίσκεται σε αναβρασμό. Αναζητά μια προοπτική, έναν διάλογο προβληματισμού απέναντι στην επιβίωση, στην κρίση που είναι η μόνη που επιβιώνει σε αυτά τα μέρη.
Πράγματι, το ζητούμενο είναι μια νέα παραγωγική ανάπτυξη, μια αλλαγή πορείας της χώρας. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο προϋπόθεση είναι η ανασύνταξη και η ενεργητική επανεκκίνηση της κοινωνίας, των εργαζομένων, της νεολαίας, του επιστημονικού δυναμικού, για μια νέα πολιτική και κοινωνική συνεννόηση και συμμαχία, για μια ριζοσπαστική παραγωγική πολιτική ανάπτυξη. Η πολιτική Μητσοτάκη, των επιτελείων του, της νεοφιλελεύθερης ελίτ, των «αρίστων», πρέπει να παραγκωνιστεί.
Από ατού της κυβέρνησης, ο Μητσοτάκης εξελίχθηκε σε σοβαρό πρόβλημα. Με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, των παρακρατικών πρωτοβουλιών ιδιαίτερα, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Είναι δικό του κατόρθωμα το ότι η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Η κυβέρνησή του είναι αναξιόπιστη, την έχει οδηγήσει σε τεράστια φθορά αλλά και σε θέση άμυνας για σειρά σκανδάλων.
Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να παραμείνει στην εξουσία, σε ένα κλίμα ηθικής σήψης και βαθιά αντιδημοκρατικής πολιτικής έχει οδηγήσει ακόμη και ιστορικά στελέχη της δεξιάς παράταξης να προβληματίζονται έντονα και ανοιχτά πλέον. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εικόνα και οι «δεξιότητες» του πρωθυπουργού περνούν από κρησάρα.
Και όσο περισσότερο βουλιάζει στη διαπλοκή τόσο πιο σπασμωδικές είναι οι κινήσεις. Η πολιτική εξαπάτηση και η κοινωνική απάτη, ιδιαίτερα προς τα μικρομεσαία και μεσαία στρώματα, με στόχο να συντονιστεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική με το σχέδιο Πισσαρίδη για δραστική μείωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημιουργούν σοβαρή ρήξη με την κοινωνία, με τους πολίτες εκείνους που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία.
Πορευτήκαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα με μια κυβέρνηση που εξαιρουμένων των συμφερόντων των «ημετέρων» δεν είχε κανέναν σχεδιασμό για τους πολίτες, δεν ερεύνησε και δεν σχεδίασε τίποτα για το ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης. Διατήρησε απλώς τη «μεταφυσική» της άποψη για τις «αγορές».
Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον στα όριά της – αν δεν τα έχει ξεπεράσει κιόλας. Ακρίβεια, ιδιωτικοποιήσεις, με χρυσοπληρωμένους μάνατζερ, πανάκριβη ενέργεια, γραφειοκρατική επιδοματική πολιτική με τα ψίχουλα που πέφτουν από τα τραπεζώματα, διαλυμένο σύστημα υγείας, αυξήσεις στις συντάξεις και τους κατώτατους μισθούς στον δείκτη του γελοίου έχουν οδηγήσει σε θυμό και οργή τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους…
Κι όλα αυτά στο πλαίσιο μιας άναρχης γεωπολιτικής κατάστασης. Τα δεδομένα έχουν πια αλλάξει. Γι’ αυτό είναι μονόδρομος μια ισορροπημένη ενεργειακή μετάβαση στη χώρα μας: λιγνίτης μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές και το φυσικό αέριο, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρώτο και άμεσο βήμα είναι να ξανατοποθετηθεί ουσιαστικά το «Δ» στην Ηλεκτρική Ενέργεια, να γίνει Δημόσια επιχείρηση όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεύτερο, η 5η Μονάδα Πτολεμαΐδας με την υπερσύγχρονη τεχνολογία όχι μόνο παράγει πολύ λιγότερη ρύπανση αλλά μπορεί να έχει ρόλο-κλειδί στη λιγνιτική παραγωγή ενέργειας.
Και εν κατακλείδι η ισορροπημένη ενεργειακή μετάβαση θα είναι η μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της Δυτ. Μακεδονίας και της χώρας γενικότερα! Με ένα ουσιαστικό σχέδιο μπορεί και πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας στο 20% από λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, από τις 7 μονάδες της ΔΕΗ που λειτουργούν σήμερα. Μόνο έτσι θα μειωθεί ο χώρος στο πανάκριβο φυσικό αέριο. Παράλληλα με τα προαναφερόμενα βήματα θα πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια για την έρευνα και την τεχνολογία, με την αξιοποίηση του τεράστιου επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας.
Με τα δεδομένα που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο, μόνο με την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εναλλακτικό παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης.
Για τη Δυτ. Μακεδονία, το αναβαθμισμένο –από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ– Πανεπιστήμιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής. Επιβάλλεται το ταχύτερο δυνατόν να λειτουργήσει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Κέντρο για τη σύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας.
Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτόν τον τομέα δείχνουν ότι είναι ο πόλος εκείνος με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο. Η μαζική συμμετοχή των μελών και των φίλων κυρίως της νεολαίας στην πολύ μεγάλη και μαζική πορεία του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, ενε’δειξε ότι ο Συ’ριζα μετά το πετυχημένο Συνέδριο και την εκλογή προέδρου από το λαό, μαζικοποιει’ται, διευρύνεται και κάνει βήματα σύνδεσης με την κοινωνία. Η Αριστερά, έχει πλέον την δυνατότητα με επιθετικές πρωτοβουλίες να παρεμβαίνει για να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις της εκλογικής νίκης . Τα όνειρά μας πρέπει να κρατηθούν ψηλά!!!
*Επίτιμο μέλος της ΕΣΗΕΑ, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, μέλος της Νότιας Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης.