Ο κρόκος είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο, λόγω της απαιτητικής και χειρωνακτικής διαδικασίας συλλογής και επεξεργασίας του φυτού. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη κρόκου για ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων του.
Τον κρόκο Κοζάνης, τον κάνανε γνωστό στην Ευρώπη οι Κοζανίτες έμποροι μιας άλλης εποχής. Οι άνθρωποι αυτοί κάνανε γνωστή
την Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία μέσα από τις εμπορικές συναλλαγές με τον εμπορικό κόσμο της Δύσης, όπου συμπεριλαμβανόταν ο κρόκος, οι γούνες, καθώς και αλλά προϊόντα της περιοχής μας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ελληνικό σαφράν εκτός από τη νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό, έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, χάρη σε δύο συστατικά, την πικροκροκίνη και την κροκίνη. Κατά το παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες που καταδεικνύουν τις αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του δράσεις.
Αναλυτικά τα οφέλη του κρόκου για τον οργανισμό μας:
– ανακουφίζει από τον στομαχόπονο
– καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών
– διεγείρει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη, ενώ περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκίτη και τους νευρικούς κωλικούς
– βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του
– έχει αντικαταθλιπτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες
– ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη
– μειώνει τη χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση
– μειώνει την αρτηριακή πίεση
– έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ
– βοηθά σε κρίσεις άσθματος, στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα
– έχει αφροδισιακές ιδιότητες
Συνίσταται η καθημερινή κατανάλωση Κρόκου Κοζάνης ανεπιφύλακτα από όλους, μιας και τα οφέλη που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλά, αλλά βοηθά ταυτόχρονα τα μέγιστα πολλές οικογένειες που τον καλλιεργούν στον τόπο μας, άρα κατ’ επέκταση την τοπική, αλλά και την εθνική μας οικονομία.