«Προχωράμε άμεσα στην αλλαγή της νομοθεσίας, εντός των επόμενων ημερών, ώστε οι ίδιες διαδικασίες επιλογής των ιατρών να γίνονται σε ελάχιστο χρόνο. Η επιλογή θα γίνεται σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας και θα ολοκληρώνεται μέσα σε 2 μήνες», προαναγγέλλει, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Πρόκειται για περίπου 1.350 θέσεις ιατρών, που εντάσσονται στις συνολικά 6.500 προσλήψεις που θα γίνουν σε όλο το φάσμα του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ το 2024.
«Από το νέο έτος τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχουν διοικητές, οι οποίοι θα έχουν επιλεγεί με αντικειμενικά κριτήρια και θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις», λέει ο υπουργός αναφερόμενος στο νέο μοντέλο διοίκησης στο ΕΣΥ, που βασίζεται στην αξιολόγηση. «Οποιος διοικητής δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, δεν θα μπορεί και να συνεχίζει», τονίζει.
Περιγράφοντας το μέλλον του ΕΣΥ εστιάζει στον δημόσιο χαρακτήρα («από την ίδρυσή του έως σήμερα είχε και θα εξακολουθήσει να έχει δημόσιο χαρακτήρα») και στις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα («είναι απαραίτητες, θα γίνονται στο πλαίσιο βελτίωσης των υπηρεσιών, με κανόνες και διαφάνεια», επισημαίνει). Απευθύνεται, τέλος, προς τους νέους γιατρούς που σκέφτονται τη λύση του εξωτερικού και τους καλεί να μείνουν στην Ελλάδα, καθώς «θέτουμε ως προτεραιότητα την παροχή κινήτρων, ώστε να παραμείνουν στο ΕΣΥ».
– Εχουν εξαγγελθεί συνολικά 16.500 θέσεις στην Υγεία. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ γενικότερα πιέζονται από την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η ανάγκη για νέες προσλήψεις είναι επείγουσα. Σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό, επειδή η διαδικασία της πρόσληψης ήταν χρονοβόρα, προχωράμε άμεσα στην αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε οι ίδιες διαδικασίες επιλογής να γίνονται σε ελάχιστο χρόνο. Η επιλογή θα γίνεται σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας και θα ολοκληρώνεται μέσα σε 2 μήνες. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα νομοθετηθεί εντός των επόμενων ημερών. Συνολικά, το 2023 ολοκληρώθηκε η πρόσληψη 1.000 ιατρών, 4.250 νοσηλευτών και 800 ατόμων σε θέσεις λοιπών κλάδων και ειδικοτήτων. Βασικός στόχος μας είναι οι 10.000 προσλήψεις στους τομείς της υγείας, με αντικειμενικά κριτήρια, έως το τέλος της τρέχουσας τετραετίας, εκ των οποίων οι 6.500 θα δρομολογηθούν εντός του 2024.
– Μπορεί να γίνει μισθολογικά ελκυστικό το ΕΣΥ για τους επαγγελματίες υγείας; Και με ποιο τρόπο;
Η αμοιβή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας για την πρόσληψη και διατήρηση επαγγελματιών στο Σύστημα Υγείας. Για να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ, η κυβέρνηση ενίσχυσε το εισόδημα των εργαζομένων στο νοσοκομείο με πολλούς τρόπους και, άλλωστε, αναμένονται οι αυξήσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, συνολικά για τον δημόσιο τομέα. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η κυβέρνηση μελετούν και επεξεργάζονται, συνεχώς, όλα τα δεδομένα, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα της χώρας και θα προβούν στη λήψη των αποφάσεων. Εχουμε ανάγκη και θέλουμε τους νέους γιατρούς που σκέφτονται τη λύση του εξωτερικού, να μείνουν στην Ελλάδα. Το ΕΣΥ και οι Ελληνες ασθενείς τούς χρειάζονται. Χρειάζονται τις υπηρεσίες τους και την εξειδίκευσή τους. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και η κυβέρνηση θέτουμε ως προτεραιότητα την παροχή κινήτρων ώστε να παραμείνουν στο ΕΣΥ.