• Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Live
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου, 2025
Θάρρος Κοζάνης
Optika Katanas
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
Morning News
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
VELVITA

Cassoulet: Γαλλική φασολάδα φούρνου για την παγκόσμια ημέρα οσπρίων

ΘάρροςΘάρρος
Γεύσεις
Cassoulet: Γαλλική φασολάδα φούρνου για την παγκόσμια ημέρα οσπρίων
11/02/2025
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό

Μπορεί η φασολάδα να είναι το εθνικό μας φαγητό, αλλά φασόλια, σε πλούσια σάλτσα τρώνε και οι Γάλλοι και μάλιστα με πάθος.

Το cassoulet (κασουλέ), είναι διαφορετική φασολάδα, που ψήνεται για ώρες στον φούρνο, στην παραδοσιακή γάστρα κασόλ, από όπου πήρε το όνομά του το πιάτο, μαζί με λουκάνικο, χοιρινό κρέας και καπνιστή πανσέτα.

Το «κασουλέ», ήταν αρχικά φαγητό των χωρικών και παραμένει ένας συνδυασμός όλων των υλικών που είναι διαθέσιμα, ανάλογα με την περιοχή και τα προϊόντα που παράγει.

Περιέχει σίγουρα φασόλια και οι διάφορες παραλλαγές του στη Νότια Γαλλία, έχουν, χοιρινό κρέας, λουκάνικα, κονφί πάπιας και εντόσθια πουλερικών, όλα μαγειρεμένα σαν ραγού για πολλή ώρα.

Ένα παρόμοιο πιάτο στην Ελλάδα, είναι η ροδίτικη φασολάδα φούρνου.

Cassoulet

Υλικά:

500 γρ. φασόλια μέτρια
2 λουκάνικα χωριάτικα (χωρίς αρωματικά)
150 γρ. καπνιστή πανσέτα (κομμάτι)
250 γρ. χοιρινό (λαιμού)
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 καρότο
1 δαφνόφυλλο
1 κλων. θυμάρι
2 κρεμμύδια
2 κλων. σέλερι
3 – 4 σκελ. σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ
2-3 κλων. μαϊντανού
Αλάτι – Πιπέρι & 1 ζωμό λαχανικών ψυγείου
Λίγα ψίχουλα ψωμιού

Cassoulet: Γαλλική φασολάδα φούρνου για την παγκόσμια ημέρα οσπρίων

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα. Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι βραστερά, είναι καλύτερο να τα μουλιάσουμε για μερικές ώρες.

Στη συνέχεια, τα σκεπάζουμε με κρύο νερό και τα βράζουμε για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.

Ετοιμάζουμε τη γάστρα, όπου θα σιγοψηθεί το κασουλέ.

Κόβουμε το χοιρινό σε μπουκιές, την πανσέτα σε μικρά καρέ και το λουκάνικο σε φέτες.

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε φέτες.

Σε βαθύ τηγάνι, σε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το χοιρινό για 4-5΄ και το βάζουμε στη γάστρα.

Στο ίδιο τηγάνι ροδίζουμε την πανσέτα και το λουκάνικο για 2-3΄.

Τα βάζουμε και αυτά, στη γάστρα.

Στο ίδιο τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά για 3-4΄.

Προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τον στη βάση με ξύλινη κουτάλα.

Σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το περισσότερο, προσθέτουμε 1/2 φλ. βραστό νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση για 4-5 λεπτά..

Βάζουμε τα φασόλια στη γάστρα με τα κρεατικά και περιχύνουμε με τα λαχανικά και τα υγρά τους.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τον ζωμό ψυγείου και συμπληρώνουμε ζεστό νερό, για να μισοσκεπαστούν τα υλικά μας.

Βάζουμε καπάκι στη γάστρα και τη βάζουμε στον φούρνο.

Ψήνουμε για μία ώρα στους 200°C στον αέρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να καψαλιστεί η επιφάνεια, για μισή ώρα περίπου.

Αν θέλουμε ρίχνουμε ψίχουλα ψωμιού, που θα γκρατιναριστούν για 5΄ στο γκριλ, δίνοντας τραγανή υφή στο κασουλέ.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Marianna Triadafyllou
Πηγή: newsit.gr
Θάρρος

Θάρρος

Η καθημερινή εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες από την Κοζάνη και την Δ. Μακεδονία.

Το Θάρρος στο Google News Ακολουθήστε το Θάρρος στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση
Προηγούμενη Ανάρτηση

Σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί η τηλεθέρμανση, λόγω της διαρροής που προκάλεσαν εργασίες τρίτων, μέχρι το μεσημέρι.    

Επόμενη Ανάρτηση

Ποια DeepSeek; To Linux της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει ελληνική υπογραφή

Σχετικά Άρθρα

Η λίστα του Tasteatlas με τα κορυφαία ελληνικά γλυκά
Γεύσεις

Η λίστα του TasteAtlas με τα κορυφαία ελληνικά γλυκά

21/09/2025
Ρ. Σέιμπερν: Η Ελλάδα διαθέτει παγκόσμιας κλάσης ποικιλίες σταφυλιών που δεν τις βρίσκεις αλλού
Γεύσεις

Ρ. Σέιμπερν: Η Ελλάδα διαθέτει παγκόσμιας κλάσης ποικιλίες σταφυλιών που δεν τις βρίσκεις αλλού

04/03/2025
Taste Atlas: Τα μελομακάρονα κορυφαίο χριστουγεννιάτικο έδεσμα στην Ευρώπη 
Γεύσεις

Taste Atlas: Τα μελομακάρονα κορυφαίο χριστουγεννιάτικο έδεσμα στην Ευρώπη 

27/12/2024
Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης χάνει τη γεύση της η καυτερή πιπεριά
Γεύσεις

Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης χάνει τη γεύση της η καυτερή πιπεριά

19/12/2024
Τα 10 κορυφαία ελληνικά Cabernet Franc – 2ο στην κατάταξη το κρασί του κτήματος Βογιατζή στο Βελβεντό
Γεύσεις

Τα 10 κορυφαία ελληνικά Cabernet Franc – 2ο στην κατάταξη το κρασί του κτήματος Βογιατζή στο Βελβεντό

28/09/2024
Τι θα φάμε σήμερα – στραπατσάδα
Γεύσεις

Τι θα φάμε σήμερα – στραπατσάδα

31/07/2024
ADVERTISEMENT
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΒΙΤΩΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
MyDei
Καζαντζιδου
Αιολική Βερμίου
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
Spiroulina Platensis
Φαρμακεία Κοζάνης
ADVERTISEMENT

Πιο Δημοφιλή

Δεν Υπάρχει Διαθέσιμο Περιεχόμενο

Μη χάσετε

Η φλόγα που ενώνει γενιές !

European Taekwondo Final Grand Prix Sarajevo, Bosnia & Herzegovina – 3–6 Δεκεμβρίου 2025

Εξαγριωμένοι όσο ποτέ οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας…

Τι αθλητικές μεταδόσεις έχει η τηλεόραση σήμερα Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2025

Πώς θα είναι ο καιρός σε Κοζάνη και Δυτική Μακεδονία σήμερα Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2025: Nεφώσεις με τοπικές βροχές.

Αγγελίες

Προκήρυξη Θέσης Γενικού Διευθυντή στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης

Πωλείται κτίριο 700τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 7716τ.μ στο 3ο χλμ Κοζάνης – Πτολεμαΐδας

ΠΩΛΕΙΤΑΙ  αγροτεμάχιο 339 τμ μέσα σε οικισμό στην Κερατέα Αττικής,

ENOIKIAZETAI   διαμέρισμα  στην Κυψέλη  στην  Αθήνα

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 40τμ, επιπλωμένη,

Διαβάστε ακόμη...

Δήμος Κοζάνης: Αναβάλλεται λόγω καιρού η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου – Νέα ημερομηνία η Τρίτη 9 Δεκεμβρίου
Κοζάνη

Δήμος Κοζάνης: Αναβάλλεται λόγω καιρού η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου – Νέα ημερομηνία η Τρίτη 9 Δεκεμβρίου

02/12/2025
Στη μνήμη του Ευπατρίδη Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου
Άρθρα-Απόψεις

Στη μνήμη του Ευπατρίδη Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου

02/12/2025
Η εισαγωγική τοποθέτηση του Π. Κουκουλόπουλου στην ανοιχτή συζήτηση με τους αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων
Δελτία Τύπου

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Π. Κουκουλόπουλου στην ανοιχτή συζήτηση με τους αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων

02/12/2025
Ο Αρχιμανδρίτης που άφησε έντονο το κληρικό του αποτύπωμα
Δελτία Τύπου

Ο Αρχιμανδρίτης που άφησε έντονο το κληρικό του αποτύπωμα

02/12/2025
Ο κόσμος του απλού
Άρθρα-Απόψεις

Ο κόσμος του απλού

02/12/2025
Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας
Κοινωνικά

Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας – Με συνέπεια και διαφάνεια…

02/12/2025

Tharos Logo2022

© 2025 Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε.
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας
  Τσόντζα 2, 50131, Κοζάνη
  +30 2461038611
Α.Φ.Μ.: 094329106
Δ.Ο.Υ. Κατερίνης
Ιδιοκτήτης: Εκδοτική Ενημερωτική Ι Κορομήλης Α.Ε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μαρία Κορομήλη
Διευθυντής Σύνταξης: Μαρία Κορομήλη
Διευθυντής Ιστοσελίδας: Άγγελος Κεσανλής
Διαχειριστής Ιστοσελίδας: Άγγελος Κεσανλής
Δικαιούχος Του Ονόματος Τομέα - Domain Name:
Εκδοτική Ενημερωτική Ι Κορομήλης Α.Ε.

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Θάρρος
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Δήλωση συμμόρφωσης

Social Media

No Result
View All Result
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Βόιο
    • Εορδαία
    • Κοζάνη
    • Σέρβια
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Δημόσιο
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cinema – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Λογοτεχνία
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Βόιο
    • Εορδαία
    • Κοζάνη
    • Σέρβια
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Δημόσιο
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cinema – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Λογοτεχνία
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.