Έτσι, για την Ευρώπη στόχος είναι ακόμη και παιδιά στις νεαρές σχολικές ηλικίες να αναπτύξουν δεξιότητες και να «είναι fit for the future», αφού τα τελευταία χρόνια η ανάγκη για ταλέντα με ικανότητες έχει επιταχυνθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια μεγάλη δεξαμενή ταλέντων καθώς κινείται πια στους νέους αυτούς ρυθμούς των παγκόσμιων απαιτήσεων για καινοτομία που θα ικανοποιεί και τις κοινωνικές προκλήσεις που έχει ο πλανήτης. Αυτή είναι και η βάση πάνω στην οποία στήθηκε η πρωτοβουλία «deep tech Talent Initiative», που στόχο έχει την «εκκόλαψη» ενός εκατομμυρίου ταλέντων σε επίπεδο deep tech μέσα στα επόμενα χρόνια.
Η Ελλάδα έχει εκκινήσει τις δικές της προσπάθειες μέσα από ένα περιφερειακό σχέδιο καινοτομίας του EΙΤ, το EIT Manufacturing, και έτσι «οι εταιρείες, οι σπουδαστές, οι startup στην Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις διασυνδέσεις ώστε να συμμετέχουν σε προγράμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διεθνοποιηθούν, να βρουν αγορές, να προσελκύσουν επενδύσεις», όπως ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Martin Kern (Μάρτιν Κερν), διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation & Technology/ΕΙΤ).
Ο κ. Kern εξήγησε πως αν και στην αρχή των προσπαθειών αυτών η Ελλάδα ως χώρα δεν συμμετείχε ιδιαίτερα στα πλάνα του ΕΙΤ, τώρα είναι εκεί. «(Οι μικρότερες χώρες) ενσωματώνονται και σε μεγάλο βαθμό το ΕΙΤ έχει μία πρωτοβουλία με την οποία προσπαθεί να προσελκύσει χώρες, οι οποίες έχουν ένα χαμηλότερο ή μέτριο δυναμικό καινοτομίας, όπως η Ελλάδα. Έτσι υπάρχει το περιφερειακό σχέδιο καινοτομίας του EΙΤ, ένα σχέδιο που ιδιαίτερα τα τελευταία δύο με τρία χρόνια έχει δει μία σημαντική ώθηση και μία αυξημένη συμμετοχή στα πλάνα του ΕΙΤ, μια συμμετοχή στις ευρωπαϊκές δραστηριότητες του Ινστιτούτου» εξήγησε ο διευθυντής του European Institute of Innovation & Technology.
Σημείωσε, δε, πως μια από τις νεότερες Κοινότητες Καινοτομίας, το EIT Manufacturing, έχει δημιουργήσει ένα Hub Ελλάδος, ένα σχετικό κέντρο στην πόλη της Αθήνας, κάτι που σημαίνει πως τώρα υπάρχει μία πιθανότητα για πιο ενισχυμένη συμμετοχή σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων του ΕΙΤ.
Κάνοντας, μάλιστα, αναφορά στη δεξαμενή ταλέντων της χώρας, τόνισε πως ο τομέας των κατασκευών είναι τομέας στον οποίο το ΕΙΤ «βλέπει» μια δυνατή συμμετοχή από τα πανεπιστήμια, από επιχειρηματικούς συνεργάτες.
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Καινοτομία & την Τεχνολογία εξήγησε πως τα νέα στελέχη της τεχνολογίας είναι «τα ταλέντα τα οποία θα δημιουργήσουν τις μελλοντικές εταιρείες και θα τραβήξουν προς το μέλλον την καινοτομία» και με αυτό το τρόπο το ΕΙΤ ελπίζει πως «θα παρέχει μια άμεση συνεισφορά, ειδικά σε ό,τι αφορά τους τομείς των νέων τεχνολογιών».
Ο κ. Kern περιέγραψε πώς από το 2010, χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες έχουν μπει στην αγορά μέσα από τις κοινότητες γνώσης και καινοτομίας του ΕΙΤ, ενώ «προϊόντα όπως και εταιρείες έχουν εξελιχθεί σε unicorns (σ.σ startup εταιρείες με αξία πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια) μέχρι τώρα», και τόνισε πως μια από τις αποστολές του ΕΙΤ είναι, διαχρονικά, όχι μόνο να φέρει με επιτυχία στην αγορά τις καινοτομίες και τις ίδιες τις κοινότητες γνώσης και καινοτομίας, αλλά και να βοηθήσει «ώστε να σχεδιαστεί ο τρόπος για να είναι αυτές αυτοσυντηρούμενες, να συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους», χωρίς τη χρηματοδότηση του EIT.
Όσο για το πως βλέπει γενικότερα την επόμενη ημέρα της ευρωπαϊκής καινοτομίας, ο κ. Kern ποντάρει στους… μικρούς της Ευρώπης: «Ιδιαίτερα τα νεαρότερα άτομα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, μεγάλη ανησυχία για το μέλλον και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής που θα επιδράσει στον πλανήτη» σχολίασε το κορυφαίο στέλεχος της ευρωπαϊκής καινοτομίας.