Όσοι δεν αποφασίσουν να μειώσουν τις χρεώσεις έναντι του Ιουλίου ανταγωνιστικές χρεώσεις εκτιμάται ότι θα τις διατηρήσουν αμετάβλητες.
Τα παραπάνω προκύπτουν από πηγές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες δείχνουν τη συνέχιση της πτωτικής τάσης στα τιμολόγια των νοικοκυριών.
Τα τιμολόγια
Και αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων που θα αποφασίσουν οι πάροχοι διαμορφώνεται από τα 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα στα 0,174 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Σε αυτές τις τιμές περιλαμβάνονται και οι εκπτώσεις συνέπειας και διάφορες προσφορές που κάνουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας προς τους πελάτες τους.
Οι ανακοινώσεις τους αναμένονται σήμερα 20 Ιουλίου με βάση το έκτακτο ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει από πέρυσι στην αγορά.
Η επιδότηση
Ζητούμενο παραμένει η επιχορήγηση των λογαριασμών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναμένει τις ανακοινώσεις των παρόχων προκειμένου να αποφασίσει αν και για τον Αύγουστο θα επιδοτηθούν τα οικιακά τιμολόγια.
Οι μειώσεις που αναμένεται να κάνει σημαντική μερίδα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδονται στην υποχώρηση του κόστους του φυσικού αερίου. Το TTF, έχει πέσει στα 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον περασμένο μήνα κινούταν στα επίπεδα των 30 και 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Τα έκτακτα μέτρα
Τα έκτακτα μέτρα που θέσπισε πέρυσι η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου.
Όπως έχει γράψει ο ΟΤ μέχρι σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει καταλήξει και δεν έχει κάνει γνωστές τις αποφάσεις της για τον οδικό χάρτη επιστροφής στην κανονικότητα. Δηλαδή για το πως θα τιμολογούνται οι καταναλωτές στο μεταβατικό στάδιο από το καθεστώς των επιδοτήσεων σε εκείνο της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Οι επιστολές
Ο χρόνος όπως και οι πάροχοι πιέζουν… καθώς με βάση τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας οι όποιες μεταβολές στους όρους των συμβάσεων παροχής ρεύματος των καταναλωτών θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στους τελευταίους 60 ημέρες πριν τη θέση σε ισχύ των νέων κανόνων. Άρα στις 31 Ιουλίου το αργότερο οι εταιρείες ρεύματος θα πρέπει να αποστείλουν επιστολές για τις αλλαγές στα συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι εταιρείες ενέργειας έχουν προτείνει στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος ως προς τον τρόπο τιμολόγησης για δύο και τρείς μήνες μετά τις 30 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: ΟΤ