Περισσότεροι από 7.000 μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική έφτασαν την Τρίτη και την Τετάρτη στη Λαμπεντούζα, μία από τις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη, αριθμός ίσος με τον πληθυσμό του νησιού, το οποίο κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα με τη συμμετοχή «των αρμόδιων υπηρεσιών» της αστυνομίας, της χωροφυλακής και της μετανάστευσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Κατά την επίσκεψή του στη Μεντόν την Τρίτη ο Νταρμανέν είχε ανακοινώσει ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες ανάσχεσης της παράτυπης μετανάστευσης στα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία, όπου το Παρίσι παρατηρεί «αύξηση 100% στις ροές».
Ο υπουργός δεν έχει διευκρινίσει προς το παρόν αν η Γαλλία θα ακολουθήσει την απόφαση της Γερμανίας, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη την αναστολή της εθελοντικής υποδοχής αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, εξαιτίας «της μεγάλης μεταναστευτικής πίεσης» και της άρνησης της Ρώμης να εφαρμόσει αυτές τις συνθήκες.
Στη Λαμπεντούζα το κέντρο υποδοχής μεταναστών που είναι σχεδιασμένο για να δέχεται λιγότερους από 400 ανθρώπους είναι υπερπλήρες, με άνδρες, γυναίκες και παιδιά να είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται στο ύπαιθρο σε αυτοσχέδια κρεβάτια, καλυμμένοι με κουβέρτες.
Περισσότεροι από 5.000 μετανάστες έφτασαν στις ιταλικές ακτές την Τρίτη, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων στη Λαμπεντούζα, ενώ ακόμη σχεδόν 3.000 αποβιβάστηκαν στο νησί την Τετάρτη, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.
Πρόκειται για «απόλυτο ρεκόρ», σύμφωνα με τον Ματέο Βίλα του ιντιστούτου ISPI.
Η δεύτερη στην ιεραρχία του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Reconquete Μαριόν Μαρεσάλ έκανε λόγο χθες Πέμπτη για «μια μεταναστευτική πλημμύρα, η οποία δυστυχώς μόλις έχει ξεκινήσει», ανακοινώνοντας ότι θα επισκεφθεί τη Λαμπεντούζα.
Σήμερα ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλικσμάν, της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ζήτησε από το Παρίσι να «προσφέρει μια ευρωπαϊκή λύση» ώστε «οι μηχανισμοί αλληλεγγύης» να επιτρέψουν να ελαφρύνει το φορτίο της Ιταλίας.