Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεσμεύτηκε για τη στήριξη των νοικοκυριών που θα ζεσταθούν τον χειμώνα με φυσικό αέριο – η τιμή του οποίου έχει δεκαπλασιαστεί από πέρυσι – όμως αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο δεν είναι σε θέση να προβεί σε ανακοινώσεις, καθώς το ύψος της επιδότησης και ο αριθμός των δικαιούχων έχει άμεση συνάρτηση με τις αποφάσεις των Βρυξελλών…
Θα αποφασίσει η Ευρώπη την επιβολή του πλαφόν σε όλες τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου;
Θα προωθήσει την επιβολή πλαφόν στην χρηματιστηριακή τιμή του;
Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί για να ανακουφιστούν οι οικονομίες των κρατών μελών και οι πολίτες τους, και… πότε;
Σημειώνεται ότι η επόμενη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας ορίστηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το θέμα της αντίδρασης της Ευρώπης στην ενεργειακή «καταιγίδα» θα συζητηθεί από τους 27 τον Οκτώβριο.
Κλιμακωτή επιδότηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση…
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει η επιδότηση να είναι κλιμακωτή, ανάλογα με την κατανάλωση και, όπως και στο ρεύμα, να δοθεί ένα μπόνους σε όσους θα έχουν μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου σε σύγκριση με πέρυσι.
Δεδομένου ότι οι εθνικοί πόροι είναι περιορισμένοι, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά σε μια ενιαία και αποφασιστική απάντηση της Ευρώπης.
Όμως στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά – ήταν άλλωστε και κοινή εκτίμηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση τους στο Παρίσι – ότι οι ρωσικοί εκβιασμοί θα δοκιμάσουν την ενότητα στην Ε.Ε. Το γεγονός ότι κάποιες χώρες είναι ελάχιστα και κάποιες σε συντριπτικό ποσοστό εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο, βάζει εμπόδια στη λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες.
Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα που θερμαίνονται με φυσικό αέριο υπολογίζονται στις 700.000.
Ακόμη και υπουργοί παραδέχονται ότι ο σχεδιασμός για πριμοδότηση όσων επιλέξουν να αλλάξουν ξανά το σύστημα θέρμανσης και να περάσουν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, «είναι δύσκολος» και ίσως και «ανεδαφικός».
Από την άλλη, η επιδότηση σε όσους παραμείνουν στο φυσικό αέριο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι ανάλογη με την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, όμως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Διατίμηση σε καυσόξυλα και πέλετ
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και δεδομένου ότι πολλά νοικοκυριά θα στραφούν στην καύση ξύλων για να ζεσταθούν, στο κυβερνητικό επιτελείο προωθούν την διατίμηση, ώστε να μην υπάρξει αισχροκέρδεια.
Συγκεκριμένα προωθείται παρέμβαση στην τιμή του καυσόξυλου και του πέλετ, ώστε η αύξηση να μην υπερβαίνει το 50% της περσινής τιμής. Εν προκειμένω για τα ξύλα να μην υπερβεί κατά μέσο όρο τα 150 ευρώ ο τόνος.