Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, του δήμου Σερβίων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των επαγγελματιών μαρμάρου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Το τι περιελάμβανε το μνημόνιο αναφέρεται στην παλιότερη ανάρτησή μας που σήμερα κοινοποιώ εκ νέου.
Αυτά για να μην νομίζουν κάποιοι ότι ανακάλυψαν την Αμερική και κυρίως να μην οικειοποιούνται τα οράματα, τις ιδέες και τις προσπάθειες άλλων.
Εμείς ως δημοτική αρχή είχαμε εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο από το 2013-2014, για το πώς θα γίνει η αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τόσο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της εκμετάλλευσης, όσο και την αδειοτότηση των επιχειρήσεων μαρμάρου.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό προέβλεπε ότι μέσα σε δύο χρόνια θα δοθούν προσωρινές άδειες στους επαγγελματίες και σε τέσσερα χρόνια οριστικές άδειες.
Όλα αυτά περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε όλοι οι φορείς τον Μάϊο του 2014.
Δυστυχώς το έργο μας διακόπηκε μετά τις εκλογές του 2014 με την αποχώρησή μας από την διοίκηση του δήμου Σερβίων-Βελβεντού.
Σήμερα 8 χρόνια μετά, κάτω από δυσμενέστερες συνθήκες γιατί εν τω μεταξύ ο περιβαλλοντικός νόμος άλλαξε, συζητούμε εκ νέου πως θα γίνει η αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής. Με την τοπική κοινωνία βαθιά διχασμένη και τις προοπτικές συγκλίσεων πολύ δυσοίωνες.
Η πιο παλιά ανάρτηση:
Τα μάρμαρα Τρανοβάλτου στο επίκεντρο.
Ολοκληρωμένο σχέδιο για την επανενεργοποίηση των επιχειρήσεων μαρμάρου.
Το Κείμενο Αρχών και Δεσμεύσεων για την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου.
Την κοινή βούληση και σταθερή απόφασή τους να αξιοποιήσουν την μαρμαροφόρο περιοχής Τρανοβάλτου δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολίτες και επιλύοντας ένα χρονίζον πρόβλημα, επιβεβαίωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δάκης, ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Βιοτεχνών & Βιομηχάνων μαρμάρου Νομού Κοζάνης Κων/νος Βητόπουλος και επιχειρηματίες μαρμάρου.
Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα συσκέψεων του διοικητηρίου στην Κοζάνη παρουσία του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Απασχόλησης Γ. Σβώλη, του πρώην θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής Αθ. Κοσματόπουλου και του Προέδρου Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης Κ. Κυριακίδη υπέγραψαν το κείμενο Αρχών και Δεσμεύσεων για την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου.
Σύμφωνα με το κείμενο αρχών τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις ώστε:
Να σχεδιαστούν, προγραμματιστούν και υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα υποδομής για την ανάπτυξη της ευρύτερης λατομικής περιοχής Τρανοβάλτου και να λειτουργούν οι επιχειρήσεις μαρμάρου νόμιμα, σύμφωνα με τα ισχύοντα.
Μάλιστα για την παρακολούθηση της συνεργασίας, το συντονισμό, την αξιολόγηση και τον πιθανό ανασχεδιασμό του Κειμένου Αρχών οι συμβαλλόμενοι όρισαν κοινή επιτροπή που θα αποτελείται από ένα εκπρόσωπό τους με τον αναπληρωτή του.
Συμβαλλόμενοι που υπογράφουν το Κείμενο Αρχών και Δεσμεύσεων για την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου είναι οι:
* Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας
* Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
* Δήμος Σερβίων – Βελβεντού
* Σωματείο Βιοτεχνών και Βιομηχάνων Μαρμάρου Νομού Κοζάνης
* Επιχείρηση Αφοι Κ. Θεοδωρόπουλοι & ΣΙΑ Ο.Ε
* Επιχείρηση ΠΕΝΚΟ (Τυρνενόπουλος Δ.)
* Κοινοπραξία Μαρμάρων
* Συνεταιρισμός ΓΒΣΕΕ/Δήμος Σερβίων – Βελβεντού
* Επιχείρηση Παπαθυμιόπουλος