Μετά από αίτημα μας, την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Εκ μέρους του δικτύου “Οφeλος”, συμμετείχαν ο Λευτέρης Ιωαννίδης και ο Νίκος Κολτσίδας, ενώ εκ μέρους του ΥΠ.ΕΝ συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας κ. Τσαλέμη Δημήτριος και ο συνεργάτη του γραφείου της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας, κ. Γιώργος Αλιάγας
Σκοπός της συνάντησης ήταν, να ενημερωθούν τα στελέχη του Υπουργείου για τις δραστηριότητες του δικτύου, για τα προβλήματα στην ανάπτυξη του πλάνου μας σχετικά με την προώθηση μικρών έργων ΑΠΕ, αλλά και για τις προτάσεις μας σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ιδιαίτερα των μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στη Δυτ. Μακεδονία.
Ειδικότερα, ενημερώσαμε πως ήδη έχουμε υποβάλλει την πρώτη μας αίτηση για σύνδεση ενός Φ/Β πάρκου στην περιοχή του Μαυροδενδρίου και ήδη προχωράμε σε νέες αιτήσεις το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερη αναφορά έγινε από την μεριά μας, για την ανάγκη επίλυσης σημαντικών προβλημάτων με σημαντικότερο αυτό της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο για αντίστοιχα έργα. Είναι σημαντικό, σε μια εποχή κατά την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οξύ πρόβλημα ενεργειακής φτώχειας, να είναι εφικτή η υλοποίηση έργων Ενεργειακού Συμψηφισμού που θα περιορίζουν σημαντικά το οικονομικό βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για αγορά ενέργειας.
Επίσης, προτείναμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη Ενεργειακών Κοινοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για το Δυτ. Μακεδονία, το οποία θα υποστηριχθεί από όλους τους φορείς σε τοπικό και εθνικό επίπεδα (Υπουργείο Ενέργειας, ΣΔΑΜ, τοπική αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, ΔΕΗ κ.λ.π.).
Ειδικότερα προτείναμε να διαμορφωθούν οι αναγκαίες υποδομές σε συγκεκριμένη έκταση όπου θα χωροθετούνται και θα αναπτύσσονται ορθολογικά όλες οι προτάσεις για έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για όλη την περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας, από Ενεργειακές Κοινότητες, πολιτών, Δήμων ή επιχειρήσεων της περιοχής.
Αναφορά έγινε και για τα ζητήματα χρηματοδότησης τέτοιων έργων, από υφιστάμενα ή νέα οικονομικά εργαλεία. Η συζήτηση για τη Δυτ. Μακεδονία, έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τέτοια έργα τα οποία και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε.
Δεσμευτήκαμε το αμέσως επόμενο διάστημα να υποβάλλουμε γραπτώς και αναλυτικά τις προτάσεις και να διατηρήσουμε μια συνεχή επικοινωνία.
Τέλος, συμφωνήσαμε ότι, η ανάπτυξη των μικρών έργων ΑΠΕ και των ενεργειακών κοινοτήτων αποτελούν μια πολύ σημαντική λύση στην παρούσα ενεργειακή κρίση.