Η νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, σε αντίθεσή με την υποψηφιότητά του, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.
Προηγήθηκε κατά 9 μονάδες της Έφης Αχτσιόγλου, συγκεντρώνοντας ένα ισχυρό ποσοστό άνω του 45%, αφήνοντας πίσω του την κ. Αχτσιόγλου στο 36% και τους υπόλοιπους τρεις υποψηφίους να συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά.
Σημαίνει, όμως, και ότι έληξε το «ντέρμπι»; Πιθανότατα όχι. Η επαναληπτική κάλπη της ερχόμενης Κυριακής μπορεί να κρύβει νέες εκπλήξεις.
Θα δούμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια διαφαινόμενη οριστική ρήξη ή όχι.
Η προεκλογική περίοδος
Ήταν μία πάρα πολύ κακή προεκλογική περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό του. Η μαζική προσέλευση στις κάλπες, περί στους 147.000 ψηφοφόρους, χαιρετίστηκε από όλους τους υποψηφίους, αλλά και από τον Αλέξη Τσίπρα ως κάτι εξαιρετικά θετικό. Μάλιστα, εγγράφηκαν περί τα 40.000 νέα μέλη, αν και εδώ πρέπει να μπει μία άνω τελεία.
Στο εσωτερικό πεδίο της μάχης, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε «λαβωμένος». Η διαμάχη πήρε τόσο δημόσια χαρακτηριστικά, που έφτασε στο σημείο των ανυπόγραφων παραπολιτικών δημοσιευμάτων εις βάρος της Έφης Αχτσιόγλου και τη διάψευση της ίδιας, η οποία έκανε λόγο για «προβοκάτσια». Πρόκειται, φυσικά, για άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε μικρές ιστοσελίδες και έλεγαν πως η κ. Αχτσιόγλου εξανάγκασε σε παραίτηση τον Αλέξη Τσίπρα μέσω… sms.
Ωστόσο, αυτά τα άρθρα ήρθαν ως αποτέλεσμα μια άλλης διαρροής, εντός των κοινωνικών δικτύων. Η κ. Αχτσιόγλου εμφανίστηκε ως «διαπλεκόμενη», γυναίκα που… εκμεταλλεύτηκε την θηλυκότητά της για να γίνει υπουργός […], εκβιάστρια και μερικά ακόμη -κυρίως σεξιστικά- σχόλια εις βάρος της, τα οποία όξυναν την πιο «λούμπεν» πλευρά των οπαδών του Στέφανου Κασσελάκη.
Αντίθετα, ο Στέφανος Κασσελάκης δέχτηκε ομοφοβικές επιθέσεις μεν, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ δε. Η μεγάλη εις βάρος του «επίθεση» αφορούσε στο περιβάλλον του και τα χαρακτηριστικά της προεκλογικής του υποστήριξης, με αποκορύφωμα ανάρτηση του Νίκου Μωραΐτη εις βάρος του Γιάννη Δραγασάκη!
Εν τέλει, ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε τις εκλογές, σε πρώτη φάση.
Το προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη και των ψηφοφόρων του
Ποιος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης; Μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν παντελώς άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Πώς, λοιπόν, επέλεξαν για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έναν άνθρωπο που ζει μόνιμα στο Μαϊάμι, δεν έχει πολιτευτεί ποτέ, δεν είναι γνωστός εντός του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει επαφή, εδώ και 21 χρόνια, με την ελληνική κοινωνία;
Εν αρχή ην η υποστήριξη. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο υποψήφιος που στηρίζει ο Παύλος Πολάκης. Αν ο Παύλος Πολάκης έθετε υποψηφιότητα για πρόεδρος, θα αποσπούσε το 45%; Σε καμία περίπτωση. Αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης είναι απολύτως άφθαρτος, αρκετά άγνωστος και πολύ πιο «φιλικός» προς τα Μέσα. Είναι πιο ευγενικός, είναι επιχειρηματίας, είναι εξ Αμερικής.
Ωστόσο, όλη η υποστήριξη που έλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης, ήρθε εξαρχής από την πλευρά Πολάκη, η οποία, μάλιστα, «έκοψε» τις σχέσεις της με το Νίκο Παππά. Την πλευρά Πολάκη και Σπίρτζη, αν και ο δεύτερος δήλωσε πως δεν θα πάει καν να ψηφίσει. Ωστόσο, οι εσωκομματικοί υποστηρικτές των δύο, στράφηκαν ομαδικά στον τρίτο.
Πού στηρίχτηκε το χτίσιμο του προφίλ Κασσελάκη; Σε δύο άξονες: πρώτον, στο ότι τον στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας -κάτι που δεν έχει ειπωθεί παρά μόνο ως παραπολιτικό, δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ και μάλιστα έχει διαψευστεί από τον στενό συνεργάτη του πρώην προέδρου, Θανάση Καρτερό- και δεύτερον, στο ότι είναι νέος και θα αντιμετωπίσει αφενός τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφετέρου τα παλιά στελέχη του κόμματος, στελέχη που από τους υποστηρικτές Κασσελάκη χαρακτηρίστηκαν «δεινόσαυροι», «καρεκλοκέντευροι» (από τον ίδιο τον Παύλο Πολάκη) και… «ιερατεία», από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Εσωκομματικά, ο άσσος στο μανίκι του Στέφανου Κασσελάκη ήταν το γεγονός πως πρόκειται για έναν παντελώς άγνωστο άνθρωπο, που εμφανίζεται ως σωτήρας και συνεχιστής του Αλέξη Τσίπρα και πως εκφράζει μια ομάδα πλέον μειοψηφούσα εντός του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά που αυτό δεν το… αποδέχεται.
Εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι «ξενόφερτος σωτήρ». Μεταξύ πολιτικού και απολιτίκ, ως συνέχεια του «όλοι το ίδιο είναι», ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει ψήφους και πολύ εκτός της Αριστεράς, χωρίς να λείπουν καταγγελίες από εκλογικά τμήματα ότι είδαν πολύ γνωστά τοπικά στελέχη ακόμη και της ΝΔ να πηγαίνουν να τον ψηφίσουν.
Εξάλλου, ο ίδιος εξαρχής κλείνει το μάτι του στο κέντρο και μιλά για «ανασυγκρότηση».
Ανατρέπεται το αποτέλεσμα;
Σε κάθε εκλογική μάχη, το αποτέλεσμα δεν είναι προδικασμένο. Αν και μέχρι στιγμής Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας δεν έχουν δηλώσει στήριξη σε υποψηφιότητα της επόμενης κάλπης, έχουμε δύο στοιχεία: τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κάνει μια δήλωση που μοιάζει πολύ με εκείνη της Έφης Αχτσιόγλου και τους ψηφοφόρους του Νίκου Παππά διχασμένους σε αυτούς που εξαρχής δήλωναν τη δυσαρέσκειά τους προς τον Στέφανο Κασσελάκη και σε εκείνους που θα τον στηρίξουν.
Μάλιστα, πηγές αναφέρουν πως από οργάνωση των νοτίων προαστίων δόθηκε «γραμμή» για στήριξη σε Νίκο Παππά στην πρώτη κάλπη και σε Στέφανο Κασσελάκη στην δεύτερη.
Η στάση που θα κρατήσει ο ίδιος ο Νίκος Παππάς παραμένει γρίφος.
Η Έφη Αχτσιόγλου απευθύνθηκε στους αριστερούς ψηφοφόρους θέτοντας ένα δίλημμα: «σας καλώ να προσέλθετε στην κάλπη και την επόμενη Κυριακή. Η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι. […] Η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων».
Αν η Εφη Αχτσιόγλου αποσπάσει το ποσοστό του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που είναι 8,4%, ένα ποσοστό του Νίκου Παππά, που είναι στο 8,7% και με την πιθανότητα της πεσμένης συμμετοχής στις δεύτερες εκλογές, κάτι που συνηθίζεται σε όλες τις εκλογικές μάχες, το αποτέλεσμα υπάρχει πιθανότητα να ανατραπεί.
Ειδικά με δεδομένο πως τα μέλη που εγγράφηκαν για να στηρίξουν την υποψηφιότητα Κασσελάκη, είναι ένα εκλογικό σώμα εξαιρετικά ρευστό που μπορεί να αποφύγει τις δεύτερες εκλογές, η κυρία Αχτσιόγλου έχει πιθανότητες όχι μόνο να αυξήσει τα ποσοστά της, αλλά και να εκλεγεί πρόεδρος.
Μετά τις εκλογές, τι;
Ένα παλιό ανέκδοτο αναφέρει την φράση «Αριστερά όπως κοιτάς, ή όπως κοιτάω;». Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αχτσιόγλου, που δεδομένα θα αυξήσει το ποσοστό της, θέλει μια Αριστερά συμπαγή, που να απευθύνεται στις νέες ανάγκες και στα νέα και τα παλιά κινήματα.
Ο Κασσελάκης, ο οποίος έχει αποσπάσει πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, μιλά για τη «σύγχρονη Αριστερά» και για «Ανασυγκρότηση», χωρίς να εξηγεί τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά. Οι επιρροές των αμερικανών δημοκρατικών, πάντως, είναι σαφείς . Στο πρόγραμμά του αναφέρεται σε δημιουργία μισθοφορικού στρατού και ο ίδιος έχει δηλώσει πως ως πρωθυπουργός «το πρώτο πράγμα που θα έκανε, θα ήταν να αυξήσει τους μισθούς των στρατιωτικών».
Φυσικά, στο πρόγραμμά του αναφέρει και τον διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους, την υποστήριξη του κόσμου της εργασίας, την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφάνεια, δωρεάν Υγεία κα σημεία, που ούτως ή άλλως, όμως, εμπεριέχονται στο καταστατικό και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τα πολύ ενδιαφέροντα σημεία, βέβαια, είναι πως η πλειοψηφία της τωρινής ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των κομματικών οργάνων, δεν υποστηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη. Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει: θα καταφέρει ο κύριος Κασσελάκης, είτε εκλεγεί, είτε όχι και με δεδομένο το μεγάλο ποσοστό που αναμφίβολα θα έχει, να πείσει τον παραδοσιακό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά ότι ανήκουν στο ίδιο κόμμα και έπειτα ότι μπορεί να ηγηθεί;
Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε. Το Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος, στα τέλη του Οκτωβρίου, θα έχει νέο ή νέα πρόεδρο. Και θα δούμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια διαφαινόμενη οριστική ρήξη ή όχι. Μέχρι τότε, αναμένουμε την επόμενη κάλπη της 24 Σεπτεμβρίου. «Σιμά – κοντά τα Γιάννενα» για το μέλλον της ελληνικής Αριστεράς.