Άνοδο των βάσεων σε μία σειρά περιζήτητων και υψηλόβαθμων τμημάτων, αλλά και σχολών που οδηγούν άμεσα στην αγορά εργασίας, είναι τα βασικά συμπεράσματα από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
Οι υποψήφιοι φαίνεται πως επέλεξαν τμήματα με πτυχία που έχουν αντίκρισμα στον επαγγελματικό στίβο καθώς και σχολές που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους καθώς τα ενοίκια για όσους εισαχθούν σε τμήματα μακριά από τον τόπο διαμονής τους, είναι σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικά για τη μέση οικογένεια.
Συγκεκριμένα, άνοδος καταγράφεται στις βάσεις εισαγωγής στις περισσότερες περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων, όπως Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιατρική Θεσσαλονίκης οι υποψήφιοι χρειάζονται για να ανοίξουν τις πύλες του τμήματος 18.800 μόρια, 250 περισσότερα δηλαδή σε σχέση με πέρυσι.
Στη Νομική Θεσσαλονίκης η άνοδος φτάνει τα 490 μόρια ενώ στο Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης η άνοδος φτάνει τα 600 μόρια.
Άνοδος καταγράφεται και στο τμήμα Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας ενώ την… ανηφόρα τραβούν και πολυτεχνικά τμήματα.
Στο ΕΜΠ άνοδος σημειώνεται σε όλα ανεξαιρέτως τα τμήματα, με την μεγαλύτερη να εντοπίζεται στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, όπου η βάση σκαρφάλωσε στα 19.950 μόρια από 19.285 πέρυσι.
Στα ύψη, Νομικά, Ιατρικά και Πολυτεχνικά τμήματα
Στη Νομική Αθήνα η βάση διαμορφώθηκε στα 18.125 μόρια από 17950 πέρυσι, ενώ στα ΤΕΦΑΑ Αθήνας, οι υποψήφιοι χρειάστηκαν 16.999 μόρια.
Αναφορικά με την Ιατρική του ΕΚΠΑ, η βάση σκαρφάλωσε στα 19.000 μόρια σημειώνοντας άνοδο κατά 200 μόρια σε σχέση με το 2022.
Στα ύψη βρίσκεται και η Οδοντιατρική Αθήνας με (18.125) ενώ μεγάλη άνοδος σημειώθηκε και στο τμήμα Πληροφορικής (Πειραιά) με τη βάση να διαμορφώνεται στα 17.720 μόρια καταγράφοντας άνοδο κατά 615 μόρια.
Αναφορικά με τα πολυτεχνικά τμήματα, μεγάλη άνοδος εντοπίζεται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά και σε πολυτεχνικά τμήματα της περιφέρειας όπως Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Βόλος) όπου καταγράφεται άνοδος κατά 1.130 μόρια.
Πού σημειώθηκε πτώση
Ωστόσο, δεν πήραν όλα τα τμήματα που εντάσσονται στο μηχανογραφικό την ανηφόρα. Υπάρχουν αρκετά όπου οι βάσεις εισαγωγής… κατρακύλησαν.
Στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης σημειώθηκε πτώση κατά 1,080 μόρια ενώ στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Θεσσαλονίκης οι υποψήφιοι χρειάστηκαν 1.405 λιγότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι.
Στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Κομοτηνή) η πτώση φτάνει 812 μόρια, ενώ στο Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας (Δράμα) τα 490.
Μικρή πτώση κατά 286 μόρια σημειώθηκε στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (Αθήνα) ενώ καθίζηση των βάσεων καταγράφεται στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σερρών (-760 μόρια).
Η εικόνα στις στρατιωτικές σχολές
Η έκπληξη στην ανακοίνωση των πανελλαδικών αφορά στις στρατιωτικές σχολές, όπου οι βάσεις εισαγωγής σημείωσαν πτώση.
Στην σχολή Ευελπίδων (ΟΠΛΑ) η βάση έπεσε στα 12.220 μόρια από 14.0025 πέρυσι ενώ στη σχολή Ικάρων (Ιπτάμενοι) η βάση διαμορφώθηκε στα 16.125 από 16.135 πέρυσι.
Στα ίδια επίπεδα με με το 2022 κινήθηκε η βάση εισαγωγής στη σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού ενώ στη Ναυτικών Δοκίμων η βάση έπεσε κατακόρυφα στα 12.744 μόρια από 14.525 μόρια.