Στην οργάνωση μιας εκλογικής βραδιάς – εξπρές , όσον αφορά τον χρόνο αναμονής για την ανακοίνωση των ποσοστών των κομμάτων αλλά και των «σταυρών» που θα λάβουν οι υποψήφιοι βουλευτές, προσβλέπει το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο.
Πολύ πριν ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ότι οι εκλογές -με το σύστημα της απλής αναλογικής- θα γίνουν στις 21 Μάη, είχαν γίνει ουκ ολίγες «πρόβες εκλογών», βασιζόμενες σε ένα νέο πλάνο, πολύ πιο γρήγορο και αποτελεσματικό, τόσο για τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων στον κεντρικό υποδοχέα του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και για την ταχύτατη μετάδοσή τους, σπάζοντας προηγούμενα «ρεκόρ». Το «κλειδί» των σημαντικών αλλαγών βρίσκεται στην ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας, που εξασφαλίζει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πολύ νωρίτερα από τον συνηθισμένο χρόνο.
«Όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εφοδιασμένοι με tablets, σε αντίθεση με το 2019 που μόνο στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στο 30% των εκλογικών τμημάτων είχαν συσκευές άμεσης μετάδοσης του αποτελέσματος», υποστηρίζουν οι αρμόδιοι προσθέτοντας ότι ακόμη και για τα απρόοπτα θα υπάρχουν κινητά τηλέφωνα. Το επιπλέον και εξαιρετικά κρίσιμο βήμα στην αλυσίδα των βημάτων που θα ακολουθήσουν είναι ότι όλες οι φορητές συσκευές – σύμφωνα με πληροφορίες – θα είναι εφοδιασμένες με το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης των αποτελεσμάτων (SRT), ώστε η καταγραφή των ψήφων και των σταυρών να πηγαίνει απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών. «Στο οργανωτικό επίπεδο υπάρχουν οι μέγιστες δυνατές ασφαλιστικές δικλείδες για την απρόσκοπτη και επιτυχή διενέργεια των εκλογών», λένε δε στελέχη του υπουργείου περιγράφοντας το κάθε ένα βήμα χωριστά.
Με βάση το σχέδιο η εκλογική βραδιά θα έχει …τελειώσει στις 21:00, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης αποτελέσματος για το 80% της επικράτειας. Η προσομοίωση που έχει γίνει, δείχνει ότι λίγο νωρίτερα, στις 20:00 το βράδυ, θα μεταδοθεί το αποτέλεσμα στο περίπου 25%+ της επικράτειας. Οι κάλπες δηλαδή που θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα θα έχουν «σκαναριστεί» πανελλαδικά σε ελάχιστο χρόνο απ’ ο,τι στο παρελθόν, ώστε να λήξει νωρίς το θρίλερ της αναμονής και για τους υποψήφιους βουλευτές. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών, εκτιμούν ότι μέχρι τα μεσάνυχτα θα έχει αποτυπωθεί εν πολλοίς και η εικόνα της σταυροδοσίας, δηλαδή οι πρωτιές και η σειρά κατάταξης των υποψηφίων βουλευτών.
Η αντίστροφη μέτρηση και η επίσημη προκήρυξη – Προθεσμίες στο δρόμο προς τις εθνικές κάλπες
Η επίσημη αντίστροφη μέτρηση προς την κρίσιμη 21η Μαΐου θα γίνει με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών για «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» -διότι αν και η κυβέρνηση θα έχει εξαντλήσει ουσιαστικά την τετραετία, οι εκλογές θα θεωρούνται πρόωρες.
Στις 24 Απρίλη λοιπόν θα γίνει η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της Βουλής, με την οποία ξεκινά η επίσημη προεκλογική περίοδος. Το ΠΔ σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 41 παρ. 3), οφείλει να προβλέπει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε διάστημα το αργότερο 30 ημερών και τη σύγκληση της νέας Βουλής μέσα σε άλλες 30 μέρες από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.
Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου τίθενται σε ισχύ, σύμφωνα με τον νόμο, μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες. Ειδικότερα, 10 μέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια των πρωτοδικών (άρθρο 33 π.δ. 26/2012) και στις 12 μέρες λήγει η επίδοση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών. Τη δε 14η ημέρα μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α΄ Τμήμα του Άρειου Πάγου (άρθρο 35 και άρθρο 3 παρ. 2 του π.δ. 26/2012), ενώ την 15η μέρα λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών αυτών (άρθρο 58 παρ. 3 και 4 του π.δ. 26/2012).
Τη «στιγμή» της προκήρυξης παραιτείται από τη θέση του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης που είχε την «μπαγκέτα» της προετοιμασίας της εκλογικής διαδικασίας. Τη θέση του θα αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός – θα παραιτηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αφού θα είναι υποψήφιος βουλευτής και βάσει του νόμου δεν μπορεί να έχει «άπλετο», αλλά περιορισμένο χρόνο τηλεοπτικών εμφανίσεων
Οι υποψήφιοι βουλευτές και το κόμμα Κασιδιάρη
Μέχρι τις 2 Μαΐου, όπως υπολογίζεται, θα πρέπει να υποβληθούν στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων οι υποψήφιοι βουλευτές.
Παράλληλα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση στον Αρειο Πάγο, του ονόματος και του σήματος κάθε κόμματος ή σχηματισμού. Ακολούθως, ο Αρειος Πάγος θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς που θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Είναι προφανές ότι η διαδικασία έχει αυτή τη φορά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι από το Ανώτατο Δικαστήριο και δη από το πρώτο Τμήμα του Άρειου Πάγου, θα κριθεί αν το κόμμα Κασιδιάρη θα συμμετάσχει στις εκλογές. Ως γνωστόν, ο νέος νόμος, απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές ενός κόμματος, αν η φυσική ή η κρυφή του ηγεσία, αυτή που υποκρύπτεται πίσω από αχυράνθρωπους, έχει καταδικαστεί για αδικήματα κατά της πολιτείας.
Η «διαδρομή» λέει ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να καταθέσουν αίτηση έγκρισης ή όχι της νομιμότητας του καταστατικού τους. Μετά την αίτηση συμμετοχής των κομμάτων στις εκλογές, συνεδριάζει συγκεκριμένα το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου για να αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα. Δεν είναι σαφής η προθεσμία, αλλά η απόφαση αναμένεται σε εύλογο χρόνο.
Πού ψηφίζεις
Τουλάχιστον δέκα μέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών θα είναι διαθέσιμη η ακριβής διεύθυνση του εκλογικού τμήματος, όπου θα μπορεί να ψηφίζει ο καθένας και η καθεμιά. Από τώρα ωστόσο σχετικές πληροφορίες για το πού μπορούν οι πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα (σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα, ποιου δήμου κλπ) μπορούν να λάβουν μέσω της ειδικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις».
Να σημειωθεί τέλος ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω εκλογών στις 19 και 22 του Μάη.