Είναι ο δήμαρχος της Κοζάνης για πολλά χρόνια. Γνωρίζει τα προβλήματα της πόλης όσο λίγοι.
Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις επιλογές του, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται δικαιωμένος, καθώς η πόλη φέρει την σφραγίδα των έργων που αλλάζουν το πρόσωπό της και από ξεχασμένη επαρχιακή γωνιά της χώρας βρίσκει τη θέση της με καινοτόμες πρωτοβουλίες στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Ο Λάζαρος Μαλούτας που διεκδικεί και πάλι τη θέση του πρώτου στην πόλη απαντά στα ερωτήματα που του θέσαμε χωρίς φόβο και πάθος.
Η συνέντευξη του Δήμαρχου Κοζάνης στο “Θάρρος”
Υπήρξατε για πάνω από 10 χρόνια δήμαρχος Κοζάνης. Τι σας δίνει τη δύναμη να συνεχίζετε ένα επίπονο και δύσκολο έργο;
«Νομίζω ότι η χαρά της δημιουργίας είναι αυτό που με κρατάει ζωντανό. Με κρατάει στις επάλξεις, και με κάνει να θέλω ξανά να διεκδικήσω το αξίωμα του δημάρχου Κοζάνης. Προφανώς μέσα σε μια δεκαετία οι ανάγκες της πόλης, του δήμου, των δημοτών αλλάζουν. Όμως, κάθε φορά η προσπάθεια γίνεται ώστε να κατανοήσουμε τις ανάγκες, να βρούμε προτάσεις οι οποίες μπορούν να ‘ναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και να βρουν χρηματοδότηση, γιατί δεν μπορούμε να φανταζόμαστε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Βεβαίως όταν αυτά φτάνουν στο τέλος, και βλέπεις το έργο που ξεκίνησε σαν διαπίστωση ανάγκης ολοκληρωμένο, μου δίνει τη χαρά της ικανοποίησης, και τη δύναμη να συνεχίσω και στα επόμενα βήματα.»
Ποιον θεωρείτε τον κυριότερο αντίπαλο σας στις επερχόμενες εκλογές; Τον Συνδυασμό «Κοζάνη τόπος Να ζεις», ή αυτούς που βρίσκονται στα δεξιά σας και είναι αρκετοί;
«Αντίπαλος πάντα είναι τα προβλήματα. Αντιπάλους δε θεωρώ τους άλλους συνδυασμούς οι οποίοι θα κατέλθουν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό που λέω πάντα είναι ότι τιμώ όλους τους ανθρώπους που αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα κοινά, γιατί αφιερώνουν ότι πιο πολύτιμο έχουν, και αυτό είναι ο χρόνος τους. Συνεπώς, δεν τους θεωρώ αντιπάλους. Προφανώς θα συναγωνιστούμε για το ποιος θα νικήσει στις επερχόμενες εκλογές, όμως αντίπαλος είναι τα προβλήματα και μόνο.»
Ποια στιγμή στην πολύχρονη καριέρα σας θεωρείτε πιο σημαντική και κατά την άποψή σας άφησε αποτύπωμα στη μνήμη των πολιτών της Κοζάνης;
«Θα αδικήσω στιγμές μέσα σ’ αυτή τη διαδρομή, και πράγματα τα οποία έγιναν και είχαν το καθένα απ’ αυτά τη δικιά τους σημασία. Προφανώς η μνημονιακή περίοδος, το ’11, ’12, ’13, ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος, όπου η αυτοδιοίκηση πέρασε μέσα από συμπληγάδες. Υπέστη τρομακτικές πιέσεις και περικοπές. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα κλίμα το οποίο δεν μας αντιστοιχούσε, και δεν μας άξιζε, γιατί δεν ήμασταν αυτοί που είχαμε την ευθύνη για τη διαχείριση των εθνικών υποθέσεων. Έτσι, πιεστήκαμε πάρα πολύ. Θεωρώ εκείνη την περίοδο, ίσως τη δυσκολότερη της αυτοδιοίκησης από τη μεταπολίτευση και μετά. Παρόλα αυτά, ήταν μια εξαιρετικά παραγωγική περίοδος για το δήμο μας, και μένα προσωπικά, γιατί εκείνη την περίοδο καταφέραμε να ξεκινήσουμε πάρα πολλά σημαντικά έργα.
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, η συμβατοποίηση της πλατείας της πόλης, και του έργου της δημοτικής μας βιβλιοθήκης, ενός έργου πυλώνα της πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης. Αλλά και μια σειρά από άλλα έργα που καταφέραμε να πετύχουμε εκείνο το διάστημα, και οδήγησαν στα μέσα του ’14 -όταν κλείναμε εκείνη την αυτοδιοικητική περίοδο-, να έχουμε περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ συμβατοποιημένα έργα. Δεν είναι μόνο να προετοιμάσεις το έργο, είναι να βρεις και τη χρηματοδότηση, και να έχεις ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοπράτησης. Και φυσικά να έχουμε κι άλλα ενταγμένα, τα οποία περίμεναν την υλοποίηση τους.
Η περίοδος εκείνη ίσως ήταν η πιο σκληρή, αλλά και η πιο ενδιαφέρουσα παραγωγικά. Χωρίς βέβαια και η παρούσα θητεία να υστερεί σε δημιουργικότητα. Και σε αυτή την περίοδο είχαμε σημαντικές προκλήσεις. Του COVID-19 μια πρωτόγνωρη για τα παγκόσμια χρονικά στη σύγχρονη εποχή, την πρόκληση της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία και τα συνεπακόλουθα, και βεβαίως την πιο σημαντική για μας αυτή της απολιγνιτοποίησης. Ναι μεν η απολιγνιτοποίηση βρισκόταν σε εξέλιξη αρκετά χρόνια, όμως πλέον από το 2019 άρχισαν να μπαίνουν καταληκτικές ημερομηνίες. Κάτι που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο για εμάς. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που ακόμα δεν είχαν αρχίσει να τρέχουν τα έργα της νέας προγραμματικής περιόδου, τα οποία μόλις τώρα θα ξεκινήσουν να τρέχουν, να βγαίνουν οι πρώτες προκηρύξεις.
Μέχρι το τέλος της θητείας θα έχουμε ολοκληρώσει τις δράσεις μας, με την εξασφάλιση περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ για έργα στο δήμο Κοζάνης. Είναι ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, γιατί η πρόοδος μιας πόλης εξαρτάται από τις επενδύσεις που γίνονται. Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο καταφέραμε πολύ σημαντικές επιτυχίες στην ανάδειξη του ευρωπαϊκού χαρακτήρα και της ευρωπαϊκής προοπτικής του δήμου Κοζάνης.
Η συμμετοχή μας στο δίκτυο των 100 κλιματικά ουδέτερων κι έξυπνων πόλεων της Ευρώπης μέχρι το ’30, το να πάρουμε μέρος στις «Pylon Cities», όπου αν δει κάποιος ποιες πόλεις συμπεριλαμβάνονται, είναι κυρίως μεγαλουπόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς είμαστε η μόνη ελληνική πόλη. Και η διασύνδεση με άλλα σημαντικά δίκτυα της Ευρώπης που τρέχουν γύρω από ζητήματα καινοτομίας, κλιματικής ουδετερότητας και ψηφιακότητας, νομίζω ανεβάζει «πίστα» το δήμο Κοζάνης και μας κάνει να διακρινόμαστε και να μπαίνουμε στον χάρτη της Ευρώπης.»
Λένε ότι το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε δυναμικά στελέχη στην Αυτοδιοίκηση. Πόσο ισχύει αυτό μετά το 2012 και τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης;
«Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να το προσεγγίσει κανείς αυτό το θέμα, βλέποντας την εξέλιξη της συγκρότησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Πως διαμορφώνονταν δηλαδή κάθε φορά οι πλειοψηφίες, και από ποιον πολιτικό χώρο προέρχονταν τα περισσότερα αυτοδιοικητικά στελέχη. Ο προκάτοχος μου, ο Πάρις Κουκουλόπουλος ήταν ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Μέχρι τότε ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων «ex officio» πρόεδρος στην ΚΕΔΕ. Για μεγάλο χρονικό διάστημα κυριάρχησε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Βέβαια, υπήρξε και η προεδρία του Νικήτα Κακλαμάνη.
Αν θέλουμε να δούμε ιστορικά την τελευταία δεκαετία περίπου τα πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει η συγκρότηση της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί πολιτικά ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας. Το λέω βλέποντας ποιος ήταν το 2011 πρόεδρος στην ΚΕΔΕ. Εκλέχτηκε ο Κώστας Ασκούνης με την αντίστοιχη πλειοψηφία που τον στήριζε και προέρχονταν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ενώ από το 2014 και μετά, τόσο με τον Γ.Πατούλη, όσο και με τον Δ.Παπαστεργίου στην τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο, και με τον Λ. Κυζίρογλου που τον διαδέχτηκε στην προεδρία της ΚΕΔΕ, αποδεικνύεται ότι υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια κυριαρχία των αιρετών, οι οποίοι προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι ότι αν πάμε 10 με 20 χρόνια παλαιότερα, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ υπήρχε κυριαρχία στο χώρο της αυτοδιοίκησης.»
Ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη δήλωσε, σε ερώτηση μάλιστα του «ΘΑΡΡΟΥΣ» ότι δεν θα υπάρξει στήριξη σε τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που ενδιαφέρονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό πιστεύετε ότι θα τηρηθεί, και θα ωφελήσει πολυσυλλεκτικούς συνδυασμούς όπως ο δικός σας;
«Νομίζω ότι όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία, αλλά τα περισσότερα κόμματα δε δίνουν χρίσματα από το ’14 και μετά. Δεν υπάρχουν τα χρίσματα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στην ουσία έχουν καταργηθεί, αν εξαιρέσει κάποιος δύο-τρεις μεγάλους σημαδιακούς δήμους στους υπάρχει μια επιλογή να δοθεί από κάποιο κόμμα η στήριξη σε έναν υποψήφιο. Από εκεί και πέρα, αυτό που είναι καθαρό είναι ότι τα κόμματα δίνουν στήριξη στους Περιφερειάρχες. Οι 13 Περιφερειάρχες είναι όλοι στηριζόμενοι από κάποιον πολιτικό φορέα ή κάποιοι στηρίζονται από περισσότερα του ενός κόμματα. Δεν περιμένω να δοθούν στηρίξεις, και νομίζω ότι θα τηρηθεί αυτό το πράγμα.
Σε κάθε περίπτωση η αυτοδιοίκηση πάντα ήταν πολυσυλλεκτική. Πάντα στις τάξεις της συσπείρωνε ανθρώπους οι οποίοι πίστευαν σε κάποιες ιδέες, σε κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η τοπική ανάπτυξη. Γιατί είμαστε μικρές κοινωνίες, βρισκόμαστε και συζητάμε μεταξύ μας, και συσπειρωνόμαστε γύρω από ιδέες και βέβαια πρόσωπα. Η πολυσυλλεκτικότητα είναι κανόνας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και νομίζω ότι όσο περνάν τα χρόνια, αυτό εντείνεται ακόμη περισσότερο.»
Τα πρωτάγματα της εποχής μας έχουν αλλάξει. Οι ιδεολογίες από μόνες τους δεν καθοδηγούν τις επιλογές των πολιτών. Τι πιστεύετε ότι θα έχουν κατά νου οι Κοζανίτες όταν φτάσουν στις κάλπες;
«Οι πολιτικές ιδέες, η αντιπαράθεση κεντρικής κυβέρνησης, και οι όποιες διαφωνίες και άλλου είδους προσεγγίσεις βλέπουμε να διατυπώνονται στη Βουλή. Πρόσφατα, είχαμε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να ακούσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις, και νομίζω ότι εκεί είναι ο σωστός χώρος που θα πρέπει να γίνονται αυτού του είδους οι συζητήσεις. Παίρνω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τις προηγούμενες εκλογές, όπου συνέπεσαν πάλι σε κοντινό χρονικό διάστημα εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι ίδιοι πολίτες που στο δήμο Κοζάνης ψήφισαν εμένα για Δήμαρχο, ψήφισαν τον Γ. Κασαπίδη για Περιφερειάρχη ο οποίος έχει διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά από μένα, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό της χώρας. Άρα λοιπόν το καθήκον μας είναι να υπηρετήσουμε τον πολίτη, ο καθένας από το πόστο που ανέλαβε, και να συνεργαστούμε μεταξύ μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.
Η συνεργασία μας επιβάλλεται. Νομίζω ότι αυτό που θα κυριαρχήσει στους πολίτες, -γιατί αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, είναι η πορεία του δήμου τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2030. Έχουμε την πρόκληση της απολιγνιτοποίησης, καθώς υπάρχουν άλλες φθηνότερες, καθαρότερες πηγές ενέργειας οι οποίες υποκαθιστούν την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη. Άρα αυτό που θα έχουν οι πολίτες στο μυαλό τους, είναι η δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου για την περιοχή μας. Είναι προφανές ότι το βασικό βάρος γι’ αυτή την επιλογή είναι της κυβέρνησης. Όμως είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο, και πρέπει να πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες που μπορούν να διαμορφώσουν το νέο τοπίο. Εδώ βεβαίως είναι τα ζητήματα της γνώσης, της εμπειρίας, της ικανότητας των υποψηφίων για διαμορφώσουν αυτό το νέο τοπίο.»
Απαριθμείστε μας τρεις λόγους για τους οποίους η επιλογή Μαλούτα θα ήταν μονόδρομος για μια ομάδα πολιτών της Κοζάνης;
«Έχω περίπου 10 χρόνια στη δημαρχεία, αλλά κι εξίσου αρκετά χρόνια υπηρετώντας το δήμο Κοζάνης από άλλα πόστα, όπως τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, και του Αντιδημάρχου. Κάτι που είναι χαρακτηριστικό από το έργο μου, είναι ότι πάντα έλεγα τη γνώμη μου θαρρετά και δημόσια. Και την αποτύπωνα ακόμη και στις εποχές που δεν ήταν τόσο διαδεδομένα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου σήμερα ο καθένας μπορεί να πει μια άποψη μέσα από αυτά. Βρήκα δηλαδή άρθρο μου σε τοπική εφημερίδα γραμμένο πριν από περίπου 30 χρόνια, για ζητήματα που συνεχίζουν να απασχολούν και σήμερα την περιοχή για το θέμα του φυσικού αερίου.
Άρα, το ένα χαρακτηριστικό είναι ότι πάντα έλεγα δημόσια τη γνώμη μου για τα σημαντικά προβλήματα του τόπου, κι εν πολλοίς έχω δικαιωθεί από τις εξελίξεις.
Το δεύτερο σχετίζεται με το ζήτημα της ικανότητας παραγωγής έργου. Ανέφερα και πριν ότι το ’11-14 το καλοκαίρι, παραδώσαμε 34 εκατομμύρια ευρώ συμβατοποιημένα έργα, την τρέχουσα δημοτική περίοδο θα ‘χουμε εξασφαλίσει μέχρι το τέλος της για το δήμο Κοζάνης περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Τρομακτικό νούμερο, αν σκεφτείτε ότι όλο το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα είναι περίπου 400 εκ. Δεν υπήρξε ποτέ άλλη αυτοδιοικητική περίοδος που να τρέξαμε για να εξασφαλίσουμε τόσους πόρους για το δήμο Κοζάνης. Βεβαίως λόγω αυτής της εμπειρίας και ικανότητας να αξιοποιούμε τα μέσα που έχουμε, υπάρχει κι ένας σχεδιασμός ούτως ώστε και την επόμενη προγραμματική περίοδο να βρούμε τους πόρους, και να κάνουμε εκείνα τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος, και όπως είπα πριν να διαμορφώσουμε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Αν θα έβαζα έναν «τίτλο» δηλαδή, η ικανότητα να βρίσκουμε πόρους, να υλοποιούμε έργα, να έχουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το μέλλον της πόλης.
Το τρίτο νομίζω ότι αναδείχτηκε περισσότερο στην τελευταία θητεία, και είναι χωρίς να θέλω να φανεί εγωιστικό, η ικανότητα να συνεργάζομαι με άλλους ανθρώπους. Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει κομματικά στεγανά. Ήταν ένας χώρος όπου συγκεντρώνονταν άνθρωποι διαφορετικών πολιτικών τοποθετήσεων, και μπορούσα να συνεργάζομαι άψογα με τον καθένα από οποιοδήποτε χώρο κι αν προέρχεται. Την τελευταία ιδίως περίοδο η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν μια σύνθεση η οποία προέκυψε από την απλή αναλογική που ήταν το εκλογικό σύστημα των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, και δεν υπήρχε πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Εξαρχής έκανα την πολιτική επιλογή να συνεργαστώ με άλλες δύο παρατάξεις, ούτως ώστε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης να υπάρχει πλειοψηφία η οποία θα διευκόλυνε το έργο του Δήμου. Αποδείξαμε την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο ότι μπορούμε να πετύχουμε συνεργασίες και με άλλους ανθρώπους, που πριν τις εκλογές του ’19 ήμασταν σε διαφορετικούς συνδυασμούς, που «συγκρουστήκαμε» για τη διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής στην Κοζάνη. Παρόλα αυτά την επόμενη μέρα συνεργαστήκαμε, και πετύχαμε αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα για το Δήμο. Αυτού του είδους η συμπεριφορά και ικανότητα, είναι εγγύηση ότι την επόμενη μέρα θα συνεργαστούμε με όλη την ομάδα, ακόμη και με αυτούς που σήμερα δεν είναι μαζί μας στην πορεία για τις εκλογές.»
Εκτός από την Πλατεία Λασσάνη που σχεδιάστηκε από τη δική σας δημαρχεία πριν 11 χρόνια, ποιο άλλο μεγάλο έργο προγραμματίζετε για την επόμενη 4ετία;
«Η πλατεία Λασσάνη πρωτοεντάχθηκε στο ΕΣΠΑ γύρω στο 2012 ή ’13. Είχε μια «περιπέτεια» και απεντάχθηκε, όμως συνέχισαν οι μελέτες. Φέτος καταφέραμε να την εντάξουμε, και ήδη το έργο εκτελείται. Αυτή τη στιγμή, στο χώρο της ΖΕΠ έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της δομής της «Ηλιαχτίδας», μιας δομής η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ατόμων με αναπηρία γενικότερα. Είναι η δεύτερη δομή, γιατί την πρώτη την υλοποιήσαμε το ’11-14. Πράγμα που καθιστά την Κοζάνη πρωτοπόρο στις υποδομές που απευθύνονται στα άτομα με αναπηρία. Είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον συμβατικό έλεγχο και θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, το Cut & Cover στο χώρο του ΟΣΕ, που θα ενοποιήσει την πόλη σε εκείνο το σημείο και θα δημιουργήσει αρκετά στρέμματα κοινόχρηστων εγκαταστάσεων αθλητικών και άλλων. Αναδείχτηκε ανάδοχος για το έργο της Οδικής Ασφάλειας που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τρέχουμε τα έργα της ενεργειακής αναβάθμισης σε περίπου 10-12 σχολεία του Δήμου μας, τα οποία το Σεπτέμβριο θα ‘ναι πανέτοιμα να λειτουργήσουν ενεργειακά αναβαθμισμένα. Βέβαια, έχουμε σε εξέλιξη και τη μεγάλη διαγωνιστική διαδικασία για το έργο του ΣΔΥΚ των 80 εκατομμύριων ευρώ. Μέσα στο μήνα έχουμε την πρώτη φάση του διαγωνισμού, και την κατάθεση των προσφορών. Όλα αυτά θα συνεχίσουν να υλοποιούνται και την επόμενη προγραμματική περίοδο. Αν θέλουμε να δώσουμε δυο «στίγματα» για τα έργα, το πρώτο είναι τα έργα που σχετίζονται με τον τομέα της Κλιματικής Ουδετερότητας. Η επιλογή της Κοζάνης στις «100 κλιματικά ουδέτερες κι έξυπνες πόλεις» της Ευρώπης, θα έχει σαν συνέπεια να γίνουν επενδύσεις σημαντικές. Όχι μόνο δημόσιες, αλλά και ιδιωτικές. Στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης, της υποκατάστασης συμβατικών καυσίμων από πράσινες πηγές ενέργειας, στον τομέα κίνησης των οχημάτων.
Από πλευράς του Δήμου, και από πλευράς κοινωνίας, με την οποία θα συνεργαστούμε στενά για να τρέξει αυτό το πρόγραμμα, θα υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις που θα καταστήσουν εφικτή την κλιματική ουδετερότητα. Ο τομέας των έργων ενεργειακής αναβάθμισης, εξοικονόμησης ενέργειας, υποκατάστασης συμβατικών καυσίμων, κ.α., είναι η μια μεγάλη εξέλιξη που θα κινηθούμε. Το δεύτερο είναι να αξιοποιήσουμε τους πόρους που τρέχουν. Βγήκαν μια-δυο προσκλήσεις ήδη για το νέο ΕΣΠΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ο οποίος θα μπορεί να αντλεί πόρους από διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, κι εθνικούς πόρους. Ούτως ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία θα μπορεί να αντλεί πόρους από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η κεντρική ιδέα σε αυτό το project είναι η ανάδειξη της Κοζάνης σε ένα εθνικό πόλο αειφορίας και καινοτομίας. Γύρω από το χώρο της ΖΕΠ που συγκεκριμενοποιείται στο χώρο της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας.
Καταρχήν σήμερα υπάρχει το Πανεπιστήμιο. Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο και με τη στενή συνεργασία αλλά και αυτοτελώς, αποτελεί έναν αναπτυξιακό πόλο. Έχουμε παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ένα οικόπεδο 12 στρεμμάτων για να αναπτύξει τον πρώτο θύλακα του εθνικού πόλου αειφορίας και καινοτομίας, να κάνει θερμοκοιτίδες για νέες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, εμείς σε εκείνο το χώρο έχουμε δύο κτήρια από την προηγούμενη αυτοδιοικητική μου θητεία που είναι γεωκλιματικού σχεδιασμού, και χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γεωθερμία. Ίσως είναι από τα λίγα κτήρια εν λειτουργία στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν γεωθερμία. Στον ίδιο χώρο, με τη χρηματοδότηση του έργου του ΣΔΥΚ, είναι προς δημοπράτηση το Μουσείο Τεχνολογίας, που θα είναι εστιασμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις ψηφιακές τεχνολογίες, αφού προς τα εκεί βλέπουμε να κινείται όλος ο πλανήτης.
Υπάρχουν επίσης, νέες τεχνικές σχολές, γιατί η τεχνική εκπαίδευση στα πράσινα, και τα ψηφιακά επαγγέλματα, πρέπει να κάνει άλματα και αυτή, για να μπορέσει να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες. Υπάρχουν δηλαδή έργα που είναι σε εξέλιξη, και υπάρχουν έργα που προετοιμάζουμε για την επόμενη περίοδο, όπως η ανάπλαση του πάρκου στην είσοδο της ΖΕΠ, εκεί όπου σήμερα έχει διαμορφωθεί ένας χώρος από τα μπάζα που είχαν αποτεθεί στη διάρκεια κατασκευής του έργου. Ένα κατάστημα μέσα στις εργατικές κατοικίες για να καλύπτει ανάγκες των κατοίκων εκεί. Και το σημαντικότερο, μια ενεργειακή κατασκήνωση η οποία θα μπορεί να φιλοξενεί κόσμο μεμονωμένο ή κατά ομάδες, και μέσα από ένα βιωματικό τρόπο οι πολίτες, οι μικροί μαθητές, θα μπορούν να εκπαιδεύονται στα ζητήματα της εξοικονόμησης ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών, της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η εγκατάσταση όλη θα είναι αυτοτελής ενεργειακά, και οι φιλοξενούμενοι θα παράγουν την ενέργεια που θέλουν ατομικά να καταναλώσουν. Για να μπορούν να παίξουν για παράδειγμα παιχνίδια με το κινητό. Αυτό, σε συνδυασμό με το έργο της κλειστής κολυμβητικής δεξαμενής που γίνεται στην περιοχή μέσα από το ΣΔΥΚ, καθώς είναι και αυτό μέσα στα έργα που δημοπρατούμε, δημιουργεί ένα σύνολο το οποίο θα είναι πόλος ο οποίος θα ελκύει επισκεψιμότητα. Θέλουμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της περιοχής, κι έτσι θα το κάνουμε.
Τονίζοντας και αυξάνοντας την επισκεψιμότητα, σε συνδυασμό με τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτει η περιοχή, τη βιβλιοθήκη μας, το λαογραφικό μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αιανής, κι ένα νέο μουσειακό χώρο που θα ετοιμάσουμε για την Κοζάνη το επόμενο διάστημα. Αυτές είναι οι προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο. Το σχέδιο υπάρχει και προετοιμάζουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς έτσι ώστε αυτά να πάρουν τη μορφή μιας ολοκληρωμένης πρότασης.»
Πότε ένας δημοτικός άρχοντας λέει ότι ολοκλήρωσε το έργο του;
Α. Όταν έχει πραγματώσει το όραμα του για την πόλη του;
Β. Όταν βλέπει στα μάτια των συμπολιτών του την κόπωση;
Γ. Όταν βρει τον άνθρωπο που κατά τη γνώμη του μπορεί να συνεχίσει το έργο του;
«Θα μπορούσε να είναι κάποιοι από αυτούς τους λόγους, αλλά νομίζω ότι ο πιο σημαντικός θα ήταν, αν κάποια στιγμή πάψει να νιώθει τη χαρά της δημιουργίας μέσα από αυτό το έργο. Ή για κάποιο λόγο οι δυνάμεις του δεν επαρκούν να τον στηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια. Νομίζω αυτό είναι το πιο σημαντικό λοιπόν. Αν κάποια στιγμή πάψει κάποιος να νιώθει τη χαρά της δημιουργίας, τη χαρά να υλοποιεί έργα που είναι χρήσιμα για τους πολίτες, και αλλάζουν τη φυσιογνωμία της πόλης. Χωρίς βέβαια να παραγνωρίζω και τα χαρακτηριστικά τα οποία αναφέρατε.»
Η αποκλειστική Συνέντευξη του Δήμαρχου Κοζάνης δόθηκε στον Γιώργο Κορομήλη και την Τασούλα Οικονομίδου
Επιμέλεια συνέντευξης Μαρία Κορομήλη
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη