Focus στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κάνει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και πιθανολογεί το εκλογικό αποτέλεσμα εξετάζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Νομών που απαρτίζουν την Περιφέρεια. Η έρευνα ανήκει στο δημοσιογράφο Διονύση Νασόπουλο και παρουσιάζει ενδιαδέρον.
Η Δυτική Μακεδονία, την τετραετία που πέρασε, βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων για το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης και της σταδιακής εφαρμογής ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στη μετά λιγνίτη εποχή.
Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επέφεραν σημαντικά προβλήματα και σε μια μεγάλη περιοχή της περιφέρειας με επίκεντρο την Καστοριά, η οποία στηρίζεται στη γουνοποιία.
Οι πιθανές μεταβολές που θα συμβούν στις επερχόμενες εκλογές θα πρέπει, συνεπώς, να εξεταστούν και υπό το πρίσμα της τοπικής ιδιαιτερότητας λόγω των ανωτέρω γεγονότων.
Χωρίς να ξεχνάμε και μία ακόμη νέα μεταβλητή, την εφαρμογή της νέας απογραφής σύμφωνα με την οποία – λόγω της μείωσης του πληθυσμού συνολικά στη Δυτική Μακεδονία – εκλέγονται δύο λιγότεροι βουλευτές (8 από 10), οδηγώντας εκ των πραγμάτων σε μια διαφορετική κατανομή των εδρών.
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ποιος θα κερδίσει την τέταρτη (και τελευταία) έδρα;
Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι της Δυτικής Μακεδονίας ψηφίζουν στον Νομό Κοζάνης. Eπομένως, λόγω αυτής της αναλογίας, η Κοζάνη έχει ιδιαίτερο βάρος στην εκλογική συμπεριφορά όλης της περιφέρειας. Στις προσεχείς εκλογές, και μέχρι την απογραφή του 2031, η Κοζάνη θα εκπροσωπείται από τέσσερις βουλευτές στην Εθνική Αντιπροσωπεία αντί πέντε που ίσχυε μέχρι τις εκλογές του 2019. Αποτέλεσμα αυτής της μεταβολής είναι η σχεδόν βέβαιη απώλεια μιας έδρας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πολύ δύσκολα θα καταφέρει να εκλέξει εκ νέου τους τέσσερις βουλευτές. Το δε υψηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή αναμένεται – τουλάχιστον στις εκλογές της 21ης Μαΐου – να του εξασφαλίσει αυτή τη φορά μία έδρα, το πιθανότερο εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας. Επομένως, η ενδοπαραταξιακή μάχη των τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον. Υποψήφιοι θα είναι οι Στάθης Κωνσταντινίδης (12.888 σταυροί), η πρώην δήμαρχος Εορδαίας και βουλευτής Παρασκευή Βρυζίδου (12.406 σταυροί), ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος (9.423 σταυροί) και ο Γιώργος Αμανατίδης (7.808 σταυροί). Υποψηφιότητα με δυναμική είναι και αυτή του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας (2011-2014) Γιώργου Δακή.
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η μάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με τη νυν βουλευτή Καλλιόπη Βέττα να βρίσκει απέναντί της τον Θόδωρο Καρυπίδη, περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας (2014-2019). Από το ΠΑΣΟΚ ισχυρό φαβορί για την εκλογή του είναι ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, πρώην δήμαρχος Κοζάνης και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος και το 2019 είχε αναδειχθεί με σημαντική διαφορά πρώτος σε σταυρούς στην εκλογική περιφέρεια.
ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Δύο έδρες, δύο κόμματα, όπως το 2019
Η δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, η Φλώρινα, είναι ο νομός με την καλύτερη εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία αλλά και ο νομός όπου η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου έλαβε επίσης το υψηλότερο πανελλαδικά ποσοστό της. Η εκλογή δύο βουλευτών εξασφαλίζει από μια έδρα στα δύο μεγάλα κόμματα, περιορίζοντας το ενδιαφέρον στη μάχη του σταυρού εντός Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο νυν βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης συμμετέχει εκ νέου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και επιδιώκει να επανεκλεγεί με την ίδια άνεση που το είχε πετύχει το 2019. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν, επιπλέον, η δικηγόρος Παυλίνα Βέλτση, η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και συγγραφέας Σοφία Ηλιάδου-Τάχου (3η το 2019 με 1.353 σταυρούς) και ο πρώην διοικητής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, Σταύρος Παπασωτηρίου.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Πέττη Πέρκα, σύζυγος του επίσης βουλευτή Δημήτρη Βίτσα, αναμένεται να κερδίσει την πρωτιά, καθώς ο πρώην βουλευτής του κόμματος Κωνσταντίνος Σέλτσας αυτή τη φορά δεν θα είναι υποψήφιος. Υποψήφιος είναι ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Στέφανος Μπίρος, καθώς και ο γιατρός Γιώργος Κωτακίδης και η νηπιαγωγός Πασχαλιά Χατζηκωνσταντίνου.
ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Αλλαγές σε ΝΔ και Ελληνική Λύση
Ο νομός Γρεβενών, όπως ήταν αναμενόμενο, στη νέα απογραφή παρέμεινε μονοεδρική περιφέρεια και θα εκπροσωπηθεί στη νέα Βουλή με ένα νέο πρόσωπο. Η διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από τη Νέα Δημοκρατία, ύστερα από τις καταγγελίες για επαγγελματικές δραστηριότητες με εξαγορά κόκκινων δανείων, ανοίγει τον δρόμο για τον α’ επιλαχόντα στις εκλογές του 2019 Θανάση Σταυρόπουλο και τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, Γιάννη Γιάτσιο, να διεκδικήσουν την έδρα, εφόσον η ΝΔ καταφέρει και διατηρήσει το προβάδισμα των 14 μονάδων που είχε το 2019 έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρή, ωστόσο, είναι και η υποψηφιότητα της νομικού Λαμπρινής Κόγιου, η οποία στις εκλογές του 2019 ήρθε 3η με 2.559 σταυρούς. Στον ΣΥΡΙΖΑ, επιστροφή στα βουλευτικά έδρανα θέλει να κάνει ο πρώην βουλευτής Χρήστος Μπγιάλας (1ος με 2.573 σταυρούς), ο οποίος και πάλι θα έχει ως συνυποψήφιο τον δεύτερο σε σταυρούς το 2019, Γιώργο Καλαμαρά. Τέλος, η δικηγόρος Φωτεινή Τζουβάρα, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών, αποτελεί νέα είσοδο. Με ενδιαφέρον αναμένεται η εκλογική επίδοση της Ελληνικής Λύσης, σε μια περιοχή όπου το 2019 είχε ποσοστό αισθητά χαμηλότερο του πανελλαδικού ποσοστού της (2,74%). Στις φετινές εκλογές τα Γρεβενά επιλέχθηκαν ως «τόπος εξορίας» του Απόστολου Αβδελά, μέχρι τώρα βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης και αντιπροέδρου της Βουλής.
ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Πρώτη και μόνη η ΝΔ
Η εκλογική περιφέρεια της Καστοριάς αποτελεί τη μοναδική εκλογική περιφέρεια της χώρας όπου, το 2019, η ΝΔ υπερέβη το 50% των ψήφων, αποτελώντας την καλύτερη πανελλαδική της επίδοση. Η μετατροπή της από διεδρική σε μονοεδρική περιφέρεια, σε συνδυασμό με τη διαχρονική εκλογική της συμπεριφορά, κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το έργο του ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει τη διαφορά 23 ποσοστιαίων μονάδων, να αναδειχθεί πρώτο κόμμα τοπικά και να διατηρήσει την έδρα του.
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας υποψήφιοι είναι ο νυν βουλευτής, γιατρός Ζήσης Τζηκαλάγιας (1ος 4.906 σταυρούς), η πρώην βουλευτής (2012-2019) και διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου (2η το 2019 με 4.680 σταυρούς) και η νομικός Αγνή Κανδύλη (4η το 2019 με 1.852 σταυρούς).
Η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, παρά την αναμενόμενη πρωτιά της σε σταυρούς στο ανανεωμένο κατά τα 2/3 ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να επανεκλεγεί. Υποψήφιοι είναι επιπλέον ο δικηγόρος Κώστας Γιαγκόπουλος και ο αρχαιολόγος Γιάννης Σίσιος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»