Ο αθλητισμός σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής εκτός από καλή φυσική κατάσταση μπορεί να προσφέρει σε ένα παιδί πνευματική και συναισθηματική ωρίμανση. Παρακάτω αναφέρονται έξι λόγοι για τους οποίους ένας γονιός οφείλει να στείλει το παιδί του στον οργανωμένο αθλητισμό.
- Μαθαίνει την ομαδικότητα
Η ομάδα ενισχύει την ευγενή άμιλλα και τον υγιή ανταγωνισμό και μαθαίνει στο παιδί να συνεργάζεται με τους συναθλητές του για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Μέσα στην ομάδα μαθαίνει την έννοια της φιλίας και αποκτά ενσυναίσθηση.
- Μαθαίνει να σέβεται
Το παιδί μαθαίνει να σέβεται πέραν του προπονητή και τους συναθλητές του. Το να ανήκει σε μια ομάδα, του μαθαίνει ότι ο σεβασμός αξίζει σε όλα τα μέλη της, ανεξαρτήτως επιδόσεων και θέσης μέσα στην ομάδα.
- Μαθαίνει καλή διαχείριση του χρόνου του
Οι μαθητές που είναι παράλληλα και αθλητές βρίσκουν ένα τρόπο να ισορροπούν τις διαφορετικές πτυχές της ζωής τους από το να προετοιμάζουν τα μαθήματα του σχολείου, μέχρι να αθλούνται και να ξεκουράζονται. Συνεπώς αναπτύσσεται στα παιδιά η ικανότητα να διαχειρίζονται εποικοδομητικά τον χρόνο τους.
- Βελτιώνει τις σχολικές του επιδόσεις
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μαθητές που είναι παράλληλα και αθλητές έχουν κατά 40% μεγαλύτερες βαθμολογίες στο σχολείο. Αυτό συμβαίνει καθώς μεταξύ άλλων μέσα από τον αθλητισμό τα παιδιά μαθαίνουν να είναι πειθαρχημένα να βάζουν στόχους και να προσπαθούν να τους επιτύχουν.
- Ανακουφίζει από το άγχος
Οι προπονητές και οι συναθλητές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση ενός παιδιού. Όταν ο προπονητής είναι υποστηρικτικός στην προσπάθεια που καταβάλει ένα παιδί, αυτό έχει ως συνέπεια το παιδί να απολαμβάνει την εμπειρία του αθλητισμού, έχει κίνητρο να δεσμευτεί στην άσκηση και τα αθλήματα αποτελούν έναν ωραίο τρόπο χαλάρωσης και ένα μέρος όπου το παιδί μπορεί να κάνει καινούργιους φίλους. Συνεπώς η υποστήριξη που λαμβάνει από τους συναθλητές και τον προπονητή συντελούν στην ανακούφιση από το στρες.
- Κάνει το παιδί ψυχικά ανθεκτικό
Στον αθλητισμό συχνά χρησιμοποιείτε ο όρος ψυχική ανθεκτικότητα (mental toughness) για να περιγράψει την ικανότητα των αθλητών να διαχειριστούν λειτουργικά το άγχος τους, την ικανότητά τους να ανακάμπτουν γρήγορα μετά από μια αποτυχία και να συνεχίζουν να επιμένουν και να προσπαθούν. Τα παιδιά μέσα στον αθλητισμό καλούνται να διαχειριστούν όχι μόνο τις επιτυχίες αλλά πολύ περισσότερο καλούνται να διαχειριστούν την απογοήτευση και την αποτυχία. Η σωστή διαχείριση μίας αποτυχίας θωρακίζει ψυχικά τα παιδιά και τα κάνει πιο ανθεκτικά. Παράλληλα τους μαθαίνει να μην τα παρατάνε και να προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνονται.
kallistos-oaka.gr