• Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Live
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου, 2025
Θάρρος Κοζάνης
Optika Katanas
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
Morning News
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
VELVITA

Τι θα γίνει φέτος με τα μελομακάρονα;

Αυτόματο προσχέδιοΘόδωρος Δημητριάδης
Γεύσεις
Τι θα γίνει φέτος με τα μελομακάρονα;
12/12/2023
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό

Το «καλάθι των Χριστουγέννων» θα περιλαμβάνει τσουρέκι ή βασιλόπιτα, σοκολάτες, γαλοπούλα, μοσχάρι, αλλά όχι μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Δεν είναι μόνο το λάδι και τα άλλα τρόφιμα που ακρίβαιναν και έγιναν απλησίαστα. Το περίφημο «Καλάθι των Χριστουγέννων» με τις δήθεν «χαμηλές» τιμές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα βρίσκεται στα ράφια των σουπερμάρκετ από 13 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 3 Ιανουαρίου 2024, με τρόφιμα για το γιορταστικό τραπέζι, χωρίς, όμως, μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Το παραδοσιακό αυτό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα διατίθεται στην πολύ αλμυρή τιμή στα ζαχαροπλαστεία 20 – 23 ευρώ το κιλό.

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Και πέρσι τα μελομακάρονα ήταν ακριβά. Οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν αντέχουν να απορροφήσουν περισσότερο το κόστος της παραγωγής τους.

Έτσι, το «καλάθι των Χριστουγέννων» θα περιλαμβάνει τσουρέκι ή βασιλόπιτα, σοκολάτες, γαλοπούλα, μοσχάρι, αλλά όχι μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Το μελομακάρονο είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, ξύσμα ή χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Πολλοί προσθέτουν και κονιάκ, κανέλα ή άλλα αρωματικά. Στην αγγλική γλώσσα λέγεται «small honey cake». Kαθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».

Τι θα γίνει φέτος με τα μελομακάρονα;

Όπως και να έχει, φαίνεται ότι ήρθε πλέον ο καιρός να φορέσουμε την ποδιά στην κουζίνα, να ανασκουμπωθούμε και να φτιάξουμε εμείς τα δικά μας χειροποίητα σπιτικά μελομακάρονα. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, “Συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Δεν είναι και τόσο δύσκολο. Νά μιά εύκολη συνταγή για όσους θα το επιχειρήσουν:

ΥΛΙΚΑ

9 φλιτζάνια αλεύρι
1 κ. γλυκού baking powder
2 φλιτζάνια ζάχαρη (1 για το μείγμα, 1 για το σιρόπι)
1 κ. γλυκού σόδα
2 1/2 φλιτζάνια λάδι
1 πορτοκάλι (ξύσμα χρησιμοποιούμε και τον χυμό του)
1 λεμόνι (σκέτο ξύσμα)
1 κ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
1/2 κ. γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη)
1/2 κούπα κονιάκ
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι μέλι

Καρύδι ψιλοκομμένο περίπου 1 κιλό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα θα φτιάξουμε το σιρόπι. Πρέπει να έχει κρυώσει μέχρι την στιγμή που θα μελώσουμε τα μελομακάρονα μας. Χρειαζόμαστε ένα μικρό κατσαρόλι για το σιρόπι. Θα βάλουμε μέσα 1 ποτήρι ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μετά το απομακρύνουμε το από το μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε να κρυώσει.

Τα μελομακάρονα.

Πρώτα παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ για να ανακατέψουμε το αλεύρι με το baking powder. Παίρνουμε το μίξερ αν δεν θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά με το χέρι. Πρώτα ρίχνουμε τη ζάχαρη και μετά το λάδι. Χτυπάμε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αμέσως μετά προσθέτουμε το κονιάκ, το χυμό πορτοκάλι, τα αρωματικά: κανέλα, γαρύφαλλο, ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού και όλα μαζί τα ανακατεύουμε καλά.

Τώρα θα παντρέψουμε, με το χέρι, όχι με το μίξερ, το αλεύρι με το baking powder σιγά-σιγά στο μπολ του μίξερ, ανακατεύοντας καλά. Δίνουμε σχήμα στα κομμάτια της ζύμης των μελομακάρονων, να είναι μακρόστενα με στρογγυλές άκρες και όχι χοντρά με πολλή ποσότητα ζύμης. Υπολογίζουμε να βγάλουμε 3 ταψιά με όλη τη ζύμη.

Έπειτα θα λαδώσουμε το ταψί μας και θα προθερμάνουμε το φούρνο στους 170. Κατόπιν αρχίζουνε την τοποθέτηση στο ταψί. Κρατάμε αποστάσεις μεταξύ τους γιατί απλώνουν και πιάνουν χώρο. Θα ψήσουμε στους 170 – 180 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο για μισή ώρα περίπου.

Κάθε ταψί που βγαίνει, μελώνουμε καλά τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι, μετά τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι.

Marianna Triadafyllou
Θέματα: μελομακάρονα
Θόδωρος Δημητριάδης

Θόδωρος Δημητριάδης

Το Θάρρος στο Google News Ακολουθήστε το Θάρρος στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση
Προηγούμενη Ανάρτηση

Στην κυκλοφορία το Τρίκαλα-Καλαμπάκα στο τέλος του 2023

Επόμενη Ανάρτηση

Ψηφιακός βοηθός στο gov.gr από το απόγευμα – Η πρώτη εφαρμογή με τεχνητή νοημοσύνη

Σχετικά Άρθρα

Η λίστα του Tasteatlas με τα κορυφαία ελληνικά γλυκά
Γεύσεις

Η λίστα του TasteAtlas με τα κορυφαία ελληνικά γλυκά

21/09/2025
Ρ. Σέιμπερν: Η Ελλάδα διαθέτει παγκόσμιας κλάσης ποικιλίες σταφυλιών που δεν τις βρίσκεις αλλού
Γεύσεις

Ρ. Σέιμπερν: Η Ελλάδα διαθέτει παγκόσμιας κλάσης ποικιλίες σταφυλιών που δεν τις βρίσκεις αλλού

04/03/2025
Cassoulet: Γαλλική φασολάδα φούρνου για την παγκόσμια ημέρα οσπρίων
Γεύσεις

Cassoulet: Γαλλική φασολάδα φούρνου για την παγκόσμια ημέρα οσπρίων

11/02/2025
Taste Atlas: Τα μελομακάρονα κορυφαίο χριστουγεννιάτικο έδεσμα στην Ευρώπη 
Γεύσεις

Taste Atlas: Τα μελομακάρονα κορυφαίο χριστουγεννιάτικο έδεσμα στην Ευρώπη 

27/12/2024
Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης χάνει τη γεύση της η καυτερή πιπεριά
Γεύσεις

Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης χάνει τη γεύση της η καυτερή πιπεριά

19/12/2024
Τα 10 κορυφαία ελληνικά Cabernet Franc – 2ο στην κατάταξη το κρασί του κτήματος Βογιατζή στο Βελβεντό
Γεύσεις

Τα 10 κορυφαία ελληνικά Cabernet Franc – 2ο στην κατάταξη το κρασί του κτήματος Βογιατζή στο Βελβεντό

28/09/2024
ADVERTISEMENT
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΒΙΤΩΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
MyDei
Καζαντζιδου
Αιολική Βερμίου
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
Spiroulina Platensis
Φαρμακεία Κοζάνης
ADVERTISEMENT

Πιο Δημοφιλή

Δεν Υπάρχει Διαθέσιμο Περιεχόμενο

Μη χάσετε

Η Ελληνική Γλώσσα ως συντελεστής ήπιας ισχύος και μέσο επιρροής για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας

Η φλόγα που ενώνει γενιές !

European Taekwondo Final Grand Prix Sarajevo, Bosnia & Herzegovina – 3–6 Δεκεμβρίου 2025

Εξαγριωμένοι όσο ποτέ οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας…

Τι αθλητικές μεταδόσεις έχει η τηλεόραση σήμερα Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2025

Αγγελίες

Προκήρυξη Θέσης Γενικού Διευθυντή στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης

Πωλείται κτίριο 700τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 7716τ.μ στο 3ο χλμ Κοζάνης – Πτολεμαΐδας

ΠΩΛΕΙΤΑΙ  αγροτεμάχιο 339 τμ μέσα σε οικισμό στην Κερατέα Αττικής,

ENOIKIAZETAI   διαμέρισμα  στην Κυψέλη  στην  Αθήνα

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 40τμ, επιπλωμένη,

Διαβάστε ακόμη...

Δικαστικό Μέγαρο Καστοριάς: Συνελήφθη άνδρας για λήψη φωτογραφίας κατά τη διάρκεια δικαστικής συνεδρίασης
Καστοριά

Δικαστικό Μέγαρο Καστοριάς: Συνελήφθη άνδρας για λήψη φωτογραφίας κατά τη διάρκεια δικαστικής συνεδρίασης

02/12/2025
Δήμος Κοζάνης: Αναβάλλεται λόγω καιρού η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου – Νέα ημερομηνία η Τρίτη 9 Δεκεμβρίου
Κοζάνη

Δήμος Κοζάνης: Αναβάλλεται λόγω καιρού η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου – Νέα ημερομηνία η Τρίτη 9 Δεκεμβρίου

02/12/2025
Στη μνήμη του Ευπατρίδη Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου
Άρθρα-Απόψεις

Στη μνήμη του Ευπατρίδη Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου

02/12/2025
Η εισαγωγική τοποθέτηση του Π. Κουκουλόπουλου στην ανοιχτή συζήτηση με τους αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων
Δελτία Τύπου

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Π. Κουκουλόπουλου στην ανοιχτή συζήτηση με τους αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων

02/12/2025
Ο Αρχιμανδρίτης που άφησε έντονο το κληρικό του αποτύπωμα
Δελτία Τύπου

Ο Αρχιμανδρίτης που άφησε έντονο το κληρικό του αποτύπωμα

02/12/2025
Ο κόσμος του απλού
Άρθρα-Απόψεις

Ο κόσμος του απλού

02/12/2025

Tharos Logo2022

© 2025 Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε.
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας
  Τσόντζα 2, 50131, Κοζάνη
  +30 2461038611
Α.Φ.Μ.: 094329106
Δ.Ο.Υ. Κατερίνης
Ιδιοκτήτης: Εκδοτική Ενημερωτική Ι Κορομήλης Α.Ε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μαρία Κορομήλη
Διευθυντής Σύνταξης: Μαρία Κορομήλη
Διευθυντής Ιστοσελίδας: Άγγελος Κεσανλής
Διαχειριστής Ιστοσελίδας: Άγγελος Κεσανλής
Δικαιούχος Του Ονόματος Τομέα - Domain Name:
Εκδοτική Ενημερωτική Ι Κορομήλης Α.Ε.

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Θάρρος
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Δήλωση συμμόρφωσης

Social Media

No Result
View All Result
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Βόιο
    • Εορδαία
    • Κοζάνη
    • Σέρβια
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Δημόσιο
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cinema – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Λογοτεχνία
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Βόιο
    • Εορδαία
    • Κοζάνη
    • Σέρβια
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Δημόσιο
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cinema – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Λογοτεχνία
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.