• Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Live
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου, 2025
Θάρρος Κοζάνης
Optika Katanas
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
Morning News
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
VELVITA

Πετιμέζι – ένα παραδοσιακό προϊόν

ΘάρροςΘάρρος
Γεύσεις
13c7e0570333d146ad6d0a2c27883dbd
16/10/2021
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία το θυμούνται, το νοσταλγούν και ίσως ψάχνουν να το βρουν. Το πετιμέζι ήταν πάντοτε μια γλυκιά νοστιμιά για μικρούς και μεγάλους, ιδίως παλιά, που δεν υπήρχε η αφθονία των σημερινών γλυκών.

Παρασκευάζεται από μούστο, δηλαδή χυμό σταφυλιών, που βράζει μέχρι να γίνει αραιό σιρόπι.

Μέχρι την δεκαετία του 1950 στις αγροτικές περιοχές της χώρας μας αποτελούσε ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της ζάχαρης, η οποία τότε ήταν ακριβή. Μερικές φορές μάλιστα το χρησιμοποιούσαν και σαν φάρμακο για τα κρυολογήματα, ένα ρόφημα με ζεστό σιρόπι, στο οποίο έβαζαν λίγο κρασί και μια κουταλιά πετιμέζι.

Παραδοσιακά το έβαζαν πάνω σε τηγανίτες, σε λουκουμάδες, στο γιαούρτι, ή με τον μούστο έφτιαχναν μουστοκούλουρα και μουσταλευριά με αραιωμένο πετιμέζι.

Η ιστορία του μούστου ξεκινάει από τα πανάρχαια χρόνια. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όλα ξεκίνησαν μια φορά κι έναν καιρό όταν ένας βοσκός του βασιλιά της Αιτωλίας, Οινέα, ανακάλυψε ένα φυτό γεμάτο στρογγυλούς, ζουμερούς καρπούς σε τσαμπιά και το πήγε στο βασιλιά του. Ο Οινέας έστυψε τους καρπούς, δοκίμασε το χυμό τους και ενθουσιάστηκε.

Εμφανίστηκε τότε ο θεός Διόνυσος και ονόμασε αυτόν το χυμό «οίνο» και τους περίεργους αυτούς καρπούς «σταφύλια».

Έτσι, με μια κρασοκανάτα στο χέρι και ένα περίεργο πλήθος αποτελούμενο από μαινάδες (μισότρελες, προκλητικές γυναίκες), σάτυρους και σειληνούς (τραγόμορφα, μυστηριώδη πλάσματα) γύριζε από πόλη σε πόλη, φτάνοντας μέχρι και την Αφρική και τις μακρινές Ινδίες, και μάθαινε τον κόσμο να φτιάχνει και κυρίως να πίνει κρασί. Γι’ αυτό ο Διόνυσος ήταν πάντα από τους πιο αγαπητούς θεούς!

Υπάρχουν αμέτρητες αναφορές σε πολλά κείμενα αρχαίων για το κρασί και το μούστο. Στα βιβλία του Αθήναιου υπάρχουν αναφορές για το πετιμέζι, την κρητική γλυκίνα (ένα είδος ψωμιού με μούστο και ελαιόλαδο), ενώ και ο Απίκιος είχε γράψει για μια σάλτσα με βάση το βρασμένο χυμό σταφυλιού και τις σταφίδες και μια άλλη με χοιρινό κρέας μαγειρεμένο σε μούστο με δαμάσκηνα.

Στο Βυζάντιο επίσης ήταν πολύ δημοφιλής η οινούντα ή μουστόπιτα, ένα γλύκισμα «αποτελούμενον εξ αλεύρου μετά γλεύκους βρασθέντος», δηλαδή η γνωστή μουσταλευριά.

Σήμερα υπάρχουν πολλές συνταγές με μούστο και πετιμέζι, άλλες καθαρά ελληνικές και άλλες που ήρθαν με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Χαρακτηριστικές μικρασιατικές συνταγές είναι τα ρετσέλια, για την παρασκευή των οποίων έβραζαν κυδώνια, πορτοκάλια, μήλα, σύκα ακόμα και ντομάτες ή γλυκιά κολοκύθα σε μούστο, οι παχιές κρέμες με βουβαλίσιο γάλα και πετιμέζι και ο μυρωδάτος κόκκινος καβουρδισμένος χαλβάς.

Υπάρχουν επίσης πολλές παραλλαγές από μουσταλευριά, μουστόπιτα και μουστοκούλουρα, ενώ ένα διάσημο γλυκό της Νάουσας είναι και το περίφημο «κόρες στο μέλι», δηλαδή κολοκύθα βρασμένη στο πετιμέζι και σερβιρισμένη με καλαμποκόψωμο.

Στη Λήμνο το πετιμέζι το χρησιμοποιούν σήμερα με τα κατιμέρια, ένα είδος πολύ γευστικές τηγανίτες. Φαίνεται ότι είναι ένα προϊόν που το έφεραν οι πρόσφυγες γιατί το φτιάχνουν ιδιαίτερα στο χωριό Αη-Δημήτρης, εκεί όπου έχει και μεγάλη παραγωγή σταφυλιών.

Επίσης με τα αυτούδια, χειροποίητα ζυμαρικά, που παραδοσιακά τα φτιάχνουν την Τσικνοπέμπτη. Είναι κομμάτια ζύμης που περισσεύουν από τα φλωμάρια και το πετιμέζι τα δίνει μια εξαιρετική γεύση.

Ο Αχιλλαδέλης, εκτός από τα περίφημα γλυκά κουταλιού, τα λουκούμια και τους εκπληκτικούς χαλβάδες, στην υπερσύγχρονη βιοτεχνία του εκεί στα Θέρμα παράγει το εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακό πετιμέζι στην γνωστή οικογενειακή βιοτεχνία (2254061250).

Το Πετιμέζι – Μούστος Λήμνου Αχιλλαδέλη είναι 100% φυσικός συμπυκνωμένος χυμός από φρέσκα σταφύλια Μοσχάτο Λήμνου, το οποίο παρασκευάζεται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Το Σταφυλόσταγμα (πετιμέζι Λήμνου χωρίς βράσιμο) Αχιλλαδέλη είναι 100% φυσικός χυμός από φρέσκα σταφύλια Μοσχάτο Λήμνου, συμπυκνωμένος σε χαμηλή θερμοκρασία. Λόγω του ιδιαίτερου τρόπου συμπύκνωσης χωρίς βράσιμο, το Σταφυλόσταγμα, έχει ενα χρυσαφί – υποκόκκινο χρώμα, κρατώντας όλα τα αρώματα του σταφυλιού με έντονη φρουτώδη γεύση σε φόντο άρωμα των λουλουδιών που χαρακτηρίζει την ποικιλία Μοσχάτο Λήμνου.

Το πετιμέζι της Λήμνου έχει ένα εξαίσιο άρωμα και γεύση, γιατί παράγεται παραδοσιακά με μούστο από ντόπια σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξανδρείας και έχει βραβευτεί σε πολλές διεθνείς εκθέσεις.

Marianna Triadafyllou
Θάρρος

Θάρρος

Η καθημερινή εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες από την Κοζάνη και την Δ. Μακεδονία.

Το Θάρρος στο Google News Ακολουθήστε το Θάρρος στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση
Προηγούμενη Ανάρτηση

Οι Τάσεις Υπερεπέκτασης της Τουρκίας

Επόμενη Ανάρτηση

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΛΠΙΔΑ: “Οι χαμένοι εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες … “

Σχετικά Άρθρα

Η λίστα του Tasteatlas με τα κορυφαία ελληνικά γλυκά
Γεύσεις

Η λίστα του TasteAtlas με τα κορυφαία ελληνικά γλυκά

21/09/2025
Ρ. Σέιμπερν: Η Ελλάδα διαθέτει παγκόσμιας κλάσης ποικιλίες σταφυλιών που δεν τις βρίσκεις αλλού
Γεύσεις

Ρ. Σέιμπερν: Η Ελλάδα διαθέτει παγκόσμιας κλάσης ποικιλίες σταφυλιών που δεν τις βρίσκεις αλλού

04/03/2025
Cassoulet: Γαλλική φασολάδα φούρνου για την παγκόσμια ημέρα οσπρίων
Γεύσεις

Cassoulet: Γαλλική φασολάδα φούρνου για την παγκόσμια ημέρα οσπρίων

11/02/2025
Taste Atlas: Τα μελομακάρονα κορυφαίο χριστουγεννιάτικο έδεσμα στην Ευρώπη 
Γεύσεις

Taste Atlas: Τα μελομακάρονα κορυφαίο χριστουγεννιάτικο έδεσμα στην Ευρώπη 

27/12/2024
Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης χάνει τη γεύση της η καυτερή πιπεριά
Γεύσεις

Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης χάνει τη γεύση της η καυτερή πιπεριά

19/12/2024
Τα 10 κορυφαία ελληνικά Cabernet Franc – 2ο στην κατάταξη το κρασί του κτήματος Βογιατζή στο Βελβεντό
Γεύσεις

Τα 10 κορυφαία ελληνικά Cabernet Franc – 2ο στην κατάταξη το κρασί του κτήματος Βογιατζή στο Βελβεντό

28/09/2024
ADVERTISEMENT
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΒΙΤΩΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
MyDei
Καζαντζιδου
Αιολική Βερμίου
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
Spiroulina Platensis
Φαρμακεία Κοζάνης
ADVERTISEMENT

Πιο Δημοφιλή

Δεν Υπάρχει Διαθέσιμο Περιεχόμενο

Μη χάσετε

Καιρός: Κόκκινη προειδοποίηση από την ΕΜΥ – Βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και άνεμοι έως 9 μποφόρ

Αντίθετοι με την συγχώνευση οι γονείς των μαθητών που φοιτούν στο 5ο Νηπιαγωγείο και στο 13ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης

Δεύτερη φάση ενίσχυσης του πρασίνου στο Αμύνταιο

Στάθης Κωνσταντινίδης: Την πενταετία 2021-2025 εγκρίθηκαν 966 θέσεις για  ενίσχυση υπηρεσιών στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας

EnTRAINER: Νέα εποχή στους ενεργειακούς ελέγχους, νέοι δρόμοι για την απανθρακοποίηση

Αγγελίες

Προκήρυξη Θέσης Γενικού Διευθυντή στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης

Πωλείται κτίριο 700τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 7716τ.μ στο 3ο χλμ Κοζάνης – Πτολεμαΐδας

ΠΩΛΕΙΤΑΙ  αγροτεμάχιο 339 τμ μέσα σε οικισμό στην Κερατέα Αττικής,

ENOIKIAZETAI   διαμέρισμα  στην Κυψέλη  στην  Αθήνα

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 40τμ, επιπλωμένη,

Διαβάστε ακόμη...

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Δουβλίνο:
Ευρώπη

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Δουβλίνο

03/12/2025
«Φωνές της Μετάβασης»: Εκδήλωση και παρουσίαση βιβλίου την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στη Βιβλιοθήκη Κοζάνης
Βιβλίο

«Φωνές της Μετάβασης»: Εκδήλωση και παρουσίαση βιβλίου την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στη Βιβλιοθήκη Κοζάνης

03/12/2025
Αυτόματο προσχέδιο
Δελτία Τύπου

Εκπαιδευτική Δράση του ΟΕΝΕΦ – Europe Direct Δ. Μακεδονίας

03/12/2025
“Σπάρτακος ΔΕΗ” Η διαφορετικότητα θα πρέπει να αποτελεί πηγή δύναμης και έμπνευσης
Δελτία Τύπου

“Σπάρτακος ΔΕΗ” – Η διαφορετικότητα θα πρέπει να αποτελεί πηγή δύναμης και έμπνευσης

03/12/2025
Κοζάνη: Φωταγώγηση δέντρου με Sicario και «Πανδώρα» – Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις 2025
News

Κοζάνη: Φωταγώγηση δέντρου με Sicario και «Πανδώρα» – Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις 2025

03/12/2025
Εορταστικό Ωράριο Καταστημάτων Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης
Αγορά

Εορταστικό Ωράριο Καταστημάτων Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης

03/12/2025

Tharos Logo2022

© 2025 Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε.
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας
  Τσόντζα 2, 50131, Κοζάνη
  +30 2461038611
Α.Φ.Μ.: 094329106
Δ.Ο.Υ. Κατερίνης
Ιδιοκτήτης: Εκδοτική Ενημερωτική Ι Κορομήλης Α.Ε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μαρία Κορομήλη
Διευθυντής Σύνταξης: Μαρία Κορομήλη
Διευθυντής Ιστοσελίδας: Άγγελος Κεσανλής
Διαχειριστής Ιστοσελίδας: Άγγελος Κεσανλής
Δικαιούχος Του Ονόματος Τομέα - Domain Name:
Εκδοτική Ενημερωτική Ι Κορομήλης Α.Ε.

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Θάρρος
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Δήλωση συμμόρφωσης

Social Media

No Result
View All Result
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Βόιο
    • Εορδαία
    • Κοζάνη
    • Σέρβια
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Δημόσιο
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cinema – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Λογοτεχνία
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Βόιο
    • Εορδαία
    • Κοζάνη
    • Σέρβια
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Δημόσιο
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cinema – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Λογοτεχνία
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.