• Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Live
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου, 2025
Θάρρος Κοζάνης
Optika Katanas
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
Morning News
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
VELVITA

Μελομακάρονο: Από το παραδοσιακό, στο κέικ, το κρουασάν και το παγωτό

ΘάρροςΘάρρος
Γεύσεις
Μελομακάρονο: Από το παραδοσιακό, στο κέικ, το κρουασάν και το παγωτό
27/11/2023
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό

Είναι το πιο παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, πασπαλισμένο με μέλι και καρύδια.

Τα μελομακάρονα, άλλοτε σκέτα κι άλλοτε «ντυμένα» με σοκολάτα, μαύρη ή λευκή, αποτελούν αγαπημένη γεύση και δεν λείπουν από κανένα εορταστικό τραπέζι. Επειδή, όμως, ποτέ δεν είναι αρκετή η ποσότητα, όσα γλυκά κι αν φάει κανείς την περίοδο των γιορτών, ζαχαροπλάστες και αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης έβαλαν τη φαντασία τους να δουλέψει και δημιουργούν νέες «version» γλυκών με βάση το μελομακάρονο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η ιδέα «γεννήθηκε» σε …άκυρη στιγμή. Όπως για παράδειγμα με τη ζαχαροπλάστη, Πέπη Μπέζα, η οποία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ενώ απολάμβανε το παγωτό της, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, σκέφτηκε να δημιουργήσει για τα Χριστούγεννα ένα κέικ μελομακάρονου.

Έτσι άρχισε πολύ γρήγορα τις δοκιμές στο εργαστήριό της στην Πυλαία, παρά το γεγονός ότι φορούσε κοντομάνικο και η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς Κελσίου. «Βάζουμε φαντασία και μεράκι στα χριστουγεννιάτικα γλυκά και δουλεύουμε τις νέες συνταγές από το καλοκαίρι. Κι ενώ έτρωγα παγωτό, σκέφτηκα να βγάλω στην παραγωγή ένα κέικ μελομακάρονου. Γεμάτο με μυρωδιές Χριστουγέννων, με καρύδια, με κανέλα, πορτοκάλι, μπαχαρικά και βούτυρο», εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Μπέζα.

Από τις αρχές του φθινοπώρου είχαν παραχθεί τα πρώτα δείγματα για να διαπιστώσει εάν είναι καλή η συνταγή και τελικώς κατέληξε να το βγάλει την εορταστική περίοδο στην παραγωγή για τους πελάτες της. «Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό κέικ, με βάση το μελομακάρονο», προσθέτει η ζαχαροπλάστης.

Και για τα μικρότερα παιδιά, αλλά και για όσους νιώθουν παιδιά, η κ.Μπέζα έχει βγάλει και χριστουγεννιάτικα μπισκότα τζίντζερμπρεντ με γεύση μελομακάρονου.

Μελομακάρονο στο …κουτάλι

Είναι μελομακάρονα που τρώγονται με το …κουτάλι. Ο Γιώργος Αυγέρος, γνωστός από τις δημιουργίες θεματικών σοκολάτας, ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δημιούργησε άλειμμα μελομακάρονου σε βάζο ώστε οι φανατικοί να τοποθετούν τη γεύση του γλυκού στη φέτα του ψωμιού ή να το τρώνε με το κουτάλι.

«Το γλυκό, κλειστό μέσα στο βάζο, μπορεί να το πάρει κάποιος ακόμη και στη δουλειά του. Επίσης, δίνουμε τη δυνατότητα με τον τρόπο αυτό το μελομακάρονο να ταξιδέψει σε όλες τις χώρες του εξωτερικού. Είναι αρκετοί οι τουρίστες που βλέπουν το άλειμμα στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου, το αγοράζουν και στη συνέχεια μέσω των αποσκευών τους φτάνει στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια σε κάθε γωνιά της γης», τονίζει ο κ. Αυγέρος.

Μελομακάρονο: Από το παραδοσιακό, στο κέικ, το κρουασάν και το παγωτό

Μελομακάρονο σε κρουασάν

Κι αν κάποιος το θέλει για πρωινό ή για κολατσιό, μπορεί να το βρει μέσα στο …κρουασάν. Την ιδέα για ένα κρουασάν με μπόλικο άρωμα Χριστουγέννων είχε η αρτοποιός Έλενα Καλλίδου, που διατηρεί φούρνο τρίτης γενιάς στη Μπότσαρη και έχει εξειδίκευση στις καινοτόμες γεύσεις.

«Είναι κρουασάν γεμιστό με σπασμένο μελομακάρονο, με απαλή κρέμα, λίγο άγλυκη για να ισορροπεί με το χριστουγεννιάτικο γλυκό. Το πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα και δίνουμε κάτι ξεχωριστό στον πελάτη. ‘Εχουμε εξειδίκευση στα κρουασάν με συνολικά είκοσι γεύσεις, μεταξύ αυτών τσιζκέικ, μιλφέιγ. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να βγάλουμε κι ένα εποχιακό», εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Καλλίδου.

Τα κρουασάν είναι άδεια και οι λάτρεις των χριστουγεννιάτικων γεύσεων, μόλις περάσουν την πόρτα του αρτοποιείου επιλέγουν την αγαπημένη τους γεύση. Στον ίδιο χώρο της κ. Καλλίδου από τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορεί το μελομακάρονο και στη μορφή που έχει ένα ακριβό «ελβετικό σοκολατάκι», καθώς θα έχει επικάλυψη σοκολάτας, κάστανο και μπράντι.

Κι επειδή υπάρχει η παραδοσιακή «κόντρα» με τον κουραμπιέ, σε όλη τη διάρκεια των γιορτών, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν και κρουασάν με γέμιση το άσπρο γλυκό με την άχνη ζάχαρη για να μην υπάρχουν «παρεξηγήσεις».

Μελομακάρονο παγωτό και toping σε παγωμένο γιαούρτι

Ως επικάλυψη στο παγωμένο γιαούρτι προσφέρει το μελομακάρονο στους πελάτες του ο επιχειρηματίας, Στέλιος Ρίμπας. Το γλυκό, «σπασμένο» σε μικρά κομμάτια, έρχεται να προστεθεί πάνω στο γλύκισμα για όσους θέλουν να συνδυάσουν στον ουρανίσκο τους δύο εποχές: το καλοκαίρι με το χειμώνα.

«Σκεφτήκαμε να δώσουμε μία εορταστική νότα, μία παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη γεύση. Και δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, από το μελομακάρονο. Ξεκίνησαν να το ζητούν οι πελάτες μαζί με το παγωμένο γιαούρτι τους και θα πάει πολύ καλύτερα μόλις μπούμε σε φουλ εορταστικούς ρυθμούς», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Ρίμπας.

Είναι χαρακτηριστικό πως και αρκετά ζαχαροπλαστεία της πόλης έχουν επιλέξει να σερβίρουν το μελομακάρονο σε μπάλες παγωτού, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι πελάτες ανάμεσα στις άλλες γεύσεις του αγαπημένου γλυκίσματος θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν και «γεύση μελομακάρονο», τη μόνη γεύση των ψυγείων που έχει διάρκεια ζωής όσο και οι γιορτές των Χριστουγέννων.

Αναστασία Καρυπίδου

Marianna Triadafyllou
Θέματα: παγωτό
Θάρρος

Θάρρος

Η καθημερινή εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες από την Κοζάνη και την Δ. Μακεδονία.

Το Θάρρος στο Google News Ακολουθήστε το Θάρρος στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση
Προηγούμενη Ανάρτηση

Τον τάφο του «Αλέξη Ζορμπά» στα Σκόπια επισκέφθηκαν φίλοι του Νίκου Καζαντζάκη από Ελλάδα και Ιαπωνία

Επόμενη Ανάρτηση

Το «τελευταίο κάστρο του Μότσαρτ» στην Αυστρία βγαίνει σε δημοπρασία

Σχετικά Άρθρα

Η λίστα του Tasteatlas με τα κορυφαία ελληνικά γλυκά
Γεύσεις

Η λίστα του TasteAtlas με τα κορυφαία ελληνικά γλυκά

21/09/2025
Ρ. Σέιμπερν: Η Ελλάδα διαθέτει παγκόσμιας κλάσης ποικιλίες σταφυλιών που δεν τις βρίσκεις αλλού
Γεύσεις

Ρ. Σέιμπερν: Η Ελλάδα διαθέτει παγκόσμιας κλάσης ποικιλίες σταφυλιών που δεν τις βρίσκεις αλλού

04/03/2025
Cassoulet: Γαλλική φασολάδα φούρνου για την παγκόσμια ημέρα οσπρίων
Γεύσεις

Cassoulet: Γαλλική φασολάδα φούρνου για την παγκόσμια ημέρα οσπρίων

11/02/2025
Taste Atlas: Τα μελομακάρονα κορυφαίο χριστουγεννιάτικο έδεσμα στην Ευρώπη 
Γεύσεις

Taste Atlas: Τα μελομακάρονα κορυφαίο χριστουγεννιάτικο έδεσμα στην Ευρώπη 

27/12/2024
Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης χάνει τη γεύση της η καυτερή πιπεριά
Γεύσεις

Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης χάνει τη γεύση της η καυτερή πιπεριά

19/12/2024
Τα 10 κορυφαία ελληνικά Cabernet Franc – 2ο στην κατάταξη το κρασί του κτήματος Βογιατζή στο Βελβεντό
Γεύσεις

Τα 10 κορυφαία ελληνικά Cabernet Franc – 2ο στην κατάταξη το κρασί του κτήματος Βογιατζή στο Βελβεντό

28/09/2024
ADVERTISEMENT
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΒΙΤΩΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
MyDei
Καζαντζιδου
Αιολική Βερμίου
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
Spiroulina Platensis
Φαρμακεία Κοζάνης
ADVERTISEMENT

Πιο Δημοφιλή

Δεν Υπάρχει Διαθέσιμο Περιεχόμενο

Μη χάσετε

Η Ελληνική Γλώσσα ως συντελεστής ήπιας ισχύος και μέσο επιρροής για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας

Η φλόγα που ενώνει γενιές !

European Taekwondo Final Grand Prix Sarajevo, Bosnia & Herzegovina – 3–6 Δεκεμβρίου 2025

Εξαγριωμένοι όσο ποτέ οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας…

Τι αθλητικές μεταδόσεις έχει η τηλεόραση σήμερα Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2025

Αγγελίες

Προκήρυξη Θέσης Γενικού Διευθυντή στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης

Πωλείται κτίριο 700τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 7716τ.μ στο 3ο χλμ Κοζάνης – Πτολεμαΐδας

ΠΩΛΕΙΤΑΙ  αγροτεμάχιο 339 τμ μέσα σε οικισμό στην Κερατέα Αττικής,

ENOIKIAZETAI   διαμέρισμα  στην Κυψέλη  στην  Αθήνα

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 40τμ, επιπλωμένη,

Διαβάστε ακόμη...

Δικαστικό Μέγαρο Καστοριάς: Συνελήφθη άνδρας για λήψη φωτογραφίας κατά τη διάρκεια δικαστικής συνεδρίασης
Καστοριά

Δικαστικό Μέγαρο Καστοριάς: Συνελήφθη άνδρας για λήψη φωτογραφίας κατά τη διάρκεια δικαστικής συνεδρίασης

02/12/2025
Δήμος Κοζάνης: Αναβάλλεται λόγω καιρού η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου – Νέα ημερομηνία η Τρίτη 9 Δεκεμβρίου
Κοζάνη

Δήμος Κοζάνης: Αναβάλλεται λόγω καιρού η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου – Νέα ημερομηνία η Τρίτη 9 Δεκεμβρίου

02/12/2025
Στη μνήμη του Ευπατρίδη Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου
Άρθρα-Απόψεις

Στη μνήμη του Ευπατρίδη Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου

02/12/2025
Η εισαγωγική τοποθέτηση του Π. Κουκουλόπουλου στην ανοιχτή συζήτηση με τους αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων
Δελτία Τύπου

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Π. Κουκουλόπουλου στην ανοιχτή συζήτηση με τους αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων

02/12/2025
Ο Αρχιμανδρίτης που άφησε έντονο το κληρικό του αποτύπωμα
Δελτία Τύπου

Ο Αρχιμανδρίτης που άφησε έντονο το κληρικό του αποτύπωμα

02/12/2025
Ο κόσμος του απλού
Άρθρα-Απόψεις

Ο κόσμος του απλού

02/12/2025

Tharos Logo2022

© 2025 Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε.
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας
  Τσόντζα 2, 50131, Κοζάνη
  +30 2461038611
Α.Φ.Μ.: 094329106
Δ.Ο.Υ. Κατερίνης
Ιδιοκτήτης: Εκδοτική Ενημερωτική Ι Κορομήλης Α.Ε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μαρία Κορομήλη
Διευθυντής Σύνταξης: Μαρία Κορομήλη
Διευθυντής Ιστοσελίδας: Άγγελος Κεσανλής
Διαχειριστής Ιστοσελίδας: Άγγελος Κεσανλής
Δικαιούχος Του Ονόματος Τομέα - Domain Name:
Εκδοτική Ενημερωτική Ι Κορομήλης Α.Ε.

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Θάρρος
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Δήλωση συμμόρφωσης

Social Media

No Result
View All Result
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Βόιο
    • Εορδαία
    • Κοζάνη
    • Σέρβια
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Δημόσιο
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cinema – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Λογοτεχνία
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Βόιο
    • Εορδαία
    • Κοζάνη
    • Σέρβια
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Δημόσιο
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cinema – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Λογοτεχνία
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.