Κοζάνη, Δυτική Μακεδονία
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
Ο Καιρός Σήμερα και τις επόμενες ημέρες στη Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
Optika Katanas
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
No Result
View All Result

Αρχική » News » Ουκρανία: Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή

Ουκρανία: Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή

Τι συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία, πότε θα τελειώσει ο πόλεμος

Θάρρος ΚοζάνηΘάρρος Κοζάνη
24 Φεβρουαρίου 2023, 10:35
σε News, Κόσμος
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0 0
Ουκρανία: Ένας Χρόνος Από Τη Ρωσική Εισβολή
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πλανήτης έμεινε άφωνος όταν τα πρώτα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν τα χαράματα της 24ης Φεβρουαρίου του 2022 στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός πολέμου που έμελλε να στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες κι απ’ τις δύο πλευρές, να προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων αμάχων, την καταστροφή αναρίθμητων πόλεων, ενεργειακή κρίση ανά την υφήλιο και πληθωρισμό και πείνα σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Πύραυλοι άρχισαν να πέφτουν βροχή στο Κίεβο, και μέσα σε λίγες μέρες Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να κυκλώνουν την ουκρανική πρωτεύουσα. Αλλά τα προειδοποιητικά σημάδια υπήρχαν: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωνε τις δυνάμεις του επί έναν χρόνο κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας, τουλάχιστον 100.000 στρατιώτες που περίμεναν το πράσινο φως. Η Ευρώπη έκλεινε τα μάτια πιστεύοντας ότι ο Πούτιν δεν θα διέταζε την εισβολή. Γιατί να θέλει κανείς να ξεκινήσει έναν πόλεμο στον 21ο αιώνα και μάλιστα στην Ευρώπη; έλεγαν. Κι όμως συνέβη.

Τι έγινε μέχρι τώρα στον πόλεμο στην Ουκρανία

Όταν αναφέρθηκαν για πρώτη φορά πυραυλικά πλήγματα σε περιοχές του Κιέβου στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι η Ουκρανία ήταν εντελώς απροετοίμαστη για την εισβολή. Εμπειρογνώμονες, αναλυτές και σχολιαστές έδιναν μικρές πιθανότητες στις δυνάμεις του Κιέβου να αποκρούσουν την επίθεση των υπέρτερων αριθμητικά εισβολέων. Αλλά αυτό ακριβώς έγινε. Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις και σαμποτέρ έφθασαν μέχρι τα περίχωρα του Κιέβου, δεν κατάφεραν να το αλώσουν.

Κι όταν η προπαγανδιστική μηχανή της Μόσχας είπε στους Ουκρανούς ότι ο πρόεδρός τους είχε εγκαταλείψει τη χώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε μετά από λίγες ώρες με τους συμβούλους του τη δεύτερη νύχτα των μαχών και με το βίντεο των 40” εμψύχωσε τον λαό του να αντισταθεί.

Σημαντικά ορόσημα σηματοδότησαν μέχρι τώρα τον πόλεμο. Ο Μάρτιος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας των συγκρούσεων, καθώς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σκοτώθηκαν 3.326 άμαχοι, περισσότεροι από κάθε άλλον μήνα έκτοτε. Τον ίδιο εκείνο μήνα έγινε η σφαγή στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες πτώματα εκτελεσμένων Ουκρανών αμάχων στους δρόμους του προαστίου του Κιέβου, κάποια με ίχνη βασανιστηρίων και βιασμών από Ρώσους στρατιώτες.

Την ίδια εκείνη πρώτη φάση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μέχρι τον Απρίλιο στιγμάτισε και η καταστροφή της Μαριούπολης, όπως και οι ομαδικοί τάφοι στο Ιζιούμ, που προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή. Η Δύση απάντησε με διαδοχικές κυρώσεις και η ΕΕ απέπεμψε τη Μόσχα από το σύστημα διαβίβασης χρηματοπιστωτικών μηνυμάτων SWIFT, σπεύδοντας να απεξαρτηθεί ενεργειακά από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ουκρανία: Ένας Χρόνος Από Τη Ρωσική Εισβολή

Πόλεμος στην Ουκρανία – Πού βρισκόμαστε σήμερα

Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, ο Πούτιν δήλωνε έτοιμος να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, κατηγορώντας τον Ζελένσκι ότι εκείνος εμποδίζει τον τερματισμό του πολέμου, επειδή δεν δέχεται τις αξιώσεις της Ρωσίας. Με το διάγγελμά του προ ημερών απέδειξε για άλλη μια φορά το ακριβώς αντίθετο.

Η ομιλία του επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει αν δεν πάρει αυτό που θέλει. «Δεν βλέπω καμία ένδειξη ότι είναι πρόθυμος να κάνει πίσω ή ότι θέλει να διαπραγματευτεί τώρα», λέει η Νάτια Σεσκούρια, ιδρύτρια του Περιφερειακού Ινστιτούτου Μελετών Ασφαλείας (RISS).

Ένας λόγος μπορεί να είναι και η τεράστια υποστήριξη προς την Ουκρανία που προσείλκυσε ο Ζελένσκι περιοδεύοντας σε Ευρώπη και ΗΠΑ ζητώντας ενίσχυση της χώρας του, μεταξύ άλλων με βαρέα τανκς και μαχητικά αεροσκάφη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Δύση απέρριπτε το αίτημα του Κιέβου σχετικά με τα τανκς, μέχρι που τελικά το αποδέχθηκε.

Προς το παρόν αρνούνται να δώσουν στον Ζελένσκι τα «φτερά για την ελευθερία», όπως ο ίδιος αποκαλεί τα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι μπορεί τελικά να ενδώσουν και σε αυτή την επιθυμία του Ουκρανού προέδρου.

Μόλις λίγες ώρες μετά την ομιλία του Πούτιν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από τη Βαρσοβία διατράνωσε την υποστήριξη της χώρας του και της Δύσης στην Ουκρανία κι ορκίστηκε ότι η Ρωσία «ουδέποτε» θα νικήσει στον πόλεμο.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να καταγράφει τρομακτικές απώλειες και οι δυνάμεις της να πολεμούν με κατώτερο οπλισμό, την ώρα που η Ουκρανία διαθέτει σύγχρονα οπλικά συστήματα, από τεθωρακισμένα Bradley και S-300 μέχρι HIMARS, αντιαρματικά Nlaw, έως drones Bayraktar TB2, ενώ ετοιμάζεται να παραλάβει Leopard 2, μια μακρά λίστα.

Ενώ οι δυνάμεις της Ρωσίας υπερτερούν αριθμητικά, ο Πούτιν ετοιμάζεται να στείλει έως και 300.000 στρατιώτες στην Ανατολική Ουκρανία κατά την εαρινή επίθεση.

Ουκρανία: Ένας Χρόνος Από Τη Ρωσική Εισβολή

Και τώρα τι;

Αν κρίνει κανείς από τις μέχρι τώρα κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν θα διπλασιάσει τις προσπάθειες να πετύχει τους πολεμικούς του στόχους στην Ουκρανία. Ίσως προχωρήσει σε μια (αδήλωτη) δεύτερη επιστράτευση, ίσως διπλασιαστούν οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις με στόχο την παράλυση της ουκρανικής υποδομής, ακόμη και προσπάθειες για διάχυση της σύρραξης. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχία για τις ρωσικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας στη νότια πλευρά της Ουκρανίας, τις οποίες διαψεύδει η Μόσχα.

Το μόνο που έχουν κάνει οι ρωσικές δυνάμεις μέχρι στιγμής είναι να καταστρέφουν ό,τι βρίσκεται μπροστά τους, ώστε να μην απομείνει κάτι για να το υπερασπιστούν οι Ουκρανοί, όπως έκαναν στο Σεβεροντονέτσκ, στο Λισιτσάνσκ, στην Ποπάσνα και πρωτίστως στη Μαριούπολη. Όμως, η ρωσική πολεμική μηχανή αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα με την προμήθεια πυρομαχικών στις ρωσικές γραμμές του μετώπου, σύμφωνα με Ουκρανούς και Δυτικούς αξιωματούχους.

Μια επιτυχημένη αντεπίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις, ειδικά με μια ώθηση προς τα νότια μέσω της Ζαπορίζια προς τη Μελιτόπολη, θα ανέβαζε ακόμη υψηλότερα τα διακυβεύματα για το Κρεμλίνο. Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση απειλής για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και για την υπεράσπιση της Ρωσίας και του λαού μας, σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα οπλικά συστήματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό δεν είναι μπλόφα». Η Ρωσία θεωρεί τη Μελιτόπολη και μεγάλο μέρος της Νότιας Ουκρανίας ρωσικό έδαφος μετά τα στημένα δημοψηφίσματα το περασμένο φθινόπωρο.

Αλλά η Ουκρανία θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να εντάξει στις δυνάμεις της τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα οπλικά συστήματα για να διασπάσει τις ρωσικές γραμμές, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο βάθος και είναι πυκνότερες σε σχέση με πριν από λίγους μήνες. Είναι πιθανό, ύστερα από μια έκρηξη των πολεμικών επιχειρήσεων την άνοιξη, η σύγκρουση να καταλήξει σε μια βίαιη μάχη φθοράς με μικρά εδαφικά κέρδη για τις δύο πλευρές εν μέσω υψηλών απωλειών.

«Οι εχθροί μας θα εξαφανιστούν, όπως η δροσιά στον ήλιο…», λέει ο εθνικός ύμνος της Ουκρανίας. Μάλλον όχι το 2023, σχολιάζει το CNN.

 

Πηγή: iefimerida.gr
Προηγούμενη Ανάρτηση

Πόλεμος στην Ουκρανία: 5 τρόποι που άλλαξε τον κόσμο

Επόμενη Ανάρτηση

Χαρταετός με οδηγίες πτήσης στο κινητό για το τέλειο πέταγμα!

Θάρρος Κοζάνη

Θάρρος Κοζάνη

Η καθημερινή εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες από την Κοζάνη και την Δ. Μακεδονία

Σχετικά Άρθρα

Δεδδηε – Μπλακ Άουτ: Αποζημιώσεις Έως 2.000 Ευρώ Για Διακοπές Ρεύματος Άνω Των 72 Ωρών
News

ΔΕΔΔΗΕ – Μπλακ Άουτ: Αποζημιώσεις έως 2.000 ευρώ για διακοπές ρεύματος άνω των 72 ωρών

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, 10:47
Τρομοκρατία: Όλο Το Σχέδιο Για Τη Δολοφονία Δεκάδων Ατόμων Στο Εβραϊκό Εστιατόριο
News

Τρομοκρατία: Όλο το σχέδιο για τη δολοφονία δεκάδων ατόμων στο εβραϊκό εστιατόριο

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, 09:55
Εκλογές 2023: Το Τοπίο Μετά Την 21Η Μαΐου – Τι Λένε Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Τσίπρας Για Κυβερνήσεις Συνεργασίας
News

Εκλογές 2023: Το τοπίο μετά την 21η Μαΐου – Τι λένε Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Τσίπρας για κυβερνήσεις συνεργασίας

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, 08:02
ADVERTISEMENT
Spiroulina Platensis
ADVERTISEMENT

Ροή Ειδήσεων

Ενημερωτικές Συναντήσεις Για Την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων Στο Δήμο Πρεσπών

Ενημερωτικές Συναντήσεις για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων στο Δήμο Πρεσπών

30/03/2023
Σινεμά: Οι Ταινίες Της Εβδομάδας 30/3 – 6/4 (Trailers)

Σινεμά: Οι ταινίες της εβδομάδας 30/3 – 6/4 (trailers)

30/03/2023
Για Τα «Αποστάγματα Γραφής»

Για τα «Αποστάγματα γραφής»

30/03/2023
Εξιχνιάσθηκαν Περιπτώσεις Κλοπών Σε Βάρος Ηλικιωμένων Σε Περιοχές Της Κοζάνης Και Της Καστοριάς

Εξιχνιάσθηκαν περιπτώσεις κλοπών σε περιοχές της Κοζάνης και της Καστοριάς

30/03/2023
Κυκλοφόρησε Το Βιβλίο «Αποστάγματα Γραφής» Με Τις Συμμετοχές Του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Από Τις Εκδόσεις Παρέμβαση

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Αποστάγματα γραφής» με τις συμμετοχές του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού από τις Εκδόσεις Παρέμβαση

30/03/2023
ADVERTISEMENT
23 τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας
Δήμος Σερβίων
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
Φαρμακεία Κοζάνης
Car Sale
ΤΑΓΑΡΑΣ
ADVERTISEMENT

Tharos Logo2022

  Τσόντζα 2 Κοζάνη
  +30 2461038611

Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας

Social Media

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Δ. Βοίου
    • Δ. Εορδαίας
    • Δ. Κοζάνης
    • Δ. Σερβίων
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Gov.gr
    • Δικαιοσύνη
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Social Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cine – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Κείμενα
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
    • Πληροφορική
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • LifeStyle
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In