Ενημέρωση για την παρούσα κατάσταση στον κλάδο των ΑΠΕ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ΖΕΠ, στο κτήριο Διοίκησης στην αίθουσα του αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) και φυσικά μέλη του συνδέσμου επενδυτών φωτοβολταϊκών της περιφέρειας μας.
Στο επίκεντρο η πρόβλεψη περικοπών για το 2026 και οι προτεινόμενες ενέργειες ώστε όπως τονίστηκε “να μη μας «σβήσουν» από τον χάρτη των ΑΠΕ”.
Η συμμετοχή όλων είναι επιτακτική, η κατάσταση δυσκολεύει συνεχώς και μόνο μέσω της συλλογικής δράσης, μπορεί ο σύλλογός μας να παραμείνει δυνατός. Η κυβέρνηση αυτή δεν μας ακούει. Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε….”, σημείωσε ο
Πρόεδρος, του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦΠΕ) Δ.Μ. Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος.
Ιδιαίτερα προβληματισμένος και ο γραμματέας τής ΠΟΣΠΗΕΦ, Γιάννης Κυανίδης όπου υπογράμμισε: “η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι καλή δυστυχώς. Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος για αυτά που έρχονται τουλάχιστον μέχρι το 2030. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. ”
Υπόμνημα που κατέθεσε η ΠΟΣΠΗΕΦ στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, σχετικά με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση παρουσιάζονται:
Οι θέσεις μας και τα σημεία που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, οι ενστάσεις μας για ρυθμίσεις που θεωρούμε άδικες ή προβληματικές, καθώς και οι προτάσεις μας για τις αναγκαίες βελτιώσεις.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αρκετές ρυθμίσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ενσωματώνει προτάσεις της ΠΟΣΠΗΕΦ, όπως η απόλυτη προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης στους ΣΑΗΕ που υπέβαλαν αιτήματα στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης του ΥΠΕΝ. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις που κατά τη γνώμη μας είναι άδικες, πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές διορθώσεις.
ΠΟΣΠΗΕΦ επισημαίνουμε την ανάγκη να εξεταστούν ταυτόχρονα τα αιτήματα για ΣΑΗΕ που έχουν κατατεθεί στο ΔΕΔΔΗΕ (900 ΜW) με αυτά του ΑΔΜΗΕ με χωριστή γραμμή αξιολόγησης.
Τα συγκεκριμένα έργα του ΔΕΔΔΗΕ, είναι ώριμα και έχουν σημαντικά σύντομη περίοδο υλοποίησης και μπορούν να συμβάλουν άμεσα στη βελτίωση της λειτουργίας και ευελιξίας του δικτύου διανομής. Παράλληλα, η σειρά προτεραιότητας δεν επηρεάζεται από γεωγραφικά κριτήρια όπως συμβαίνει στον ΑΔΜΗΕ, αλλά με απλή σειρά πρωτοκόλλου.
Αντίθετα, τα γεωγραφικά κριτήρια που έχουν τεθεί στην περίπτωση εξέτασης των αιτημάτων στον ΑΔΜΗΕ, θα προκαλέσουν σωρεία ενστάσεων και συνεπώς σημαντικών καθυστερήσεων στην οριστικοποίηση της λίστας των δικαιούχων.
Επιπλέον, η παράλληλη και ανεξάρτητη αξιολόγηση των αιτημάτων ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ δεν επηρεάζει την ταχύτητα αξιολόγησης των έργων που έχουν κατατεθεί στον ΑΔΜΗΕ, καθώς θεσπίστηκαν διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης για τα έργα αυτά.
Αντιθέτως, η μικτή αξιολόγηση των αιτημάτων ΣΑΗΕ του ΔΕΔΔΗΕ με αυτά που έχουν υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ θα οδηγήσει σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αδειοδοτική πρόοδο των έργων διανομής διότι τα έργα του ΑΔΜΗΕ είναι πολύπλοκα ενέχουν τον μεγάλο κίνδυνο ενστάσεων και άρα καθυστέρησης. Είναι εντελώς παράλογο να καθυστερήσουν τα απλά και εύκολα για τα περίπλοκα και δύσκολα.
Θανάσης Τέγος




























