Κοζάνη, Δυτική Μακεδονία
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
Optika Katanas
  • Εκλογές 2023
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Αθλητικά
No Result
View All Result
  • Εκλογές 2023
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Αθλητικά
No Result
View All Result
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
No Result
View All Result

Αρχική » Τρόπος Ζωής » Γεύσεις » Μαγειρίτσα, η «μικρή μαγειριά» της Ανάστασης και συνταγές για να την απολαύσετε

Μαγειρίτσα, η «μικρή μαγειριά» της Ανάστασης και συνταγές για να την απολαύσετε

Η πρώτη μαγειρίτσα χάνεται στα βάθη της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης, ωστόσο είναι φανερό ότι οι δημιουργοί της φρόντισαν να φτιάξουν μια σούπα θρεπτική

ΘάρροςΘάρρος
15 Απριλίου 2023, 09:14
σε Γεύσεις
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
Μαγειρίτσα, Η «Μικρή Μαγειριά» Της Ανάστασης Και Συνταγές Για Να Την Απολαύσετε

Εικόνα: ICookGreek

Η πρώτη μαγειρίτσα χάνεται στα βάθη της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης, ωστόσο είναι φανερό ότι οι δημιουργοί της φρόντισαν να φτιάξουν μια σούπα θρεπτική, που μπορούσε να «γιατρέψει» τη σχετική αδυναμία του οργανισμού από τη λιτή σαρακοστιανή κουζίνα και, χωρίς να τον επιβαρύνει, να τον προετοιμάσει για τη μετάβαση στην πλήρη διατροφή που θα ακολουθούσε.

Στόχος της φτωχικής κουζίνας η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου υλικού

Παράλληλα κλασικός στόχος της συνταγής -όπως εν γένει της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και κάθε φτωχικού νοικοκυριού- ήταν να αξιοποιηθεί ό,τι περισσεύει από τις προετοιμασίες του πασχαλινού αρνιού, συκωταριές και εντεράκια, νοστιμισμένο με ό,τι ήταν διαθέσιμο στο μεσογειακό μποστάνι μαζί με ανοιξιάτικα μυρωδικά της ελληνικής υπαίθρου. Ίσως και στην ταπεινότητα των περισσευμάτων να οφείλει και το όνομά της: «μαγειρίτσα», μια μικρή δηλαδή μαγειριά.

Διαφορετικές μαγειρίτσες ανά περιοχή

Η συνταγή της παραδοσιακής αυτής σούπας, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία των εντοσθίων και της συκωταριάς, διαφοροποιείται ανά περιοχή αλλά και ανά νοικοκυριό. Άλλοι την αυγοκόβουν, άλλοι όχι, άλλοι την κάνουν σαν σούπα, άλλοι σαν μαγειρευτό φαγάκι, αλλού θυμίζει ένα είδος φρικασέ κι αλλού περιέχει ντομάτα. Αισθητά διφαρετική είναι η μανιάτικη μαγειρίτσα, το λεγόμενο «ρεγάλι», που φτιάχνεται με αρνίσιες κοιλιές, ντομάτα και δεν έχει πολύ ζουμί.

Μαγειρίτσα, η σούπα της Ανάστασης

Το βράδυ της Ανάστασης η παραδοσιακή μαγειρίτσα σερβίρεται σταθερά μέσα στο χρόνο στα σπιτικά τραπέζια, αλλά τα τελευταία χρόνια, καθώς η vegetarian και vegan διατροφή αποκτά περισσότερους φίλους και φίλες, συνηθίζονται και αξιόλογες χορτοφαγικές παραλλαγές της, όπου πρωταγωνιστούν τα μανιτάρια και απουσιάζουν τα συκωτάκια.

Μαγειρίτσα, Η «Μικρή Μαγειριά» Της Ανάστασης Και Συνταγές Για Να Την Απολαύσετε
Εικόνα: Ιcookgreek

Συνταγή για μαγειρίτσα παραδοσιακή

Υλικά: 1 συκωταριά και τα έντερα ενός μικρού αρνιού πλυμένα, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 2 μαρούλια πλυμένα, χωρισμένα στα φύλλα τους, ψιλοκομμένα, 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού ρύζι για σούπα (νυχάκι), 2 αυγά, ο χυμός 2 λεμονιών, 3-4 κουταλιές της σούπας ζεστός ζωμός από τη σούπα

Εκτέλεση: Ρίχνετε τη συκωταριά και τα έντερα σε νερό που βράζει και τα ζεματίζετε. Τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια (ξερά και φρέσκα) και τα σοτάρετε. Ρίχνετε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα έντερα και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Βάζετε κατόπιν τα μαρούλια και τον άνηθο και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε 3-4 φλιτζάνια νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη μαγειρίτσα να σιγοβράσει. Όταν τα εντόσθια μαλακώσουν, ρίχνετε και το ρύζι. Συνεχίζετε το βράσιμο 25΄, ακόμα μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και σβήνετε την εστία. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τους κρόκους χωριστά. Στύβετε τα λεμόνια, προσθέτετε τους κρόκους στη μαρέγκα συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνετε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και το ζωμό από τη μαγειρίτσα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Όταν το μείγμα του αυγολέμονου έχει ζεσταθεί αρκετά, το ρίχνετε όλο μαζί στην κατσαρόλα με τη μαγειρίτσα. Κουνάτε ελαφρά την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού.

Tips
1. Αντί για νερό μπορείτε να προσθέσετε φιλτραρισμένο ζωμό από αρνίσια κεφαλάκια ή μοσχάρι, που βράσατε.
2. Η τεχνική να χτυπάτε χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια βοηθάει ώστε να μην κόψει το αυγολέμονο.

Πηγή: icookgreek.com

Μαγειρίτσα, Η «Μικρή Μαγειριά» Της Ανάστασης Και Συνταγές Για Να Την Απολαύσετε
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος / Food Stylist: Tina Webb

Διαβάστε Ακόμη

Δεν Υπάρχει Διαθέσιμο Περιεχόμενο

Συνταγή για βλάχικη μαγειρίτσα με πράσα

Υλικά: 2 συκωταριές από αρνιά γάλακτος, 2 πνευμόνια από αρνιά γάλακτος, 1 εντεριά από αρνί γάλακτος, 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 3 κιλά πράσα, κομμένα σε ροδέλες, 10 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες, 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες, 1 δαφνόφυλλο, διάφορα ανάμεικτα χορταρικά (καυκαλήθρες, μυρώνια, σπανάκι), 1 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο, λίγο μπαχάρι, τριμμένο, λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο, αλάτι, πιπέρι, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά τα εντόσθια και τα έντερα, ξεπλένοντάς τα με άφθονο νερό. Τα ζεματάμε όλα μαζί σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, για 3-4 λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε καλά και αφού κρυώσουν τα ψιλοκόβουμε, ξεχωριστά, ανά είδος, και τα αλατοπιπερώνουμε. Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε, σε δυνατή φωτιά, τα πνευμόνια για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα έντερα και τα σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά μαζί με το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Ρίχνουμε τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 25 λεπτά. Στο διάστημα αυτό ζεματάμε, σε βραστό αλατισμένο νερό, τα πράσα και τα σουρώνουμε. Προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα συκωτάκια, την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και τα ψιλοκομμένα αρωματικά χορταρικά και βράζουμε για 5 λεπτά. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα ταψί, προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, αρτύζουμε και σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 2,5-3 ώρες. Ένα τέταρτο πριν από το τέλος, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να πάρει χρώμα. Το φαγητό μας έχει απορροφήσει τα υγρά του, η σάλτσα του έχει πήξει και έχει μείνει με το λάδι του. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: Έθνος/Eatme

Μαγειρίτσα, Η «Μικρή Μαγειριά» Της Ανάστασης Και Συνταγές Για Να Την Απολαύσετε
Εικόνα: Έθνος/Eatme

Συνταγή για «μαγειρίτσα» κατάλληλη για vegans ή vegetarians

Η συνταγή είναι κατάλληλη για χορτοφάγους. Αν ωστόσο ακολουθείτε μια διατροφή που περιλαμβάνει αυγά, μπορείτε να την τροποιήσετε, περιχύνοντας στο τέλος το φαγητό με αυγολέμονο, αντί για ταχίνι.

Υλικά: 500 γρ. μανιτάρια λευκά, 1 κιλό πορτομπέλο, 500 γρ. μανιτάρια τρομπέτες, 500 γρ. μανιτάρια κανθαρέλες, 80 ml ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα, 1 φινόκιο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο, 250 ml κρασί λευκό, 1 μάτσο σέσκουλα, 5 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες, 1 μάτσο μυρώνια, 1 μάτσο άνηθο, 1 δαφνόφυλλο, 1 κ.γ. θυμάρι, 1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο, 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο, 1 κ.γ. κιτρινόριζα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το δέσιμο της σούπας: 3 κ.σ. ταχίνι, χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε (δεν τα πλένουμε) και τεμαχίζουμε τα μανιτάρια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το φινόκιο και το σέλερι με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το κρασί, τη δάφνη και το θυμάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι, που βάζουμε να κάψει σε πολύ δυνατή φωτιά, σοτάρουμε διαδοχικά και σε δόσεις τα λευκά μανιτάρια και τα πορτομπέλο, μέχρι να πάρουν χρώμα. Κάθε δόση μανιταριών που σοτάρουμε, την προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε και τις αγκινάρες στην κατσαρόλα, ρίχνουμε αρκετό νερό να καλυφτούν όλα καλά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τις τρομπέτες και τις κανθαρέλες, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ, την κιτρινόριζα και τα σέσκουλα. Βράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρώνια και τον άνηθο. Για το ταχινολέμονο, αναμειγνύουμε χτυπώντας καλά το ταχίνι με χυμό από τα λεμόνια και σταδιακά προσθέτουμε τον βραστό ζωμό της σούπας. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά. Ελέγχουμε τη γεύση για αλάτι και πιπέρι.

Πηγή: Έθνος/Eatme

Ετικέτες: μαγειρίτσασούπα θρεπτική
Το Θάρρος στο Google News Ακολουθήστε το Θάρρος στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση
Tags - Θάρρος Κοζάνη  Κοζάνη  Εκλογές 2023  Πανελλαδικές  Τέμπη  Καιρός  Δυτική Μακεδονία  Ουκρανία  επιδοτήσεις  αθλητικές μεταδόσεις Τηλεθέρμανση διακοπή υδροδότησης Γ' εθνική αγρότες
Θάρρος

Θάρρος

Η καθημερινή εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες από την Κοζάνη και την Δ. Μακεδονία

ADVERTISEMENT
Spiroulina Platensis
ADVERTISEMENT
Κοζανιτικο Τακιμι

Ροή Ειδήσεων

Ολυμπία Τσικαρδάνη: Η Ποίηση Έχει Ως Έπαθλο Την Εσωτερική Ελευθερία Του Δημιουργού

Ολυμπία Τσικαρδάνη: Η ποίηση έχει ως έπαθλο την εσωτερική ελευθερία του δημιουργού

06/06/2023
Δρέπανο: Παρατείνεται  Η Λειτουργία Του Λούνα Πάρκ Μέχρι Σήμερα Το Βράδυ Με Απόφαση Του Δ.σ. Κοζάνης

Δρέπανο: Παρατείνεται  η λειτουργία του λούνα πάρκ μέχρι σήμερα το βράδυ με απόφαση του Δ.Σ. Κοζάνης

06/06/2023
Η Μαλαματή Χαρίση Θα Είναι Υποψήφια Με Τον Συνδυασμό “Ενότητα”, Στις Επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές.

Η Μαλαματή Χαρίση θα είναι υποψήφια με τον συνδυασμό “Ενότητα”, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

06/06/2023
Kke Koζάνης: Απαράδεκτη Η Ενίσχυση Της Νατοϊκής Παρουσίας

KKE Koζάνης: Απαράδεκτη η ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας

06/06/2023
Έως Τις 23 Ιουνίου Η Εγγραφή – Επανεγγραφή Νηπίων Στους Παιδικούς Σταθμούς Του Δήμου Γρεβενών

Γρεβενά: Έως τις 23 Ιουνίου η εγγραφή – επανεγγραφή νηπίων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου

06/06/2023
ADVERTISEMENT
Φουρνος #1
Φουρνος #2
ΔΕΗ DIGITAL
Υδρόγειος
Υδρόγειος
Υδρόγειος
Δήμος Σερβίων
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
Φαρμακεία Κοζάνης
Car Sale
ADVERTISEMENT

Δημοφιλή της Εβδομάδας

  • Δυτική Μακεδονία: Συνελήφθησαν 6 Άτομα, Σε Περιοχές Της Πτολεμαΐδας, Της Φλώρινας Και Της Κοζάνης Για Διακίνηση Ναρκωτικών

    Δυτική Μακεδονία: Συνελήφθησαν 6 άτομα, σε περιοχές της Πτολεμαΐδας, της Φλώρινας και της Κοζάνης για διακίνηση ναρκωτικών

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Πρωτευουσιάνος γλύπτης αποφάσισε να ζήσει στη Φλώρινα την πόλη των καλλιτεχνών

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Φ.Σ Κοζάνης: Συγχαρητήρια, μας κάνετε υπερήφανους !

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ακρίτες Κοζάνης – Συλλυπητήρια ανακοίνωση 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Κοζάνη: “Έφυγε” από τη ζωή η 69χρονη Αγλαΐα Μανώλα

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Tharos Logo2022

Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε.
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας
  Τσόντζα 2 Κοζάνη
  +30 2461038611
Α.Φ.Μ.: 094329106
Δ.Ο.Υ. Κατερίνης

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας

Social Media

© 2023 Θάρρος. All rights reserved.

No Result
View All Result
  • Εκλογές 2023
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Αθλητικά

© 2023 Θάρρος. All rights reserved.