Κυριάκος Μητσοτάκης: Τo φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη

Ο Πρωθυπουργός στα Λιβερά Κοζάνης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τo φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τελέστηκαν το πρωί της Τετάρτης τα εγκαίνια του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των στα , το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί τις επόμενες μέρες. Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια ιδιαίτερη συγκυρία κατά την οποία θα αναδείξει την συμβολή των ΑΠΕ στην μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και το που θα ακολουθήσει η χώρα για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών στον τομέα της ενέργειας.

Τo φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τη κατασκευή συνολικά 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με ηλιακούς συλλέκτες, που συνδέονται με υποσταθμό υψηλής τάσης εντός του έργου και γραμμή υψηλής τάσης περίπου 12 χιλιομέτρων από του υποσταθμό μέχρι το ΚΥΤ Καρδιάς. Η ετήσια παραγωγή του φτάνει στις 350 γιγαβατώρες. Η παραγόμενη ισχύ θα εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας σε 75.000 νοικοκυριά, με το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να υπολογίζεται σε 320.000 τόνους. Την επένδυση των ΕΛΠΕ ακολουθούν άλλα τρία σημαντικά Φ/Π συνολικού ύψους περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 323 MW στην Φλώρινα, 208 MW στα Τρίκαλα και 143 MW στα Σέρβια, με τα οποία η εταιρεία ανοίγει «πανιά» στο χώρο των ΑΠΕ με ένα χαρτοφυλάκιο που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 GW έως το 2025.
Παράλληλα τα ΕΛΠΕ βρίσκονται στην αναζήτηση συμμάχου για την είσοδο και στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ενώ έχουν ξεκινήσει να επενδύουν και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες με έργα συνολικής δυναμικότητας 250MW. Ένα εξ αυτών θα λειτουργήσει στην Δυτική Μακεδονία.
Τα εγκαίνια τελέστηκαν επίσης, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειαςς κ. Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση.

Exit mobile version