Η Ουκρανία μπαίνει σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές του πολέμου, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προειδοποιεί πως «η επόμενη εβδομάδα θα είναι αποφασιστική». Το μήνυμα εκπέμπεται σε μια περίοδο έντονων διπλωματικών ζυμώσεων, πιέσεων και αντικρουόμενων στρατηγικών, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο ευρύτερο διεθνές πεδίο.
Σταθερός στόχος η «δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη»
Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι είχε επαφές με εταίρους της λεγόμενης «συμμαχίας των προθύμων», δηλαδή κρατών που στηρίζουν ενεργά το Κίεβο. Μέσω ανάρτησής της, ξεκαθάρισε ότι παρά τις πιέσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης.
Όπως τόνισε, βιώσιμη ειρήνη σημαίνει συμφωνία που δεν θα περιέχει «τους σπόρους μιας νέας σύγκρουσης» ούτε θα αποσταθεροποιεί τη συνολική αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη για σθεναρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία.
Στο τραπέζι η χρηματοδότηση της Ουκρανίας
Η πρόεδρος της Κομισιόν ενημέρωσε τους ηγέτες για τις προσπάθειες εξασφάλισης της χρηματοδότησης της Ουκρανίας για την περίοδο 2026-2027, σημειώνοντας ότι οι σχετικές προτάσεις βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση. Όπως ανέφερε, υπάρχει κοινή αίσθηση επείγοντος, καθώς το οικονομικό σκέλος θεωρείται κρίσιμο για τη σταθερότητα της χώρας.
Πιέσεις από ΗΠΑ και διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ζητούν σημαντικές παραχωρήσεις από το Κίεβο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Μεταξύ αυτών, όπως είπε, περιλαμβάνεται και η αποχώρηση ουκρανικών δυνάμεων από το Ντονμπάς, ζήτημα που αγγίζει τον πυρήνα της σύγκρουσης.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται «εξαιρετικά απογοητευμένος» τόσο από τη στάση της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας, ζητώντας συγκεκριμένες πράξεις για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.
Ρωσικά δεσμευμένα κεφάλαια και ενδοευρωπαϊκές τριβές
Οι ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, όπου βασικό θέμα αποτελεί η πρόταση της Κομισιόν για χρηματοδότηση της Ουκρανίας, ακόμη και μέσω της αξιοποίησης ρωσικών πόρων που έχουν δεσμευτεί εντός ευρωπαϊκής δικαιοδοσίας.
Η πρόταση, ωστόσο, συναντά αντιδράσεις, κυρίως από το Βέλγιο, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπαρτ ντε Βεβέρ, έχει καταστήσει σαφές ότι το Βέλγιο δεν προτίθεται να επωμιστεί μόνο του το ρίσκο πιθανών νομικών επιπλοκών, απειλώντας ακόμη και με μπλοκάρισμα της απόφασης εάν δεν υπάρξουν δεσμευτικές εγγυήσεις από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Μια εβδομάδα που μπορεί να κρίνει πολλά
Με ανοιχτά όλα τα μέτωπα – διπλωματικά, στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά – η επόμενη εβδομάδα πράγματι μοιάζει κομβική για την Ουκρανία. Όχι μόνο για την πορεία του πολέμου, αλλά και για το πώς η Ευρώπη θα ορίσει τον ρόλο της σε μια σύγκρουση που συνεχίζει να δοκιμάζει τα όρια της ενότητάς της.
Πηγή: ΑΠΕ





















