Ύστερα από έντονη συζήτηση για το θέμα του κολυμβητηρίου και την αγωνία για το πότε το κολυμβητήριο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ξανά, η υπεύθυνη του έργου Αθηνά Κοντού προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση:
6 Δεκεμβρίου σήμερα και η Κοζάνη γιορτάζει τον πολιούχο της!
Και μιας και ο προστάτης Άγιος Νικόλαος είναι και προστάτης των Ναυτικών, ας πούμε μερικά πράγματα για το Κολυμβητήριο..
Η ιστορία ξεκίνησε το 2018, όταν η τότε Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης για αντικατάσταση της στέγης. Τον Ιούλιο του 2019 υπογράφηκε σύμβαση, η οποία όμως διακόπηκε οριστικά τον Αύγουστο του 2020, με απόφαση της επόμενης Δημοτικής Αρχής.
Για τις δύο παραπάνω πολιτικές αποφάσεις, έχω τεχνική άποψη, την οποία όμως δε θα ήθελα να αναφέρω εδώ. Οι αποφάσεις αυτές θα κριθούν στο πέρασμα των χρόνων, ανάλογα με το αποτύπωμα που θα αφήσουν στην τοπική κοινωνία, όπως γίνεται άλλωστε πάντα με τις πολιτικές αποφάσεις.
Το 2021 συντάχθηκε νέα μελέτη για τη στατική αποκατάσταση του υφιστάμενου μεταλλικού κελύφους. Το έργο συμβατοποιήθηκε το Μάρτιο του 2022, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 4 μήνες και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2023, αφού χρειάστηκαν κάποιες παρατάσεις.
Στο μεσοδιάστημα, είχε δρομολογηθεί και η δεύτερη φάση παρεμβάσεων, που αφορούσε στη λειτουργικότητα και περιλάμβανε εργασίες διαμόρφωσης και ενεργειακής αναβάθμισης.
Η μελέτη εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2022, τον Ιούνιο του 2023 εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο και στο Ε.Α.Π. (Τοπικός Πόρος) και το Φεβρουάριο του 2024 υπογράφηκε το συμφωνητικό για την εκτέλεση του έργου, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 24 μήνες.
Διαβάζοντας τα παραπάνω, κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί γιατί υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις, ωστόσο αυτή είναι η κανονικότητα στα δημόσια έργα.
Υπάρχουν δηλαδή απαιτούμενες, χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες σαφώς και θα πρέπει να επιταχυνθούν κάποια στιγμή και κεντρικά γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Το έργο του κολυμβητηρίου για παράδειγμα, προκειμένου να συμβατοποιηθεί, εκτός των άλλων, έπρεπε να περάσει και από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μία διαδικασία που από μόνη της σημαίνει μια καθυστέρηση 2 μηνών, τουλάχιστον.
Η εργολαβία ωστόσο εκκίνησε κανονικά και οι εργασίες εξελίχθηκαν ομαλά.
Προφανώς και υπήρξαν τεχνικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κατασκευής, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε έργο, τα οποία όμως προβλέπονται εξαρχής ως ενδεχόμενο από το νομοθέτη και συμβατικά καλύπτονται από τις δαπάνες απρόβλεπτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο έργο του κολυμβητηρίου ήταν η μη πρόβλεψη από τη μελέτη κατασκευής δεξαμενής εξισορρόπησης (απαραίτητη για τη λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής), κάτι το οποίο όμως εντοπίστηκε εγκαίρως και σε συνεννόηση με τους μελετητές και την ανάδοχο εταιρεία αντιμετωπίστηκε άμεσα και οικονομικά καλύφθηκε από τη συμβατική δαπάνη.
Η αλήθεια είναι πως, σε άριστη συνεργασία με τον ανάδοχο, όλα τα τεχνικής φύσεως προβλήματα της κατασκευής εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν από την έναρξη των εργασιών. Και για το λόγο αυτό, θα ήταν εφικτό το κολυμβητήριο να τελειώσει ακόμη και τον Οκτώβριο του 2025.
Όμως, τον Απρίλιο του 2025, υπήρξε μία αλλαγή στη χρηματοδοτική ροή του προγράμματος του Πράσινου Ταμείου καθώς από την κεντρική διοίκηση αποφασίστηκε πως τα έργα που είναι ενταγμένα στο Μεταλιγνιτικό Πυλώνα, αλλάζουν φορέα χρηματοδότησης και μεταφέρονται προς χρηματοδότηση στο ΕΠΑ ΔΑΜ.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, κάτι τέτοιο σαφώς δε σημαίνει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του έργου, δημιουργεί όμως δυσλειτουργίες στη χρηματοδοτική ροή, άρα αυτομάτως και στην εξέλιξη των εργασιών, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών μετάβασης. Όμως, πλέον έχει δρομολογηθεί, έστω και με καθυστέρηση. Το γεγονός αυτό προφανώς δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να καθορίσει ή να ελέγξει, η οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή.
Άρα συνοψίζοντας, το κολυμβητήριο θα μπορούσε να ήταν ήδη ολοκληρωμένο αν δεν υπήρχε αυτή η δυσαρμονία, ωστόσο είναι ακόμη εντός χρονοδιαγράμματος και ευελπιστούμε πως θα ολοκληρωθεί εγκαίρως (ίσως με μια ελάχιστη καθυστέρηση–δεν έχουμε βέβαια ένδειξη για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή).
Για όλα τα παραπάνω και κυρίως γιατί–στο δια ταύτα–η κοινωνία της Κοζάνης στερείται το κολυμβητήριο της πόλης, είναι λογική η ανησυχία του κόσμου καθώς και οι τυχόν επιφυλάξεις.
Στο σημείο όμως που φτάσαμε, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως από τη νέα κολυμβητική χρονιά η πόλη μας θα έχει ένα κολυμβητήριο σύγχρονων προδιαγραφών, ενεργειακά φιλικό προς το περιβάλλον και έτοιμο να υποδεχτεί το κολυμβητικό της κοινό!





















