• Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Live
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου, 2025
Θάρρος Κοζάνης
Optika Katanas
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
Morning News
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
VELVITA

Κατάρ και Σομαλία

ΘάρροςΘάρρος
Άρθρα-Απόψεις, Θέματα
Κατάρ και Σομαλία
12/12/2022
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό

Το Κατάρ, αραβική χώρα, αποτελεί ισχυρή οικονομική δύναμη χάρη στον πλούτο που εξασφαλίζει στην κρατούσα δυναστεία η πώληση μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου. Αγγλικό προτεκτοράτο, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, απέκτησε την ανεξαρτησία το 1971 χωρίς βέβαια να απολέσει την εξουσία η οικογένεια σεΐχιδων, που την ασκούσε από τις αρχές του 19ου αιώνα. Η ζήτηση εργατικών χεριών πρόσθεσε στους περίπου 315.000 γηγενείς και 2.300.000 μετανάστες από κυρίως από τις χώρες Ινδία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Σρι Λάνκα. Δεμένοι στο άρμα των ισχυρών του δυτικού κόσμου οι σεΐχιδες της χώρας αυτοπροβάλλονται ως ρυθμιστές κάποιων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή!

Καθώς οι κρατούντες διαθέτουν άφθονο χρήμα, αποδέχονται προτάσεις, των ισχυρών να ενισχύουν επιχειρήσεις προς εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων. Μία από αυτές ήταν η χρηματοδότηση του στρατού των δολοφόνων, του γνωστού με τα λατινικά αρχικά ISIS, προκειμένου να ανατρέψουν τον πλέον μετριοπαθή και λαοφιλή ηγέτη αραβικής χώρας τον Άσαντ. Το Κατάρ χρηματοδότησε στη Συρία την ομάδα Νούσρα, παρακλάδι του ισλαμικού στρατού. Ο στρατός αυτός αιματοκύλισε Συρία και Ιράκ και να θύματά του ανήλθαν σε 500.000! Βέβαια δεν ήταν μόνο το Κατάρ χρηματοδότης, αλλά και άλλη «φιλελεύθερη» αραβική χώρα, η Σαουδική Αραβία.

Στα πλαίσια της επιχείρησης, λόγω κοινών συμφερόντων, βοήθεια δέχθηκε και η Τουρκία, η οποία διατηρεί με το Κατάρ στενές στρατιωτικές σχέσεις. Η γειτονική μας χώρα επάνδρωσε με πολίτες της το 20% του στρατού των δολοφόνων και προσέφερε βάσεις στο έδαφός της για την καταφυγή, περίθαλψη και ανασύνταξη των δυνάμεών του. Στο Κατάρ στηρίζει σήμερα τις ελπίδες της η Τουρκία για τη στήριξη της οικονομίας της.  Το Κατάρ είχε συμμετοχή και σε άλλες επιτυχίες του δυτικοαραβικού κόσμου. Υποστήριξε οικονομικά την οργάνωση και τον εξοπλισμό ανταρτών κατά τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη», δηλαδή την κατεδάφιση της Λιβύης, η οποία ακόμη στενάζει, και την αναστάτωση της Αιγύπτου.

Ως ισχυρή ή μάλλον με ισχυρούς προστάτες χώρα το Κατάρ εξασφάλισε τη διεξαγωγή των αγώνων ποδοσφαίρου για το παγκόσμιο κύπελλο κατά το τρέχον έτος! Είναι η πρώτη αραβική χώρα που επέτυχε αυτό. Οι ισχυροί έδωσαν στους σεΐχιδες τις προδιαγραφές των αγωνιστικών και λοιπών χώρων προπόνησης και φιλοξενίας ποδοσφαιριστών και παραγόντων και αυτοί επιδόθηκαν με θέρμη να φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης που έδειξαν σ’ αυτούς οι παράγοντες της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Χρήμα διαθέτουν άφθονο και αφθονότερο εργατικό δυναμικό εκ του πλήθους των μεταναστών, που εργάζονται στη χώρα και άλλων που προσήλθαν να εργαστούν στα «λαμπρά» έργα. Οι εργολάβοι ασφαλώς δέχθηκαν πιέσεις για την ολοκλήρωση των έργων εντός της τακτής προθεσμίας.

Εν γνώσει ότι το εργατικό δίκαιο είναι κάτισχνο στη χώρα και οι συνέπειες εκ των εργατικών ατυχημάτων θα ήταν ασήμαντες, θυσίασαν, κατά τα γραφέντα στον διεθνή τύπο, 6.500 αλλοδαπούς εργάτες! Όταν και στις δυτικές κοινωνίες ο άνθρωπος τείνει να καταστεί αναλώσιμο είδος, στις άλλες, όπου η εξουσία ασκείται απολυταρχικά, το συμβάν θεωρείται αμελητέο! Άλλωστε διαθέτουν άφθονο χρήμα, για να εξαγοράζουν αξιωματούχους στις δυτικές χώρες, προκειμένου να πλέξουν αυτοί το εγκώμιο της χώρας, η οποία σέβεται δήθεν τον εργαζόμενο! Πάντως για να δείξουν οι δημοσιογράφοι και εκδότες εφημερίδων την παραμένουσα «ευαισθησία» τους έσπευσαν να καταδικάσουν την ανθρωποθυσία γράφοντας κάποιες σειρές σε κάποια στήλη!

Και άρχισαν οι αγώνες, οι οποίοι προσέλκυσαν το ενδιαφέρον δισεκατομμυρίων συνανθρώπων μας. Οι οργανωτές στοιχημάτων ετοίμασαν σχέδια απομύζησης των εθισμένων στον τζόγο. ΟΙ ευαίσθητοι όμως περί τα δικαιώματα Ευρωπαίοι θέλησαν να δείξουν ότι μάχονται για την εξασφάλιση αυτών και από άλλους λαούς. Το Κατάρ, ως ισλαμική χώρα διώκει αυτούς που, αν και έχουν εξασφαλίσει στις δυτικές χώρες πλήθος δικαιωμάτων και προβάλλονται όσο ουδεμία όντως πάσχουσα, λόγω της κοινωνικής αδικίας, κοινωνική ομάδα. Και οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των «ευγενών» ευρωπαϊκών χωρών δήλωσαν αρχικά αποφασισμένες να φορέσουν οι ποδοσφαιριστές τους περιβραχιόνιο διαμαρτυρίας. Επενέβη όμως η διεθνής Ομοσπονδία και το απαγόρευσε.

Δεν είναι καιρός να προκαλέσουν οι δυτικές χώρες το ισλάμ! Τα πράγματα κύλισαν ομαλά, οι 6.500 νεκροί λησμονήθηκαν. Οι υπερήφανοι διεκδικητές δικαιωμάτων με την αμέριστη στήριξη του συστήματος εξουσίας στις δυτικές χώρες θα δουν τους «ομοϊδεάτες» τους στις ισλαμικές απλά να επιβιώνουν, όταν επανεγγραφεί το Κοράνιο, αν και τα χαρέμια αγοριών δεν είναι άγνωστα στον μουσουλμανικό κόσμο. Οι εφημερίδες αφιέρωσαν όχι μόνο στήλες και στήλες, αλλά σελίδες και σελίδες για την περιγραφή των κατορθωμάτων των «γιγάντων» του ποδοσφαίρου! Το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού και ουδείς έχει το δικαίωμα να του στερεί την απόλαυση αυτή! Λησμονεί μ’ αυτό όλα τα προβλήματα και αφήνει τους κυβερνώντες να επιτελούν ανενόχλητοι το αντιλαϊκό έργο τους!

Στις στήλες των εφημερίδων δεν υπήρχε διαθέσιμη επιφάνεια για αναφορά στην τρομακτική επισιτιστική κρίση που μαστίζει τη Σομαλία. Χώρα με μουσουλμανικό πληθυσμό, καθώς οι Ἀραβες προηγήθηκαν κατά πολύ από τους Δυτικούς στην εισβολή, κατάκτηση και εκμετάλλευση της Ανατολικής Αφρικής, υποφέρει από την έντονη ξηρασία. Αυτή έχει μειώσει αισθητά την πρωτογενή παραγωγή φυτικών ειδών διατροφής.

Βέβαια δεν είναι μόνο η ξηρασία είναι και η καταστροφική επέλαση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, οι οποίοι, μετά τη σκοτεινή καταστροφή των διδύμων πύργων, αναζητούσαν σ’ όλη την έκταση του πλανήτη τους Ταλιμπάν, το δημιούργημά τους στο Αφγανιστάν, όταν εκεί πίστευαν οι άφρονες Σοβιετικοί ότι μπορούσαν να σταθεροποιήσουν το κομμουνιστικό καθεστώς. Οι άγριοι βομβαρδισμοί της Σομαλίας (2007), κατά το προηγούμενο στο Βιετνάμ, έδειξαν ότι οι ισχυροί διαχρονικά είναι αδίστακτοι και αν κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Κατάρ θα μπορούσε να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο ομόθρησκο λαό της Σομαλίας. Όμως δεν σπαταλά για υποθέσεις, που δεν στερεώνουν τους σεΐχηδες στην εξουσία. Τώρα αυτοί απολαμβάνουν τη δόξα να οργανώνουν τους αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου! Με τους Σομαλούς θα ασχοληθούν; Οι «γιατροί χωρίς σύνορα» κάνουν εκκλήσεις για επείγουσα αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στη χώρα αυτή. Οι πατέρες εκεί καλούνται να επιλέξουν ποιο από τα τέκνα τους θα τραφεί, ώστε να επιζήσει!

Απεγνωσμένοι Σομαλοί κινούνται προς τα σύνορα Κένυας και Αιθιοπίας, που όμως έκλεισαν καθώς τα στρατόπεδα προσφύγων έχουν δεχθεί αριθμό υπέρτερο κατά πολύ του δυναμένου να συντηρηθεί εκεί. Και τι μπορούν να προσφέρουν στους πρόσφυγες αυτές οι χώρες; Μήπως είναι σε θέση να θρέψουν τους λαούς τους; Και συνήθως η «ανθρωπιστική» βοήθεια των απανθρώπων ισχυρών του κόσμου φθάνει στα στρατόπεδα προσφύγων πολύ αργά και ελλιπής. Στο μεταξύ όλα τα παιδιά έχουν αποβιώσει.

Ίσως, σκέπτονται οι ισχυροί, αυτό να αποτελεί λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο πλανήτης εκ του υπερπληθυσμού! Και αποκρύπτουν επιμελώς ότι δεν είναι η ανεπάρκεια του πλανήτη να διαθρέψει τον επ’ αυτού πληθυσμό, αλλά η απληστία των πλουτοκρατών και των πλουσιοπάροχα αμειβομένων υπηρετών τους.

Και αυτοί κινδυνεύουν από την απεγνωσμένη έξοδο από τη γη τους των απόκληρων του κόσμου εξ αιτίας της άγριας εκμετάλλευσης. Βέβαια κάποιοι κύκλοι ισχυρών φαίνεται να ευνοούν τη μετανάστευση θεωρώντας μάλιστα ευλογία τους μετανάστες για τους λαούς που είτε με πείσμα αρνούνται την τεκνογονία, παραδομένοι στον ευδαιμονισμό, ή θέλουν να αγνοούν πώς έρχονται τα παιδιά στο φως!

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Άρθρα - Απόψεις» του tharos.gr δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του tharos.gr.
Marianna Triadafyllou
Θάρρος

Θάρρος

Η καθημερινή εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες από την Κοζάνη και την Δ. Μακεδονία.

Το Θάρρος στο Google News Ακολουθήστε το Θάρρος στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση
Προηγούμενη Ανάρτηση

Διά της μεθόδου του εναγκαλισμού

Επόμενη Ανάρτηση

ΠΑΣΟΚ Κοζάνης – Η λαϊκίστικη ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε και στην  ημερίδα του στην Πτολεμαΐδα για την δίκαιη μετάβαση

Σχετικά Άρθρα

Η Ελληνική Γλώσσα ως συντελεστής ήπιας ισχύος και μέσο επιρροής για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας
Άρθρα-Απόψεις

Η Ελληνική Γλώσσα ως συντελεστής ήπιας ισχύος και μέσο επιρροής για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας

03/12/2025
Στη μνήμη του Ευπατρίδη Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου
Άρθρα-Απόψεις

Στη μνήμη του Ευπατρίδη Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου

02/12/2025
Ο κόσμος του απλού
Άρθρα-Απόψεις

Ο κόσμος του απλού

02/12/2025
Τα συνδικάτα, ο ψεύτης βοσκός και οι συνέπειες έργων & λόγων
Άρθρα-Απόψεις

Τα συνδικάτα, ο ψεύτης βοσκός και οι συνέπειες έργων & λόγων

02/12/2025
Σύναξη χριστιανών ηγετών στη Νίκαια
Άρθρα-Απόψεις

Σύναξη χριστιανών ηγετών στη Νίκαια

01/12/2025
Ποιος φταίει; Ενότητα 2η
Άρθρα-Απόψεις

Ποιος φταίει; Ενότητα 2η

01/12/2025
ADVERTISEMENT
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΒΙΤΩΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
MyDei
Καζαντζιδου
Αιολική Βερμίου
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
Spiroulina Platensis
Φαρμακεία Κοζάνης
ADVERTISEMENT

Πιο Δημοφιλή

Δεν Υπάρχει Διαθέσιμο Περιεχόμενο

Μη χάσετε

Η Ελληνική Γλώσσα ως συντελεστής ήπιας ισχύος και μέσο επιρροής για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας

Η φλόγα που ενώνει γενιές !

European Taekwondo Final Grand Prix Sarajevo, Bosnia & Herzegovina – 3–6 Δεκεμβρίου 2025

Εξαγριωμένοι όσο ποτέ οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας…

Τι αθλητικές μεταδόσεις έχει η τηλεόραση σήμερα Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2025

Αγγελίες

Προκήρυξη Θέσης Γενικού Διευθυντή στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης

Πωλείται κτίριο 700τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 7716τ.μ στο 3ο χλμ Κοζάνης – Πτολεμαΐδας

ΠΩΛΕΙΤΑΙ  αγροτεμάχιο 339 τμ μέσα σε οικισμό στην Κερατέα Αττικής,

ENOIKIAZETAI   διαμέρισμα  στην Κυψέλη  στην  Αθήνα

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 40τμ, επιπλωμένη,

Διαβάστε ακόμη...

Δικαστικό Μέγαρο Καστοριάς: Συνελήφθη άνδρας για λήψη φωτογραφίας κατά τη διάρκεια δικαστικής συνεδρίασης
Καστοριά

Δικαστικό Μέγαρο Καστοριάς: Συνελήφθη άνδρας για λήψη φωτογραφίας κατά τη διάρκεια δικαστικής συνεδρίασης

02/12/2025
Δήμος Κοζάνης: Αναβάλλεται λόγω καιρού η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου – Νέα ημερομηνία η Τρίτη 9 Δεκεμβρίου
Κοζάνη

Δήμος Κοζάνης: Αναβάλλεται λόγω καιρού η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου – Νέα ημερομηνία η Τρίτη 9 Δεκεμβρίου

02/12/2025
Στη μνήμη του Ευπατρίδη Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου
Άρθρα-Απόψεις

Στη μνήμη του Ευπατρίδη Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου

02/12/2025
Η εισαγωγική τοποθέτηση του Π. Κουκουλόπουλου στην ανοιχτή συζήτηση με τους αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων
Δελτία Τύπου

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Π. Κουκουλόπουλου στην ανοιχτή συζήτηση με τους αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων

02/12/2025
Ο Αρχιμανδρίτης που άφησε έντονο το κληρικό του αποτύπωμα
Δελτία Τύπου

Ο Αρχιμανδρίτης που άφησε έντονο το κληρικό του αποτύπωμα

02/12/2025
Ο κόσμος του απλού
Άρθρα-Απόψεις

Ο κόσμος του απλού

02/12/2025

Tharos Logo2022

© 2025 Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε.
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας
  Τσόντζα 2, 50131, Κοζάνη
  +30 2461038611
Α.Φ.Μ.: 094329106
Δ.Ο.Υ. Κατερίνης
Ιδιοκτήτης: Εκδοτική Ενημερωτική Ι Κορομήλης Α.Ε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μαρία Κορομήλη
Διευθυντής Σύνταξης: Μαρία Κορομήλη
Διευθυντής Ιστοσελίδας: Άγγελος Κεσανλής
Διαχειριστής Ιστοσελίδας: Άγγελος Κεσανλής
Δικαιούχος Του Ονόματος Τομέα - Domain Name:
Εκδοτική Ενημερωτική Ι Κορομήλης Α.Ε.

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Θάρρος
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Δήλωση συμμόρφωσης

Social Media

No Result
View All Result
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Βόιο
    • Εορδαία
    • Κοζάνη
    • Σέρβια
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Δημόσιο
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cinema – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Λογοτεχνία
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Βόιο
    • Εορδαία
    • Κοζάνη
    • Σέρβια
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Δημόσιο
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cinema – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Λογοτεχνία
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.