Καταγγελία του Περιφερειακού τμήματος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Βορείου Ελλάδας

Καταγγελία του Περιφερειακού τμήματος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Βορείου Ελλάδας

Καταγγελία   του Περιφερειακού τμήματος της Ένωσης Ελλήνων  Βιβλιοθηκονόμων Βορείου Ελλάδας

Η σκέψη, περί υποβολής καταγγελίας στην Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ από το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (εν συντομία ΠΕΤ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ), γεννήθηκε ακριβώς ένα χρόνο πριν, δηλαδή στα μέσα Μαΐου του 2020, και χρειάστηκαν περίπου πέντε μήνες για να υλοποιηθεί πλήρως το σχέδιο αυτό.

Αναφέρω συγκεκριμένα τα σημεία υλοποίησης του σχεδίου:

  1. Έπρεπε, αρχικά, να χαρτογραφήσουμε όλα τα εθνικά μέτρα που θεωρούμε ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ.
  2. Να περιγράψουμε αναλυτικά τα πραγματικά περιστατικά και τους λόγους που στοιχειοθετούν την καταγγελία την οποία, τελικώς, συντάξαμε.
  3. Να γίνει σύνδεση όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν επί δεκαετίες τον κλάδο των Αρχειονόμων-Βιβλιοθηκονόμων και Μουσειολόγων με την παραβίαση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
  4. Να γίνουν κάποιες επαφές με αρμόδιους φορείς, μέσα από την αποστολή αλληλογραφίας του ΠΕΤ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το Γραφείο της Υπουργού Παιδείας, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄, Β΄, Γ΄, και Δ΄ Αθήνας, καθώς και με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Πειραιά, και τέλος με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
  5. Να βρούμε έναν δικηγόρο, με κύρος και εμπειρία για να μας εκπροσωπήσει. Τον δικηγόρο αυτό τον βρήκαμε στο πρόσωπο του Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, κ. Κων/νου Χρυσόγονου, τον οποίο και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την Τιμή που μας έκανε να αναλάβει την υπόθεσή μας, καθώς και για την άριστη συνεργασία που έχουμε μέχρι σήμερα.
  6. Και το τελευταίο σημείο – το οποίο μπορεί να ακουστεί ως επουσιώδες, όμως, πιστέψτε με πως δεν ήταν και τόσο εύκολο εγχείρημα – ήταν να μαζευτούν τα χρήματα που θα έπρεπε να καταβάλουμε ως δικηγορική αμοιβή, και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερα τεταμένη, λόγω της υγειονομικής κρίσης που επέφερε η πανδημία του Covid 19, με άμεσο αντίκτυπο την οικονομική δυσπραγία που πλήττει τους περισσότερους συναδέλφους μας, άνεργους ως επί το πλείστον.

Αφού καταφέραμε να υπερκεράσουμε με επιτυχία και τα (6) αυτά σημεία που μόλις ανέφερα, υποβάλαμε, διά του δικηγόρου μας, κ. Χρυσόγονου, την καταγγελία του ΠΕΤ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 30 Οκτωβρίου του 2020.

Από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, πρέπει να αναφέρουμε ότι λάβαμε δύο απαντητικές επιστολές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ενημερωθούν και όσοι συνάδελφοι και φίλοι μάς παρακολουθούν:

 

Ως ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Ακόμη κι αν δεν γίνουν άμεσα απτά τα θετικά αποτελέσματα του διαβήματός μας προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σίγουρα η όλη αυτή η προσπάθεια που στήθηκε με πολύ κόπο, ψυχικό και σωματικό, θα έχει έμμεσα οφέλη για τον κλάδο μας, καθώς τολμάμε να σταθούμε ενώπιον των κρατών μελών της ΕΕ και να χτυπήσουμε θαρραλέα το χέρι μας στο τραπέζι, διεκδικώντας αυτό που μας ανήκει, το δικαίωμα δηλαδή στην αξιοπρέπεια, στην ίση μεταχείριση, στην εργασία, που σήμερα στερούμαστε από άλογες πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους.

Να προσθέσω, επίσης, ότι το ΠΕΤ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ δεν περιορίστηκε μόνο στην υποβολή καταγγελίας προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά προχώρησε, όλο αυτό το διάστημα, και στη δημοσιοποίηση των προβλημάτων του κλάδου των Βιβλιοθηκονόμων, έχοντας έντονη παρουσία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, και παροτρύνοντας, επίσης, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προβούν σε επίκαιρες ερωτήσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ήδη μπορώ να σας αναφέρω την Ερώτηση που κατατέθηκε, στις 5 Απριλίου 2021, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, και συγκεκριμένα από τον Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννη Δελή, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων, και αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας. Δυστυχώς, οι απαντήσεις που λάβαμε από τους δύο υπουργούς, Εσωτερικών και Παιδείας, είναι άκρως απογοητευτικές και υποδηλώνουν το χάσμα και την ασυνέπεια Νόμων και Έργων. Οι ίδιες οι ελληνικές κυβερνήσεις καταστρατηγούν τους Νόμους που θεσπίζουν και έρχονται εκ των υστέρων με μια ΄΄ξύλινη΄΄ και απρόσωπη γλώσσα, να λειάνουν τις γωνίες και τις στρεβλώσεις που οι ίδιες δημιούργησαν, μη σεβόμενες ούτε τις σπουδές των αποφοίτων του κλάδου μας, ούτε το δικαίωμά τους στην εργασία, αλλά ούτε και τον μείζονα ρόλο που έχουν να επιτελέσουν οι ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΙ, σε μια χώρα, μάλιστα, όπως είναι η Ελλάδα, που θα έπρεπε, και λόγω των πολιτιστικών καταβολών της να δείχνει μεγαλύτερη σοβαρότητα στο ρόλο μας και την προσφορά μας, και όχι να καταπατά τα εργασιακά μας δικαιώματα, οδηγώντας μας στο σημείο να ζητάμε τη βοήθεια και τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επειδή δεν μας επιτρέπουν οι μέχρι τώρα εγχώριες πολιτικές να τρέφουμε καμία εμπιστοσύνη στις πολιτικές ηγεσίες του τόπου μας που μας έφεραν σ’ αυτό το θλιβερό κατάντημα. Είναι άδικο, είναι κατακριτέο, και νομίζω ότι όλοι όσοι έχουμε βιβλιοθηκονομικές σπουδές – και δεν βρεθήκαμε απλά συγκυριακά στον χώρο της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ, κάνοντας τους βιβλιοθηκονόμους ή τους φίλους των βιβλιοθηκών – νιώθουμε αυτό το ΄΄βάρος΄΄, να αναρωτιόμαστε αν άξιζε τον κόπο να σπουδάσουμε την επιστήμη της οργάνωσης Αρχείων, Βιβλιοθηκών και Μουσείων, αφού το κράτος επιλέγει για το σκοπό αυτό αποφοίτους άλλων ειδικοτήτων ως επί το πλείστον, με μια στοιχειώδη – και όχι πάντα, επιτρέψτε μου να πω – εξειδίκευση.

Θα ήθελα να κλείσω τονίζοντας, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ως πρόεδρος του ΠΕΤ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ, ότι με το να εμποδιζόμαστε από τον διορισμό μας σε θέσεις του Ελληνικού Δημοσίου, που κανονικά θα έπρεπε να προορίζονται αποκλειστικά και μόνον για τον κλάδο μας, παραβιάζεται, εκτός από το δικαίωμά μας στην ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματός μας, και το δικαίωμά μας στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, διότι αδυνατούμε να βιοποριστούμε μέσω της ασκήσεως του επαγγέλματός μας και εξωθούμαστε στην ανεργία. Παράλληλα – κι αυτό πιστεύω ότι πρέπει να τονιστεί με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο – θίγεται και η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων της ΕΕ, καθώς πρώτιστος σκοπός της ΕΕ είναι η δημιουργία μιας Εσωτερικής Αγοράς απαλλαγμένης από περιορισμούς κρατικής προέλευσης, με ίση πρόσβαση σε όλους τους παράγοντες της οικονομικής δραστηριότητας. Θέτοντας, όμως, το Ελληνικό κράτος παράνομα την επαγγελματική ελευθερία των επαγγελματιών του κλάδου μας υπό νομοθετικές προϋποθέσεις, παρακωλύει ταυτόχρονα και την ανάπτυξη διασυνοριακής επαγγελματικής δραστηριότητας. Αυτή είναι μια άσχημη συνθήκη που το ΠΕΤ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ θέλει – και αγωνίζεται γι’ αυτό – να άρει στο εγγύς μέλλον.

Με θερμούς Χαιρετισμούς και Ευχές για ένα Δημιουργικό Νέο Έτος,

 

Ελένη Σεμερτζίδου

Δρ. Λογοτεχνίας-Ιατρική Βιβλιοθηκονόμος – Συγγραφέας

Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος

της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Βορείου Ελλάδος

(ΠΕΤ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ)

 

Τ

Exit mobile version