ΕΟΔΥ: Αλλάζει το μοντέλο καταγραφής για τα κρούσματα – Ποιο εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό

ΕΟΔΥ: Αλλάζει το μοντέλο καταγραφής για τα κρούσματα – Ποιο εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό

Σε αυτό το πλαίσιο θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Ζαούτης, θα γίνουν παρεμβάσεις σε δύο βασικές παραμέτρους σε ό,τι αφορά την καταγραφή θανάτων από την COVID- 19:

Πρώτα από όλα, αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε από όσους ασθενούν πόσοι πεθαίνουν. Η αλλαγή σε αυτό το δείκτη θα έχει ως εξής: Θα υπολογίζουμε από τους εμβολιασμένους που νόσησαν πόσοι πέθαναν. Με την αλλαγή αυτή θα έχουμε μια σαφή εικόνα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

Δεύτερον, αυτήν τη στιγμή η ΕΕ δεν έχει κοινό τρόπο χαρακτηρισμού του ασθενούς που κατέληξε από covid. Στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή ακολουθούμε την αρχική οδηγία του ΠΟΥ ότι όποιος είναι θετικός σε COVID ανεξαρτήτως συννοσηροτήτων και πεθαίνει ακόμη και τρεις μήνες μετά τη νόσησή του θεωρείται θάνατος από COVID.

Ο κ. Ζαούτης έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει αίτημα το ECDC ώστε να αποκτήσει όλη η Ευρώπη ενιαίο σύστημα καταγραφής.

Επιπλέον όπως είπε, το 70% των εμβολιασμένων που κολλούν τις τελευταίες ήμερες είναι ηλικίας 18-59 ετών. Αυτό αποδίδεται στην αυξημένη μολυσματικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και γι’ αυτό θεωρείται απαραίτητη η τρίτη δόση με την παρέλευση του 6μηνου, προκείμενου οι πολίτες να έχουν ενισχυμένη ανοσοποίηση.

Τέλος, ο ξεκίνησε ήδη καταγραφές των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που έχουν αυξηθεί κατά 50% παγκοσμίως μέσα στην πανδημία. Ο λόγος είναι ότι οι ασθενείς με COVID είναι βαριά νοσούντες και παραμένουν πολλές ημέρες στις ΜΕΘ.

Ποσοστά κρουσμάτων ανά εμβόλιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα ΕΟΔΥ για τα ποσοστά των κρουσμάτων ανά εμβόλιο, των εμβολιασμένων δηλαδή που νόσησαν.

Συγκεκριμένα στις 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, εκ των οποίων στην ηλικιακή ομάδα 18-39, το 30% των πολιτών που αρρώστησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer.

Σε ποσοστό κάτω από το 20% τα κρούσματα είχαν κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca. Λιγότεροι από το 30% με το εμβόλιο της Moderna και στη συντριπτική τους πλειοψηφία κοντά στο 70% των εμβολιασμένων που νόησαν είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών.

Ωστόσο, όσο αυξάνεται η ηλικία το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσιάζει την καλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα εμβόλια των υπολοίπων εταιρειών, ενώ το εμβόλιο της Pfizer εμφανίζει περισσότερα κρούσματα ανάμεσα στους εμβολιασμένους.

Πηγή: flash.gr

Exit mobile version