Τσάι του βουνού και δίκταμο για το αναπνευστικό, θρούμπι για την καρδιά, κρίταμο για το ήπαρ, μαντζουράνα και φασκόμηλο για το γαστρεντερικό μπορούν να δράσουν ευεργετικά και προτείνονται από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμός Δήμητρα (ΕΛΓΟ Δήμητρα).
Στο πλαίσιο, μάλιστα, της Παγκόσμιας Ημέρας περιβάλλοντος, ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο (10 Ιουνίου) εκδήλωση με θέμα «Ίαση και ευεξία», με παράλληλη φύτευση ενός θεραπευτικού κήπου και γευσιγνωσίες μειγμάτων από βότανα.
Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό/ΜακεδονικόΠρακτορείο Ειδήσεων, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων – ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και υπεύθυνη του Βαλκανικού Κήπου, Δρ. Ελένη Μαλούπα, στην ανοιχτή εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί με εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά, θα δημιουργηθεί κήπος με αρωματικά φυτά που ευνοούν ή θεραπεύουν συγκεκριμένα όργανα στο ανθρώπινο σώμα και θα μοιραστεί ενημερωτικό φυλλάδιο με τα οφέλη των φυτών για κάθε ανθρώπινο όργανο.
«Θα πραγματοποιηθεί και γευσιγνωσία ροφημάτων με 6 μείγματα από 20 βότανα και ενημέρωση για το τι κάνει το καθένα στον οργανισμό μας ενώ θα δοθούν και οι ανάλογες συνταγές» λέει η κ. Μαλούπα. Το πρόγραμμα των δράσεων περιλαμβάνει γιόγκα στη φύση, εθνοβοτανικό περίπατο με ξενάγηση στον Βαλκανικό Κήπο και μουσική εκδήλωση με τραγούδια με θέματα τα φυτά και τη φύση από το σχήμα «Εμείς και εμείς».
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο που θα μοιραστεί στην εκδήλωση, τα αυτοφυή στην Ελλάδα είναι περισσότερα από 6.600 είδη και υποείδη και αντιστοιχούν στο περίπου 50% της ευρωπαϊκής χλωρίδας. Ποσοστό 15-20% αυτών είναι ενδημικά της Ελλάδας. Οι ευεργετικές ιδιότητες ορισμένων άγριων φυτών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλές και σύνθετες, ενώ στο παρελθόν σχεδόν όλα τα φάρμακα ήταν φυτικής προέλευσης. Σήμερα, πολλές χημικές ενώσεις του φυτικού μεταβολισμού είναι αποδεδειγμένα βιολογικώς δραστικά προϊόντα, με ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο.
Οι ορχιδέες «ποζάρουν» στην εκδήλωση
Οι επισκέπτες στην εκδήλωση θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και την έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα βολβόφυτα του Βαλκανικού Βοτανικού κήπου του Άγγελου Ζορζοβίλη. Όπως σημειώνει ο ίδιος σε συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης, περιηγούμενος στον Κήπο, ανάμεσα σε όλα αυτά τα βοτανικά θαύματα που περιέχει, την προσοχή του τράβηξαν οι ορχιδέες και τα βολβοειδή λουλούδια.
«Είναι γεγονός ότι η εξαίσια ομορφιά, τα περίπλοκα μοτίβα και τα μαγευτικά τους χρώματα έχουν γοητεύσει τους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες και τους φίλους της φύσης για αιώνες. Έτσι, λοιπόν, σε συνεργασία με τη Δρ. Ελένη Μαλούπα και τη βοήθεια της Δασολόγου/ Βοτανικού, Δρ. Χαράς Χαραλαμπίδου ξεκίνησε ένα ταξίδι ανακάλυψης του μαγευτικού βασιλείου των λουλουδιών των βολβωδών φυτών, μέσα από τον φωτογραφικό μου φακό. Σε αυτό το ταξίδι εμπνεύστηκα από την κομψότητα και το μυστήριο τους και προσπάθησα να συλλάβω την γοητεία τους με τρόπο που να αποκαλύπτει την μοναδική τους ουσία και ομορφιά» τονίζει σχετικά.
Νατάσα Καραθάνου