• Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Live
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025
Θάρρος Κοζάνης
Optika Katanas
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
Morning News
No Result
View All Result
VELVITA

Αρχική » Τρόπος Ζωής » Γεύσεις » Μέρες δόξας για το τσίπουρο – Εκτίναξη όγκου πωλήσεων και οι «τσιπουράδες» που γράφουν ιστορία

Μέρες δόξας για το τσίπουρο – Εκτίναξη όγκου πωλήσεων και οι «τσιπουράδες» που γράφουν ιστορία

ΘάρροςΘάρρος
Γεύσεις
Μέρες Δόξας Για Το Τσίπουρο – Εκτίναξη Όγκου Πωλήσεων Και Οι «Τσιπουράδες» Που Γράφουν Ιστορία
24/06/2024
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτά

Το «άγιο τσιπουράκι», όπως το χαρακτηρίζει ο Κώστας Καλδάρας, ο οποίος μπορεί να ‘χει και δίκιο αν αναλογιστεί κάποιος ότι η απόσταξη των στέμφυλων αναπτύχθηκε στο Άγιο Όρος κι από εκεί διαδόθηκε στη Βόρεια Ελλάδα

Φρέσκο, παλαιωμένο, μονοποικιλιακό, βιολογικό, με γλυκάνισο ή άνευ και κυρίως μέρος της καθημερινής ευζωίας «με τα ολίγα», το τσίπουρο (ή τσικουδιά) εξελίσσεται στο success story του κλάδου της ελληνικής αποσταγματοποιίας, ενώ πλέον μέσω ποιοτικών και μερακλίδικων εμφιαλώσεων διεκδικεί τη θέση που του αναλογεί και στις διεθνείς αγορές.

Το «άγιο τσιπουράκι», όπως το χαρακτηρίζει ο Κώστας Καλδάρας, ο οποίος μπορεί να ‘χει και δίκιο αν αναλογιστεί κάποιος ότι η απόσταξη των στέμφυλων αναπτύχθηκε στο Άγιο Όρος κι από εκεί διαδόθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο, χρωστάει τη νέα του επιτυχία κατ’ αρχάς στους νέους και στις παρέες, αφού ταυτίζεται με τη συντροφική κατάνυξη (ο Κωστής Παπαγιώργης έλεγε ότι το ουίσκι ταιριάζει καλύτερα στους μοναχικούς).

Μέρες Δόξας Για Το Τσίπουρο – Εκτίναξη Όγκου Πωλήσεων Και Οι «Τσιπουράδες» Που Γράφουν Ιστορία

Εκτίναξη όγκου πωλήσεων για το τσίπουρο

Ας σημειωθεί ότι η κατηγορία τσίπουρο/τσικουδιά από το 2016, παρουσιάζει ανοδική πορεία στην εσωτερική αγορά, η οποία μεγεθύνεται έτι περισσότερο τα 3-4 τελευταία έτη. Το 2022 σημείωσε αύξηση +17,4%, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, με το ανοδικό τέμπο να συνεχίζεται και το 2023, ενώ με θετικές επιδόσεις εξελίσσεται και η φετινή χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δεκαετία 2013-2022 το τσίπουρο παρουσίασε τεράστια αύξηση όγκων στο +86%, με το μερίδιο του να φθάνει 26,44% στη συνολική εγχώρια διάθεση των ελληνικών αλκοολούχων ποτών.

Μάλιστα συγκρίνοντας την εξέλιξη της κατανάλωσης τσίπουρου και ούζου αποτυπώνεται η δυναμική του πρώτου. Συγκεκριμένα το 2009 οι πωλήσεις ούζου ήταν 1.618 χιλ. 9λιτρα κιβώτια, ενώ αντίστοιχα στο τσίπουρο ήταν 346 χιλ. 9λιτρα κιβώτια. Το 2022 οι πωλούμενες ποσότητες για το ούζο υποχώρησαν στα 799 χιλ. 9λιτρα κιβώτια, ενώ το τσίπουρο «ανέβηκε» στα 500 χιλ. 9λιτρα κιβώτια.

Μέρες Δόξας Για Το Τσίπουρο – Εκτίναξη Όγκου Πωλήσεων Και Οι «Τσιπουράδες» Που Γράφουν Ιστορία

Οι μεγάλοι «τσιπουράδες»

Με οικογενειακή παράδοση «διήμερου», αλλά ταυτόχρονα και ο πρώτος στη Θεσσαλία που «έκλεισε» το άγιο τσιπουράκι σε μπουκάλι εν έτει 1990, ο Κώστας Τσιλιλής είναι επί της ουσίας ένας από τους δύο, που νομιμοποίησαν το λευκό αυτό απόσταγμα, βάζοντάς το στα σαλόνια των αστών και όχι μόνο.

Προηγήθηκε ο αείμνηστος Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, μέγας ρέκτης του τσίπουρου και της καλής παρέας, στην περιοχή της Μακεδονίας.

Η αμπελουργία – οινοποιία – αποσταγματοποιία Τσιλιλή ιδρύθηκε το 1989 στη Ράξα Τρικάλων, δηλαδή μόλις ένα χρόνο μετά τη ψήφιση του νόμου Τσοβόλα, που επέτρεπε την παραγωγή και τυποποίηση του τσίπουρου, από επίσημες αποσταγματοποιίες.

Σήμερα ο τζίρος της Κ. Τσιλιλής Α.Ε. έχει σπάσει το «φράγμα» των 10 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, το 2023 έκλεισε με κύκλο εργασιών 10,41 εκατ. ευρώ, έναντι 8,54 εκατ. το 2022 καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 30%, προερχόμενο αποκλειστικά από πωλήσεις αποσταγμάτων και οίνου, ενώ το μεικτό κέρδος επίσης αυξήθηκε από τα 2,25 εκατ. ευρώ στα 2,85 εκατ. ευρώ. Ο εξορθολογισμός των δαπανών και η βελτίωση του διαχειριστικού κόστους βοήθησαν ώστε το αποτέλεσμα της χρήσης να είναι κερδοφόρο φθάνοντας -μετά τους φόρους- σε 539.830,97 ευρώ, έναντι 523.900 ευρώ το 2022.

Η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει αισιόδοξη για την μελλοντική της πορεία, δεδομένου ότι οι πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στις εξαγωγές, σταθεροποιήθηκαν και βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες.

Η καλύτερη οργάνωση του δικτύου πωλήσεων, η είσοδος σε νέες αγορές, η εισαγωγή προς παραγωγή και πώληση νέων προϊόντων, όπως το παλαιωμένο τσίπουρο, καθώς και οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό, εκτιμάται ότι αποτελούν πολύ καλά στοιχεία προκειμένου η εταιρεία να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Και το τσίπουρο της οικογένειας Αποστολάκη έρχεται από τη Θεσσαλία, που θεωρείται η σημαντικότερη, με διαφορά, περιοχή παραγωγής τσίπουρου στην Ελλάδα. Η εταιρεία μπήκε στην παραγωγή τσίπουρου το 2000 και γενικά χρησιμοποιεί παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής.

Μέρες Δόξας Για Το Τσίπουρο – Εκτίναξη Όγκου Πωλήσεων Και Οι «Τσιπουράδες» Που Γράφουν Ιστορία

Με την παραγωγή του Púro, ο Θάνος Καραθάνος είναι ένας από τους πρωτοπόρους στο παλαιωμένο τσίπουρο, ενώ έχει προχωρήσει στη δημιουργία σπάνιων ειδικών εμφιαλώσεων, όπως το Púro Single Barrel, που είναι το πρώτο ελληνικό παλαιωμένο απόσταγμα από ένα μοναδικό βαρέλι και το πρώτο ελληνικό cask strength (με αλκοόλ 50,4%).

Νέα μονάδα στο Δαμάσι Τυρνάβου αναπτύσσει η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης όπου θα μεταφερθεί το αποσταγματοποιείο της οικογένειας των μονοποικιλιακών «τσίπουρο Δεκαράκι», που σήμερα παράγεται στο αποστακτήριο της οικογένειας Βασδαβάνου.

Ο σκοπός της επένδυσης ύψους 6,2 εκατ. ευρώ είναι η κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς, αλλά και η έναρξη των εξαγωγών για το Δεκαράκι.

Η Ποτοποιία Πλωμαρίου φιλοδοξεί να λανσάρει το Δεκαράκι ως «ελληνικό παραδοσιακό τσίπουρο» σε χώρες που έχουν ήδη δείξει αυξημένο ενδιαφέρον για το ελληνικό απόσταγμα, όπως η Γερμανία και η Βουλγαρία, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, με το πλεονέκτημα και του μονοποικιλιακού αποστάγματος.

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ήταν ο πρώτος παραγωγός της ευρύτερης περιοχής που πίστεψε στο εμφιαλωμένο τσίπουρο. Ήδη από το 1992, σε μια εποχή που βασίλευε το χύμα παρουσίασε το Ηδωνικό, με και χωρίς γλυκάνισο, βάζοντας ουσιαστικά τις βάσεις για την ποιοτική αναβάθμιση και αναγνώριση αυτού του ιδιαίτερου προϊόντος.

Το παράνομο τσίπουρο και ένα ξεχασμένο βασιλικό διάταγμα

Το πρόβλημα είναι ότι μεγάλες ποσότητες τσίπουρου διακινούνται στην αγορά χωρίς επίσημα παραστατικά και χωρίς την καταβολή φόρου. «Για κάθε πέντε ποτήρια τσίπουρο που καταναλώνεται, ένα έχει φορολογηθεί» λένε παράγοντες του κλάδου των ποτοποιών και αποσταγματοποιών.

Ο ΕΦΚ που επιβάλλεται στα αλκοολούχα ποτά (εκτός ούζου και τσίπουρου) είναι διπλάσιος έναντι του αντίστοιχου φόρου στο εμφιαλωμένο ούζο, στο τσίπουρο και στη μπύρα. Περαιτέρω, υπάρχει μεγάλη διαφορά στη φορολόγηση εμφιαλωμένου τσίπουρου και προϊόντος απόσταξης διήμερων αποσταγματοποιών (παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων), καθώς ο φορολογικός συντελεστής στο προϊόν απόσταξης διήμερων αποσταγματοποιών βρίσκεται στο 29% περίπου του συντελεστή που εφαρμόζεται στο επίσημο εμφιαλωμένο τσίπουρο.

Μέρες Δόξας Για Το Τσίπουρο – Εκτίναξη Όγκου Πωλήσεων Και Οι «Τσιπουράδες» Που Γράφουν Ιστορία

Αυτή η διαφορά, σε συνδυασμό με την απουσία ελέγχων στην εμπορία του προϊόντος απόσταξης διήμερων αποσταγματοποιών (παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων), ισχυροποιεί τα κίνητρα για την παραγωγή και (παράνομη) εμπορία του, αναφέρεται από το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, στην κατηγορία των αλκοολούχων, το 2023 σημειώθηκαν 258 υποθέσεις κατασχέσεων, όπου μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν 181.289 λίτρα τσίπουρου – τσικουδιάς, 15.813 λίτρα κρασιού, 307 λίτρα μπύρας, 106.726 λίτρα αλκοολούχων έως 40ο vol, 20.894 λίτρα λικέρ και 32 άμβυκες.

Την ίδια ώρα, η αναχρονιστική νομοθεσία που αφορά την παλαίωση στερεί αξία από το τσίπουρο, όπως ειπώθηκε κατά την πρόσφατη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).

Συγκεκριμένα, με βάση τον νόμο 2969/2001 όπου ενσωματώνονται και ορισμένες διατάξεις νόμου του 1917 «Περί φορολογίας του οινοπνεύματος» όπως αυτός κωδικοποιήθηκε με βασιλικό διάταγμα του 1939 για να μπορέσει κάποιος αποσταγματοποιός π.χ. τσίπουρου να παράξει και να διαθέσει παλαιωμένο τσίπουρο ενός, δύο, ή δέκα ετών, θα πρέπει να έρθει να υπάλληλος από το Χημείο του Κράτους να ζυγίσει και να σφραγίσει τα βαρέλια με βουλοκέρι και να τα αποσφραγίσει ξαναζυγίζοντάς τα όταν το αλκοολούχο ποτό θα είναι έτοιμο προς διάθεση.

Αυτή η διαδικασία ελέγχου της παλαίωσης για μια ποτοποιία καθίσταται πρακτικά αδύνατη βάσει των ισχυόντων δεδομένων.

«Δεν μπορεί να επενδύσει κανείς υπό αυτές τις συνθήκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Κώστας Τσιτσιλής της ομώνυμης οινοποιίας -αποσταγματοποιίας στα Τρίκαλα, που έχει προχωρήσει στην παραγωγή παλαιωμένου τσίπουρου, όπως και αρκετοί άλλοι Έλληνες ποτοποιοί.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σχετικά με την παλαίωση των οίνων δεν ισχύουν οι ίδιες δεσμεύσεις.

Οι αποσταγματοποιοί έχουν κατ’ επανάληψη διατυπώσει το αίτημα να εκσυγχρονιστεί και να απλοποιηθεί η νομοθεσία για την παλαίωση και ελπίζουν ότι η δημιουργία της Εθνικής Επιτροπής Αποσταγμάτων πιθανόν να συμβάλλει ώστε να βρεθεί η λύση.

Πηγή ΟΤ

Θέματα: γλυκάνισοςτσίπουρο
Tags - Θάρρος Κοζάνης 1821, 1ο ΕΠΑΛ Σερβίων, 12 μίλια, 112, 1ο ΓΕΛ Κοζάνης, 1o EΠΑΛ Κοζάνης, 11η Σεπτεμβρίου, 1ο Νηπιαγωγείου Φλώρινας, 19ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης, 13ο Δημοτικό Σχολείο
Θάρρος

Θάρρος

Η καθημερινή εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες από την Κοζάνη και την Δ. Μακεδονία.

Το Θάρρος στο Google News Ακολουθήστε το Θάρρος στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση
Προηγούμενη Ανάρτηση

Άλλη μία μέρα θα διαρκέσει η Εμποροπανήγυρη Δρεπάνου

Επόμενη Ανάρτηση

Ο καιρός σήμερα, Τρίτη 25/6: Γενικά αίθριος με κατά τόπους αραιές νεφώσεις

Σχετικά Άρθρα

Ρ. Σέιμπερν: Η Ελλάδα Διαθέτει Παγκόσμιας Κλάσης Ποικιλίες Σταφυλιών Που Δεν Τις Βρίσκεις Αλλού
Γεύσεις

Ρ. Σέιμπερν: Η Ελλάδα διαθέτει παγκόσμιας κλάσης ποικιλίες σταφυλιών που δεν τις βρίσκεις αλλού

04/03/2025
Cassoulet: Γαλλική Φασολάδα Φούρνου Για Την Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων
Γεύσεις

Cassoulet: Γαλλική φασολάδα φούρνου για την παγκόσμια ημέρα οσπρίων

11/02/2025
Taste Atlas: Τα Μελομακάρονα Κορυφαίο Χριστουγεννιάτικο Έδεσμα Στην Ευρώπη 
Γεύσεις

Taste Atlas: Τα μελομακάρονα κορυφαίο χριστουγεννιάτικο έδεσμα στην Ευρώπη 

27/12/2024
Όσο Θερμαίνεται Ο Πλανήτης Χάνει Τη Γεύση Της Η Καυτερή Πιπεριά
Γεύσεις

Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης χάνει τη γεύση της η καυτερή πιπεριά

19/12/2024
Τα 10 Κορυφαία Ελληνικά Cabernet Franc – 2Ο Στην Κατάταξη Το Κρασί Του Κτήματος Βογιατζή Στο Βελβεντό
Γεύσεις

Τα 10 κορυφαία ελληνικά Cabernet Franc – 2ο στην κατάταξη το κρασί του κτήματος Βογιατζή στο Βελβεντό

28/09/2024
Τι Θα Φάμε Σήμερα – Στραπατσάδα
Γεύσεις

Τι θα φάμε σήμερα – στραπατσάδα

31/07/2024
ADVERTISEMENT
MyDei
ejust4skills.gr
Αιολική Βερμίου
ΔΕΣΦΑ
Marianna Triadafyllou
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
Spiroulina Platensis
Φαρμακεία Κοζάνης
ADVERTISEMENT

Tharos Logo2022

© 2025 Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε.
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας
  Τσόντζα 2, 50131, Κοζάνη
  +30 2461038611
Α.Φ.Μ.: 094329106
Δ.Ο.Υ. Κατερίνης

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Θάρρος
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Δήλωση συμμόρφωσης

Social Media

No Result
View All Result
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Βόιο
    • Εορδαία
    • Κοζάνη
    • Σέρβια
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Δημόσιο
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cinema – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Λογοτεχνία
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
    • Πληροφορική
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Βόιο
    • Εορδαία
    • Κοζάνη
    • Σέρβια
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Δημόσιο
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cinema – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Λογοτεχνία
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
    • Πληροφορική
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.