Εφικτός ο στόχος των 6 δισ. ευρώ επιπλέον εσόδων το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου καθώς η Αθήνα παίρνει τη σκυτάλη για τον χειμώνα – Με το βλέμμα στο 2025, οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς δεν θεωρούν δεδομένα τα θετικά σερί του ελληνικού τουρισμού
Με θετικό πρόσημο αλλά παράλληλα και με αστερίσκους έριξε αυλαία η φετινή καλοκαιρινή σεζόν με το κλείσιμο των ξενοδοχείων στα νησιά. Πλέον το ενδιαφέρον του εισερχόμενου τουρισμού το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου στρέφεται, κατ’ αρχάς, στην Αθήνα, η οποία διανύει την καλύτερή της χρονιά, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.
Παρά την πτώση στις εισπράξεις το θερμό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, με βάση τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται να βγαίνει κερδισμένος για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και μπορεί να ανεβάσει, χάρη στη… φόρα της Αθήνας, τον λογαριασμό των εσόδων του τελευταίου τετραμήνου του 2024 φτάνοντας στα 6 δισ. ευρώ.
Ένα νούμερο το οποίο, εφόσον επαληθευτεί, θα φέρει για πρώτη φορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις στα επίπεδα των 21 δισ. ευρώ δημιουργώντας ένα νέο ιστορικό υψηλό για τον κλάδο μετά τα 20,6 δισ. ευρώ του 2023.
Από την άλλη πλευρά και με το βλέμμα στη σεζόν του 2025, οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς δεν θεωρούν δεδομένα τα θετικά σερί του ελληνικού τουρισμού, ειδικά τώρα που σε όλη την Ευρώπη η ισχυρή θετική συγκυρία που καταγράφηκε την επόμενη μέρα της πανδημίας, κυρίως από το 2022 και μετά, με τα αυξημένα «ταξίδια εκδίκησης» έχει φτάσει σε φάση που φθίνει.
Παράλληλα, είναι υπαρκτές οι πιέσεις στα εισοδήματα των Ευρωπαίων, όπως άλλωστε φάνηκε και από το ψαλίδισμα στις δαπάνες για τις φετινές καλοκαιρινές τους διακοπές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες μεγάλες τουριστικές αγορές.
Χαρακτηριστικά, στη χώρα μας τον Αύγουστο, στην απόλυτη αιχμή της σεζόν, από τις πέντε βασικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ήταν πτωτική για τους Βρετανούς (στα 743 ευρώ από 824 ευρώ πέρυσι), τους Γάλλους (στα 731 ευρώ από 922 ευρώ) και τους Γερμανούς (στα 723 ευρώ από 840 ευρώ), με τους Αμερικανούς και τους Ιταλούς να είναι αυτοί που ξόδεψαν περισσότερα φέτος σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο.