Οι προοπτικές για τον τουρισμό στη χώρα μας αναλύονται σε κείμενο του Reuters που εξετάσει τις σύνθετες ισορροπίες που θα πρέπει να διατηρηθούν για να μη διαταραχθεί το φυσικό περιβάλλον και να μην αναγκαστούν οι κάτοικοι δημοφιλών προορισμών να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.
Στο άρθρο με τίτλο: «Μήπως είναι ώρα η Ελλάδα να αλλάξει τουριστικό μοντέλο;» το διεθνές πρακτορείο βάζει τα πράγματα στη διάσταση που αρμόζει.
Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη και οι αφίξεις τουριστών αυξάνονται, η Ελλάδα δέχεται πιέσεις να αναθεωρήσει ένα τουριστικό μοντέλο που η κλιματική αλλαγή το καθιστά ολοένα και λιγότερο διατηρήσιμο, σημειώνει η συντάκτης του άρθρου και παραθέτει τα στοιχεία τόσο του αριθμού των επισκεπτών όσο και των εσόδων που προσδοκά το ελληνικό κράτος.
Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων στις Κυκλάδες που βλέπουν τον τόπο τους να αλλάζει γρήγορα
Ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών φέτος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς ο παγκόσμιος τουρισμός σημειώνει νέα ρεκόρ από τα προ πανδημίας επίπεδα. Όμως, η οργή για τον υπερτουρισμό έχει προκαλέσει ακόμη και διαμαρτυρίες τα τελευταία χρόνια στις Κυκλάδες, σημειώνει το δημοσίευμα βάζοντας στη εξίσωση και το θέμα του υπερτουρισμού.
«Οι άνθρωποι στην Ελλάδα ανησυχούν περισσότερο ότι τα Κυκλαδονήσια αλλάζουν πολύ γρήγορα και, σε λίγα χρόνια, ό,τι σε αυτά παραμένει ιδιαίτερο θα χαθεί», δηλώνει στα πρακτορείο ειδήσεων ο Δημήτρης Βαγιανός, οικονομολόγος στο London School of Economics.
Όχι μόνο η Ελλάδα
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και πολλοί κάτοικοι σε άλλους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς… Περιγράφοντας την κατάσταση το Reuters επισημαίνει ότι οι πολίτες λένε ότι οι επισκέπτες βλάπτουν το περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες, ιδιαίτερα καθώς οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, τύπου Airbnb, αυξάνουν το κόστος στέγασης και εκτοπίζουν τους ανθρώπους από τις πόλεις και τα χωριά τους.
Στην Ελλάδα που ανήκει στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι καύσωνες, οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις και οι συχνές πυρκαγιές αλλάζουν το τοπίο, το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται.
Ο τουρισμός επιβαρύνει τους λιγοστούς υδάτινους πόρους και απειλεί τα εύθραυστα παράκτια περιβάλλοντα, οδηγώντας σε εκκλήσεις για περιορισμό της οικοδόμησης, περιορισμό στις τουριστικές ροές και επενδύσεις στη διαχείριση υδάτων και υποδομών, γράφει το Reuters.
Εύθραυστες ισορροπίες
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει μεταξύ του μετριασμού αυτών των απειλών και της διαφύλαξης των κρίσιμων κερδών που αποφέρει ο τουρισμός, μεταξυ 62,8 δισ. ευρώ και 75,6 δισ. ευρώ ποσά που συνιστούν περίπου το ένα τρίτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ετησίως.
Αλλά η κλιματική αλλαγή θέτει υπαρξιακά ερωτήματα για τη βιομηχανία.
Ένας παρατεταμένος καύσωνας τον Ιούνιο, ακολουθούμενος από τον θερμότερο Ιούλιο που έχει ποτέ καταγραφεί, ανάγκασε τα τουριστικά αξιοθέατα να κλείσουν και προκάλεσε ένα «κύμα θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη», γράφει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων αναφερόμενο στα -μεμονωμένα πάντως- περιστατικά θανάτων τουριστών.
Οι πυρκαγιές, που γίνονται πιο έντονες και συχνές λόγω του θερμότερου, ξηρότερου καιρού που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, απειλούν επίσης την τουριστική βιομηχανία γράφει κάνοντας ειδική αναφορά στη φωτιά που έκαψε την βορειοανατολική Αττική φτάνοντας σε απόσταση χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Αθήνα.
Πέρυσι, περισσότερες από 8.000 δασικές πυρκαγιές μαίνονταν σε ολόκληρη τη χώρα και χιλιάδες τουρίστες χρειάστηκε να απομακρυνθούν από νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ανέφερε σε έκθεση του Ιουνίου ότι η χώρα πρέπει να μειώσει τις κατασκευές και να προστατεύσει τους υδάτινους πόρους και τις παράκτιες περιοχές για να διατηρήσει έναν υγιή τουρισμό. Προειδοποίησε για τους αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους από τον τουρισμό, ιδιαίτερα τις πρόσθετες απαιτήσεις σε αποθέματα νερού για πόσιμο, πισίνες και υδάτινα πάρκα.
Πιο ζεστά καλοκαίρια
Πιλοτική μελέτη που διεξήχθη από Έλληνες ερευνητές σε συνεργασία με την UNESCO, διαπίστωσε ότι τα μικρότερα νησιά στο Αιγαίο χρειάζονται ήδη διπλάσια ποσότητα νερού από αυτή που μπορούν να παράγουν φυσικά για να καλύψουν τη ζήτηση από τους τουρίστες, η οποία πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030 .
«Όσο περισσότερο αναπτύσσονται αυτά τα νησιά, τόσο λιγότερο ελκυστικά θα είναι για τους επισκέπτες», λέει ο Βαγιανός.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα δεν περιορίζονται στην άνοδο της θερμοκρασίας και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η διάβρωση των ακτών και τα ολοένα και λιγότερα υποθαλάσσια λιβάδια συγκαταλέγονται πλέον, εκτός από τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, ως απειλές για τον τουρισμό αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INΣΕΤΕ).