Tharos

Tharos

Οι ενδιαφερόμενοι/ες για μια μελλοντική συνεργασία με το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης, είτε είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, ερασιτέχνες ηθοποιοί ή και άνθρωποι που απλά αγαπούν το θέατρο και θέλουν να το γνωρίσουν από κοντά με οποιαδήποτε ιδιότητα ή σχέση, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, στέλνοντας το βιογραφικό τους στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης θα φροντίσει να γνωρίσει από κοντά όλους εκείνους που αγαπούν τη θεατρική τέχνη, να ακούσει τις απόψεις τους και να θεμελιώσει μια συνεργασία με όσους θέλουν να ανήκουν στον χώρο του θεάτρου.

 

 

 

Ανακοίνωση σχετικά με την παραχώρηση αγροτεμαχίων,  μη δυνάμενων να καλλιεργηθούν εξέδωσε το ΤΟΕΒ Σερβίων.  Αναλυτικά: “Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε  ότι το αίτημα του ΤΟΕΒ Σερβίων για την παραχώρηση αγροτεμαχίων, μη δυνάμενων να καλλιεργηθούν, (σημ. ούτε κατσίκια δε στέκονται όρθια στις πλαγιές αυτές), δεν υπερψηφίσθηκε από τις παρατάξεις των κ.κ. Κωνσταντόπουλου (“θα είμαι μαζί σας ότι και αν ζητήσετε”) και της κ. Σπυρίδου, η οποία δεν ήρθε ποτέ στο γραφείο για ενημέρωση, προσέξτε για ένα θέμα το οποίο ξεκίνησε από πέρυσι το Σεπτέμβριο και μέχρι φέτος ένα χρόνο μετά φτάσαμε στο σημείο να μη γίνεται δεκτό το αίτημά μας.

Ένα αίτημα το οποίο είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για τον ΤΟΕΒ Σερβίων καθότι πρέπει να υποβάλλουμε φάκελο το δυνατό γρηγορότερα για τον ενεργειακό συμψηφισμό και είναι απαραίτητη προϋπόθεση το συμβόλαιο μίσθωσης.

Έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους, καταθέσαμε και πρακτικά των Ενεργειακών κοινοτήτων στα οποία δηλώνεται καταφανώς ότι ο σκοπός ο οποίος συστήθηκαν οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι η εκμηδένιση του κόστους λειτουργίας με ενεργειακό συμψηφισμό, πράγμα το οποίο θα ωφελήσει όλους τους αγρότες μέλη του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Σερβίων, το οποίο εκτείνεται από το Πλατανόρευμα μέχρι και τις Γούλες.

Αυτά τα έχουμε καταθέσει σε όσους συνδυασμούς μας επισκέφθηκαν προεκλογικά, μεταξύ αυτών και του κ. Κωνσταντόπουλου, για τη δε κ. Σπυρίδου επαναλαμβάνουμε δεν ήρθε ποτέ στο γραφείο για ενημέρωση.

Επιπροσθέτως αναφέρουμε ότι τα υπόλοιπα μέλη πλην της ΚΟΙΝΣΕΠ, τα οποία είναι ιδιώτες συμμετείχαν στη δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μόνο και μόνο γιατί ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν κατ’ ελάχιστο πέντε μέλη και οι οποίοι σε συνεδριάσεις των Ε.Κ. που έγιναν, παραιτήθηκαν από οποιαδήποτε αξίωση έναντι του ΤΟΕΒ. Αυτά βεβαίως αναφέρθηκαν σε όλες τις επιτροπές οι οποίες συνεδρίασαν μέχρι τώρα, πριν φτάσουμε χτες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλο λοιπόν αυτό το διάστημα δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία επί του ζητήματος, από αυτούς που δεν υπερψήφισαν το αίτημά μας στη χθεσινή συνεδρίαση.

Υπενθυμίζουμε δε ότι σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε πέρυσι, υπήρξαν πάλι από την αντιπολίτευση αντιρρήσεις, προτάθηκε και ψηφίστηκε να συσταθεί επιτροπή (χα!) η οποία θα διερευνούσε το θέμα. Ένα χρόνο μετά, όχι μόνο δεν ήρθε κανείς για ενημέρωση, αλλά και δε στήριξαν το αίτημά μας στη χθεσινή συνεδρίαση.

Σας καλούμε λοιπόν μέσα από αυτή την ανακοίνωση ΟΛΟΥΣ, όσοι και όσες χθες δεν ψηφίσατε υπέρ, να σκύψετε πραγματικά στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής, ο οποίος σας έστειλε με την ψήφο του εκεί που είστε και να μη γίνεστε τροχοπέδη στη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Θα θέλαμε κλείνοντας να ευχαριστήσουμε τα μέλη του Δ.Σ. τα οποία υπερψήφισαν το αίτημά μας και ιδιαίτερα τον κ. Δήμαρχό μας, ο οποίος είναι στο πλευρό μας σε ότι έχουμε ζητήσει μέχρι τώρα.

ΥΓ.: Τα αιολικά πάρκα που κατέκτησαν κάθε απάτητη βουνοκορφή και στον τόπο μας, τα κάνουμε ΓΑΡΓΑΡΑ, οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ενεργειακές κοινότητες που συστήνει οΤΟΕΒ Σερβίων μας χαλάνε, ΤΡΟΜΑΡΑ μας.

 

 

 

 

Την ημέρα που ο Ελληνισμός τιμούσε την Μεγαλόχαρη, στις 15 Αυγούστου 1940, διάλεξαν οι Ιταλοί Φασίστες του Μουσολίνι, να εκτοξεύσουν τις τορπίλες από ένα υποβρύχιο, και να χτυπήσουν το Ελληνικό αντιτορπιλικό « Έλλη », που ήταν αγκυροβολημένο στην Τήνο και συμμετείχε σημαιοστολισμένο στην Πανήγυρη. Δεν ήξεραν βέβαια τι έκαμναν. Δεν ήξεραν πόσο αγαπάει ο Ελληνικός λαός την Παναγία, την γιορτή Της οποίας αμαύρωσαν. Και βέβαια δεν φαντάστηκαν την αγανάκτηση που θα φούντωνε σε κάθε ελληνική ψυχή για το έγκλημά τους. Θα το καταλάβουν όμως ύστερα από δυο μήνες. Όταν στις 28 Οκτωβρίου 1940, θα ζητήσουν προκλητικά να περάσουν τα στρατεύματά τους μέσα από την Ελλάδα, και να καταλάβουν όποια μέρη ήθελαν. 

Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ημέρα Δευτέρα στις 03:00 τα ξημερώματα, ο Ιταλός πρεσβευτής Γκράτσι, έδωσε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, ότι σε τρεις ώρες, στις 6:00 π.μ., ο Ιταλικός στρατός θα περάσει στην Ελλάδα από την Αλβανία, την οποία κατείχαν από καιρό, και καλά θα κάνουμε να μην προβάλουμε καμιά αντίσταση. Ήταν σίγουρος ο Ιταλός πρεσβευτής ότι θα υποκύπταμε στο αίτημά τους. Και είχε κάθε λόγο να το πιστεύει. Μέχρι τον Οκτώβριο του 1940 οι δυνάμεις της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας, ήταν αήττητες. Αυστρία, Πολωνία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία και άλλες χώρες, είχαν υποταχθεί με ευκολία. Η πανίσχυρη Γαλλία, με τόσο στρατό, εξοπλισμό και με την περίφημη γραμμή Μαζινώ, που ήταν απόρθητη, τον Ιούνιο του 1940, σε λίγες μέρες είχε ηττηθεί. Πουρκουά, έλεγαν οι Γάλλοι στρατιώτες. Γιατί να πολεμήσουμε ; Γιατί να χάσουμε την ζωή μας ; Οι Έλληνες όμως δεν είναι Γάλλοι. Δεν ξέρουν πουρκουά οι Έλληνες. Οι Έλληνες ξέρουν ΟΧΙ ! ΟΧΙ, δεν θα περάσετε. Δεν θα πατήσουν την γη μας, αυτοί που αμαύρωσαν την γιορτή της Παναγίας μας. Μα έχουν τελειότερα όπλα, άρματα, αεροπλάνα, ναυτικό ! Μα έχουν οργανωθεί στην Αλβανία τόσο καιρό, ενώ η Ελλάδα για να μη δώσει αφορμές δεν συγκέντρωσε στρατό. Αυτά δεν είχαν καμιά σημασία. Είχαμε το δίκιο με το μέρος μας. Όπως λέει ο Δαβίδ στους Ψαλμούς : « Ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις, ημείς δε εν ονόματι Κυρίου του Θεού ημών μεγαλυνθησόμεθα. »

Έμεινε έκπληκτη η ανθρωπότητα, από το ΟΧΙ της Ελλάδας στις δυνάμεις της βίας. Την ίδια μέρα το πρωί, βγήκε το διάταγμα της Γενικής Επιστράτευσης. Όλοι οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό. Επιτέλους ήρθε η ώρα να τους κανονίσουν τους Ιταλούς. Η αγανάκτηση ξεχείλιζε στην καρδιά τους. Έτρεχαν να φορέσουν το χακί και να προωθηθούν με κάθε τρόπο στην πρώτη γραμμή, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Αγωνιζόντουσαν ποιος θ’ ανέβει πρώτος στο τραίνο, στο αυτοκίνητο, ποιος θα φτάσει πρώτος στο μέτωπο. Χαμογελαστοί χαιρετάνε, θαρρείς και πηγαίνουν για πανηγύρι και όχι για πόλεμο. Πάνω στα βουνά της Πίνδου, στη Ήπειρο και στην Μακεδονία, οι πατέρες μας έδειξαν ότι είναι αντάξιοι απόγονοι της γενιάς του 21. Δεν φοβήθηκαν τις σφαίρες, τις βόμβες, τα χιόνια, τα κρυοπαγήματα, την πείνα, την δίψα. Με την κραυγή « αέρα », ορμούσαν στον εχθρό. Οι γυναίκες της Πίνδου, με κίνδυνο της ζωής τους, κουβαλούσαν πολεμοφόδια και τρόφιμα στον στρατό. Στα μετόπισθεν γέροι, γυναίκες, παιδιά, έφτιαχναν κάλτσες, κουβέρτες και ότι άλλο χρειαζόντουσαν οι στρατιώτες. 

Στις 14 Νοεμβρίου, είχαν εκδιώξει τον εχθρό από τα ελληνικά εδάφη και άρχισε η προέλαση στα εδάφη της Βορείου Ηπείρου. Οι ελληνικές πόλεις της Βορείου Ηπείρου, η μια μετά την άλλη απελευθερώνονται. 21 Νοεμβρίου η Κορυτσά, 29 η Μοσχόπολη, ύστερα οι Άγιοι Σαράντα, το Αργυρόκαστρο, το Δέλβινο. Ο Ελληνικός στρατός γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό. Ελληνικές σημαίες κυματίζουν. Είναι απορίας άξιο, πόσες ελληνικές σημαίες είχαν κρυμμένες τόσα χρόνια οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Στο τέλος όλη η Βόρειος Ήπειρος είχε απελευθερωθεί. Αυτή ήταν η τρίτη φορά που την απελευθερώσαμε, και σήμερα πάλι δεν είναι δικιά μας.

Η ανθρωπότητα ολόκληρη παρακολουθούσε με δέος, τον αγώνα του Ελληνικού Έθνους. Οι ελληνικές νίκες ήταν οι πρώτες νίκες των συμμάχων, ενάντια στις φασιστικές δυνάμεις. Όλος ο ελεύθερος κόσμος μιλούσε για την Ελλάδα. Από εδώ και πέρα, είπαν, δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

 Στον πόλεμο του 40 υπήρξε πολύ εμφανής η σκέπη της Παναγίας μας προς τον Ελληνικό Στρατό. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας ύστερα από τον πόλεμο του 40, μετέθεσε την γιορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την 1η Οκτωβρίου, στις 28 Οκτωβρίου. Γράφει ο συγγραφέας Άγγελος Τερζάκης: « Στο μέτωπο, σ’ όλη τη γραμμή, από την γαλανή θάλασσα του Ιονίου μέχρι ψηλά τις παγωμένες Πρέσπες, ο ελληνικός στρατός άρχιζε να βλέπει παντού το ίδιο όραμα: Έβλεπε τις νύχτες μια γυναικεία μορφή να προβαδίζει ψηλόλιγνη, αλαφροπερπάτητη, με την καλύπτρα της αναριγμένη από το κεφάλι στους ώμους. Την αναγνώριζε, την ήξερε από παλιά, του την είχαν τραγουδήσει όταν ήταν μωρό κι ονειρευόταν στην κούνια. Ήταν η μάνα η μεγαλόψυχη στον πόνο και στην δόξα, η λαβωμένη της Τήνου, η υπέρμαχος στρατηγός ». 

Ο Ηπειρώτης ανθυπασπιστής Γκάτζαρος Νικόλαος στην προς το I /40 Τάγμα Ευζώνων αναφορά του της 3 Μαρτίου 1941, αναφέρει ότι σε βραδυνό περίπατό του σε λόφο κοντά στον καταυλισμό της μονάδας τους, του ενεφανίσθη η Παναγία ντυμένη στα μαύρα και του είπε να έχουν θάρρος γιατί ο πόλεμος κατά της Ελλάδας είναι άδικος και γι’ αυτό η Ελλάδα θα νικήσει (πριν 20 χρόνια τον άκουσα σε μοναστήρι στο Άγιο Όρος να το διηγείται κλαίγοντας, υπάρχει όμως και συνέντευξή του στο youtube).

Όσα και να πούμε για εκείνη την γενιά του 40, λίγα θα είναι. Ήταν μια γενιά ευσεβής που έτρεφε μια ιδιαίτερη αγάπη στην Παναγία μας. Γι’ αυτό και μεγαλούργησε. Δυστυχώς όμως δεν φρόντισαν οι ελληνικές κυβερνήσεις να φέρουν και να θάψουν στην Ελλάδα τα κόκαλα των 8.500 ελλήνων ηρώων (έφεραν μόνο λίγες εκατοντάδες) που έπεσαν στα βουνά της Βορείου Ηπείρου.

 Αυτή την ώρα στους πατέρες μας που πέρασαν τόσα βάσανα για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, τους λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, και παρακαλούμε τον Άγιο Θεό να αναπαύσει τις ψυχές τους, εκεί που δεν υπάρχει πόνος, ούτε λύπη, ούτε στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος. Αμήν.

  «Δεν θα γράψεις ποτέ ένα βιβλίο, ένα μυθιστόρημα; Μόνο στα διηγήματα θα περιοριστεί η πένα σου;». Υπάρχουν φίλοι που τακτικά με προτρέπουν να γράψω ένα βιβλίο, να εκφράσω σκέψεις και ιδέες που πάλλονται μέσα μου. «Θα το τολμήσω ίσως κάποια χρόνια αργότερα και θα το βαφτίσω Ελεύθερος». 

  Η λέξη έχει μια ιδιαίτερη, διαχρονική και συμβολική σημασία στη ζωή ανθρώπων και κοινωνιών. Ο Θεός άφησε ελεύθερο τον άνθρωπο να απολαύσει και να χαρεί το πανέμορφο δημιούργημα, το θαύμα της φύσης. Χωρίς περιορισμούς, χωρίς δεσμεύσεις, δίχως τυρρανικά καθεστώτα και φυλακές.

  Ο άνθρωπος μόνος του δεσμεύτηκε, έπλασε μονάρχες, αυταρχικούς ηγεμόνες, βασιλιάδες της γης. Έχτισε παλάτια για να ζουν οι λίγοι και άφησε τους πολλούς να κατοικούν σε καλύβες, φυλακισμένοι στις διαταγές των δυνατών. Έτσι έχασε το αρχικό νόημα της ζωής, την ελευθερία του και έμεινε δούλος της πλεονεξίας και της εγωιστικής προπατορικής του πτώσης.

  Τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς βίωσε η Ελλάδα, άντεξε στην κατοχή, μαρτύρησε στον εμφύλιο και δεν γεύτηκε ποτέ την ουσία της ελευθερίας. Αυτής της ελευθερίας που δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας πατρίδας, που δεν την αιχμαλωτίζουν τα συμφέροντα τρίτων, που δεν υπακούει αδιαμαρτύρητα στα κελεύσματα των δυνατών, που δεν διχάζεται ποτέ.

  Τι ωραία συνοδευτικά ταιριάζουν δίπλα στον ελεύθερο, στην ελεύθερη, στο ελεύθερο! Ελεύθερος χρόνος, ελεύθερος άντρας, ελεύθερη γυναίκα, ελεύθερη θέση, ελεύθερο πουλί, ελεύθερο πεδίο. Να ζεις ελεύθερος όχι σφιγμένος από τα πάθη και τα μίση που γέννησε η ανθρωπότητα. Λεύτερος από κατακτητές, απαλλαγμένος από εμπόδια κι όχι σφιγμένος από τα λουριά των δανείων. Λεύτερος από ασθένειες και ιούς που γεννά η καταστροφική προδιάθεση των γήινων αρπακτικών. Πατρίδα λεύτερη με ιδανικά και αξίες που προστάζει η ιστορία της κι όχι οι παράλογες απαιτήσεις των υποχθόνιων «φίλων» της.

  Είσαι ελεύθερος να ζεις χωρίς να καταστρέφεις αυτά που δεν σου ανήκουν. Ελεύθερος για να διατηρείς, να συντηρείς τη κληρονομιά που παρέλαβες, να εμπνέεσαι από αυτή, να πλάθεις ποιότητα και να προκόβεις. Δεν είσαι ελεύθερος για να φυλακίζεις την αθωότητα, την αδυναμία, τον ρομαντισμό, την αγάπη, το φιλότιμο και την ανιδιοτέλεια προκειμένου να ανέλθεις εσύ στα ψηλά σκαλοπάτια της εγωπάθειας και της αλαζονείας.

  Ελεύθερος. 

  Συνεχίζεται…

Έστειλαν sms στο κινητό τηλέφωνο ενημερώνοντας ότι δήθεν έχει απενεργοποιηθεί η χρεωστική τραπεζική κάρτα

Στο ίδιο μήνυμα υπήρχε και υπερσύνδεσμος (link) για τη δήθεν εκ νέου ενεργοποίηση της κάρτας

Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να υφαρπάξουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού λογαριασμού (e-banking)

 

Ενημερώστε φίλους και συγγενείς για να μην πέσουν θύματα των απατεώνων

 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης, ενημερώνει τους πολίτες για περίπτωση εξαπάτησης πολίτη στην Πιερία, καθώς και για την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

 

Συγκεκριμένα, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης διεξάγεται έρευνα για υπόθεση εξαπάτησης πολίτη, όπου κατάφεραν και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 18.530 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Το θύμα έλαβε μήνυμα (sms) στο κινητό του τηλέφωνο, που εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα και τον ενημέρωνε δήθεν ότι η χρεωστική του κάρτα έχει απενεργοποιηθεί και θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Για την ενεργοποίηση έπρεπε να χρησιμοποιήσει υπερσύνδεσμο (link) που εμφανιζόταν στο μήνυμα και τον οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε την ιστοσελίδα της τράπεζας, ζητώντας να εισάγει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού του λογαριασμού (e-banking).

 

Έτσι κατάφεραν να υφαρπάξουν τα παραπάνω στοιχεία και να έχουν πλήρη πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό, όπου μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα πραγματοποίησαν 4 εμβάσματα σε τραπεζικό λογαριασμό, συνολικού χρηματικού ποσού 18.530 ευρώ.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, προτρέπουμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που λάβουν παρόμοια ειδοποίηση είτε μέσω μηνύματος (sms) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), να διαγράφουν το μήνυμα και σε καμία περίπτωση να μην «πατάνε» πάνω στον υπερσύνδεσμο (link).

Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες ποτέ δεν στέλνουν μηνύματα (sms) στο κινητό τηλέφωνο ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (emails) των πελατών τους, ζητώντας να εισάγουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού τους λογαριασμού.

 

Ενημερώστε φίλους και συγγενείς ώστε να μην πέσουν θύματα των απατεώνων.

Γνωρίστηκα με τους «Ενεργούς Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού» μέσα στην καραντίνα όταν με προσέγγισαν για να στηρίξω τη δράση τους.

Εκτίμησα πολύ τους ίδιους, τις αγωνίες τους, τον στόχο τους, τη διάθεσή τους να προστατέψουν πρωτίστως τα παιδιά και το ότι παλεύουν ως απλοί γονείς χωρίς κανενός άλλου είδους στήριξη.

Το σποτ αυτό ελπίζω να βοηθήσει στο να γίνει γνωστή η προσπάθειά τους και οι στόχοι τους. [Παρακολουθήστε το video εδώ]

Είτε έχουμε την τύχη να μην αντιμετωπίζουμε στις οικογένειές μας ανάλογα προβλήματα, είτε όχι, όσοι συμφωνείτε με το μήνυμα παρακαλώ πολύ κοινοποιήστε το.

Ευχαριστώ πολύ. 

Αντώνης Κανάκης

 

 

Ο Δήμος Κοζάνης ενημερώνει τους πολίτες, ότι έπειτα από την ύπαρξη επιβεβαιωμένων κρούσματων covid19 σε εργαζομένους, αναστέλλει τη λειτουργία τους, χθες Δευτέρα 26 και σήμερα Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020:

  • όλες οι υπηρεσίες της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Μέριμνας και Πρόνοιας
  • καθώς και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού,

που συστεγάζονται στο κτήριο της οδού Αργυροκάστρου.

Εφαρμόζοντας αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και κατόπιν συνεννόησης με τον ΕΟΔΥ, με απόφαση του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ήδη απολύμανση από ειδικό συνεργείο στο κτήριο.

Όλοι οι εργαζόμενοι των παραπάνω υπηρεσιών θα προσέλθουν κανονικά στην εργασία τους, όπου θα υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού.

 

 

 

 

Με στόχο την υποστήριξη των Φορέων που υλοποιούν έργα με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες υλοποίησης των ενταγμένων έργων τους, αλλά και των δυνητικών Δικαιούχων του Προγράμματος προκειμένου να μπορέσουν να ωριμάσουν τις προτάσεις τους για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης υπέγραψε την ένταξη 2 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Μακεδονία” 2014-2020, με Δικαιούχο την Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΑΕ – ΜΟΔ ΑΕ.

Συγκεκριμένα, η υποστήριξη της ΜΟΔ ΑΕ προς τους Φορείς θα αφορά:

  • Για του Δικαιούχους του ΕΠ Δυτική Μακεδονία που έχουν ήδη εξασφαλίσει την χρηματοδότησή τους, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην υλοποίηση των έργων αυτών η ΜΟΔ ΑΕ θα υποστηρίξει την αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη της ικανότητας των δικαιούχων στη διαχείριση και υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων πράξεων τους, καθώς και την αποτελεσματική υλοποίηση και ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Η ΜΟΔ Α.Ε. ως δικαιούχος της πράξης αναλαμβάνει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία, ανάθεση και παραλαβή των απαιτούμενων ενεργειών υποστήριξης. Τέτοιες ενέργειες μπορεί να αφορούν στην επικαιροποίηση-συμπλήρωση μελετών, στην ολοκλήρωση αδειοδοτήσεων, στη σύνταξη τευχών δημοπράτησης, στη λήψη αναγκαίων εγκρίσεων και διοικητικών αποφάσεων, στη σύνταξη Προγραμματικών Συμβάσεων, στην υποστήριξη στη διενέργεια των διαγωνισμών και στις τυχόν προσφυγές, δημιουργία και τήρηση φακέλου έργου, αλλά και στην υποστήριξη των δικαιούχων κατά την υλοποίηση των έργων τους (παρακολούθηση, επίβλεψη έργων, παραλαβή κ.λπ.), καθώς και στην τήρηση των υποχρεώσεων τους σύμφωνα με το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, αλλά και υπηρεσίες νομικής υποστήριξης των δικαιούχων, εφόσον χρειαστεί. Ο προϋπολογισμός του έργου που αφορά στην υποστήριξη των Δικαιούχων του Προγράμματος ανέρχεται σε 246.000 ευρώ.
  • Για τους δυνητικούς Δικαιούχους του ΕΠ Δυτική Μακεδονία, δηλαδή τους Φορείς που προτίθενται να υποβάλουν τις προτάσεις τους για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, η ΜΟΔ ΑΕ θα υποστηρίξει την επιτάχυνση της ωρίμανσης έργων με εξειδικευμένες ανάγκες, καθώς και την εκπόνηση τεχνικών ή λοιπών υποστηρικτικών μελετών προκειμένου οι Φορείς αυτοί να ανταποκριθούν στην υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης για επιλεγμένες πράξεις σημαντικές για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Η ΜΟΔ Α.Ε. ως δικαιούχος της πράξης αναλαμβάνει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία, ανάθεση και παραλαβή των απαιτούμενων ενεργειών υποστήριξης, όπως, για παράδειγμα η υποστήριξη για έργα υψηλής σκοπιμότητας/στρατηγικής σημασίας για το Πρόγραμμα και έργα που περιλαμβάνονται σε εγκεκριμένες στρατηγικές χωρικών παρεμβάσεων (ΒΑΑ/ΟΧΕ), η υποστήριξη των δυνητικών δικαιούχων στην εκπόνηση τεχνικής φύσης μελετών για έργα του προγράμματος προκειμένου να ανταποκριθούν οι δικαιούχοι τους στην υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης για ένταξη στο Ε. Π. (σύνταξη φακέλου έργου, υποστήριξη στις διαγωνιστικές διαδικασίες, λήψη αναγκαίων εγκρίσεων και διοικητικών αποφάσεων, υποστήριξη στην εκπόνηση των μελετών, την παραλαβή και την έγκρισή τους κ.λπ.), η υποστήριξη δυνητικών δικαιούχων με μεταφορά τεχνογνωσίας σε εξειδικευμένες υπηρεσίες με σκοπό την επιτάχυνση της ωρίμανσης έργων προς συγχρηματοδότηση ή ακόμα και υπηρεσίες νομικής υποστήριξης των δικαιούχων, εφόσον απαιτηθεί. Ο προϋπολογισμός του έργου που αφορά στην υποστήριξη των δυνητικών Δικαιούχων του Προγράμματος ανέρχεται σε 654.000 ευρώ.

Οι δύο δράσεις θα υλοποιηθούν με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικών Πόρων, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 12 – «Τεχνική Βοήθεια (ΕΤΠΑ)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Μακεδονία” 2014-2020.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Μακεδονία” 2014-2020, καθώς και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο αυτού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίες Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Μακεδονία” 2014-2020, στη διεύθυνση www.pepdym.gr.

 

 

 

Το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κοζάνης συμμετείχε στο πρόγραμμα «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ με το σχέδιο δράσης «ΖΩγραφίΖΩ-το επαλ ΧΡΩΜΑτίΖΩ»

Στη δράση αυτή, οι μαθητές με την εμψύχωση του κ. Αθανάσιου Αργυριάδη, ζωγράφου και καθηγητή του σχολείου, κλήθηκαν να αναζητήσουν στο έργο μεγάλων καλλιτεχνών αισθητικά πρότυπα για την εικόνα και τη μορφή των δικών τους σχολικών χώρων. Κλήθηκαν επίσης, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της εικόνας καταρχήν των αιθουσών, αλλά και γενικότερα των χώρων της σχολικής μονάδας. Οι μαθητές-μέλη της ομάδας ασχολήθηκαν με την προετοιμασία των τοίχων και των άλλων επιφανειών που αποτέλεσαν τον καμβά των δημιουργιών, εκτίμησαν τις απαιτούμενες ποσότητες, τα εργαλεία και τον ειδικό εξοπλισμό, επιλέγοντας όσο το δυνατόν φιλικότερα προς το περιβάλλον υλικά και τεχνικές. Ταυτόχρονα έγινε οργανωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση αλλά και επαναχρησιμοποίησή τους όπου ήταν εφικτό.

Τα οφέλη από τη δράση αυτή υπήρξαν πολλαπλά και πολυεπίπεδα. Η συνοχή και η συνεργασία των μελών της ομάδας, η αναζήτηση και η ανάπτυξη αισθητικών κριτηρίων καθώς και η αλλαγή της στάσης των μαθητών απέναντι στους χώρους στους οποίους δρουν και συνυπάρχουν, είναι μερικά από αυτά.

Το σχολείο πέτυχε να ενισχύσει το ρόλο του και την κοινωνική προσφορά του αποτελώντας όχι μόνο έναν χώρο εκπαίδευσης, αλλά και ένα σημείο αναφοράς που ενισχύει την επικοινωνία, τη δημιουργία και υποστηρίζει ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ταυτόχρονα κατάφερε να ενδυναμώσει την έννοια της ομαδικής εργασίας και της αλληλοϋποστήριξης και να τονίσει την ανάγκη δημιουργίας κοινοτήτων γνώσης-δεξιοτήτων που προσδίδουν νόημα στη μαθησιακή διαδικασία, ιδίως, ενήλικων μαθητών.

Οι μαθητές μπήκαν σε διαδικασία συστηματικής διερεύνησης για θέματα που αφορούν στη ζωγραφική, στις τεχνοτροπίες και στο ύφος που τους ταιριάζει, ερχόμενοι σε επαφή με εικαστικούς και να πλοηγηθούν στον κόσμο της τέχνης. Παράλληλα, πέτυχαν να ανοιχθούν στην κοινωνία μέσω αυθεντικών δημιουργιών τους, να αξιοποιήσουν  το δυναμικό τους, να αναπτύξουν δραστηριότητα σε περισσότερα επίπεδα και να αναδείξουν τα ταλέντα και τις δυνατότητες δημιουργίας που διαθέτουν.


 

Σελίδα 1 από 690
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ