Αγροτικός Σύλλογος Αμύνταιου: Η λίμνη Βεγορίτιδα τα τελευταία 10 χρόνια έχει πλημμυρίσει πάνω από 8.000 στρέμματα που ανήκουν σε αγρότες 4 κοινοτήτων

By Φεβρουαρίου 02, 2021

Η λίμνη Βεγορίτιδα τα τελευταία 10 χρόνια έχει πλημμυρίσει πάνω από 8.000 στρέμματα καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι οποίες έχουν δοθεί με διάφορους τρόπους από την ελληνική πολιτεία στους αγρότες τεσσάρων κοινοτήτων της περιοχής μας (Βεγόρα, Άγιος Παντελεήμονας, Μανιάκι, Φαράγγι).

   Παράλληλα η υπηρεσία της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας θέσπισε περιοριστικά μέτρα όσον αφορά την δημιουργία νέων γεωτρήσεων αλλά και την αντικατάσταση των υφιστάμενων. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει άρση των περιοριστικών αυτών μέτρων. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι για να γίνει νέα γεώτρηση απαιτούνται από τον παραγωγό που θέλει να επενδύσει, να έχει στην κατοχή του 100 στρέμματα με συμβόλαια,

 το λιγότερο τα 50 στρέμματα να είναι ιδιόκτητα και η νέα γεώτρηση να απέχει από οποιαδήποτε άλλη πάνω από 300 μέτρα. Για τα δεδομένα των κανόνων που υπάρχουν η κάθε γεώτρηση πρέπει να καταλαμβάνει περίπου 350 στρέμματα τα οποία για να ποτιστούν τον Ιούλιο μήνα χρειάζονται 5 γεωτρήσεις. Η αντικατάσταση παλιάς αδειοδοτημένης γεώτρησης μπορεί να γίνει σε διατομή και βάθος όσο ήταν η υφιστάμενη και σε ακτίνα όχι πάνω από 20 μέτρα από αυτή που ήδη υπάρχει. Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι αφού δεν υπάρχει νερό στα μέτρα που είναι η παλιά γεώτρηση γιατί να υπάρχει στα ίδια μέτρα και στην ίδια περίπου θέση που θα γίνει η νέα γεώτρηση.

   Στις παραπάνω δυσκολίες έρχεται να προστεθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων και η απαγόρευση επιδότησης και χρηματοδότησης των πιο αναπτυξιακών, και απαραίτητων για την δουλειά τους, επενδύσεων, των αγροτών και κτηνοτρόφων.

   Κύριε Περιφερειάρχη, ζητάμε άμεσα από εσάς να παρέμβετε ώστε να αποκατασταθεί η μεγάλη αυτή αδικία που γίνεται εις βάρος των παραγωγών της περιοχής μας. Οι αλλαγές που συντελούνται λόγω της απολιγνιτοποίησης είναι γρήγορες, βίαιες και επικίνδυνες για τους πολίτες της περιοχής μας. Η διασφάλιση νερού για την άρδευση των καλλιεργειών του δήμου μας είναι το πιο αναπτυξιακό έργο για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή. Λόγω των σχεδίων βελτίωσης που θα προκηρύξει άμεσα το ΥΠΑΑΤ και θα αφορούν άρδευση των καλλιεργειών και θα επιδοτούν δημιουργία νέας γεώτρησης, αντικατάσταση υφιστάμενων, υπόγεια δίκτυα, σταγόνες ακόμη και λιμνοδεξαμενές θα πρέπει να αρθούν άμεσα τα περιοριστικά μέτρα προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας που αφορούν της περιοχή μας ώστε να υπάρχει ίση μεταχείριση με τους αγρότες όλης της χώρας, αλλά και το βασικότερο, να μπορούμε να επενδύσουμε.

   Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία θέλετε.   

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
Tharos.gr Logo
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ