Κοζάνη, Δυτική Μακεδονία
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
Ο Καιρός Σήμερα και τις επόμενες ημέρες στη Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
Optika Katanas
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
No Result
View All Result

Αρχική » Ελλάδα » Πολιτική » ΣΥΡΙΖΑ vs ΠΑΣΟΚ: Τι κερδίζουν, τι χάνουν από τον νέο γύρο έντασης

ΣΥΡΙΖΑ vs ΠΑΣΟΚ: Τι κερδίζουν, τι χάνουν από τον νέο γύρο έντασης

Πώς κατέληξε να τσακώνεται η αντιπολίτευση μεταξύ της;

Θάρρος ΚοζάνηΘάρρος Κοζάνη
14 Φεβρουαρίου 2023, 07:26
σε Πολιτική
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0 0
Συριζα Vs Πασοκ: Τι Κερδίζουν, Τι Χάνουν Από Τον Νέο Γύρο Έντασης
Share on FacebookShare on Twitter

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως κατάφεραν να συσπειρώσουν ένα πιο αντιδεξιό ακροατήριο, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζουν να εξειδικεύσουν τη θέση τους για τις μετεκλογικές συνεργασίες για να έχει επιτυχία ο διμέτωπος

Μπορεί στην πιο πρόσφατη ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη να έριξε τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στη Χαριλάου Τρικούπη όμως οι θερμοκρασίες απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να είναι πολικές. Εχουν προηγηθεί δέκα μέρες έντασης, που διαμόρφωσαν εκ νέου το τοπίο ανάμεσα στις δύο πολιτικές δυνάμεις – κι αυτό γιατί μέχρι η Πόπη Τσαπανίδου να κάνει την πρώτη αναφορά την περασμένη εβδομάδα στην πιθανότητα «εκβιασμού» του Νίκου Ανδρουλάκη με το περιεχόμενο των υποκλοπών, η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περιοριζόταν σε επιθέσεις φιλίας, με αβρότητες πίσω, αλλά κυρίως μπροστά από τις κάμερες, προσκλητήρια για μέτωπα και συνεργασίες, αλλά και «καπελώματα» εντός Βουλής.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που, εκμεταλλευόμενος την απουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την Ολομέλεια, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρούσε να μιλήσει εξ ονόματος και του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας ζητήματα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη ή ακόμα και για τη συμπεριφορά της ΝΔ απέναντι στην τελευταία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – παραλείποντας να αναφέρει τη στάση που κρατούσαν ο ίδιος και το κόμμα του τότε. Οσο τα πνεύματα ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη οξύνονταν λόγω υποκλοπών, με τους πρώτους να μιλούν για «Σοσιαλ-Καμμένους» και τους δεύτερους να απαντούν με «προοδευτική διακυβέρνηση», από την Κουμουνδούρου λειτουργούσαν ως πράσινοι υποβολείς, με το βλέμμα στραμμένο στην απλή αναλογική: η κριτική της ΝΔ περί ταύτισης των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης μπορεί να κόστιζε στο ΠΑΣΟΚ, όμως ευνοούσε το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο προάγγελος δύο παρεμβάσεων

Τα σχόλια Τσαπανίδου ήταν ο προάγγελος δύο παρεμβάσεων του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα που προσέδωσαν και πολιτικό περιεχόμενο στην αντιπαράθεση, με τις αναφορές του στο «κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου» από τη (συμβολικής σημασίας) Πάτρα. Χρονικά, ωστόσο, συνέπεσαν με την καταγραφή της κεντροαριστερής θέσης για τις μετεκλογικές συνεργασίες, η οποία, με βάση τα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, συνοψίζεται στο τρίπτυχο «ισχυρό ποσοστό – σταθερότητα από την πρώτη Κυριακή – συγκλίσεις με βάση τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ». Η αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύτηκε ως προειδοποίηση, όχι μόνο για την επίθεση που θα κάνει στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως διάθεση «να κοπεί η φόρα» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που φιλοδοξεί να διεκδικήσει με ίσους όρους μεγαλύτερο μερίδιο του προοδευτικού χώρου. Με αυτή την επιλογή, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως κατάφεραν να συσπειρώσουν ένα πιο αντιδεξιό ακροατήριο, πιέζοντας παράλληλα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να «αναλάβει τις ευθύνες της» για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Από την άλλη, το αφήγημα περί «εκβιαζόμενου» Ανδρουλάκη αποξενώνει τους πιο μετριοπαθείς προοδευτικούς ψηφοφόρους, που διακρίνουν και σε αυτό μια προσπάθεια καθοδήγησης των επιλογών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ένα ύφος που τουλάχιστον στις τελευταίες εκλογές τους αποξένωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο βέβαιο είναι πως η σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς γνωρίζει πως η όποια πιθανότητα επανόδου στην εξουσία περνάει μέσα από τη συνεργασία των δύο κομμάτων – άρα η αποξένωση δεν μπορεί ούτε να είναι καθολική ούτε να φτάσει μέχρι την κάλπη, εκτός κι αν στην Κουμουνδούρου θεωρήσουν μετά πάσης βεβαιότητας πως αυτός ο δρόμος έχει κλείσει.

Το αφήγημα του διμέτωπου

Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, από την άλλη, η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί το εκλογικό αφήγημα του διμέτωπου, γιατί δίνει αφορμή για επίθεση όχι μόνο στο κόμμα που κυβερνάει, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση – και μάλιστα, λόγω των υπονοιών για «εκβιαζόμενο» Ανδρουλάκη, για επιθέσεις που έχουν να κάνουν και με τη νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία εδώ και καιρό μιλούν από τη Χαριλάου Τρικούπη. Η απευθείας σύγκριση των δύο, υφολογικά αλλά και από άποψη προγράμματος και στάσης εντός και εκτός Κοινοβουλίου (χαρακτηριστικότερη όλων η διαφορά προσέγγισης στο θέμα Κασιδιάρη), θεωρείται πως δίνει πόντους σε ένα ακροατήριο του προοδευτικού Κέντρου που ενδεχομένως είχε αποθαρρυνθεί το προηγούμενο διάστημα και, όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, επέστρεφε προς τη ΝΔ. Η αναζωπύρωση, έστω κι αν ήταν για μια εβδομάδα, της μάχης για την επικράτηση στον προοδευτικό χώρο είναι για το ΠΑΣΟΚ μια αφορμή να υπενθυμίσει αυτό που αποκαλεί «προοδευτικό προσωπείο» του ΣΥΡΙΖΑ – καθόλου τυχαία, ο Ανδρουλάκης επέλεξε να απαντήσει προσωπικά στον Τσίπρα, θυμίζοντας και τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και τις απόπειρες προσεταιρισμού της ιστορίας της δημοκρατικής παράταξης, που ενοχλεί ιδιαίτερα τη Χαριλάου Τρικούπη.

Τα προβλήματα σε αυτή την πασοκική τακτική δημιουργούνται στον βαθμό που η τακτική επίθεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν διευκολύνει τους ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν το βήμα και να επιστρέψουν στο κόμμα καταγωγής τους – τον τελευταίο χρόνο, για ένα μεγάλο μέρος της αύξησης του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ ευθύνονταν, σύμφωνα με τις έρευνες, οι εισροές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, για να έχει επιτυχία ο διμέτωπος, από το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζουν να εξειδικεύσουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους για τις μετεκλογικές συνεργασίες, με την αποσαφήνιση των προγραμματικών θέσεων που θα τεθούν όντως στο τραπέζι της συζήτησης, ποσοστού επιτρέποντος. Η φράση, δε, του Ανδρέα Σπυρόπουλου (Kontra) πως «ο κ. Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Δημοκρατική Παράταξη δεν εκβιάζονται από κανέναν. Θα το διαπιστώσουν και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών» υπενθυμίζει πως ο όρος για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού μπορεί να μην κατατίθεται δημόσια σε αυτή τη φάση, αλλά δεν έχει φύγει από το τραπέζι της συζήτησης εντός των κεντροαριστερών τειχών.

Ετικέτες: ΠασόκΣύριζα
Προηγούμενη Ανάρτηση

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας 14/2/2023

Επόμενη Ανάρτηση

Βία στα σχολεία – Το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση

Θάρρος Κοζάνη

Θάρρος Κοζάνη

Η καθημερινή εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες από την Κοζάνη και την Δ. Μακεδονία

Σχετικά Άρθρα

Στον «Πάγο» Η Πολιτική Συζήτηση – Καμία Αλλαγή Του Σχεδιασμού Μέχρι Νεωτέρας
Πολιτική

Στον «πάγο» η πολιτική συζήτηση – Καμία αλλαγή του σχεδιασμού μέχρι νεωτέρας

Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023, 08:05
Πώς Φτάσαμε Στη Ρήξη Τσίπρα Με Πολάκη – Όλο Το Παρασκήνιο
Πολιτική

Πώς φτάσαμε στη ρήξη Τσίπρα με Πολάκη – Όλο το παρασκήνιο

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023, 07:48
Η Αποστρατεία Καραμανλή Και Όσα Δίδαξαν Οι Αποχωρήσεις Των Πρώην Αρχηγών
Πολιτική

Η αποστρατεία Καραμανλή και όσα δίδαξαν οι αποχωρήσεις των πρώην αρχηγών

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023, 08:05
ADVERTISEMENT
Spiroulina Platensis
ADVERTISEMENT

Ροή Ειδήσεων

Τροχαίο Με Σοβαρά Τραυματία Στη Κοζάνη: Η Γιατρός Έφτασε Στο Σημείο Με Το Αυτοκίνητό Της Γιατί Δεν Υπήρχε Ασθενοφόρο

Τροχαίο με σοβαρά τραυματία στη Κοζάνη: Η γιατρός έφτασε στο σημείο με το αυτοκίνητό της γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο

01/04/2023
Κατώτατος Μισθός: Αυξάνεται Στα 780 Ευρώ Από Σήμερα – Οι Αλλαγές Σε 19 Επιδόματα

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται στα 780 ευρώ από σήμερα – Οι αλλαγές σε 19 επιδόματα

01/04/2023
Φορολογικές Δηλώσεις: Πώς Εκδίδουν Αφμ Και Κλειδάριθμο Οι 18Άρηδες

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς εκδίδουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο οι 18άρηδες

01/04/2023
Γιατί Λέμε Πρωταπριλιάτικα Ψέματα Και Κρατάμε Μυστικά;

Γιατί λέμε Πρωταπριλιάτικα ψέματα και κρατάμε μυστικά;

01/04/2023
Selfies Από Τεχνητή Νοημοσύνη: Νεάντερταλ, Ο Μυστικός Δείπνος, Η Κλεοπάτρα…. (Φωτογραφίες)

Selfies από Τεχνητή Νοημοσύνη: Νεάντερταλ, Ο Μυστικός Δείπνος, η Κλεοπάτρα…. (φωτογραφίες)

01/04/2023
ADVERTISEMENT
Δήμος Σερβίων
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
Φαρμακεία Κοζάνης
Car Sale
ADVERTISEMENT

Tharos Logo2022

  Τσόντζα 2 Κοζάνη
  +30 2461038611

Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας

Social Media

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Δ. Βοίου
    • Δ. Εορδαίας
    • Δ. Κοζάνης
    • Δ. Σερβίων
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Gov.gr
    • Δικαιοσύνη
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Social Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cine – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Κείμενα
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
    • Πληροφορική
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • LifeStyle
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In