Κοζάνη, Δυτική Μακεδονία
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
Ο Καιρός Σήμερα και τις επόμενες ημέρες στη Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
Optika Katanas
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Τρόπος Ζωής
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Τρόπος Ζωής
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
No Result
View All Result

Αρχική » Επικαιρότητα » Δελτία Τύπου » Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Π.Ε. Κοζάνης: “To διαχρονικό έγκλημα των συντάξεων”

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Π.Ε. Κοζάνης: “To διαχρονικό έγκλημα των συντάξεων”

Θάρρος ΚοζάνηΘάρρος Κοζάνη
18 Ιανουαρίου 2023, 15:52
σε Δελτία Τύπου, Θέματα
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0 0
Σωματείο Συνταξιούχων Ικα Π.ε. Κοζάνης: “To Διαχρονικό Έγκλημα Των Συντάξεων”
Share on FacebookShare on Twitter

Επειδή άρχισαν και πάλι, εν όψει εκλογών , οι αντιπαραθέσεις των αστικών κομμάτων γύρω από το συνταξιοδοτικό, ειδικά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είμαστε βέβαιοι πως σύντομα θα μπει στο χορό και το ΠΑΣΟΚ, παραθέτουμε και πάλι εν συντομία τις βασικές ρυθμίσεις, που αυτά τα κόμματα σαν κυβερνήσεις ή συγκυβερνήσεις επέφεραν στο ασφαλιστικό σύστημα. Ρυθμίσεις που, πριν με τα μνημόνια και μετά απ’ αυτά, επέβαλαν εξοντωτικές για τους συνταξιούχους καταργήσεις ή μεγάλες περικοπές στις συντάξεις τους, αλλά και γενικά στο συνταξιοδοτικό, όσον αφορούν στους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν για την συνταξιοδότηση (χρόνια ασφάλισης, ηλικιακά όρια, ποσοστά υπολογισμού κλπ).

Κατ’ αρχήν όλα ξεκίνησαν να υλοποιούνται μετά την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992 (δημιουργία της ΕΕ στη θέση της ΕΟΚ) και της Λευκής Βίβλου το 1993 (για την ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη και απασχόληση), τα μνημόνια των μνημονίων, από όλα αυτά τα κόμματα.

Τότε άρχισε η σταδιακή αντεπίθεση της αστικής τάξης με στόχο να πάρει πίσω όσα είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι στο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό (ταυτόχρονα με τις γενικότερες εργατικές- εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα), με σημεία αιχμής τη σταδιακή απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από το κόστος των «δημόσιων» συνταξιοδοτικών συστημάτων και τη μετατροπή τους σε ατομική υπόθεση και παράλληλα τη μετατροπή των εργατικών εισφορών σε επενδυτικά κεφάλαια των επιχειρήσεων, μέσω της αξιοποίησής τους από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Φυσικά βάφτιζαν όλες αυτές τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και νομοθετήσεις ως προσπάθεια διάσωσης του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτή η επίθεση διευκολύνθηκε και από την ανατροπή των σοσιαλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη, που αποτελούσαν ασπίδα υπεράσπισης των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων στα καπιταλιστικά κράτη. Οι νόμοι- κλειδιά για τις ανατροπές στο συνταξιοδοτικό ήταν οι: 1) Ν 2084/92 (ΝΔ- Σιούφας). Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας, οι εισφορές κλπ..

Η πιο χαρακτηριστική διάταξη όμως ήταν ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε νέους και παλαιούς με προφανή στόχο να διαιρέσουν τους εργαζόμενους. 2) Ν 3029/2002 (ΠΑΣΟΚ- Ρέππας), όπου θεσμοθετείται στην Ελλάδα η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικού χαρακτήρα επαγγελματικών ταμείων. 3) N 3863/10 (για ιδιωτικό τομέα)- Ν.3865/10 (για δημόσιο) (ΠΑΣΟΚ- Λοβέρδος που τους συνυπέγραψαν και οι Ι. Ραγκούσης (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), Μ. Χρυσοχοΐδης (πρώην υπουργός Δημ. Τάξης ΝΔ) και Μ. Ξενογιαννακοπούλου (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ).

Θεσμοθετούνται νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Μία χαρακτηριστική διάταξη αυτού του νόμου είναι το άρθρο 11 παρ. 3, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ και προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας με βάση την αύξηση του προσδόκιμου ζωής της χώρας μας. 4) Ν 4052/2012 (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ- Κουτρουμάνης). Κυριότερη ρύθμιση η εισαγωγή της νοητικής κεφαλαιοποίησης ως τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. 5) Ν 4093/2012 (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ- Βρούτσης).

Θεσπίζονται νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις με χαρακτηριστικότερη την αύξηση όλων των ορίων ηλικίας στα έως τότε ισχύοντα κατά 2 χρόνια με αποτέλεσμα και το γενικό όριο ηλικίας στην Ελλάδα να πάει στο 67ο έτος από το 65οπου ίσχυε έως τότε. Επίσης περιλαμβάνει την πρώτη μεγάλη μείωση συντάξεων (κύριων, περικοπή 13ης και 14ης συντάξεων). 6) Ν 4336/15 (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- Κατρούγκαλος). Με τις διατάξεις του νόμου αυτού έχουμε τεράστιες αυξήσεις των ορίων ηλικίας και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και αύξηση 17 χρόνια (μητέρες με ανήλικο). Αλλάζει η έννοια της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν χιλιάδες εργαζόμενοι και να μην έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Τον νόμο υπερψήφισαν ΟΛΑ τα κόμματα της Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ) πλην του ΚΚΕ. 7) Ν 4387/16 (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- Κατρούγκαλος).

Έφερε τις μεγαλύτερες ανατροπές. Βασικές του διατάξεις είναι η δημιουργία του ΕΦΚΑ με την ενοποίηση όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων και το σπάσιμο της κύριας σε «εθνική» και «ανταποδοτική». Επιβάλλεται ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων που αποδίδονταν μέχρι σήμερα και δημιουργείται η προσωπική διαφορά. Θεσπίζονται νέα ηλικιακά όρια και περικοπές για τις συντάξεις χηρείας, η δημιουργία του ΕΤΕΑ και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων με το παράλληλο σφαγιασμό τους από 50% και πάνω και εισαγωγή της νοητής κεφαλαιοποίησης στον τρόπο υπολογισμού τους.

Μειώνει τις συντάξεις όλων των νέων, μετά τον νόμο, συνταξιοδοτούμενων. Οριοθετεί τις «αυξήσεις» των συντάξεων μετά το 2017 στο μισό του αθροίσματος ΑΕΠ και ΔΤΚ, δηλαδή ντε φάκτο μειώσεις (ξαναθυμίζουμε πως οι ΣΥΡΙΖΑ με νόμους μετέθεσε την καταβολή «αυξήσεων» για την 1/1/2023). 8) Νόμος 4670/2020 (ΝΔ- Βρούτσης). Έχουμε τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ με την ενοποίηση των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ. Δημιουργείται το ΤΕΚΑ (ιδιωτικό επικουρικό ταμείο), όπου οι νέοι, μετά το 2023,υποχρεωτικά ασφαλιζόμενοι θα ξέρουν τι θα αποδίδουν σαν εισφορές, αλλά δεν θα ξέρουν αν, πότε και πόσα θα πάρουν σαν σύνταξη.

Μειώνει τις εργοδοτικές εισφορές. Αποτέλεσμα συνοπτικό όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων η αρπαγή κάθε χρόνο από τις συντάξεις και τους συνταξιούχους περίπου 8 δισεκ. ευρώ. Που διατέθηκαν και ξοδεύονται για τη δημιουργία των ματωμένων πλεονασμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, την αγορά των RAFALE και των φρεγατών BELΗARA, την αναβάθμιση των F16, τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία, τη συμμετοχή στα ΝΑΤΟικά στρατιωτικά- πολεμικά σχέδια, ασκήσεις, γυμνάσια, πρόβες πολέμου κ.α..

Για τη χρηματοδότηση των κερδών των μονοπωλίων της ενέργειας, της πράσινης μετάβασης, των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών. Κι ασφαλώς δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε για άλλη μια φορά στην τεράστια ληστεία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, που όλες αυτές οι κυβερνήσεις επιχείρησαν, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες και την αποπληρωμή του χρέους προς τους δανειστές, ντόπιους και ξένους. Ληστεία που άδειασε τα ταμεία, τα οποία κατά τα άλλα ήθελαν να σώσουν, με τα μέτρα που έπαιρναν.

Ενέργεια για την οποία όχι μόνο κανείς τους δεν μετανιώνει, δεν κάνει την αυτοκριτική του, δεν αφήνει έστω μια χαραμάδα για διόρθωση και αποκατάσταση της κλοπής, αλλά επιμένουν πως ήταν αναγκαία για τη σωτηρία της οικονομίας, της χώρας, της ΕΕ. Όσα και να λένε λοιπόν από ‘δω και εμπρός, δεν παίρνουμε τίποτα υπ’ όψη μας.

Η επιθετική, σε βάρος του συνταξιοδοτικού, πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και ασφαλώς των κυβερνήσεών του δεν πρόκειται να αλλάξει στον βασικό προσανατολισμό της. Τα ψευτομερεμέτια, οι πλαστές αυξήσεις – πραγματικές νέες μειώσεις δεν θα προσδώσουν στις συντάξεις και στους συνταξιούχους κάτι καλύτερο, περισσότερο για τη ζωή τους, αντίθετα η κατάσταση θα χειροτερεύει στο συνολικό πλαίσιο της αντεργατικήςαντιλαϊκής πολιτικής. Η αγωνιστική αντεπίθεση του εργατικού- συνταξιουχικού κινήματος είναι μονόδρομος.

 

Ετικέτες: συνταξιοδοτικό
Προηγούμενη Ανάρτηση

27 εκατομμύρια ευρώ για εγκατάσταση δικτύων χαλαζικής προστασίας

Επόμενη Ανάρτηση

Καιρός: Ιστορικό ρεκόρ με θερμοκρασία αυξημένη κατά 15°C για τη σημερινή Τετάρτη

Θάρρος Κοζάνη

Θάρρος Κοζάνη

Η καθημερινή εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες από την Κοζάνη και την Δ. Μακεδονία

Σχετικά Άρθρα

Λογοτέχνες Της Μικρασίας: 5 Πεζογράφοι Κι Ένας Ποιητής
Εκδηλώσεις

Λογοτέχνες της Μικρασίας: 5 πεζογράφοι κι ένας ποιητής

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023, 12:10
Ποιοι Είναι Τελικά Οι Χειρότεροι Οδηγοί Στον Κόσμο;
Συμβαίνει

Ποιοι είναι τελικά οι χειρότεροι οδηγοί στον κόσμο;

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023, 12:07
Τιμή Στους Ήρωες
Άρθρα-Απόψεις

Τιμή στους ήρωες

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023, 11:52

Τελευταία Νέα

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ Σε Τουρκία Και Συρία: Πλησιάζουν Τους 700 Οι Νεκροί, Χιλιάδες Οι Τραυματίες
Κόσμος

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία: Πλησιάζουν τους 700 οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες

Θάρρος Κοζάνη
06/02/2023
0

Κάθε ώρα ο απολογισμός αυξάνεται και όλοι πιστεύουν πως οι νεκροί δεν θα μείνουν στους 670 (και στις δυο χώρες...

Διαβάστε περισσότερα
Λογοτέχνες Της Μικρασίας: 5 Πεζογράφοι Κι Ένας Ποιητής

Λογοτέχνες της Μικρασίας: 5 πεζογράφοι κι ένας ποιητής

06/02/2023
Ποιοι Είναι Τελικά Οι Χειρότεροι Οδηγοί Στον Κόσμο;

Ποιοι είναι τελικά οι χειρότεροι οδηγοί στον κόσμο;

06/02/2023
Τιμή Στους Ήρωες

Τιμή στους ήρωες

06/02/2023
Λαογραφικό Μουσείο Σιάτιστας: Τα Σκουπίδια Που Έγιναν Θησαυρός Και «Ντελάλης» Της Παράδοσης.

Λαογραφικό Μουσείο Σιάτιστας: Τα σκουπίδια που έγιναν θησαυρός και «ντελάλης» της παράδοσης.

06/02/2023

Trending

  • Επιστολή Των Προέδρων Του Δήμου Κοζάνης Με Αφορμή Την Επικείμενη Επίσκεψη Στην Κοζάνη Του Υπουργού Εσωτερικών

    Τι ζητούν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Δήμου Κοζάνης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Απογραφή 2021: Σε 149.733 άτομα ο πληθυσμός της Κοζάνης (πίνακας)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Οι μηχανικοί είναι μπροστά: «Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας ΤΕΕ/ΤΔΜ»

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • “Έφυγε’ από τη ζωή η Δέσποινα Νικολαϊδου

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Θλίψη στο Προσήλιο – Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος (Σάκης) Κωτόλας

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
ADVERTISEMENT
Ημέρες Καριέρας Louis Hotels
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ


Spiroulina Platensis
Φαρμακεία Κοζάνης
Car Sale
ΤΑΓΑΡΑΣ
ADVERTISEMENT

Tharos Logo2022

  Τσόντζα 2 Κοζάνη
  +30 2461038611

Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας

Social Media

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Δ. Βοίου
    • Δ. Εορδαίας
    • Δ. Κοζάνης
    • Δ. Σερβίων
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Gov.gr
    • Δικαιοσύνη
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Social Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cine – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Κείμενα
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
    • Πληροφορική
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • LifeStyle
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In