Tharos

Tharos

Τελετή ορκωμοσίας της δημοτικής αρχής του Δήμου Σερβίων, την Κυριακή 25 Αυγούστου .

Το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των μονάδων θα ξεκινήσει μόνο εφόσον βρεθεί τρόπος να συνεχίσουν να λειτουργούν αδιάλειπτα τα δίκτυα τηλεθέρμανσης

Αν και οι λιγνιτικές μονάδες ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς είναι οι πρώτες υποψήφιες προς απόσυρση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το «σβήσιμό» τους δεν πρόκειται να δρομολογηθεί πριν υπάρξει λύση για τη συνέχιση λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων του Αμυνταίου και της Πτολεμαΐδας.

Όσον αφορά την ακριβή «φόρμουλα» με την οποία θα διασφαλισθεί η τροφοδοσία των τηλεθερμάνσεων, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως με το θέμα αυτό θα ασχοληθεί ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο οποίος την προσεχή Πέμπτη 22 Αυγούστου θα αναλάβει και επίσημα τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης.
Ωστόσο, όπως προσθέτουν, είναι δεδομένο ότι το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των συγκεκριμένων μονάδων δεν θα ξεκινήσει να «τρέχει», προτού βρεθεί τρόπος ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν αδιάλειπτα τα δίκτυα τηλεθέρμανσης.

Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, η σταδιακή απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ εντάσσεται στο πλαίσιο των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης τόσο για την προσαρμογή της επιχείρησης στο νέο ενεργειακό «τοπίο», όσο και για την μεσοπρόθεσμη οικονομική της εξυγίανση.
Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης έχει επισημάνει χαρακτηριστικά πως, λόγω των αυξημένων ποσών που πληρώνει η εταιρεία για δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ορισμένες παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες τής στοιχίζουν πλέον περισσότερο, από όσο αν ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά.
Σε αυτό το σχέδιο απολιγνιτικοποίησης, ψηλά στη σχετική λίστα βρίσκονται οι μονάδες στο Αμύνταιο και την Καρδιά.

Παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας

Μάλιστα, το σύνολο του ΑΗΣ Αμυνταίου έχει ήδη υπερβεί τις 17.500 ώρες λειτουργίας που, σύμφωνα με την Κομισιόν δικαιούτο να παράγει ηλεκτρική ενέργεια (και επομένως και θερμότητα), έχοντας υπαχθεί σε καθεστώς εξαίρεσης περιορισμένης διάρκειας, στο πλαίσιο της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ περί βιομηχανικών ρύπων.
Έτσι, αν και η προηγούμενη κυβέρνηση εξέδωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση που, όπως υποστήριζε, αποσαφήνισε το όριο λειτουργίας των μονάδων στις 32.000 ώρες, σύμφωνα με την DG Envi το γεγονός ότι δεν έχουν ήδη αποσυρθεί αποτελεί παραβίαση της Οδηγίας.

Τις 17.500 ώρες αναμένεται να εξαντλήσουν την επόμενη χειμερινή περίοδο και οι μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, οι οποίες τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, καθώς οι μονάδες 1 και 2 του εν λόγω ΑΗΣ έχουν ήδη «σβήσει».
Στην περίπτωση του Αμυνταίου, όλα δείχνουν πως τη θέση του λιγνίτη για τη θέρμανση της πόλης θα πάρει η βιομάζα, καθώς την επόμενη άνοιξη αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή των μονάδων παραγωγής θερμότητας ισχύος 30 ΜW, που θα τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση.
Επίσης, μονάδα βιομάζας στο Αμυνταίο, για την συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, σχεδιάζει να εγκαταστήσει και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Όσον αφορά την Πτολεμαΐδα, ωστόσο, είναι πιο αδιόρατο ποια μεταβατική λύση θα μπορούσε να βρεθεί, μέχρι την έναρξη λειτουργίας της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V», η οποία θα αναλάβει και την τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε πρόσφατη επιστολή του προς τον κ. Χατζηδάκη, ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης σημείωνε πως θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ η υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, για επέκταση στις 32.000 των ωρών λειτουργίας των μονάδων 3 και 4.

www.worldenergynews.gr

Παρά τα όποια εμπόδια που παρουσιάστηκαν (αλλαγή χώρου λόγω πρόβλεψης βροχής και εν τέλει πλημμύρισμα της νέας επιλεγμένης αίθουσας του κλειστού Γυμναστηρίου*), το Αντάμωμα των απανταχού Τρανοβαλτινών που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Τρανοβάλτου το βράδυ της Παρασκευής 16 Αυγούστου 2019, σημείωσε εξαιρετική επιτυχία.

Στην έναρξη της εκδήλωσης και μετά το καθιερωμένο καλωσόρισμα του κόσμου και των επισήμως προσκεκλημένων από το πρόεδρο του συλλόγου Γιάννη Τζιδημόπουλο, τιμήθηκαν με την επίδοση τιμητικής πλακέτας, ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Κώστας Σκετόπουλος που «δίδαξε τα πρώτα μουσικοχορευτικά βήματα στα χορευτικά τμήματα του Τρανοβάλτου πριν από 30-40 χρόνια, διασώζοντας ακόμη μέσω της παραδοσιακής μουσικής τα ήθη και έθιμα του χωριού και στήριξε τα αθλητικά τμήματα…» και ο Ειδικός Φρουρός Νίκος Βαρσαμόπουλος που «εν ώρα υπηρεσίας -με άλλους συναδέλφους του-, έσωσε τη ζωή συνανθρώπου μας που κινδύνευε άμεσα η ζωή του» (την πλακέτα παρέλαβε ο πατέρας του).

Ακολούθησε η επίδοση επαίνων και αναμνηστικών δώρων των εισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2018 και το πρώτο μέρος έκλεισε με την κοινή παρουσίαση των παιδικών χορευτικών τμημάτων του συλλόγου.

Η συνέχεια βέβαια ανήκε στους Τρανοβαλτινούς και τους φίλους τους, που, «σε πείσμα του… καιρού», το γλέντησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με μεγαλύτερο κέφι και διάθεση για χορό από κάθε προηγούμενη φορά, με τους ήχους της καλής παραδοσιακής ορχήστρας του Κώστα Κάκκου (κλαρίνο), που είχε στο τραγούδι τους Κώστα Μπανιώτη και Ράνια Θεοχάρη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αιδεσιμότατος π. Ευάγγελος, ο βουλευτής Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο νέος -από 1/9- δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου, οι δύο πρόεδροι -νυν και επερχόμενος- της κοινότητας Τρανοβάλτου Ευθύμιος Σκετόπουλος και Αχιλλέας Ντοβόλης αντίστοιχα, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κιοσές και εκατοντάδες κόσμου (περί τα 750 άτομα).

Δείτε 2 βίντεο (από τις βραβεύσεις και το παραδοσιακό γλέντι) και φωτογραφίες από την εκδήλωση…

ΒΙΝΤΕΟ ΙΙ 20’20’’ από το παραδοσιακό γλέντι…

ΒΙΝΤΕΟ Ι 15’50’’ από τις βραβεύσεις…

Μαγικές μουσικές στιγμές  θα απολαύσουν, την Τετάρτη 21 Αυγούστου στην όμορφη πλατεία της Εράτυρας,όσοι παρευρεθούν στο γλέντι με τον Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί και άλλους ξακουστούς μουσικούς.
 
Η εκδήλωση είναι προς τιμή των απόδημων Ερατυραίων

Ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 και ώρα 7:00 μ.μ. θα τελεσθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο η ακολουθία της θεμελίωσης της νέας πτέρυγας του Τιάλειου Εκκλησιαστικού Γηροκομείου. Παρακαλείσθε, όπως παρευρεθείτε εις την ως άνω τελετή.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Mέγας Πανηγυρικός Εσπερινός & Όρθος – Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον Ι.Ν. του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Γρεβενών, χοροστατούντος & ιερουργούντος του Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιο.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του καθώς και τους λάτρεις της καλής δημοτικής μουσικής, στο Παραδοσιακό Πανηγύρι που διοργανώνει την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 παραμονή της εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο “Πάρκο Ηπειρωτών – Κ.Τσιάντας”, στις 09:30 μ.μ.

Το παραδοσιακό ηπειρώτικο πανηγύρι είναι ένας θεσμός που ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης δίνει ιδιαίτερη προσοχή κάθε χρόνο μια που η επιλογή της ορχήστρας συνδέεται άμεσα με την μορφή και την υφή του πανηγυριού στην Ήπειρο.

Εφέτος το μουσικό σχήμα που επιλέχθηκε στηρίζεται στους γνωστούς στο πανελλήνιο για την προσφορά τους στην παράδοση, Κώστα Βέρδη στο κλαρίνο και Γιώργο Πατσούρα στο τραγούδι .

Το παραδοσιακό πανηγύρι εντάσσεται στις διήμερες θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνηςστις 23 και 24 Αυγούστου 2019 στο “Πάρκο Ηπειρωτών – Κ.Τσιάντας” με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην μνήμη του οποίου τιμάται το εκκλησάκι που βρίσκεται στο χώρο του Πάρκου.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει επίσης, Εσπερινό με Αρτοκλασία στο εξωκλήσι που βρίσκεται στην είσοδο του Πάρκου Ηπειρωτών την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 και ώρα 07:00μ.μ. και το Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 ανήμερα της εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού κι ώρα 07:30 π.μ. Θεία Λειτουργία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Λεωνίδας Μαγκάκης

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Γαλατινής σας ενημερώνει ότι θα συμμετέχει στην 17η πανελλήνια λαμπαδηδρομία συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών της ΠΟΣΕΑ στη Γαλατινή Βοΐου το Σαββάτο 24 Αυγούστου 2019 και ώρα 20:30 όπου θα γίνει η υποδοχή της φλόγας της αγάπης και το άναμμα του βωμού στην κεντρική Πλατεία Γαλατινής.

θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με έντεχνα τραγούδια.

Από το ΔΣ του Συλλόγου

Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για το μέλλον της ΔΕΗ, με πρώτο και κρίσιμο σταθμό την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, την Πέμπτη 22 Αυγούστου οπότε και θα εγκρίνει την τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση.

Στη συνέχεια η νέα διοίκηση σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές αποφάσεις θα πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, και όπως αναφέρουν πληροφορίες, αυτά θα πρέπει να κλειδώσουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Στις 24 του ίδιου μήνα ο ορκωτός λογιστής της εταιρίας, η Ernst & Young, θα δημοσιεύσει την έκθεση με τις παρατηρήσεις της επί των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων. Συνεπώς θα πρέπει να έχουν διασφαλιστεί όλα τα μέτρα προκειμένου το περιεχόμενο της έκθεσης να δώσει την προοπτική ανάκαμψης της δημόσιας επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα σενάρια είναι ανοικτά ως προς τις παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 750 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει γνωστούς ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Οι αυξήσεις με ρήτρα CO2

Ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που έχουν αποφασιστεί είναι οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ μαζί με την καθιέρωση της ρήτρας CO2.

Το ποσοστό, αναφέρουν πηγές, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη καθώς είναι σε εξέλιξη ακόμη η άσκηση με το ΕΤΜΕΑΡ. Οι αναπροσαρμογές των τιμολογίων για τα 7 εκατομμύρια πελάτες της επιχείρησης κρίνονται αναγκαίες και το επικρατέστερο σενάριο είναι το ρεύμα να ακριβύνει κατά 10%.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να φέρει ισόρροπο αποτέλεσμα στο τελικό ποσό των λογαριασμό που θα πληρώνουν οικιακοί καταναλωτές κι επιχειρήσεις κι έτσι έχει αναγγείλει τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Ο λογαριασμός που συγκεντρώνονται τα έσοδα εκτιμάται ότι θα είναι πλεονασματικός κατά περίπου 180 εκ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.

Όμως το πλεόνασμα αυτό είναι λογιστικό αφού οι παραγωγοί συνεχίζουν να πληρώνονται με καθυστέρηση οπότε η ανησυχία είναι έκδηλη για το ενδεχόμενο μετά από τη μείωση το ταμείο σταδιακά να γυρίσει σε ελλειμματικό. Έτσι ΥΠΕΝ, ΡΑΕ και ΔΑΠΕΕΠ κάνουν ακόμη ασκήσεις για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Πάντως με μία αύξηση των τιμολογίων 10% τα ετήσια έσοδα της ΔΕΗ θα είναι της τάξης των 470 εκ. ευρώ. Από αυτά το τελευταίο τετράμηνο του έτους – αν οι αναπροσαρμογές ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο – θα μπουν στο ταμείο της εταιρίας περί τα 160 εκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την καθιέρωση της ρήτρας αυτή θα οχυρώσει την εταιρία από μέρος του κόστους που επωμίζεται για την αγορά δικαιωμάτων CO2.

Η έκδοση ομολόγου και η τιτλοποίηση

Η καθιέρωση της ρήτρας στρώνει το έδαφος και για την έξοδο της ΔΕΗ στις ξένες αγορές. Κάτι που επιδίωκε και η απερχόμενη διοίκηση της εταιρίας για το λόγο αυτό ζητούσε τον μηχανισμό της ρήτρας CO2, ώστε οι επενδυτές να διασφαλίσουν την επιστροφή των χρημάτων τους.

Σίγουρα με τις αναπροσαρμογές της τιμολογιακής πολιτικής σε συνδυασμό και με την αλλαγή του κλίματος που έχει φέρει η εκλογή νέας κυβέρνησης δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την έξοδο στις αγορές. Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις στις διεθνείς αγορές με τα σημάδια νέας ύφεσης δεν διασφαλίζει την επιτυχία της εξόδου της ΔΕΗ.

Προετοιμασία έχει γίνει και για τις τιτλοποιήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρίας ύψους 1,5 με 1,7 δις. ευρώ. Τα έσοδα που προσδοκά η ΔΕΗ είναι ύψους 400 εκ. ευρώ. Το πρώτο από τα δύο πακέτα αναμένεται να βγει σε διαγωνισμό στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Η εξίσωση των ΥΚΩ

Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιστροφή παλιών οφειλών της ΔΕΗ για ΥΚΩ που παρείχε το 2011.

Για να δοθούν όμως τα 195 εκ. ευρώ θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει στη ΡΑΕ να προσδιορίσει με ακρίβεια το ποσό. Στο μεταξύ η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει απάντηση στο αν τελικά ο κρατικός προϋπολογισμός αντέχει να καλύψει αυτό το ποσό ή θα πρέπει να αυξηθεί η χρέωση που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Πέραν αυτών, αναγκαία είναι και η υιοθέτηση κοινοτικής εγκυκλίου σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αλλάξει η κατανομή της χρέωσης των ΥΚΩ σε κατηγορίες καταναλωτών, ώστε να αποφεύγονται οι κρατικές ενισχύσεις.

Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων και του Θερινού Σχολείου στη Ρομποτική, στην Εράτυρα Κοζάνης, πραγματοποιείται το Σάββατο 17-8-2019, στις 11 το πρωί, στο Δημοτικό Σχολείο, μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία από τον Ιωάννη Πήτα, καθηγητή τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ, με θέμα: «Χρήση των Μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση πολιτιστικών μνημείων και εκδηλώσεων».

Και «Επίδειξη  χρήσης Μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για οπτιακουστικές παραγωγές» από τον Ιάσωνα Καρακώστα υπ. διδάκτορα τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους (μεγάλους και μικρούς) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σελίδα 1 από 393
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ