Tharos

Tharos

Η ανάρτηση του Γ. Κασαπίδη

 ΓΙΑ  ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ  ΤΟΥ ΚΟΖΑΝΙΤΗ Δ.ΓΚΛΟΥΜΠΟΥ

 Σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο μας για την πιο πράσινη Περιφέρεια στην πατρίδα μας, προτάσεις και επιτεύγματα συμπολιτών μας, έρχονται να ενισχύσουν την επιλογή αυτή και να επιταχύνουν την πορεία διαφοροποίησης της οικονομίας μας. Ταυτόχρονα δίνουν το στίγμα της πρωτοπορίας και σε άλλους τομείς που μας εμπνέουν ασφάλεια και σιγουριά!

Το πρώτο πράσινο ποδήλατο είναι γεγονός στην πατρίδα μας και φέρνει τη σφραγίδα του Κοζανίτη Δημητρίου Γκλούμπου.

Η καινοτομία αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων καινοτόμων εφαρμογών που σύντομα θα αποτελούν την αιχμή της νέας οικονομίας μας με πράσινες παραγωγικές δραστηριότητες που θα δίνουν εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας σε όλους τους Δυτικομακεδόνες.

Μια πραγματική πράσινη επανάσταση που ξεκινά από τη Δυτική Μακεδονία μας.

 

 

Ο ΧΑΡΗΣ ΚΑΤΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΛΙΟ ΠΕΤΣΑ:

 Ξέρει να αφουγκράζεται τα ζητήματα της περιφέρειας

 ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ  ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

Στην πόλη των Γρεβενών βρέθηκε ο πολιτευτής με τη ΝΔ, Χάρης Κάτανας όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον υπουργό κ. Πέτσα, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή. Ο κ. Κάτανας ανέφερε: ‘Υποδεχθήκαμε σήμερα στα Γρεβενά, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα. Ένα ιδιαίτερα δραστήριο κυβερνητικό στέλεχος που ξέρει να αφουγκράζεται τα ζητήματα της περιφέρειας και μπορεί να δίνει τις λύσεις που χρειάζονται. Μαζί μπορούμε να φέρουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Και σίγουρα στην πρώτη γραμμή είναι μαζί μας, ο μαχητικός βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης που κερδίζει συνεχώς την εμπιστοσύνη του κόσμου και της περιοχής μας. Υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και είναι στο χέρι μας’.

 

ΣΕ  ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης  της Περιφέρειας

ΔΥΤΙΚΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ  2021 – 2025

 Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ανακοινώνει πως έχει αναρτηθεί σε Ανοικτή Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση η 1η έκδοση του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο για την 1η περίοδο εφαρμογής 2021-2025.

Σε συνέχεια των κυλιόμενων ενεργειών δημοσιοποίησης από πλευράς της Περιφέρειας όλων των διαδικασιών κατάρτισης του Προγράμματος Ανάπτυξης (ΠΠΑ) ήδη από τον Ιούλιο του 2020, υπενθυμίζουμε με την παρούσα ανακοίνωση σε πολίτες και φορείς πως το ΠΠΑ αποτελεί ένα νέο ολοκληρωμένο διαχειριστικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό σύστημα για τον περιφερειακό σχεδιασμό, τη διαχείριση και τον έλεγχο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους ως μέρος του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ).  

Για πρώτη φορά ιστορικά οργανώνεται επιχειρησιακά και με κανόνες αντίστοιχους των συγχρηματοδούμενων προγραμμάτων, η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και τίθεται μεσοπρόθεσμη στοχοθεσία και κυρίως ιεραρχημένες αναπτυξιακές προτεραιότητες ανά στόχο. Καθορίζονται ειδικοί στόχοι, έργα και δράσεις με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, ενώ πλέον πρόκειται να καταγράφονται μεθοδολογικά τα αποτελέσματα που θα επιτυγχάνονται με την άμεση εφαρμογή του, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με τα ενταγμένα έργα έως και το 2020.

Το ΠΠΑ της Δυτικής Μακεδονίας  2021-2025, διαθέτει αρχικό ελάχιστο προϋπολογισμό 105.000.000 ευρώ (αφορά σε καθαρές πιστώσεις  με δικαίωμα υπερδέσμευσης, όπως και δυνατότητας αύξησης του με συμπληρωματικές χρηματοδοτικές πηγές).

Η 1η έκδοση (που τίθεται σε ηλεκτρονική πλέον διαβούλευση πέραν των ανοικτών δημόσια διαδικασιών που προηγήθηκαν μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2020), περιλαμβάνει διάφορα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, όπως η δημογραφική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση, οι επιπτώσεις της πανδημίας, οι συνθήκες που δημιουργούνται λόγω ενεργειακής μετάβασης κλπ. Σκιαγραφούνται οι αναπτυξιακοί στόχοι για την Περιφέρεια  μας, οι οποίοι προγραμματίζεται μεθοδικά να συνδυάζονται για να υλοποιηθούν είτε μέσα από το ΠΠΑ, είτε άλλα διαθέσιμα εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, το νέο ΠΕΠ, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τέλος τα Ταμεία Ανάκαμψης και κυρίως το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης δίνει το στίγμα για την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος, που μετά από επίπονη και συντονισμένη προσπάθεια της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, αποτελεί ένα από τα πρώτα που ολοκληρώνονται ως προς την κατάρτιση του στη χώρα :

«Το ΠΠΑ αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό μέσο για τη Δυτική Μακεδονία που μέσα από τις δράσεις και τα έργα του ανοίγει δρόμους, δίνει λύσεις, προάγει την αναπτυξιακή διάσταση και υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή. Σε πολύ σφικτό χρονικό πλαίσιο και ταυτόχρονα με όλα τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα του βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού  μας, είμαστε η τρίτη μόλις Περιφέρεια στη χώρα που δημοσιεύει την 1η έκδοση του ΠΠΑ.  Ζητώ από κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει τεκμηριωμένα τις απόψεις – προτάσεις του επί του Προγράμματος για να το συνδιαμορφώσουμε  όπου χρειαστεί περαιτέρω, προς την καλύτερη δυνατή προγραμματική εκδοχή του, τηρώντας  βέβαια τους κανόνες και τις οδηγίες που τίθενται θεσμικά από το αρμόδιο Υπουργείο που το εποπτεύει.

Τα χρήματα από τα έργα και τις δράσεις του ΠΠΑ θα πέσουν κυρίως στην αγορά της Δυτικής Μακεδονίας. Τέλος, υπόσχομαι πως με σημειακές παρεμβάσεις με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, θα προσπαθήσουμε ως Περιφερειακή Αρχή να ωριμάσουμε και νέες δράσεις ήδη από το 2021 ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω την προσπάθεια μας για να φέρουμε όχι μόνο νέους πόρους στην περιοχή μας, αλλά ρεαλισμό στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων και πραγματική ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών».

Στην Ανοιχτή Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση μπορεί να συμμετάσχει κάθε κοινωνικός – οικονομικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος (όπως Δημόσιοι φορείς, Δήμοι, Οργανισμοί εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος, ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς, Μονάδες Υγείας και Εκπαίδευσης, φυσικά πρόσωπα / αυτοαπασχολούμενοι / επιχειρήσεις / επιστήμονες, ερευνητές, δίκτυα πολιτών, ΜΚΟ κ.α.) καταθέτοντας τις απόψεις - προτάσεις του για την όποια βελτίωση του περιεχομένου της αρχικής έκδοσης του Προγράμματος Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2025.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021  στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://opengov.pdm.gov.gr/cons

 

 

 

  «Ενεργειακές Επενδύσεις και Περιβάλλον»

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 Στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Ενεργειακές επενδύσεις και περιβάλλον’, του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε,  την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021, διαδικτυακή διάλεξη στους φοιτητές του προγράμματος από τον κ. Αριστοφάνη Στεφάτο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), αναφορικά με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα στην εποχή της πράσινης μετάβασης.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης ο κ. Στεφάτος αναφέρθηκε στη συνεισφορά του φυσικού αερίου στην εποχή της πράσινης μετάβασης, στις νέες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στο πώς αυτές συνδυάζονται με το φυσικό αέριο, στις πηγές ενέργειας και τις συνολικές επιπτώσεις τους στην υγεία, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την οικονομία. Κλείνοντας αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η τεχνογνωσία στο χώρο των υδρογονανθράκων από νέους επιστήμονες στην Ελλάδα.

 Με το πέρας της διάλεξης οι φοιτητές, οι οποίοι παρακολούθησαν τη διάλεξή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έθεσαν τα ερωτήματά τους και τόνισαν τόσο στις ερωτήσεις όσο και στις τοποθετήσεις τους ότι η χρήση των υδρογονανθράκων θα φέρει τεράστια οφέλη τα επόμενα χρόνια.

 

 

 

 Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

ΗΜΕΡΙΔΑ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

 Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών είναι ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί έντονα την κοινωνία. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει την διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα : «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης», που θα διοργανώσει ο Δήμος Εορδαίας την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 και ώρα 18.30, μέσω της επίσημης σελίδας του στον Ιστότοπο YouTube στην διεύθυνση  https://www.youtube.com/channel/UCAMdE9z_Bnn6F3Kx2C7j1xw.

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι  η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης  κ. Έλενα Ράπτη, η οποία είναι συντονίστρια του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα «Ένα στα Πέντε»,  ενώ για το θέμα θα τοποθετηθεί και εκπρόσωπος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αναστασία Κοτζακόλιου.

 

 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΙΟΥ

 Πιστώθηκαν  οι  προκαταβολές 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Πίστωση της Πάγιας Προκαταβολής στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων

Ολοκληρώθηκε  η απόδοση της πάγιας προκαταβολής, σε όλους τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Βοΐου, η οποία χρησιμοποιείται για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών και  επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν.

Η απόδοση της Πάγιας Προκαταβολής έγινε την δεδομένη χρονική στιγμή ,προκειμένου οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων να μπορέσουν να προχωρήσουν σε εργασίες και ενέργειες που είναι απαραίτητες στους οικισμούς εν όψει του Πάσχα.

Το κόστος του συγκεκριμένου εγχειρήματος ανέρχεται στις 75.000€ και η χρηματοδότησή του θα πραγματοποιηθεί με ιδίους πόρους του Δήμου Βοΐου.

Η Δημοτική αρχή μέσα από την συγκεκριμένη ενέργεια επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο τον προέδρων, στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας και να τους δώσει την δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στους οικισμούς, χωρίς την ανάγκη εμπλοκής του ευρύτερου μηχανισμού του Δήμου.

 

Νέα έκθεση εναλλακτικές λύσεις για την Πτολεμαΐδα 5

 Η μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδα θερμικής αποθήκευσης πράσινης ενέργειας αναδεικνύεται ως μια λύση που είναι όχι μόνο συμβατή με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τις αυξημένες ανάγκες αποθήκευσης της χώρας αλλά και οικονομικά ανταγωνιστική, σύμφωνα με τη νέα συγκριτική τεχνο-οικονομική ανάλυση που εκπονήθηκε από την enervis σε συνεργασία με το Green Tank και την Client Earth.

 Η νέα μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5» προορίζεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2022 και να λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028. Το μέλλον της μετά το 2028 εξακολουθεί να παραμένει ασαφές 1,5 χρόνο μετά την απόφαση της απολιγνιτοποίησης. Την ίδια στιγμή, η αλματώδης αύξηση των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) επιτείνει την ανάγκη λήψης αποφάσεων σχετικά με την τεχνολογία που θα επιλεγεί για τη μεταλιγνιτική ζωή της μεγαλύτερης ενεργειακής επένδυσης της χώρας.

 Με στόχο τη δημιουργική συμβολή στον δημόσιο διάλογο για ένα ακανθώδες ζήτημα που έχει ήδη στοιχίσει τουλάχιστον €1,4 δις κι έχει επηρεάσει την ενεργειακή πολιτική της χώρας για περισσότερο από μια δεκαετία, το Green Tank και η οργάνωση περιβαλλοντικών δικηγόρων ClientEarth συνεργάστηκαν με τη γερμανική εταιρία ενεργειακών συμβούλων enervis για να αξιολογήσουν συγκριτικά τις τέσσερις τεχνολογίες που έχουν συζητηθεί περισσότερο σε σχέση με το μέλλον της Πτολεμαΐδας 5. 

 

Γ.Σ.Ε.Ε- ΓΙΑΤΙ  ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ

 Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας!

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας! Είναι ημέρα τιμής των εργαζομένων και των κοινωνιών για την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές διεκδίκησης των εργαζόμενων για κοινωνική και οικονομική προκοπή.

Ο αγώνας των εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση του 8ωρου σήμερα αποκτά ξανά νόημα, ειδικά αυτή την περίοδο που επίκεινται νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που θέτουν σε διακινδύνευση βασικές κατακτήσεις των αιματοβαμμένων αγώνων της εργατικής τάξης. Η θέση μας είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο! Γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε!!!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, στη συνεδρίαση της 13ης/4/2021 αποφάσισε την  πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας την Τρίτη 4 Μάη 2021 ημέρα παγκόσμιας εργατικής αλληλεγγύης και αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη, Υγεία και Ασφάλεια.

Οι εργαζόμενες, oι εργαζόμενοι, μαζί και μέσα στα συνδικάτα, αγωνιζόμαστε για Υγεία, Ειρήνη, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια, Ισότητα, Σεβασμό στα Εργατικά Δικαιώματα και τις Εργατικές Κατακτήσεις. Έχουμε υποστεί τις οικονομικές συνέπειες ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου και διαδοχικών κρίσεων σε καιρό ειρήνης, έχουμε πρωτοστατήσει και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία. Απαιτούμε σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και την ασφάλειά μας, σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Κάθε μέρα περισσότεροι γιατροί, νοσηλευτές, οδηγοί και εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, στην τροφοδοσία, στις ταχυμεταφορές, στην καθαριότητα, στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες, στην παροχή υπηρεσιών, στο εμπόριο, κ.ο.κ, χάνουν τη ζωή τους δουλεύοντας στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης, σε πολλές περιπτώσεις επειδή δεν προστατεύονταν σωστά. Πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι το χειροκρότημα δε θα  ξεθωριάζει ήσυχα χωρίς  πραγματική ανταμοιβή για τους ανθρώπους που έχουν διακινδυνεύσει - και πολύ συχνά τραγικά έχουν χάσει - τη ζωή τους. Πρέπει να υπάρχει μια ασφαλής επιστροφή στην εργασία για όλους, με καλύτερους μισθούς και συνθήκες. Οι εργαζόμενοι είναι και οι βασικοί ήρωες και θύματα του κορονοϊού.

Αυτή η κρίση έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο έννοιες όπως την αλληλεγγύη,  τη θεμελιώδη δηλαδή αρχή του συνδικαλιστικού μας κινήματος.  Αυτή η κρίση απέδειξε στη νέα γενιά την αξία του συνδικαλισμού και επαναπροσδιορίζει σταθερά το ρόλο μας στην κοινωνία ως τη νούμερο ένα δύναμη για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο.

Χωρίς τα συνδικάτα η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη για τους εργαζόμενους, τόσο για εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όσο και για όλους όσοι βρίσκονται σε περιορισμό λόγω των μέτρων για την πανδημία . Τα συνδικάτα διεκδίκησαν και κέρδισαν τις ελάχιστες εγγυήσεις εισοδήματος για εκατομμύρια εργαζόμενους, τα συνδικάτα αγωνίστηκαν και εξακολουθούν και αγωνίζονται για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία την περίοδο της πανδημικής κρίσης. Η ΓΣΕΕ και οι δομές της, μπροστά στον αγώνα για διαρκή βοήθεια και  ενημέρωση, διαθέσιμη προς όλους όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, δημιούργησε με άμεσα αντανακλαστικά την ΑΝΤΙ-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων και προσέφερε στον κόσμο της εργασίας το σύνολο των δομών της για πληροφόρηση και υποβολή καταγγελιών. Πάνω από 33.000 εργαζόμενοι και εργαζόμενες απευθύνθηκαν στη ΓΣΕΕ και βρήκαν λύση στα ζητήματα που τους απασχολούσαν. Οι κυβερνήσεις δεν έριξαν δισεκατομμύρια στα μέτρα στήριξης από κάποια έμφυτη καλοσύνη, αλλά επειδή από την πρώτη κιόλας στιγμή τα συνδικάτα έκαναν υπόθεσή τους ένα τέτοιο διεκδικητικό πλαίσιο στη χώρα μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία τα συνδικάτα προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ:

 • Σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.
 • Κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.
 • Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την απόλυση και ένταξη στην εργατική προστασία των ευέλικτων εργαζόμενων μέσω ψευδο-αυταπασχόλησης.
 • Κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις.
 • Κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ.
 • Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την επικράτεια.
 • Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας και των (υπ)εργολάβων.
 • Καμία κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς την προηγούμενη κατάργηση των απορρυθμιστικών διατάξεων.

ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ:

 • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής.
 • Άμεση λήψη κατάλληλων μέτρων για την αυστηρή τιμωρία των υπεύθυνων για την σεξουαλική και την ηθική παρενόχληση στην εργασία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των θυμάτων και των σωματείων τους στις Αρχές.
 • Κανονισμό Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις με υποχρεωτικό κεφάλαιο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
 • Άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και επαγγελματικά χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Δωρεάν τεστ σε όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και αυστηρούς ελέγχους στην εργοδοσία.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

 • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό.
 • Ενίσχυση της προστασίας της συλλογικής δράσης, της απεργίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων.
 • Κατάργηση των περιοριστικών παρεμβάσεων στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

 • Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις.
 • Κατάργηση των απορρυθμιστικών παρεμβάσεων στο ν. 1876/1990 και άμεση επανεκκίνηση χωρίς εμπόδια στη διαδικασία επέκτασης των ΣΣΕ.
 • Αποκατάσταση της πρόσβασης στη μονομερή Διαιτησία και καμία παρέμβαση στο ρόλο του Ο.ΜΕ.Δ. ως ανεξάρτητου φορέα δωρεάν παροχής ποιοτικών υπηρεσιών Μεσολάβησης και Διαιτησίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ:

 • Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας - πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας.
 • Άμεση αποκατάσταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας των κενών υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και γενικού πληθυσμού και αυστηρά μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ:

 • Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική.
 • Προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.
 • Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.
 • Μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών – έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά.
 • Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία πρώτης κατοικίας.
 • Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων – πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ:

 • Δημόσιο και δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με εγγυημένες συντάξεις και παροχές.
 • Προστασία των συνταξιοδοτικών – κοινωνικοασφαλιστικών παροχών.
 • Καμία πολιτική ιδιωτικοποίησης της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης.
 • Απρόσκοπτη και ταχεία έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών, με άμεση χορήγηση προσωρινής σύνταξης, με αξιοποίηση και των εκατοντάδων νέων επιστημόνων που εργάστηκαν μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ.
 • Βελτίωση του  οργανωτικο-λειτουργικού  επιπέδου  του  ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ για την έγκαιρη  και  αποτελεσματική  εξυπηρέτηση  των ασφαλισμένων-συνταξιούχων.
 • Σύσταση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ:

 • Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας και αξιοποίηση εγχώριου και αλλοδαπού εργατικού δυναμικού που βρίσκεται στη χώρα.
 • Κρατική εγγύηση όλων των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.
 • Αυστηρές κυρώσεις και καμία πρόσβαση σε κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στους παραβάτες εργοδότες.
 • Αποτροπή αποβιομηχάνισης, ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων εθνικού πλούτου και θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας.

 

 

 Τι συζήτησε ο Στέλιος Πέτσας 

ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 Οι θεσμικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού τέθηκαν επί τάπητος στις συναντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε εκτενώς στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι και οι Περιφέρειες όλης της χώρας, προκειμένου να υλοποιήσουν άμεσα έργα υψηλής προτεραιότητας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, αύξηση των εισοδημάτων για τους κατοίκους και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ήταν η Δεσκάτη Γρεβενών. Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δεσκάτης κ. Δ. Κορδίλα και ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή των Αντιδημάρχων κ.κ. Β. Τέγου και Χ. Ορφανίδη και του βουλευτή Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Α. Πάτση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε για τα έργα που, είτε έχουν ήδη υποβληθεί, είτε πρόκειται να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ύψους έως 6 εκατ. ευρώ. Όπως επισήμανε μετά το πέρας των συναντήσεων:

«Συζητήσαμε για το αναπτυξιακό αποτύπωμα που θέλουμε να υπάρξει στην περιοχή, προκειμένου οι άνθρωποι που είναι εδώ σήμερα, τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους να μπορούν να μείνουν στον τόπο τους. Έχει μεγάλη σημασία να κάνουμε σωστή χρήση των πόρων που υπάρχουν, ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα αγροτικής οδοποιίας, ύδρευσης, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και έργα που θα αφήσουν ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή».

Ο κ. Πέτσας ενημερώθηκε, επίσης, για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό στη Δεσκάτη, ιδίως όσον αφορά στο δίκτυο της ύδρευσης. Όπως ανακοινώθηκε, προχωρά άμεσα και η εκταμίευση των χρημάτων για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων. Παράλληλα, τέθηκε επί τάπητος και η ανακούφιση των αγροτών που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ήταν η πόλη των Γρεβενών. Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Γρεβενών και Πρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γ. Δασταμάνη και ακολούθησε σύσκεψη παρουσία των Αντιδημάρχων κ.κ. Χ. Τριγώνη και Μ. Αδάμου, καθώς και του βουλευτή Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Α. Πάτση.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς και οι βαθμοί ευελιξίας που παρέχει το Πρόγραμμα για τους Δήμους που θα θελήσουν να εντάξουν περισσότερα έργα.

Μετά το πέρας των συζητήσεων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Διαπιστώνω με μεγάλη χαρά ότι έχει γίνει πολύ καλή προεργασία. Οι περισσότερες προτάσεις που έχουν υποβάλει οι Δήμοι της περιοχής είναι εξαιρετικά ρεαλιστικές. Επομένως, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι το σύνολο σχεδόν των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για έργα που σχετίζονται με την ανάπλαση περιοχών και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, την ύδρευση, έργα αγροτικής οδοποιίας, καθώς και προγράμματα ηλεκτροκίνησης».

Κατά τη διάρκεια των επαφών του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αναπτύχθηκε, επίσης, ο ευρύτερος Κυβερνητικός σχεδιασμός για την περιοχή, με μεγάλα αναπτυξιακά έργα στους κεντρικούς οδικούς άξονες, ενώ εκτενής ήταν η αναφορά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί τόσο ο πρωτογενής τομέας όσο και ο τουριστικός χαρακτήρας της περιοχής.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και να στηρίζει τον κόσμο της εργασίας, αλλά και την Αυτοδιοίκηση, για όσο χρειαστεί εν μέσω της πανδημίας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία, η οποία εμπεριέχεται μέσα στον “τίτλο” οποιασδήποτε πολιτικής πρωτοβουλίας. Θα είμαστε ξανά σύντομα, εδώ, όταν αρχίσουν να εκτελούνται έργα στην περιοχή. Όταν ο κάθε δημότης θα είναι σε θέση να δει ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, πιάνουν πράγματι τόπο, προκειμένου να είμαστε συνεπείς σε αυτό το οποίο λέμε, να κάνουμε δηλαδή τη ζωή των πολιτών καλύτερη».

Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε, επίσης, και με αντιπροσωπεία εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και ενημερώθηκε από τη Δημοτική Αρχή για τις ενέργειες που έχουν γίνει, ώστε να μην υπάρχει θέμα καθυστέρησης στη μισθοδοσία τους.

Τελευταίος σταθμός της πρώτης ημέρας της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στη Δυτική Μακεδονία, ήταν η Κοζάνη.

Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδη και επισήμανε τη σπουδαιότητα να χρησιμοποιηθούν σωστά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που η Αυτοδιοίκηση έχει στα χέρια της, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να αλλάξουν όψη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, κ. Γ. Βαβλιάρας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, Ν. Σαρρής, ο Δήμαρχος Γρεβενών και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γ. Δασταμάνης, ο Δήμαρχος Άργους-Ορεστικού, κ. Π. Κεπαπτσόγλου και η βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Π. Βρυζίδου.

Ξεχωριστή μνεία έγινε στα δύο εμβληματικά έργα που έχουν ενταχθεί ήδη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 12,6 εκατ. ευρώ. Το πρώτο αφορά στη δημιουργία του πρώτου «πράσινου» τυροκομείου στην Ελλάδα, στην περιοχή του Βοΐου και το δεύτερο στην τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Σισανίου. «Πρόκειται για δύο έργα με έντονο αποτύπωμα στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα, που δείχνουν ότι η Περιφέρεια διαθέτει ένα όραμα, το οποίο μπορεί να συνδυάζει διάφορες παραγωγικές ικανότητες του τόπου, προκειμένου η περιοχή να αλλάξει σελίδα προς το καλύτερο», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή στήριξη σε ώριμα επενδυτικά έργα της περιοχής.

Κατά την επίσκεψή του, στην Περιφέρεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Κοζάνης, με τους οποίους συζήτησε για το πώς εξελίσσεται το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό στην περιοχή.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε, επίσης, και με τον Δήμαρχο Κοζάνης, κ. Λ. Μαλούτα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η αλλαγή στο αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής, μέσα από το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, με έργα τα οποία χρηματοδοτούνται είτε από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είτε μέσω του ΕΣΠΑ, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε μέσα από Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

«Είμαστε σύμμαχοί σας σε οτιδήποτε χρειαστεί. Πράγματι, εκεί όπου βλέπετε ένα πρόβλημα, υπάρχει ταυτόχρονα και μία ευκαιρία. Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των προσδοκιών σας, καθώς λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο το ύψος των χρηματοδοτήσεων που προβλέπει το πλαφόν αυτό καθ’ εαυτό, αλλά και τις μεγαλύτερες ανάγκες που προκαλεί η μεταλιγνιτική εποχή. Θα είμαστε, επίσης, δίπλα σας για όσο χρειαστεί σε οποιαδήποτε έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε μία περιοχή που έχει δοκιμαστεί πάρα πολύ όλο το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Π. Τουμπουλίδου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ, κ. Κ. Κυτίδης και η βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Π. Βρυζίδου.

Η διήμερη επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ολοκληρώθηκε  την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 στη Θεσσαλονίκη.

 

 

 • Συζητήσαμε για το αναπτυξιακό αποτύπωμα που θέλουμε να υπάρξει στην περιοχή, προκειμένου οι άνθρωποι που είναι εδώ σήμερα, τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους να μπορούν να μείνουν στον τόπο τους

 

ΚΑΝΕ ΤΟ  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ  

Ο Πρωθυπουργός μιλά  για το τέλος της πανδημίας

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ PLUS  ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

«H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος. Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία - Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις». 

«Από την μια το Ταμείο Ανάκαμψης και από την άλλη το ΕΣΠΑ αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν μιλάμε, εδώ για έναν κουβά με κεφάλαια, χρήματα, τα οποία απλά θα πάνε σε κάποιες μεγάλες εταιρείες. Ειδικά το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης -με το ΕΣΠΑ είστε προφανώς, πιο, εξοικειωμένοι, καθώς είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο έχει υποστηρίξει την ελληνική οικονομία εδώ και δεκαετίες- αλλά για το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαπιστώσετε ότι είναι μια δουλειά η οποία έχει και εθνικό αλλά και περιφερειακό πρόσημο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σεμινάριο, όπου έκαναν παρουσίαση και απάντησαν σε ερωτήσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας. Είμαι αισιόδοξος, διότι, η εμπιστοσύνη την οποία έχει χτίσει η πατρίδα μας -ειδικά στους κύκλους των ξένων επενδυτών- είναι αυτή την εποχή εξαιρετικά υψηλή. Άρα, υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος, διότι, εκμεταλευτήκαμε την περίοδο της πανδημίας για να δρομολογήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική. Και είμαι, επίσης, αισιόδοξος διότι η Ελλάδα σε πείσμα κάποιων που προέβλεπαν τα χειρότερα τελικά -καθώς μπορούμε πια να κάνουμε με αρκετή ασφάλεια έναν απολογισμό του πως διαχειρίστηκαν οι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες την πανδημία- τα κατάφερε πολύ καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Το σημερινό σεμινάριο της «Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών Plus» παρακολούθησαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ από τον Αύγουστο του 2019 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 30 αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Την αποψινή εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Φεύγας και ακολούθησε εισήγηση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Στεργιου. 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Χαίρομαι πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα να σας δω, έστω και διαδικτυακά, εκτός από τους συναδέλφους βουλευτές και πολλούς, παλιούς, καλούς φίλους από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Δυο κουβέντες θα πω μόνο: Καταρχάς θα τονίσω πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία των Πολιτικών Ακαδημιών Plus -όπως τις έχουμε μετονομάσει- ειδικά σε αυτήν την συγκυρία. Ήταν, πάντα, επιλογή μας να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα κορυφαία στελέχη τα οποία χαράσσουν πολιτική έτσι ώστε να διαμορφώνουμε έναν ενιαίο πολιτικό λόγο, να απαντάμε σε ερωτήσεις σας και, κυρίως, να σας βοηθάμε να μεταφέρετε το πολιτικό μήνυμα της Κυβέρνησης αλλά και του κόμματος στις τοπικές κοινωνίες. Και αυτό πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε και σήμερα. 

Ο Μιχάλης Αργυρού, ο Αλέξης Πατέλης, ο Δημήτρης Σκάλκος, είναι τρία από τα πέντε κορυφαία στελέχη τα οποία συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή η οποία έχει συντάξει το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα πρόγραμμα για το οποίο θα σας μιλήσουν πιο αναλυτικά. Ένα πρόγραμμα το οποίο έχει, ήδη, κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει πάρει εξαιρετικά θετικές κριτικές. Και ένα πρόγραμμα το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα υποστηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όταν -με το καλό- τελειώσει η περιπέτεια του κορονοϊού. 

Διότι η υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος. Με προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test. 

Είναι στην ουσία η μετεξέλιξη της πρότασης που είχα πρώτος καταθέσει για το ευρωπαϊκό green pass η οποία υιοθετήθηκε τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κεντρική φιλοσοφία, προκειμένου να επιτρέψουμε τις ελεύθερες μετακινήσεις εντός της ΕΕ, για να στηριχθούν και οι οικονομίες οι οποίες είναι πιο εξαρτημένες από τον τουρισμό, όπως η δική μας.

Για το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης δεν θέλω να πω πολλά. Θα ζητήσω μόνο από τον Μιχάλη, από τον Αλέξη και από τον Δημήτρη να εξηγήσουν γιατί από την μια το Ταμείο Ανάκαμψης και από την άλλη το ΕΣΠΑ αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν μιλάμε, εδώ για έναν κουβά με κεφάλαια, χρήματα, τα οποία απλά θα πάνε σε κάποιες μεγάλες εταιρείες. Ειδικά το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης -με το ΕΣΠΑ είστε προφανώς, πιο, εξοικειωμένοι, καθώς είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο έχει υποστηρίξει την ελληνική οικονομία εδώ και δεκαετίες- αλλά για το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαπιστώσετε ότι είναι μια δουλειά η οποία έχει και εθνικό αλλά και περιφερειακό πρόσημο. 

Είναι μια δουλειά η οποία στηρίζει από την μια την απασχόληση και από την άλλη βοηθάει στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Είναι δράσεις οι οποίες στηρίζουν την τεχνολογική μετάβαση της οικονομίας μας σε ένα ψηφιακό αύριο και αυτό μπορεί να αφορά εξίσου μια επιχείρηση η οποία ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη, με έναν αγρότη ο οποίος θα πρέπει να μπορεί πια να ενσωματώσει -με τη δική μας βοήθεια- εργαλεία “ευφυούς” γεωργίας για να γίνει πιο παραγωγικός. 

Είναι, λοιπόν, ένα σχέδιο αυτό το οποίο αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, μιλάμε για πολλά λεφτά, μιλάμε για 32 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 19 δισεκατομμύρια είναι απευθείας επιχορηγήσεις που εκτιμούμε ότι θα κινητοποιήσουν και μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις ένα ποσό το οποίο θα φτάνει τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, για το οποίο θα σας μιλήσουν πιο αναλυτικά οι τρεις εκλεκτοί ομιλητές οι οποίοι συμμετέχουν, σήμερα, σε αυτήν την Πολιτική Ακαδημία.

Κλείνοντας, να πω μόνο ότι είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας. Είμαι αισιόδοξος, διότι, η εμπιστοσύνη την οποία έχει χτίσει η πατρίδα μας -ειδικά στους κύκλους των ξένων επενδυτών- είναι αυτή την εποχή εξαιρετικά υψηλή. Άρα, υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος, διότι, εκμεταλλευτήκαμε την περίοδο της πανδημίας για να δρομολογήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική. Και είμαι, επίσης, αισιόδοξος διότι η Ελλάδα, σε πείσμα κάποιων που προέβλεπαν τα χειρότερα τελικά -καθώς μπορούμε πια να κάνουμε με αρκετή ασφάλεια έναν απολογισμό του πως διαχειρίστηκαν οι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες την πανδημία- τα κατάφερε πολύ καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 

Και αυτό, παρακαλώ, είναι κάτι το οποίο θέλω μονίμως να το τονίζετε, παρά τις δυσκολίες, παρά την τραγωδία της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, η Ελλάδα με ένα σχετικά πιο αδύναμο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η Ελλάδα στην οποία πιστεύαμε ότι τελικά οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να συμμορφωθούν σε μια κοινή αποστολή, η Ελλάδα η οποία βγήκε από οικονομική κρίση, τα κατάφερε ως προς τη διαχείριση της πανδημίας καλύτερα από χώρες οι οποίες ήταν και πιο οργανωμένες και πιο εύπορες. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μας κάνει να πιστεύουμε ότι και η οικονομική ανάκαμψη η οποία θα έρθει, θα είναι μια οικονομική ανάκαμψη η οποία θα εκπλήξει ευχάριστα, θα ξεπεράσει το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας θα μπορεί να μπει πια σε μια τροχιά μακροχρόνιας ανάπτυξης, η οποία τελικά θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα είναι προς όφελος όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων.   

Γι’ αυτά θα σας μιλήσουν, σήμερα, οι τρεις εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Θα σταματήσω εδώ, Βασίλη και Γιώργο. Να σας ευχαριστήσω και πάλι για τη χαρά που μου δώσατε να μπορέσω να σας δω έστω και για λίγο, έστω και διαδικτυακά. Και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη επίσκεψή μου στην Περιφέρεια, με την οποία εξάλλου γνωρίζετε ότι με συνδέουν πολλοί στενοί δεσμοί, οι οποίοι έγιναν ακόμα ισχυρότεροι από το γεγονός ότι ο γιός μου ολοκληρώνει τη θητεία του, όλη τη θητεία στον Έβρο, όπως ξέρετε, και ελπίζω να μου δοθεί η δυνατότητα πριν απολυθεί να έχω την ευκαιρία να τον επισκεφτώ ακόμα μια φορά στο στρατόπεδό του στην Αλεξανδρούπολη.   

Οπότε και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή συνέχεια, καλή δύναμη και καλή Ανάσταση.                                                                                                                

 

Σελίδα 1 από 1063
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
Tharos.gr Logo
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ