Κυκλοφόρησε το εντυπωσιακό φωτογραφικό λεύκωμα «Εικόνες της Δυτικής Μακεδονίας» από τις εκδόσεις "Παρέμβαση"

By Ιανουαρίου 16, 2021

Η Κοζάνη είναι ωραία... Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της πολυτελούς δίγλωσσης έκδοσης από την πολλά υποσχόμενη εταιρεία «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» και περιλαμβάνει εικόνες της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι «ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» είναι ένα λεύκωμα που επιμελήθηκε με πολύ ευαισθησία η εκδότης Δήμητρα Καραγιάννη. Περιλαμβάνει φωτογραφίες εννέα φωτογράφων, πραγματικά καλλιτεχνήματα, με επεξηγηματικές λεζάντες στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Είναι κατ’ αρχήν μια φωτογραφική περιήγηση στη σύγχρονη Δυτική Μακεδονία, με την οπτική σύλληψη νέων ανθρώπων που δεν αναζητούν τη γραφικότητα που κάποτε απέπνεε η πόλη και η περιοχή μας ως αρχιτεκτονικό δημιούργημα προηγούμενων αιώνων, αλλά με τη ρεαλιστική οπτική του σύγχρονου κόσμου και της θέσης που κατέχουν στο σημερινό γίγνεσθαι πόλεις με ιστορία. Όπου η παράδοση αγκαλιάζει τη νεοτερικότητα και δημιουργείται η σύνθεση και η συνέχεια.

Κι έτσι καθώς τα κτήρια αλληλεπιδρούν στην πόλη καταγράφεται η ιστορία που επιστρέφει στους πολίτες ως παρακαταθήκη για το μέλλον.

Η αποτύπωση των ιστορικών αλλά και των σύγχρονων κτηρίων της Κοζάνης απεικονίζουν τον χώρο ενός ξεχωριστού τρόπου ζωής, που βρίσκονται δίπλα μας και εμείς δεν τους δίνουμε πάντοτε τη δέουσα προσοχή και την επιβαλλόμενη φροντίδα.

Οι εικόνες αυτού του λευκώματος θέτουν απλά ένα ερώτημα. Είναι τόσο ωραίο αυτό που καθημερινά αντικρίζω;

Η κινηματογραφική αφήγηση του λευκώματος αρχίζει από την κεντρική πλατεία της Κοζάνης και συνεχίζει με το Ερμιόνειο, το Επισκοπείο της Ιεράς Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης , το Αρχοντικό Βούρκα, το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Κοζάνης, τη σύγχρονη βιβλιοθήκη της Κοζάνης για να φτάσει στα ολάνθιστα λιβάδια του Κρόκου, τις φουτουριστικές εικόνες του ΑΗΣ , του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, την ιστορία της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα, με το οθωμανικό αρχιτεκτονικό αποτύπωμα.

Τη χαρισματική Καστοριά με τις φωτοσκιάσεις που αγαπούν οι φωτογράφοι ακολουθεί η Φλώρινα, σε αποτύπωση Αγγελόπουλου, με το Νυμφαίο και τις Πρέσπες σε κινηματογραφικά πλάνα.

Τα Γρεβενά και τα γιοφύρια τους έχουν κυρίαρχη θέση. Το Βόιο και η Σιάτιστα με τα ξεχωριστά αρχοντικά, τα Σέρβια και το Βελβεντό ολοκληρώνουν την εικόνα της Δυτικής Μακεδονίας

Οι φωτογράφοι που αποτύπωσαν τη σύγχρονη Δυτική Μακεδονία είναι: Σάκης Αναστασόπουλος, Θανάσης Γαύρος, Γρηγόρης Δάλλης, Γιάννης Ιωαννίδης, Αλέξης Κασνάκης, Χρήστος Λαμπριανίδης, Κώστας Παπαϊωάννου, Αντώνης Σβολιαντόπουλος, Δημήτρης Στραβού. Η μετάφραση των κειμένων στα αγγλικά είναι της Άννας Κουτσινούδη.

 

Το σύντομο αλλά περιεκτικό ιστορικό των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και έχει συναισθηματική φόρτιση γραμμένο από έναν άνθρωπο που αγαπά τον τόπο του, όπως εμφανώς διακρίνεται.

«Μυστηριώδης και αινιγματική η Δυτική Μακεδονία - η Άνω Μακεδονία της ελληνικής αρχαιότητας - με βαθιά ιστορία , τον πολιτισμό και τις παραδόσεις ζωντανεύει στα μάτια μας το χθες, ενώ περιγράφει το αύριο. Κάθε σημείο της, κάτι ξεχωριστό. Κάθε γωνιά της, μια εικόνα άλλη. Κάθε πόλη , κάθε χωριό, προσθέτει κάτι δικό του στο ψηφιδωτό αυτού του ιδιαίτερου τόπου, που άνω και πέρα απ’ όλα, φτιάχνουν οι άνθρωποί του…

Σήμερα που η Δυτική Μακεδονία περπατάει στο δρόμο της μετάβασης σε μια άλλη εποχή, η ανάδειξη της ιδιαιτερότητάς της, αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Ο τόπος μας είναι ένας τόπος ατόφιος, γεμάτος «ενέργεια», πολυσύνθετος και ζωντανός, που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, συνδυάζοντας αρώματα, χρώματα, εικόνες κι εποχές. Είναι ένας τόπος που σε κάθε εποχή και σε κάθε συνθήκη, μπορεί να οραματιστεί και να χτίσει το «αύριο» συνειδητοποιώντας και αξιοποιώντας την πιο αυτονόητη αλήθεια: τη δύναμη του», γράφει στο εισαγωγικό της σημείωμα η εκδότης Δήμητρα Καραγιάννη.

Η έκδοση έχει γίνει σε χαρτί ιλουστρασιόν με χοντρό εξώφυλλο και έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό καταδεικνύοντας το βιομηχανικό χθες της Κοζάνης, την γκρι απόχρωσή της του περασμένου αιώνα με το ελπιδοφόρο πράσινο του μέλλοντος, που είθε να έλθει…

Μ.Κ.

 

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ