«ΑΝΘΡΩΠΟΣ 4.0» του Δημήτρη Λακασά

Με κάποιους δισταγμούς και επιφυλάξεις ξεκίνησα να διαβάζω το κυκλοφορήσαν πρόσφατα βιβλίο του συντοπίτη μας Δημήτρη Λακασά με τον πρωτότυπο τίτλο «ΑΝΘΡΩΠΟΣ 4.0». Είχα κάποιους  ενδοιασμούς ότι θα έμπλεκα στα γρανάζια της σύγχρονης τεχνολογίας για την οποία ήμουν αμύητος και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να κατανοήσω το περιεχόμενο των 450 σελίδων του πονήματος.  Όμως οι ενδοιασμοί μου διαλύθηκαν από την μελέτη των πρώτων μόλις κεφαλαίων του βιβλίου, το οποίο αποδείχθηκε εύληπτο και συναρπαστικό  και για τον πλέον αδαή και άσχετο με τα επιτεύγματα και τις ραγδαίες εξελίξεις που προμηνύει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Ο Δημήτρης Λακασάς κατάφερε μέσα από 18 άριστα δομημένα κεφάλαια του έργου του να καταστήσει προσιτές και ευκατανόητες επιστημονικές έννοιες και όρους ακόμη και για τους εντελώς ανυποψίαστους τεχνολογικά και τους χαρακτηριζομένους ψηφιακά ακατάρτιστους και «αγράμματους», με έναν απλό διηγηματικό λόγο που τον κάνουν εναργέστερο τα παραδείγματα της καθημερινότητας που διανθίζουν το σύγγραμμα.

Κοντολογίς ο επιτυχημένος επιχειρηματίας της “Olympia Electronics”, με την ειδική κατάρτισή του και εμπειρία του στο αντικείμενο που διαπραγματεύεται εισάγει τον αναγνώστη «εξ απαλών ονύχων» στην κατανόηση των ήδη τρεχόντων, αλλά και των αναμενομένων εκπληκτικών επιτευγμάτων της τεχνολογίας που καθιστούν ανετότερη την ζωή των ανθρώπων, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα «έξυπνα» σπίτια και τηλέφωνα, η τεχνική νοημοσύνη, τα ρομπότ, τα αυτόνομα οχήματα και άλλες απίστευτες ψηφιακές και ηλεκτρονικές μηχανές. Η αλματώδης εξέλιξη της προηγμένης αυτής τεχνολογίας θα επηρεάσει όλες τις μορφές της κοινωνικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου από την παιδεία, την εργασία, την επικοινωνία, τις μετακινήσεις ,την ψυχαγωγία και γενικότερα κάθε είδους δραστηριότητά του, μεταλλάσσοντάς τες  στις βασικές δομές τους με τη χρήση των καινοτόμων εργαλείων που θα έχει στη διάθεσή του.

Η τεχνολογία όμως έχει  δύο όψεις. Μπορεί να αποτελέσει ευλογία βελτιώνοντας σε ύψιστο βαθμό την ζωή του ανθρώπου, μπορεί ωστόσο να αποβεί και κατάρα υποβαθμίζοντας και καταστρέφοντας τον άνθρωπο και το φυσικό του περιβάλλον. Τα πάντα εξαρτώνται από την καλή ή κακή χρήση του απίστευτου δυναμικού της. Και στο σημείο αυτό εστιάζεται η αγωνία του πνευματικά καλλιεργημένου συγγραφέα, ο οποίος προτάσσει της μηχανής τον ηθικά και αξιακά εξοπλισμένο νέο άνθρωπο που επείγει να προλάβει τις ιλιγγιώδεις εξελίξεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης ενεργώντας πάντα με γνώμονα τον σεβασμό, την αγάπη, το φιλότιμο, την ηθική και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό του, όπου γης, και την προστασία του φυσικού  περιβάλλοντός του.

Συμπερασματικά πρόκειται για ένα άκρως επίκαιρο πόνημα εξαιρετικής κατανοητής γραφής που συνδυάζει αριστοτεχνικά τις εκρηκτικές τεχνολογικές  διαστάσεις της  4ης Βιομηχανικής Επανάστασης με την υπέρτατη αξία του δημιουργού της Ανθρώπου, ο οποίος οφείλει να την κατευθύνει ηθικά υπεύθυνα «sub specie aeternitatis”[υπό το πρίσμα της αιωνιότητας] Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα το αξιόλογο αυτό βιβλίο σε κάθε νέο, αλλά και ηλικιωμένο άνθρωπο, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής μορφώσεως, ως ένα  πολύτιμο κατατοπιστικό οδηγό ερμηνείας και ορθής αξιολόγησης της προ των πυλών ευρισκομένης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

                                                          ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΝΑΣ

                                           Δικηγόρος- Επιμελητής Ανηλίκων ε.τ.

ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ