Κοζάνη, Δυτική Μακεδονία
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
Ο Καιρός Σήμερα και τις επόμενες ημέρες στη Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
Optika Katanas
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
No Result
View All Result

Αρχική » Κόσμος » Πόλεμος στην Ουκρανία: 5 τρόποι που άλλαξε τον κόσμο

Πόλεμος στην Ουκρανία: 5 τρόποι που άλλαξε τον κόσμο

Έναν χρόνο μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο κόσμος έχει αλλάξει σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας και συμμαχιών.

Θάρρος ΚοζάνηΘάρρος Κοζάνη
24 Φεβρουαρίου 2023, 10:25
σε Κόσμος, News
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0 0
Πόλεμος Στην Ουκρανία: 5 Τρόποι Που Άλλαξε Τον Κόσμο
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίχθηκε σε μια καταστροφή για τη χώρα και μια κρίση για όλο τον πλανήτη: Ο κόσμος είναι πολύ πιο ασταθής, με περισσότερο φόβο, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Έναν χρόνο αργότερα, χιλιάδες Ουκρανοί άμαχοι είναι νεκροί και αμέτρητα κτίρια έχουν καταστραφεί. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες είναι νεκροί ή σοβαρά τραυματίες και στις δύο πλευρές. Πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, η ρωσική εισβολή διέλυσε το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αναδιαμόρφωσε τις σχέσεις μεταξύ κρατών και έπληξε μια στενά διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία.

Το Associated Press παρουσιάζει πέντε τρόπους με τους οποίους ο πόλεμος άλλαξε τον κόσμο.

Η επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη

Πόλεμος Στην Ουκρανία: Πέντε Τρόποι Με Τους Οποίους Άλλαξε Τη Ζωή Μας
Stringer . Via Reuters

Τρεις μήνες πριν την εισβολή, ο Μπόρις Τζόνσον, τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, απέρριπτε τις εκτιμήσεις πως ο βρετανικός στρατός χρειαζόταν περισσότερα βαριά όπλα. «Οι παλιές αντιλήψεις περί μεγάλων αρματομαχιών στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν περάσει» έλεγε.

Ο Τζόνσον τώρα καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να στείλει περισσότερα άρματα μάχης για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Παρά τον ρόλο που παίζουν οι νέες τεχνολογίες, όπως οι δορυφόροι και τα drones, o πόλεμος αυτός του 21ου αιώνα από πολλές απόψεις θυμίζει πόλεμο του 20ού αιώνα. Ο πόλεμος στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, είναι μια άγρια, αργή μάχη, με λάσπη, χαρακώματα και αιματηρές επιθέσεις πεζικού, που θυμίζουν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σύγκρουση έχει οδηγήσει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών που θυμίζει σε κάποιους αναλυτές αυτήν της δεκαετίας του 1930, πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρωσία έχει επιστρατεύσει εκατοντάδες χιλιάδες επίστρατους και σκοπεύει να αυξήσει τις ένοπλες δυνάμεις της στα 1,5 εκατομμύρια στρατιώτες από το 1 εκατομμύριο. Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την παραγωγή όπλων για να αντικαταστήσουν τα αποθέματα που έχουν στείλει στην Ουκρανία. Η Γαλλία σχεδιάζει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 1/3 ως το 2030, ενώ η Γερμανία έχει εγκαταλείψει την απαγόρευση στις αποστολές όπλων σε εμπόλεμες ζώνες, στέλνοντας πυραύλους και άρματα στην Ουκρανία.

Πριν τον πόλεμο πολλοί παρατηρητές υπέθεταν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις θα κινούνταν προς πιο προηγμένες τεχνολογίες και τον κυβερνοπόλεμο και θα εξαρτώνταν λιγότερο από τα άρματα μάχης ή το πυροβολικό, είπε ο Πάτρικ Μπέρι, λέκτορας σε θέματα ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Μπαθ. Ωστόσο στην Ουκρανία τα πυροβόλα και τα πυρομαχικά είναι υψίστης σημασίας. «Επιδεικνύεται, προς το παρόν τουλάχιστον, πως στην Ουκρανία ο συμβατικός πόλεμος- κράτος εναντίον κράτους- έχει επιστρέψει» σημείωσε.

Συμμαχίες δοκιμάζονται και ενισχύονται

Πόλεμος Στην Ουκρανία: Πέντε Τρόποι Με Τους Οποίους Άλλαξε Τη Ζωή Μας
Evelyn Hockstein Via Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ήλπιζε πως η εισβολή θα δίχαζε τη Δύση και θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ. Αντ'αυτού η Συμμαχία έχει αναζωογονηθεί. Η συμμαχία που στήθηκε για να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση έχει μια ανανεωμένη αίσθηση σκοπού και δύο νέα επίδοξα μέλη, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που εγκατέλειψαν δεκαετίες ουδετερότητας και ζήτησαν να μπουν στο ΝΑΤΟ, ως προστασία απέναντι στη Ρωσία. Η ΕΕ έχει επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία και έχει στείλει βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Ο πόλεμος επηρέασε και τις διαφωνίες για το Brexit, αναθερμαίνοντας τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.

«Η ΕΕ εκλαμβάνει τις κυρώσεις, πολύ σοβαρές κυρώσεις, όπως θα έπρεπε. Οι ΗΠΑ επιστρέφουν δυναμικά στην Ευρώπη, με έναν τρόπο που δεν περιμέναμε ότι θα ξαναβλέπαμε» είπε ο Μάικλ Κλαρκ, αμυντικός αναλυτής και πρώην επικεφαλής του Royal United Services Institute.

Οι χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στείλει όπλα και εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, Η Συμμαχία έχει ενισχύσει την ανατολική πτέρυγα, και οι χώρες πιο κοντά στην Ουκρανία και τη Ρωσία, περιλαμβανομένης της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, έχουν πείσει πιο διστακτικούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, εν δυνάμει μετατοπίζοντας το κέντρο ισχύος της Ευρώπης πιο ανατολικά.

Υπάρχουν κάποιες ρωγμές στην ενότητα: Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο πιο στενός σύμμαχος του Πούτιν στην ΕΕ, έχει καταβάλει προσπάθειες ενάντια στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, έχει αρνηθεί να στείλει όπλα στην Ουκρανία και έχει συγκρατήσει ένα πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο. Η ενότητα της Δύσης αναμένεται να δέχεται όλο και μεγαλύτερη πίεση όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος.

«Η Ρωσία κάνει σχέδια για έναν μακρύ πόλεμο» είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο τέλος του 2022, μα η Συμμαχία ήταν και αυτή έτοιμη για κάτι που θα κρατήσει πολύ.

Νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα

Πόλεμος Στην Ουκρανία: Πέντε Τρόποι Με Τους Οποίους Άλλαξε Τη Ζωή Μας
Evgenia Novozhenina Via Reuters

Ο πόλεμος κατέστησε τη Ρωσία παρία για τη Δύση. Στους ολιγάρχες της έχουν επιβληθεί κυρώσεις και οι επιχειρήσεις της έχουν μπει σε μαύρες λίστες, ενώ διεθνή brands, περιλαμβανομένων των McDonald's και του ΙΚΕΑ, έχουν εξαφανιστεί από τους δρόμους της χώρας. Η Μόσχα ωστόσο δεν έχει μείνει εντελώς μόνη: Η Ρωσία έχει ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις της με την Κίνα, αν και το Πεκίνο κρατά αποστάσεις και μέχρι τώρα δεν έχει στείλει όπλα. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες πως αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

Η Κίνα παρακολουθεί στενά μια σύγκρουση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προτροπή ή αποτροπή για το Πεκίνο ως προς οποιαδήποτε προσπάθεια κατάληψης της Ταϊβάν με τη χρήση ισχύος.

Ο Πούτιν έχει ενισχύσει επίσης τους στρατιωτικούς δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, που προμηθεύει τη Ρωσία με drones τα οποία εξαπολύει κατά ουκρανικών υποδομών. Η Μόσχα συνεχίζει να αυξάνει την επιρροή της στην Αφρική και τη μέση Ανατολή με την οικονομική και στρατιωτική ισχύ της. Η ρωσική μισθοφορική Wagner έχει γίνει πιο ισχυρή, σε συγκρούσεις από το Ντονμπάς μέχρι το Σαχέλ.

Θυμίζοντας τον Ψυχρό Πόλεμο, ο κόσμος χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα, με πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Ινδίας, να περιμένουν να δουν ποιος θα πάρει το πάνω χέρι. Η Τρέισι Τζέρμαν, καθηγήτρια Συγκρούσεων και Ασφαλείας στο King's College London, είπε ότι η σύγκρουση έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ της «φιλελεύθερης διεθνούς τάξης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ» στη μια πλευρά και της οργισμένης Ρωσίας και της ανερχόμενης υπερδύναμης της Κίνας από την άλλη.

Μια καταπονημένη οικονομία που αλλάζει μορφή

Πόλεμος Στην Ουκρανία: Πέντε Τρόποι Με Τους Οποίους Άλλαξε Τη Ζωή Μας
Via Associated Press

Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου έχουν γίνει αισθητές από τα κρύα σπίτια της Ευρώπης μέχρι τις αγορές τροφίμων στην Αφρική.

Πριν τον πόλεμο, οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν περίπου το ήμισυ του φυσικού αερίου τους και το 1/3 του πετρελαίου τους από τη Ρωσία. Η εισβολή και οι κυρώσεις στη Ρωσία είχαν ως αποτέλεσμα ένα σοκ στις τιμές της ενέργειας σε κλίμακα που δεν είχε παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970.

Ο πόλεμος διατάραξε το παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο προσπαθούσε να συνέλθει από την πανδημία. Οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεγάλοι προμηθευτές σιτηρών και ηλιελαίου, και η Ρωσία ο κορυφαίος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο.

Πλοία με σιτηρά συνεχίζουν να φεύγουν από την Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας εύθραυστης συμφωνίας με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, και οι τιμές έχουν πέσει από τα επίπεδα ρεκόρ όπου είχαν φτάσει. Ωστόσο εξακολουθεί να υφίσταται γεωπολιτικό θέμα με τα τρόφιμα. Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση για τις υψηλές τιμές, ενώ η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο.

Ο πόλεμος «έχει στα αλήθεια υπογραμμίσει τον εύθραυστο χαρακτήρα» ενός διασυνδεδεμένου κόσμου, όπως το είχε κάνει η πανδημία, είπε η Τζέρμαν, και οι πλήρεις οικονομικές επιπτώσεις δεν έχουν γίνει αισθητές ακόμα. Ο πόλεμος επίσης έπληξε τις προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής, οδηγώντας σε αύξηση στη χρήση του άνθρακα στην Ευρώπη. Ωστόσο η απομάκρυνση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο μπορεί να επιταχύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ταχύτερα από τις αμέτρητες προειδοποιήσεις για τους κινδύνους της αύξησης της θερμοκρασίας στον κόσμο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας λέει πως ο κόσμος θα αποκτήσει μέσα στα επόμενα 5 χρόνια όση ανανεώσιμη ενέργεια απέκτησε τα τελευταία 20.

Μια νέα εποχή αβεβαιότητας

Πόλεμος Στην Ουκρανία: Πέντε Τρόποι Με Τους Οποίους Άλλαξε Τη Ζωή Μας
Pool New Via Reuters

Ο πόλεμος αποτελεί υπενθύμιση πως τα άτομα δεν έχουν παρά ελάχιστο έλεγχο πάνω στην πορεία της ιστορίας. Κανείς δεν το γνωρίζει αυτό καλύτερα από τα 8 εκατομμύρια Ουκρανούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για νέες ζωές σε κοινωνίες ανά την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Για εκατομμύρια ανθρώπους που επηρεάστηκαν λιγότερο άμεσα, το ξαφνικό τέλος της ειρήνης στην Ευρώπη έφερε αβεβαιότητα και άγχος. Οι κεκαλυμμένες απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων αν κλιμακωθεί η σύγκρουση «ξύπνησαν» φόβους πυρηνικού πολέμου που ήταν σε «νάρκη» από τον Ψυχρό Πόλεμο. Οι συγκρούσεις μαίνονταν γύρω από τον σταθμό της Ζαπορίζια, προκαλώντας ανησυχία για ένα νέο Τσέρνομπιλ.

Η Πατρίσια Λιούις, διευθύντρια του προγράμματος διεθνούς ασφαλείας στο Chatham House, είπε πως οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν είχαν προκαλέσει «περισσότερη οργή από ό,τι φόβο» στη Δύση. Ωστόσο οι ανησυχίες περί πυρηνικής κλιμάκωσης αυξήθηκαν λόγω της ανακοίνωσης του Πούτιν στις 21 Φεβρουαρίου πως αναστέλλεται η συμμετοχή της Ρωσίας στη μόνη συνθήκη ελέγχου πυρηνικών όπλων που απέμενε με τις ΗΠΑ. Ο Πούτιν δεν αποσύρθηκε πλήρως από τη New START και είπε ότι η Μόσχα θα σεβαστεί τα όριά της στα πυρηνικά όπλα, διατηρώντας «ζωντανή» μια αχνή ελπίδα ελέγχου εξοπλισμών.

Με πληροφορίες από Associated Press

Πηγή: huffingtonpost.gr
Ετικέτες: ΕυρώπηκόσμοςΟυκρανίαΠΟΛΕΜΟΣ
Προηγούμενη Ανάρτηση

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Για μια Ζωή χωρίς Κάπνισμα»

Επόμενη Ανάρτηση

Ουκρανία: Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή

Θάρρος Κοζάνη

Θάρρος Κοζάνη

Η καθημερινή εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες από την Κοζάνη και την Δ. Μακεδονία

Σχετικά Άρθρα

Εκλογές 2023: Ποιος Θα Είναι Ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Στον Δρόμο Για Τις Κάλπες
News

Εκλογές 2023: Ποιος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός στον δρόμο για τις κάλπες

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023, 11:52
Ετοίμαζαν «Στρατό» Τρομοκρατών Στην Ελλάδα – Είχαν Στοχοποιήσει Και Πρόσωπα
News

Ετοίμαζαν «στρατό» τρομοκρατών στην Ελλάδα – Είχαν στοχοποιήσει και πρόσωπα

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023, 11:37
Τρομοκρατική Επίθεση Σε Εβραϊκό Εστιατόριο: Η «Ταρίφα» Για 15.000 Ευρώ Το «Κεφάλι» – Στόχος Το Εβραϊκό Πάσχα
News

Τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο: Η «ταρίφα» για 15.000 ευρώ το «κεφάλι» – Στόχος το εβραϊκό Πάσχα

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023, 10:24
ADVERTISEMENT
Spiroulina Platensis
ADVERTISEMENT

Ροή Ειδήσεων

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης Στο Συνέδριο Του Ιδρύματος Λασκαρίδη

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης στο συνέδριο του Ιδρύματος Λασκαρίδη

29/03/2023
“Eφυγε” Ο Πρώην Αντινομάρχης Τάκης Μπάτζιος

“Eφυγε” ο πρώην αντινομάρχης Τάκης Μπάτζιος

29/03/2023
Συντηρούνται Με 335.000€ Γέφυρες Στην Καστοριά

Συντηρούνται με 335.000€ γέφυρες στην Καστοριά

29/03/2023
Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου Και Κρίσεων  

Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων  

29/03/2023
Εκλογές 2023: Ποιος Θα Είναι Ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Στον Δρόμο Για Τις Κάλπες

Εκλογές 2023: Ποιος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός στον δρόμο για τις κάλπες

29/03/2023
ADVERTISEMENT
23 τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας
Δήμος Σερβίων
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
Φαρμακεία Κοζάνης
Car Sale
ΤΑΓΑΡΑΣ
ADVERTISEMENT

Tharos Logo2022

  Τσόντζα 2 Κοζάνη
  +30 2461038611

Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας

Social Media

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Δ. Βοίου
    • Δ. Εορδαίας
    • Δ. Κοζάνης
    • Δ. Σερβίων
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Gov.gr
    • Δικαιοσύνη
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Social Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cine – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Κείμενα
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
    • Πληροφορική
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • LifeStyle
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In