Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ, το ποσοστό των επενδύσεων σε κατασκευαστικά έργα αναμένεται να φτάσει το 8,6% του ΑΕΠ το 2025 (από 4,5% το 2022) με την συνολική αξία της παραγωγής κατασκευαστικών έργων και κατοικιών να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 18 δισ ευρώ το 2025 από 10,3 δισ που ήταν το 2022.
Τα μεγέθη των κατασκευών μειώνουν την ψαλίδα σε σχέση με τις επενδύσεις στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται καθώς το ποσοστό των κατασκευών στο ΑΕΠ ανήλθε μεταξύ 14,8% το 2003 και 11,3% το 2009 για να κατρακυλήσει λόγω οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια και να φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα (3,5%) το 2019.
Δύο είναι οι κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης για τις κατασκευές που δείχνουν να ανακάμπτουν με εντυπωσιακό τρόπο, παρά το γεγονός ότι η συσσώρευση πλήθους έργων δημιουργεί συνθήκες αυξημένης εγρήγορσης για τον κλάδο και για να είναι επιτυχής απαιτούνται ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, ισχυρή ρευστότητα, πρόσβαση σε πόρους χρηματοδότησης και ταχείες διαδικασίες παράδοσης χώρων και αδειοδοτήσεων από την πλευρά του δημοσίου.
Οι πόροι χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021 -2027 που θα κατευθυνθούν στους τομείς του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και στις μεταφορές, με τα συνολικά έργα να εκτιμώνται σε 9,14 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρεται είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο που τα αντίστοιχα έργα ανήλθαν περίπου σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το οποίο για κατασκευαστικά έργα θα διατεθούν κεφάλαια ύψους 9,9 δισ, κινητοποιώντας συνολικούς πόρους 12,8 δισεκατομμυρίων.