Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ (Global Debt Report), το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αυξάνεται ραγδαία, με τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων να προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 17 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2025, από 14 τρισεκατομμύρια το 2023, και το συνολικό χρέος των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ να ανέλθει σε 59 τρισεκατομμύρια δολάρια, από 54 τρισεκατομμύρια το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, το 2024, ο παγκόσμιος δανεισμός κρατών και επιχειρήσεων έφτασε τα 25 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 10 τρισεκατομμύρια σε σχέση με την προ-κορονοϊού εποχή και σχεδόν τριπλάσιο από το 2007. Αυτή η αύξηση αποδίδεται στις κρίσεις του 2008 και της πανδημίας του 2019, που οδήγησαν σε μεγάλα πακέτα στήριξης, καθώς και στις ανάγκες χρηματοδότησης για την πράσινη μετάβαση.
Εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας, που εντείνεται από την πολιτική δασμών των ΗΠΑ και τις γεωπολιτικές εντάσεις, η Ελλάδα ξεχωρίζει χάρη στις συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας. Η πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s στην επενδυτική βαθμίδα, μαζί με προηγούμενες από S&P, Fitch, DBRS και Scope, ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η ελληνική οικονομία, με υψηλότερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων και βελτιωμένο τραπεζικό σύστημα, πέτυχε μείωση του spread των 10ετών ομολόγων της κατά 21 μονάδες βάσης το 2024, φτάνοντας τις 77 μ.β., σύμφωνα με το Bloomberg (19/3), με απόδοση 3,57% έναντι 2,80% των γερμανικών.
Η ζήτηση για ελληνικούς τίτλους εκτοξεύτηκε, όπως φάνηκε από τις προσφορές 53 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επανέκδοση 15ετών και 30ετών ομολόγων πρόσφατα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μειώνεται, με το ποσοστό κατοχής κρατικών ομολόγων από κεντρικές τράπεζες του ΟΟΣΑ να πέφτει στο 19% το 2024 από 29% το 2021, ενώ η συμμετοχή νοικοκυριών και ξένων επενδυτών αυξήθηκε.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό των νοικοκυριών στο δημόσιο χρέος ανέβηκε στο 4% από 1%, χάρη στη δυνατότητα συμμετοχής σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Παράλληλα, η αύξηση των αποδόσεων ομολόγων παγκοσμίως, όπως οι 40 μονάδες βάσης στα γερμανικά μετά την ανακοίνωση για ταμείο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντικατοπτρίζει τις πιέσεις στις αγορές. Ωστόσο, η Ελλάδα επωφελείται από τη θετική της πορεία, με πιθανές περαιτέρω αναβαθμίσεις το 2025 από S&P και Fitch, ενισχύοντας τη θέση της σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ