Tharos

Tharos

Πολύς ντόρος έχει γίνει σχετικά με την κατασκευή της μάσκας, το τελευταίο διάστημα μετά την εξάπλωση του κορονοιού.

Ο Καστοριανός σχεδιαστής Ηλίας Ρέββας μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε πως τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι το σημαντικότερο, γιατί αλλιώς μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

Ο κ. Ρέββας αναφέρθηκε στην κυρία από τα Γρεβενά η οποία κατασκεύασε μάσκες, όπως είπε χρησιμοποίησε ένα απλό πανί που χρησιμοποιείται για τις ρόμπες των ιατρών. “Χρειαζόμαστε γενικότερα ένα εξωτερικό ύφασμα, ένα δεύτερο εξωτερικό ύφασμα από την άλλη μεριά και ενδιάμεσα ένα ύφασμα, το οποίο να είναι πορώδες, -όχι απλή γάζα. Κάτι που να είναι απορροφητικό.

Παιχνίδια δεν γίνονται με αυτά τα πράγματα. Οι μάσκες που κατασκευάζουν διάφοροι εθελοντές από απλό ύφασμα, δεν πληρούν 100% τις προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά την προφύλαξη.

Αυτά τα πράγματα είναι σοβαρά, χρειάζεται μια πολύ καλύτερη γνώση από ειδικούς. Ας μας δώσουν από το Υπουργείο τις προδιαγραφές για κάποιο ύφασμα και μεις θα το βρούμε, έχουμε τις γνωριμίες. Είμαι ήδη σε επαφή και περιμένω νεότερα. Θέλει μεγάλη σοβαρότητα το θέμα του Ιου. Να ακούμε τους ειδικούς”.

Για το θέμα μίλησε και ο Βαγγέλης Πανταζής, έμπορος υφασμάτων και πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καστοριάς. “Ένα απλό πανί κατά βάση βαμβακερό, δεν θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά.

Χρειάζεται μια ειδική εργασία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο εμπόριο έτοιμο πανί-χωρίς να χρειάζεται επεξεργασία. Αν βρεθεί το ύφασμα θα δούμε πολλές εθελοντικές προσπάθειες’.

83 στην Κοζάνη, 5 μόλις χθες Πέμπτη

158 παραβάσεις πλέον έχουμε καταγραφεί μέχρι και χθες Πέμπτη, οι οποίες αφορούν το
μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου. Οι παραβάσεις
σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας αφορούν όλη τη Δυτική Μακεδονία, ενώ οι 83
έχουν σημειωθεί στην περιοχή της Κοζάνης. Όπως ανέφεραν στο “Θ”, από το γραφείο
τύπου του Αστυνομικού τμήματος Κοζάνης, σε γενικές γραμμές ο κόσμος έχει
συμμορφωθεί και σέβεται τις οδηγίες. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες, χωρίς να σημειωθεί
κάτι ιδιαίτερο. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες οι παραβάσεις στην Κοζάνη ήταν μόλις
5. Οι έλεγχοι γίνονται ακόμη και στο άκεντρο της πόλης.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έχουν
βεβαιωθεί συνολικά 17.358 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα
πρόστιμα. Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με
σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

 

 

 

 

Η πανδημία του κορωνοϊού και ο περιορισμός των μετακινήσεων, έχει ως αποτέλεσμα την ψυχική επιβάρυνση του πληθυσμού.

Για αυτό το λόγο, η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού, θα λειτουργήσει Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης.

Η τηλεφωνική γραμμή 2461028120 θα λειτουργεί με μία Ψυχολόγο και μία Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 11 το πρωί με 2 το μεσημέρι. Εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα δοθούν επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές και θα απασχοληθεί μεγαλύτερος αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού.

Έξι κλάδοι αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων θα ενισχυθούν μέσω ειδικού προγράμματος κατάρτισης επιδοτημένου από τα ΕΣΠΑ με το εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο. Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Η πρώτη δόση 400 ευρώ θα καταβληθεί μετά τις 15 Απριλίου ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι 30 Απριλίου. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι επιστήμονες θα μπορούν να υποβάλλουν σε ειδικό έντυπο αίτηση για την συμμετοχή τους στο εξειδικευμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων τους την επόμενη εβδομάδα.

Το πρόγραμμα θα αφορά 10 εξειδικευμένους πιστοποιημένους θεματικούς κύκλους, από τους οποίους θα μπορούν να επιλέξουν έναν από αυτούς, που θα μπορούν να ολοκληρωθούν το πολύ εντός 10 ημερών.

Αφορά τα επαγγέλματα:
• Δικηγόροι
• Μηχανικοί / αρχιτέκτονες
• Οικονομολόγοι /Λογιστές
• Γιατροί (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού)
• Εκπαιδευτικοί και
• Ερευνητές

Διάρκεια προγράμματος
Εκατό (100) ώρες με μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, δηλαδή μελέτη εκπαιδευτικού υλικού εντός εκπαιδευτικής πλατφόρμας σε χρόνο που επιθυμεί ο ωφελούμενος, οποιαδήποτε ώρα και ημέρα

Εκπαιδευτικό επίδομα
600€ (σε 2 δόσεις)

Πιστοποίηση
Παρέχεται Πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Για εκδήλωση ενδιαφέροντος, συμπληρώνετε την παρακάτω φόρμα. Με την ανακοίνωση του προγράμματος θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας για την υποβολή αίτησης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Ενημερώνουμε τους κύριους Δημοτικούς Συμβούλους εάν δεν το έχουν ήδη αντιληφθεί, ότι το γραφείο ΚΕΠ του Δήμου στη Γαλατινή παραμένει και θα παραμείνει ανοιχτό προκειμένου να εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας. Τουλάχιστον αυτό ως κάτοικοι της Γαλατινής έπρεπε να το γνωρίζουν.

Όπως επίσης θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ο Δήμος, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού και των έκτακτων μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί για την αντιμετώπισή της, έχει στερηθεί το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων του με άδειες ειδικού σκοπού και λειτουργεί στην παρούσα κρίσιμη φάση καταβάλλοντας κοπιώδη αγώνα ώστε να υποστηριχθούν οι υπηρεσίες του σε όλο το Δήμο και να εξακολουθήσει να παρέχεται το απαραίτητο επίπεδο εξυπηρέτησης στους συμπολίτες μας ,και μέχρι σήμερα τα έχει καταφέρει.

Συγκεκριμένα και όπως έχει ενημερωθεί πρό ημερών προσωπικά ο δημοτικός σύμβουλος κ. Λαζής Χρήστος, ο δήμος μας διαθέτει 4 ΚΕΠ τα οποία είναι πλήρως στελεχωμένα με 7 άτομα. Μέχρι να επιστρέψουν από τις νόμιμες άδειες τους οι υπάλληλοί μας θα λειτουργήσουν με αναγκαστικές μετακινήσεις των υπολοίπων.

Επίσης ενημερώνουμε ότι πρωταρχικό μας μέλημα, από την πρώτη κιόλας στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως Δημοτική Αρχή, είναι ο Δήμος μας να διαθέτει πλήρως στελεχωμένες υπηρεσίες σε όλους τους διοικητικούς τομείς και οι εσωτερικές μετακινήσεις των υπαλλήλων να γίνονται με μοναδικό στόχο την άριστη αξιοποίηση του προσωπικού μας, την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας, την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των συμφερόντων του Δήμου μας, πάντα στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σεβόμενη η Δημοτική Αρχή την σοβαρότητα της τρέχουσας και πρωτόγνωρης κατάστασης δεν έχει την πρόθεση και δεν θα εμπλακεί σε ανέξοδους σχολιασμούς.

Διαβεβαιώνουμε τους κατοίκους του Ασκίου ότι η υπηρεσία του ΚΕΠ στην κοινότητα Γαλατινής και το κοινοτικό γραφείο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και επιπλέον ότι με απόφαση του δημάρχου υπάρχει η δυνατότητα για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να εξυπηρετούνται οι πολίτες όλου του δήμου μας κατ’οίκον από τη δημοτική αστυνομία στο τηλ. 2465350190.

ΠΛΕΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΔΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε. με αίσθημα ευθύνης προς τους εργαζομένους της αλλά και τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, εφαρμόζοντας τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού  COVID-19, ολοκλήρωσε την Παρασκευή 27 Μαρτίου τον 1ο κύκλο απολύμανσης των Κεντρικών Εγκαταστάσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, των απορριμματοφόρων και συρμών μεταφόρτωσης καθώς και των κεντρικών γραφείων διοίκησης. Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει και 2ος κύκλος απολύμανσης των χώρων αλλά και του κινητού εξοπλισμού, που είναι σε λειτουργία.

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Π.Σ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

Κάλεσμα απηύθυνε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Ευφροσύνη Ντιό, στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την οικονομική συνεισφορά τους από τις αποζημιώσεις των συνεδριάσεων, στην προσπάθεια ενίσχυσης των Νοσοκομείων της Περιφέρειας.

Η επιστολή που έστειλε στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρει τα
εξής:

Aγαπητοί συνάδελφοι,

Ενόψει της κρίσιμης περιόδου που διανύει η Πατρίδα μας και ιδιαίτερα η Περιφέρειά μας λόγω των επιπτώσεων της διάδοσης του κορωνοϊού, καλώ όλους τους περιφερειακούς συμβούλους ανάλογα με τις δυνατότητες τους, να συνδράμουν οικονομικά αν επιθυμούν, συνεισφέροντας μέρος της χρηματικής τους αποζημίωσης από τη συμμετοχή τους στις δια περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο, σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δημιουργηθεί με σκοπό τη στήριξη των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Έχουμε χρέος αυτές τις στιγμές να λειτουργήσουμε συντεταγμένα και με αίσθημα ευθύνης προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας

 

Γεώργιος Δ. Μυλωνάς 

Η Ελληνική Μεραρχία ΕΛΔΥΚ/Μ που στάλθηκε στην Κύπρο το 1964 από την Κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, του Γέρου της Δημοκρατίας, για να υπερασπιστεί το νησί από τους προαιώνιους εχθρούς μας ήταν κατανεμημένη σ’ όλο το νησί. Η μονάδα μου το 606 Τάγμα Πεζικού είχε εγκατασταθεί πάνω στο Τρόοδος σ’ ένα παλιό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Στέγης. Η Αρχιεπισκοπή Λευκωσίας είχε διαμορφώσει το χώρο του σε κατασκηνωτικό κέντρο για τη μαθητιώσα νεολαία του νησιού και ήταν αρκετά ευρύχωρο για να χωρέσει ένα ολόκληρο Τάγμα τετρακοσίων οπλιτών. Οι αξιωματικοί μέναμε σε σπίτια και ξενώνες στα διπλανά ωραία τουριστικά χωριά της Κακοπετριάς και της Γαλάτας. Οι έφεδροι δόκιμοι και ανθυπολοχαγοί του 2ου Λόχου μέναμε σ’ έναν ξενώνα στη Γαλάτα. Ιδιοκτήτης ήταν κάποιος Στέλιος, που γνώριζε καλά την ιστορία της Ελλάδας και πολύ καλά την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του. Τα απογεύματα πολλές φορές παραμέναμε στο χώρο του σαλονιού του ξενώνα και συζητούσαμε διάφορα θέματα. Ο Στέλιος μας διηγούνταν πολλά και διάφορα από τη ζωή των συμπατριωτών του. Για τα ήθη και έθιμα του νησιού, για τα επώνυμα των Κυπρίων, που μας φαίνονταν πολύ παράξενο να βλέπουμε ότι άλλο επώνυμο είχε ο γιος και άλλο ο πατέρας και για πολλά περιστατικά από τον Αγώνα των παιδιών της ΕΟΚΑ εναντίον των Άγγλων. Ένα απόγευμα, λοιπόν, ο Στέλιος άρχισε να μας διηγείται μια ιστορία πολύ αληθινή, που κράτησε ίσαμε το βράδυ. Το 1958, μάς λέει, όταν ο Αγώνας των Κυπρίων εναντίον των Άγγλων ήταν στην κορύφωσή του πολλά από τα παιδιά της Κύπρου δεν πήγαιναν σχολείο. Πολλά σχολεία τα είχαν κλείσει οι Άγγλοι ή τα είχαν επιτάξει δήθεν για «εθνικούς» σκοπούς. Τα παιδιά της Κύπρου τότε μάθαιναν τα γράμματα όπως-όπως σε εκκλησίες ή σε κάποια σπίτια, όπως στα χρόνια της σκλαβιάς των πολυχρονεμένων σουλτάνων. Όσα σχολεία λειτουργούσαν, τα μαθήματα γίνονταν περιοδικά. Στο Παγκύπριο Γυμνάσιο τον Ιούνιο του 1958 ήρθε ο καιρός να δώσουν εξετάσεις τα παιδιά για να πάρουν το ενδεικτικό για την άλλη τάξη ή να πάρουν το απολυτήριο, όσα φοιτούσαν στην τελευταία τάξη. Τότε ένας έφηβος στη Λευκωσία δεν πρόλαβε να τελειώσει τις απολυτήριες εξετάσεις του. Του έλειπαν ακόμη δυο μαθήματα, τα Νέα Ελληνικά και η Ιστορία. Ένα απόγευμα τότε έγινε μια μεγάλη διαδήλωση εναντίον των Άγγλων μέσα στη Λευκωσία κοντά στην εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης. Ο νεαρός Κύπριος με την ενθουσιώδη καρδιά πήρε μέρος στη μαχητική διαδήλωση κάνοντας το χρέος 

προς τον εαυτό του και τους προγόνους του. Τότε τον συνέλαβαν οι Άγγλοι μαζί με πολλούς άλλους και τον έριξαν στα ανήλιαγα μπουντρούμια των φυλακών με σκοπό να τον δικάσουν. Ο νεαρός όμως ούτε τη φυλακή λογάριαζε, ούτε τη δίκη υπολόγιζε! Θυμόταν μόνο ότι του έλειπαν δυο μαθήματα για να συμπληρώσει τις εξετάσεις του και να πάρει το απολυτήριο. Τότε έκανε μια αναφορά στο Διοικητή των φυλακών και τον παρακάλεσε να του δώσει άδεια μιας ημέρας για να πάει στο σχολείο του και να συμπληρώσει τις εξετάσεις. Μάλιστα με το δεσμοφύλακά του! Ο Διοικητής, όμως δεν του έκανε την επιθυμία. Τότε το κυπριωτόπουλο σοφίστηκε να ζητήσει από το Διοικητή να έρθει ο καθηγητής του στις φυλακές. Αυτό το δέχτηκε ο Διοικητής και ήρθε στις φυλακές ο φιλόλογος καθηγητής του μαθητή. Έφεραν και τον νεαρό στο εντευκτήριο των φυλακών σιδεροδέσμιο με δυο δεσμοφύλακες, έναν Άγγλο και έναν Τούρκο. Του έλυσαν τα χέρια και ο καθηγητής του ετοίμασε τα θέματα για να γράψει. Του έδωσε και ένα στυλό και μια κόλλα αναφοράς και περίμενε να ξεμουδιάσουν τα χέρια του. Κάποτε ο νεαρός έγραψε ό,τι του ζήτησε ο καθηγητής του. Μετά το τέλος του γραψίματος ο καθηγητής προχώρησε στην προφορική εξέταση. Πρώτα του λέει θα σε εξετάσω στα Νέα Ελληνικά. Μπορείς να μου πεις έναν σπουδαίο νεοέλληνα ποιητή; Ο μαθητής χωρίς να σκεφτεί πολύ απαντάει: τον Διονύσιο Σολωμό. Ξέρεις μήπως τι έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός: Ναι, τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν». Ο καθηγητής τον ξαναρωτά. Μήπως ξέρεις κάποια στροφή από τον Ύμνο; Και ο μαθητής αρχίζει να απαγγέλλει με δυνατή και καθάρια φωνή μπροστά στους δυο δεσμοφύλακες, που εκπροσωπούσαν τους παλιούς και τους νέους τυράννους του: «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά και σαν πρώτα ανδρειωμένη χαίρε, ω χαίρε Ελευθεριά». Ο μαθητής δεν πρόφτασε να τελειώσει το τετράστιχο. Ο Τούρκος δεσμοφύλακας, που γνώριζε αρκετά ελληνικά κατάλαβε το νόημα των στίχων, που τόσο θαρραλέα απήγγειλε ο μαθητής, αμέσως του πέρασε τα σίδερα στα χέρια και τον έριξε στο ανήλιαγο μπουντρούμι. Ο καθηγητής αναλύθηκε σε λυγμούς. Ύστερα από λίγο καιρό οι δυνάστες τον απέλασαν από το νησί, γιατί θεωρήθηκε επικίνδυνος! Ο μαθητής δεν πρόφτασε να δώσει προφορικές εξετάσεις στην Ιστορία. Γιατί όμως να δώσει; Την Ιστορία τη γράφει ο ίδιος μαζί με όλα τα αδέρφια του. Έγινε ο ίδιος ιστορία! Είναι η Ελληνική Ιστορία είκοσι πέντε αιώνων από την εποχή που τα αρχαία Σπαρτιατόπουλα μαζί με το Λεωνίδα στις Θερμοπύλες απάντησαν στους Πέρσες το «Μολών Λαβέ»! 

Δεν πρόφτασε να τελειώσει ο Στέλιος την αφήγησή του και ένα δάκρυ κύλισε από το κατακόκκινο μάγουλό του. Εμείς αμίλητοι και συνεπαρμένοι απ’ όσα ακούγαμε αρχίσαμε να χειροκροτούμε! Ποτέ μου δεν είχα ακούσει τέτοια ιστορία, ούτε είχα διαβάσει κάτι σχετικό. Ούτε πάνω στα φυλάκια στα Σπήλια είχα ακούσει κάτι τέτοιο από τον Ανδρίκο, το παλληκάρι του Διγενή στον Αγώνα, που μας κερνούσε στο καφενείο του χωριού του. 

Είναι μεγάλη η απόφαση του θανάτου, σκέφτηκα. Η απόφαση του θανάτου που οδηγεί κατευθείαν στην απόφαση της νίκης. Έτσι φαίνεται ότι κάθε ώρα και κάθε στιγμή η Ελληνική Ιστορία ανανεώνεται από τις πράξεις των παιδιών της. Εδώ κάτω στην Κύπρο τα ανυπότακτα παιδιά ξεσηκώθηκαν για λευτεριά και πατρίδα. Εδώ κάτω τα παιδιά χτυπήθηκαν, βασανίστηκαν, 

κλείστηκαν στα ανήλιαγα κάτεργα, σκοτώθηκαν, ανέβηκαν στο ικρίωμα της θυσίας. Εδώ κάτω αναστήθηκε και ανασταίνεται ακόμη και σήμερα η πανάρχαια ιστορία μας και η αιώνια δόξα της φυλής μας! 

------------- Σημείωση: Το κείμενο είναι ελαφρώς διασκευασμένο από το ηλεκτρονικό μου βιβλίο στο ιστολόγιο: https://gdmylonas.wordpress.com/συγγραφικό-έργο/ες-κύπρον-1967/(σελ. 245 και εξής).

 

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δίνει στη δημοσιότητα αναλυτικά την  εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού. Η απολογιστική εικόνα για το μήνα Μάρτιο ως προς τα  κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Δυτική Μακεδονία μέχρι χθές (Τετάρτη 1 Απριλίου 2020) στα νοσοκομεία της Περιφέρειας έχει ως εξής:

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ¨ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ¨:

Συνολικά μέχρι χθες από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο εστάλησαν 75 δείγματα για εξέταση. Από αυτά έως τις 31 Μαρτίου τα 25 βρέθηκαν αρνητικά και τα 20 θετικά.

Υπολείπονται άλλα 30 ύποπτα εν αναμονή, εκ των οποίων 14 άτομα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο και τα υπόλοιπα 16 άτομα είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ¨ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ¨

Από τα 97 δείγματα που εστάλησαν για εξέταση από το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο μέχρι χθες τα 75 βρέθηκαν αρνητικά και τα 22 θετικά. Παραμένουν ως ύποπτα εν αναμονή 12. Σήμερα νοσηλεύονται 16 άτομα σε απλές κλίνες και 2 είναι στη ΜΕΘ ενώ 4 άτομα είναι σε κατ’ οίκο περιορισμό.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Από τα 363 δείγματα που έστειλε το Νοσοκομείο Καστοριάς για ανάλυση μέχρι χθες, τα 271 βρέθηκαν αρνητικά και τα 57 θετικά. Σε αναμονή των αποτελεσμάτων παραμένουν 39 δείγματα από τα οποία 10 νοσηλεύονται.

Ο μεγάλος αριθμός των δειγμάτων οφείλεται στο γεγονός της σταδιακής αποστολής δειγμάτων εξέτασης όλου του προσωπικού του Νοσοκομείου, από τη στιγμή που είχαν εμφανιστεί κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ¨ΕΛΕΝΗ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ¨

Μέχρι χθες από το Νοσοκομείο Φλώρινας εστάλησαν για ανάλυση 15 δείγματα από τα οποία τα 13 βρέθηκαν αρνητικά και 1 βρέθηκα θετικό. Ύποπτο σε αναμονή παραμένει 1 δείγμα.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ο συνολικός αριθμός των δειγμάτων που έστειλε το Νοσοκομείο Γρεβενών μέχρι χθες ανέρχεται στα 40 από τα οποία τα 34 βρέθηκαν αρνητικά ενώ μόλις ένα θετικό.

Συνολικά από τα πέντε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας εστάλησαν μέχρι σήμερα 590 δείγματα, από τα οποία τα 101 βρέθηκαν θετικά και 418 αρνητικά ενώ περιμένουμε αποτελέσματα από 71.

Οι θάνατοι συνολικά ανέρχονται σε 11

Κύριε Υπουργέ,

Επανειλημμένος έχετε ενημερωθεί ότι η εγκατάσταση του συστήματος θέρμανσης της πόλης τροφοδοτείται με θερμικό φορτίο από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Βάσει της ανανεωμένης Σύμβασης από 18/2/2019 με την ΔΕΗ, η τελευταία είναι υποχρεωμένη να παρέχει 137MWth από τις μονάδες ΙΙΙ, IV και V του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης. Τονίζουμε ότι η ΔΕΗ Α.Ε. είναι σήμερα ο μοναδικός πάροχος θερμικής ενέργειας για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης.

Από την στιγμή που αποφασίσατε ότι η απολιγνιτοποίηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, με το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων, άρχισαν τα προβλήματα στην τροφοδοσία με θερμική ενέργεια από την ΔΕΗ, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης.

Για να είναι ομαλή η τροφοδοσία της Τ/Θ απαιτείται κατά την χειμερινή περίοδο και ιδιαίτερα όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες να είναι σε λειτουργία δύο μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, για την κάλυψη της πόλης με ζεστό νερό, επειδή το λεβητοστάσιο αιχμής της Τ/Θ δεν επαρκεί να καλύψει μια μονάδα της ΔΕΗ.

Από πολύ νωρίς από την έναρξη της φετινής σεζόν, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της Τηλεθέρμανσης από την ΔΕΗ. Ποτέ τον φετινό χειμώνα δεν πήραμε την συμβολαιοποιημένη ποσότητα των 137MWth.

Αποτέλεσμα μεγάλο έλλειμμα στην παροχή της απαιτούμενης θέρμανσης στα σπίτια των κατοίκων της περιοχής μας, για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Να τονίσουμε ότι στα εξυπηρετούμενα κτίρια συμπεριλαμβάνονται οι υποδομές υγείας (νοσοκομείο, κέντρα υγείας κλπ), περιφέρεια και άλλα δημόσια κτίρια.

Εδώ και δύο εβδομάδες στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου είναι σε λειτουργία μόνο μία μονάδα και μάλιστα με χαμηλό φορτίο. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός εν μέσω πανδημίας να μείνει η πόλη χωρίς θέρμανση.

Αδυνατούμε να καταλάβουμε τον λόγο, που φέτος πολλές φορές η ΔΕΗ τροφοδοτεί με πολύ χαμηλότερα φορτία από αυτά που υποχρεούται βάσει και του συμβολαίου την Τ/Θ Κοζάνης.

Όπως αδυνατούμε να σκεφτούμε τι θα γίνει εάν μείνουν χωρίς θέρμανση οι μονάδες υγείας και το νοσοκομείο Κοζάνης, λόγω και των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας.

Θεωρούμε δεδομένη την παρέμβαση σας για να επιλυθεί το πρόβλημα όπως υποσχέθηκαν στελέχη του υπουργείου σας. Η καλύτερη λύση είναι η νομοθετική ρύθμιση, που θα δίνει προτεραιότητα να μπαίνουν στο σύστημα οι λιγνιτικές μονάδες που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων. Έτσι θα αποκατασταθεί η ομαλή τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης Κοζάνης και θα σταματήσει η μετάθεση ευθυνών που αποβαίνει συνήθως σε βάρος της τηλεθέρμανσης και των κατοίκων της περιοχής μας.

Μόνο έτσι θα υπάρξει α) ομαλοποίηση και ασφάλεια στην τροφοδοσία με ζεστό νερό την τηλεθέρμανση της πόλης μας, της ΖΕΠ και της Χαραυγής για φέτος και για τα επόμενα χρόνια και β) Θα περιοριστεί η μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και θα αποφύγουμε και προβλήματα βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε επιτέλους θετικά στο παραπάνω αίτημα μας και θα σταματήσει επιτέλους η κοροϊδία. Σε αυτήν την πολύ κρίσιμη περίοδο που βιώνουμε και κυρίως με τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης των πολιτών, για την αποφυγή της διασποράς της πανδημίας δεν συνιστάται μια ψυχρή τεχνοκρατική διαχείριση με αδίστακτους αριθμούς. Πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς υπάρχει και η ανθρώπινη διάσταση.

Σωματείο Εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης

Σελίδα 1 από 537
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ