Tharos

Tharos

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το άρθρο 18 του από 13/9/59 Β. Δ. «Περί Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων»
Το Δ.Σ. του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων γνωστοποιεί τα εξής:
Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των τοπικών συνελεύσεων των αγροκτημάτων, που βρίσκονται μέσα στην περιοχή δικαιοδοσίας του Τ.Ο.Ε.Β., με σκοπό την διενέργεια εκλογών, για την ανάδειξη νέων τοπικών αντιπροσώπων είναι οι εξής:

1. Πλατανορέματος, Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και σε περίπτωση μη υπάρξεως απαρτίας, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, και ώρα 5:00 μ.μ..
2. Αυλές, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου και σε περίπτωση μη υπάρξεως απαρτίας, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, και ώρα 5:00 μ.μ..
3 Γούλες, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου και σε περίπτωση μη υπάρξεως απαρτίας, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, και ώρα 5.00 μ.μ..
4. Κρανίδια, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου και, σε περίπτωση μη υπάρξεως απαρτίας, Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, και ώρα 5.00 μ.μ..
5. Σερβίων, Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου και, σε περίπτωση μη υπάρξεως απαρτίας, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, και ώρα 11.00 π.μ..

Υποψηφιότητες γίνονται δεκτές μέχρι ώρα 10 π.μ. της ίδιας ημέρας, στα γραφεία του Οργανισμού.

Τοποθέτηση της Παρασκευής Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας στη Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επίδομα Γέννησης και λοιπές διατάξεις», που συνεδρίασε στις 22 Ιανουαρίου 2020, στο Μέγαρο της Βουλής.

Κυρία Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θεωρώ ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, που έρχεται να απαντήσει σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα της χώρας μας, αλλά κυρίως σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που είναι το δημογραφικό. Η αύξηση του πληθυσμού στις μεγάλες ηλικίες και η μείωση των γεννήσεων, δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα, με δεδομένο ότι υπάρχει κίνδυνος για τον πληθυσμό μας. Η δύναμη της χώρας μας μειώνεται και δημιουργούνται θέματα ακόμη και στον τομέα της ασφάλειας. Βρίσκεται σε κίνδυνο το Ασφαλιστικό Σύστημα και βέβαια δεν μπορούμε να ευελπιστούμε σε μια πρόοδο και ανάπτυξη μιας χώρας με προοπτική, όταν έχουμε αυτό το φαινόμενο. Το αρμόδιο Υπουργείο, ήταν λογικό, να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα και όπως ακούστηκε και από όλες τις πτέρυγες και της Αντιπολίτευσης, είναι ένα πολύ θετικό βήμα το οποίο πρέπει να αγκαλιάσουμε, να στηρίξουμε και να δουλέψουμε γύρω από αυτό, για να βοηθήσουμε τους πολίτες της χώρας μας.

Βέβαια, ακούστηκαν διάφορες τοποθετήσεις γύρω από τις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, γιατί ουσιαστικά είναι χρηματοδοτήσεις και παροχές σε τομείς που χρειάζεται, όπως π.χ. για πιο λόγο δεν είναι περισσότερα τα χρήματα ή γιατί δεν είναι σε περισσότερους δικαιούχους.

Κάθε φορά που έρχεται ένα θετικό μέτρο, θα μπορούσε να υπάρχει και ένα θετικότερο, όμως, δεν θα πρέπει κάθε φορά κατά την άποψή μου να κάνουμε αυτού του είδους τις τοποθετήσεις, διότι με τον τρόπο αυτό δεν αναγνωρίζουμε το σημαντικό και το θετικό που γίνεται και από την άλλη, μειώνουμε τη δυναμική της προσπάθειας, που κατά την άποψή μου είναι ένα μεγάλο λάθος.

Το επίδομα της γέννησης έρχεται την κατάλληλη στιγμή θεωρώ για τις οικογένειες, οι οποίες δεν είναι σε θέση ενδεχομένως, να πληρώσουν τα πρώτα έξοδα ή και την ανατροφή του παιδιού το πρώτο διάστημα και αυτό μπορεί να αποτελεί ένα ανασταλτικό παράγοντα για τη γέννηση των παιδιών. Αυτό, εκτός του ό,τι δημιουργεί προβλήματα και -βέβαια- δεν έχουμε και τις γεννήσεις που θα έπρεπε στη χώρα μας, ενδεχομένως να καθυστερεί και τις γυναίκες που φτάνουν σε μεγάλες ηλικίες, διότι τότε θεωρούν ότι ίσως μπορούν να ανταποκριθούν έστω και σ’ αυτά τα πρώτα έξοδα. Αυτό, δεν είναι πάντα εφικτό, επιβαρύνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ταλαιπωρεί κοινωνικά τις οικογένειες και δεν έχει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Βέβαια, σίγουρα το ποιοι δικαιούνται αυτό το επίδομα, έχει καταγραφεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας, δεν είναι σε μία τέτοια οικονομική κατάσταση που να μπορεί να πληρώνει και να βοηθάει όλα τα νέα ζευγάρια, αλλά την ίδια στιγμή και όποιος περνάει από τη χώρα μας ή όποιος βρεθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Διότι, αυτό το πράγμα, καταλαβαίνετε, ότι είναι αδύνατον και θα πρέπει να μιλάμε, με τη λογική και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας.

Αυτή την ευθύνη, την έχει το Υπουργείο και η Κυβέρνηση, η οποία ξέρει μέχρι πού μπορεί να είναι τα όρια. Γιατί, την ίδια στιγμή πρέπει και άλλα θέματα να λύσουμε, όλα τα Υπουργεία και όλα τα ζητήματα είναι συγκοινωνούντα δοχεία και εάν ξεφύγουμε στο ένα περισσότερο, σε κάποιο άλλο θα ξεπεράσουμε τα όρια και πιθανότατα να έχουμε πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τα χρήματα του παιδιού, είναι πολύ σωστά τοποθετημένο έτσι όπως έχει τεθεί από το Υπουργείο.

Γιατί, νομίζω ό,τι τα επιδόματα έχουν μια χρυσή τομή και εάν δεν θα δίνεις καθόλου είναι αρνητικό ή εάν δεν υπάρχει μέριμνα, διότι δεν υπάρχει φροντίδα στους εξαθλιωμένους πολίτες, στους πολίτες που βρίσκονται με πολύ δύσκολη κατάσταση. Εάν, όμως, αυτό -γίνει κανόνας, δεν μπορούν οι οικογένειες να βασιστούν σε τέτοιες λογικές. Εάν- γίνει κανόνας, ενδεχομένως να στρέψουν τα βλέμματα προς τέτοιες μεθοδολογίες, να προστίθενται αυτά τα επιδόματα, αλλά τι προοπτική μπορεί να έχει μια τέτοια χώρα που οριακά ζουν κάποιες οικογένειες για πρόοδο, για ανάπτυξη, για δουλειά;

Όχι μόνο δεν θα έχουμε πρόοδο και ανάπτυξη, αλλά, νομίζω, ότι δεν αξίζει και στις οικογένειες την Ελλάδος, να ζουν με τα επιδόματα. Πρέπει να δουλέψουμε προς άλλη κατεύθυνση, πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη, να υπάρχουν δουλειές και να υπάρχουν ικανοποιητικοί μισθοί και να ζουν οι οικογένειες αξιοπρεπώς.

Η Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δυτικής Μακεδονίας (ΕΚΑΔΥΜΑ) σας προσκαλεί στην ετήσια κοπή βασιλόπιτας και στον εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυσή της που θα πραγματοποιηθούν στο AGORA (στοά Τσιμηνάκη) στην Κοζάνη, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στις 18.30. Σας περιμένουμε να θυμηθούμε τα παλιά και να ανταλλάξουμε ευχές για το νέο έτος.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Γ. Κασαπίδη εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 έξι νέα σημαντικά έργα αξιοποίησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με συνολική δημόσια δαπάνη 5.239.765,00 ευρώ, τα οποία υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Αξιοποίησης των Λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο την ολοκληρωμένη προστασία – ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων της Περιφέρειας και τη συνδρομή τους στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα:

 • Αποκατάσταση και ανάδειξη της ακρόπολης και τμήματος του νοτίου πλατώματος ελληνιστικής πόλης Πετρών Αμυνταίου – Β φάση, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας και προϋπολογισμό 900.000 ευρώ.

 • Συντήρηση αποκατάσταση τοιχογραφιών Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου του Κυριτζή στην Καστοριά, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και προϋπολογισμό 300.000 ευρώ.

 • Αποκατάσταση, ανάδειξη μνημείων ασκητισμού Πρεσπών, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας και προϋπολογισμό 639.765 ευρώ.

 • Μερική ανάδειξη της πόλης της αρχαίας Αιανής, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ.

 • Στερέωση και αποκατάσταση του δυτικού πύργου στο κάστρο Σερβίων, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και προϋπολογισμό 1.400.000 ευρώ.

 • Συντήρηση τοιχογραφιών και οροφογραφίας Ιερού Ναού Αγίου Λουκά Καστοριάς, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

Τα νέα έργα εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας 6 «Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 και συγχρηματοδοτούνται από Εθνικούς Πόρους και από την Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ.

Η κατάσταση επαγρύπνησης στην οποία εδώ και αρκετά χρόνια ευρίσκονται τα μέλη της επιτροπής ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών σταθμών στο Μπούρινο, η οποία δεν ατόνησε ούτε κατ’ ελάχιστον μετά την επιτυχή αποτροπή των σχεδίων της εταιρείας «ΡΟΚΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ», είχε ως αποτέλεσμα την έγκαιρη πληροφόρηση της υποβολής πρότασης προς τη ΡΑΕ, αδειοδότησης σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο Μπούρινο και μάλιστα στην υψηλότερη κορυφή αυτού «Ντρισινίκος».

Το νέο, σήμανε συναγερμό στα μέλη της επιτροπής, τα οποία κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση αποφάσισαν να ενημερώσουν σχετικά την κοινή γνώμη, τους πολίτες της Σιάτιστας, τη Δημοτική Κοινότητα Σιάτιστας και το Δήμο Βοΐου.

Αναλυτικότερα, στις 9/12/2019 η εταιρεία «PK ENERGY I.K.E» υπέβαλε πρόταση έγκρισης αδείας για την κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Βουνοκορφή Ντρισινίκος, συνολικής ισχύος 27,3 MW (7 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μ. η κάθε μία). Οι προβλεπόμενες θέσεις των πυλώνων ανήκουν στα διοικητικά όρια των τοπικών κοινοτήτων Σιατίστης, Βεντζίου και Αιανής.

Η εν λόγω κορυφή (Ντρισινίκος) με υψόμετρο 1.866μ., είναι η ψηλότερη των πέντε κορυφών που περικλείουν μέσα τους τη μοναδική σε οικολογική αξία, κοιλάδα του «Μεσιού Νερού» και αποτελεί προορισμό χιλιάδων ορειβατών.

Οι επιπτώσεις του έργου, συνυπολογιζόμενες αθροιστικά με αυτές των άλλων παρακείμενων υπό ένταξη έργων (βλ. εταιρεία Ρόκας «Iberdrola» με άδεια παραγωγής 16MW στη θέση «Χωραφάκια», Νότια του Ντρισινίκου), θα επιφέρουν ανήκεστο βλάβη σ ένα από τα τελευταία ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιβαλλοντικά επιβαρημένης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν συνάδει με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας διότι η οικονομική συνιστώσα αυτής προτάσσεται έναντι των άλλων δυο της κοινωνικής συνοχής δηλ. και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Για όλους εμάς ο Μπούρινος είναι ιερός, αποτελεί άβατο για μεγάλης έκτασης ανθρωπογενείς παρεμβάσεις γιατί είναι υψίστης περιβαλλοντικής, γεωλογικής ορνιθολογικής, βοτανολογικής αξίας, έχει συναισθηματική και βιολογική σημασία για μας γιατί είναι το νερό που πίνουμε, ο αέρας που αναπνέουμε, είναι η αναψυχή μας, αποτελεί την αιχμή του δόρατος στο στρατηγικό σχεδιασμό μιας ήπιας μορφής τουριστικής ανάπτυξης μέσω των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Καλούμε το Δήμο Βοΐου, τη Δημοτική Κοινότητα Σιάτιστας, τους φορείς και τους Συλλόγους της πόλης μας αλλά κι όλους τους συμπατριώτες μας, να εναντιωθούμε και να αποτελέσουμε την ασπίδα προστασίας για το μνημείο αυτό της φύσης.

Έχουμε την εμπειρία, έχουμε τη δύναμη και την ατσάλινη θέληση για να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε.

Κάτω τα χέρια από το Μπούρινο.

Η επιτροπή αγώνα.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Αναρράχης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον Προϊστάμενο της ΔΕΥΑΕ κ.Παπουλίδη Παύλο Καθώς και τους εργαζόμενους των τεχνικών της υπηρεσιών για την άμεση ανταπόκριση τους και την επισκευή βλάβης κεντρικού αγωγού ύδρευσης στην κοινότητα Αναρράχης .Και μάλιστα εκτός ωραρίου εργασίας αποτρέποντας την διακοπή υδροδότησης του χωρίου .

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αναρράχης

Κωτσίδης Κοσμάς

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χωρίς να υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις της Χώρας, εντελώς ξαφνικά και αναιτιολόγητα, αποφασίζει να σταματήσει τη λειτουργία ΑΗΣ και Ορυχείων μέχρι το 2023!

Οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης είναι τραγικές και πολύπλευρες:

 1. Περνάει στο ιδιωτικό κεφάλαιο ακόμα ένα 25% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος που έδινε από 35% έως και 45% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας Έτσι οι ιδιώτες θα ελέγχουν πλέον το 65% της συνολικής ισχύος ελέγχοντας απόλυτα και τις τιμές της ηλεκτρικές ενέργειας.

 2. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν πρώτα απ όλα οι μισθωτοί και οι λαϊκοί καταναλωτές Η/Ε. Οι τιμές του ρεύματος θα εκτιναχθούν στα ύψη στη Χώρα μας, που ήδη είναι οι ακριβότερες από όλες τις Χώρες της ΕΕ.

 3. Εξυπηρετεί καθαρά τα γεωπολιτικά συμφέροντα του Ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. Εντείνει την ενεργειακή, την οικονομική άρα και την πολιτική εξάρτηση της Χώρας και συμβάλει περεταίρω στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών.

 4. Καταστρέφει εγχώριους ενεργειακούς πόρους όπως είναι ο λιγνίτης, η σημαντικότερη εγχώρια πηγή ενέργειας, που μόνο από τα ανοιχτά ορυχεία ισοδυναμεί σήμερα με 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

 5. Βυθίζει στη φτώχεια στην ανεργία και σε «περιβαλλοντολογικό ολοκαύτωμα» ολόκληρες Περιοχές (Δυτική Μακεδονία- Μεγαλόπολη) με τη βίαια απολιγνιτοποίηση χωρίς κανένα σχέδιο οικονομικής και περιβαλλοντολογικής προστασίας αυτών των περιοχών.

 6. Ταυτόχρονα το, χωρίς σχέδιο, σταμάτημα της εξορυκτικής διαδικασίας, αφήνει για όλες τις επόμενες γενιές τεράστιες αγιάτρευτες περιβαλλοντολογικές πληγές με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων που θα προέλθουν από τα εγκαταλειμμένα, ανοιχτά λιγνιτωρυχεία.

 7. Ταυτόχρονα θέλουν να δημιουργήσουν και μια Ε.Ο.Ζ (Ειδική Οικονομική Ζώνη) στην Περιοχή με φοροελαφρύνσεις, μειωμένο ΦΠΑ, μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, και «εργασιακά γκέτο,» μισθούς πείνας και κατάργηση ακόμα και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 8. Η πολύ διαφημιζόμενη από ΕΕ και Κυβέρνηση «Δίκαια μετάβαση στη μεταλιγνιτκή εποχή» σημαίνει «γιουρούσι» της Παγκόσμιας Τράπεζας και των πολυεθνικών, με στόχο τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά κονδύλια και τις τεράστιες εκτάσεις (200.000 στρέμματα)

Υπάρχουν τόσο σοβαροί λόγοι για να προχωρήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ σ αυτήν την εκτεταμένη καταστροφή στην Ηλεκτροπαραγωγή και στη Χώρα;

Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα- επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Tα υπάρχοντα στοιχεία και ο ίδιος ο ΕΣΕΚ της κυβέρνησης το καταρρίπτουν αφού η Χώρα μας συνολικά, συμμετέχει στις εκπομπές διοξειδίου με 2% στις συνολικές εκπομπές των Χωρών της ΕΕ οι οποίες μαζί με τις χώρες που δεσμευτήκαν για μειώσεις εκπομπών διοξειδίου εκπέμπουν το 14% των παγκόσμιων εκπομπών. Οι υπόλοιποι, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Καναδάς, Βραζιλία κλπ που εκπέμπουν το 85% δεν δεσμεύονται για καμία μείωση! Επίσης η ΕΕ προβλέπει μειώσεις (και όχι κλείσιμο) λιγνιτικών και ανθρακικών μονάδων μέχρι το 2038 και οριστική(;) απανθρακοποίηση το 2050! Σήμερα στην ΕΕ των 28 η Πολωνία ηλεκτροδοτείται κατά 80% από άνθρακα, η Τσεχία κατά 60% η Γερμανία κατά 44%, η Βουλγαρία κατά 40% κλπ.

Ακριβή και ασύμφορη η λιγνιτική παραγωγή: Αυτό είναι ψέμα αφού η λιγνιτική παραγωγή ακρίβυνε μεν, παραμένει από τιςπιο φθηνές πηγε ενέργειας στη Χώρα Αντίθετα πάνω από μια δεκαετία ο λιγνίτης και οι Έλληνες πολίτες χρηματοδοτούν τις μεταβλητές ΑΠΕ συστήματος (μΑΠΕς) που είναι αιολικά και Φωτοβολταϊκά αλλά και το Φυσικό Αέριο

Αλλαγή πολιτικής στην Ηλεκτρική ενέργεια

Αλλάζει άρδην η μέχρι τώρα γραμμή ακόμα και της Κυβέρνησης της ΝΔ, στοχεύοντας στην ολοένα μεγαλύτερη, «ανώδυνη και εγγυημένη» κερδοφορία των πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ηλεκτρική Ενέργεια (Η/Ε) αλλά ταυτόχρονα ξαναμοιράζουν την «πίττα» της ελληνικής και Ευρωπαϊκής Η/Ε ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό και Αμερικάνικο κεφάλαιο για να συνεχιστούν οι άχρηστες επενδύσεις σε (μ)ΑΠΕ αλλά και να μπει σε προτεραιότητα το σχιστολιθικό Αμερικάνικο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG)

 1. Επιβεβαιώνεται η απόφαση για στήριξη του Ευρωπαϊκού κατασκευαστικού κεφαλαίου μέσα από τεράστιες εγκαταστάσεις στοχαστικών μεταβλητών ΑΠΕ (Αιολικά- Φωτοβολταϊκά). Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της Χώρας, δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά λόγω μεταβλητότητας των μΑΠΕ δημιουργεί νέες ανάγκες για πρόσθετες θερμικές μονάδες από Φ.Α

 2. Υπήρξε νέα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για γενικευμένη χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή του Αμερικάνικου σχιστολιθικού, Υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

 3. Εκτός από τη Ρεβυθούσα, κατασκευάζουν έναν «πλωτό σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου Φυσικού Αερίου» (LNG) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το οποίο είναι πλέον μια νέα Αμερικάνικη Βάση και βγήκε προς πώληση μέσω ΤΑΙΠΕΔ

 4. Ταυτόχρονα για πώληση με προτεραιότητα βγήκε και το λιμάνι Καβάλας όπου διαμορφώθηκε μια υπόγεια δεξαμενή, στα εξαντλημένα πεδία εξόρυξης φυσικού αερίου. Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) της Ν. Καβάλας. Όλως τυχαίως και αυτή βγήκε για πώληση μέσω ΤΑΙΠΕΔ!

 5. Το πρόγραμμα ανάπτυξής του ΔΕΣΦΑ προβλέπει δημιουργία «εικονικών αγωγών» φυσικού Αερίου (Μεταφορά Υγροποιημένου αερίου με πλοία) προς Κρήτη, (όπου εξαγγέλλει τον πρώτο Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής 400 MW με καύσιμο LNG). Το ίδιο προβλέπουν και για τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο.

 6. Τεράστιες επενδύσεις γίνονται από το Εφοπλιστικό Κεφάλαιο για τη κατασκευή πλοίων, δεξαμενών μεταφοράς υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Πρωταθλητές οι έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι έχουν κάνει επενδύσεις αξίας 20 δις δολαρίων σ αυτόν τον τομέα!

Τι λέει επί της ουσίας ο νέος, αναθεωρημένος, ΕΣΕΚ της Κυβέρνησης;

«Για την επιβράδυνση της Κλιματικής Αλλαγής, διακόπτουμε βίαια και στα γρήγορα ολόκληρη τη λιγνιτική παραγωγή για να είμαστε πρώτοι σ’ ολόκληρο τον πλανήτη στην «απανθρακοποίηση» της ηλεκτροπαραγωγής. Τριπλασιάζουμε τις εγκαταστάσεις Αιολικών και φωτοβολταϊκών (μΑΠΕ) προστατεύοντας τους επενδυτές με νέα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα ώστε να μπορούν να εγκαταστήσουν όταν θέλουν και όπου θέλουν σε δημόσιες, ιδιωτικές, χορτολιβαδικές εκτάσεις ακόμα και σε περιοχές Natura. Όμως επειδή οι ΑΠΕ δεν αντικαταστούν πραγματική εγκατεστημένη ισχύ χρειάζονται μονάδες βάσης (θερμικές) για να τις στηρίζουν! Αυτές στην Ελλάδα δεν θα είναι πλέον με καύσιμο Λιγνίτη αλλά αποκλειστικά με Φυσικό Αέριο που πλέον θα λέγεται μεταβατικό καύσιμο! Κι επειδή το Φ.Α που μεταφέρεται μέσω αγωγών δεν επαρκεί, χρειάζεται και στην οικιακή, εμπορική, βιομηχανική κατανάλωση, οι μονάδες μας πλέον θα καίνε Αμερικάνικο LNG το οποίο μέσω της Χώρας μας θα διανέμεται σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.»

Πως φτάσαμε ως εδώ;

Για να καταλήξουμε σήμερα στην βίαια «απολιγνιτοποίηση» και στην απαξίωση- διάλυση της ΔΕΗ συνέβαλαν όλες οι Κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- Συγκυβερνήσεις). Αυτό έγινε μέσα από (ντιρεκτίβες) οδηγίες της ΕΕ πάντα στο πνεύμα του «Μάαστριχτ» και της «Λευκής Βίβλου» όπου σκανδαλωδώς πάντα προωθούνταν τα ιδιωτικά συμφέροντα έναντι των δημοσίων. Τεράστιες ευθύνες έχει και η πλειοψηφία του Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΔΕΗ όπου με μπροστάρη την εκάστοτε ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αντί να παλέψει για την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού στήριξε διαχρονικά, πότε ανοιχτά και πότε συγκαλυμμένα, όλες τις επιλογές της ΕΕ, του Κεφαλαίου, της αστικής τάξης και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ – ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΒΗΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Για όλα αυτά εμείς, το Περιφερειακό Σχήμα «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία», χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση σε ζητήματα προστασίας του Περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων Απορρίπτουμε εξ ολοκλήρου το νέο ΕΣΕΚ. Επιστρέφουμε πίσω ως απαράδεκτη τη θέση της κυβέρνησης και της ΕΕ, διαφωνούμε με τις σχεδιαζόμενες Πολιτικές και προτείνουμε:

 • Συνέχιση της λιγνιτικής δραστηριότητας των υφιστάμενων Ορυχείων και των εκπονημένων προγραμμάτων εξόρυξης αφού γίνουν όλες οι περιβαλλοντολογικές αναβαθμίσεις (αποθειώσεις κλπ). Να μπουν σε νέα βάση όλα τα Περιβαλλοντολογικά ζητήματα χρησιμοποιώντας όλες τις βέλτιστες τεχνικές και τα νέα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

 • Δεν δεχόμαστε το κλείσιμο των μονάδων να αφήσει πίσω ανεπανόρθωτες πληγές από ανοιχτά ορυχεία. Με πρόγραμμα συμφωνημένο με τους τοπικούς φορείς και τη ΔΕΗ θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση των εδαφών (200.000 στρέμματα) και να επαναποδοθούν για αναδάσωση και χωράφια για νέους αγρότες, ακτήμονες μέσω συνεταιρισμών κλπ.

 • Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στη ΔΕΗ και αγωνιζόμαστε για ισότητα, ισονομία, ισοπολιτεία για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και στην Ηλεκτρική Ενέργεια (Τακτικοί, έκτακτοι, εργολαβικοί κλπ). Ίσοι μισθοί για ίδια δουλειά. Ενιαίες και σταθερές εργασιακές- ασφαλιστικές σχέσεις για όλους.

 • Είμαστε ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και Φωτοβολταικών στα βουνά και στους κάμπους ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας. Δεν συναινούμε στην καταστροφή και των τελευταίων εκτάσεων φυσικού «πλούτου» που μας είναι απαραίτητος για την ομαλή αποκατάσταση του Περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

 • Όλα τα κονδύλια που προβλέπονται ή θα διατεθούν μελλοντικά για την λεγόμενη «μεταλιγνιτική εποχή» να τα διαχειριστεί δημόσιος φορέας στον οποίο θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία

Αγωνιζόμαστε για μια Εταιρεία Ηλεκτρισμού αποκλειστικά δημόσια, 100%, ενιαία και καθετοποιημένη με εργατική και κοινωνική συμμετοχή στη διεύθυνση και σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, προσανατολισμένη στα λαϊκά συμφέροντα και μόνο. «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό». Επανεθνικοποίηση-Κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα. Μια πραγματικά Δημόσια Εταιρεία που θα πρωτοστατήσει στη νέα εποχή της Ηλεκτρικής Ενέργειας χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μορφές ενέργειας με σεβασμό στην αειφορία και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Κοζάνη 23/1/2020

Το γραφείο τύπου της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

Την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας, πραγματοποίησαν οι Μικροβαλτινές της Κοζάνης το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2020, στο café του ΕΡΜΙΟΝΙΟ HOTEL στο κέντρο της Κοζάνης, σε μια πολύ ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα.

Η τυχερή που κέρδισε το φλουρί ήταν η Δέσποινα Παλιανοπούλου-Χαρισοπούλου.

Καλή Χρονιά!

Δείτε φωτογραφίες…

Ανακοινώνεται στο χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι θα γίνει η υποδοχή της θαυματουργικής Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Βηματάρισσας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Κοζάνης το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 στις 5:00 το απόγευμα.

Η υποδοχή θα γίνει με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παύλο, τη συμμετοχή του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κου Εφραίμ καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους και στη συνέχεια θα τελεστεί Μέγας Εσπερινός.

Η Ιερά Μητρόπολις Σερβίων & Κοζάνης έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην εκδήλωση που διοργανώνει για την κοπή της Βασιλόπιτας του Νέου Έτους 2020 την Κυριακή 26η Ιανουαρίου 2020 και ώρα 5:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Κοζάνης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Κου Εφραίμ, Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.

Σελίδα 1 από 511
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ