Tharos

Tharos

Τα ηλεκτρικά οχήματα θα μειώσουν την πώληση περισσοτέρων από 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως έως το 2030

Η αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται στο μέλλον να μειώσει αισθητά την ζήτηση του πετρελαίου και της βενζίνης. Μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) διατύπωσε την εκτίμησή του ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν 230 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως μέχρι το 2030, εάν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να ενθαρρύνουν την αγορά οχημάτων χαμηλών ή μηδενικών ρύπων.

Η πρώτη παγκόσμια έκθεση του IEA ανέφερε ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν πάνω από 2,5 φορές υψηλότερες από ό,τι τους ίδιους μήνες πέρυσι, όταν η πανδημία Covid-19 προκάλεσε μεγάλη ύφεση στις παγκόσμιες οικονομίες.

Παρά την οικονομική επιβράδυνση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων, οι αντίστοιχες πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατάφεραν να κάνουν ρεκόρ, πουλώντας συνολικά 3 εκατομμύρια οχήματα σε όλο τον κόσμο. Η αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρακολουθείται στενά από την ενεργειακή βιομηχανία και αναμένεται να μειώσει αισθητά τις πωλήσεις των υγρών καυσίμων, αλλά και των μεταφορών τους. Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να εξαλείψουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ και βενζίνη ημερησίως έως το 2030 και να εξοικονομήσουν ισοδύναμα 120 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Εάν οι κυβερνήσεις αυξήσουν τη φιλοδοξία τους και δώσουν μεγαλύτερα κίνητρα, τότε τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω την πώληση περίπου 3,5 εκατομμύριων βαρελιών πετρελαίου και βενζίνης την ημέρα, σχεδόν διπλασιάζοντας την εξοικονόμηση άνθρακα.

Η έκρηξη των ηλεκτρικών οχημάτων έχει δραστηριοποιήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες που πλέον κάθε μήνα βγάζουν στην παραγωγή ηλεκτρικά οχήματα. Ο IEA είπε ότι οι καταναλωτές ξόδεψαν 120 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 50% από το προηγούμενο έτος. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσέφεραν 370 ηλεκτρικά μοντέλα στην αγορά, σημειώνοντας αύξηση 40% σε σύγκριση με το 2019.

Η έκρηξη της ηλεκτροκίνησης αναγκάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να περάσουν στη επόμενη φάση. Οι 18 από τις 20 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες που αντιπροσωπεύουν το 90% της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, προετοιμάζονται να αυξήσουν τον αριθμό των προσφερόμενων μοντέλων, ενώ αναμένεται να αυξήσουν και τον αριθμό των ηλεκτρικών ελαφρών οχημάτων από τις γραμμές παραγωγής τους.

Η έκθεση του IEA αναμένει ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη στην τεχνολογία των μπαταριών. Αυτή θα μειώσει αισθητά το βάρος και την τιμή τους, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η αυτονομία.

Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, αναμένεται αρκετές κυβερνήσεις να δώσουν επιπλέον κίνητρα προώθησης μέσων και βαρέων επαγγελματικών οχημάτων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένα αρτιότερο δίκτυο φόρτισης, σωστότερος προγραμματισμός και ισχυροί ταχυφορτιστές με χαμηλές τιμές χρέωσης, ώστε να δοθούν όλες εκείνες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πειστούν οι επαγγελματίες οδηγοί να περάσουν και αυτοί στην ηλεκτροκίνηση.

 

Σε τηλεοπτική σειρά μυστηρίου, ο Κόλιν Φερθ μετά από 25 χρόνια

O Κόλιν Φερθ (Colin Firth, Άγγλος ηθοποιός) επιστρέφει στην τηλεόραση μετά από 25 χρόνια, σε δραματική σειρά εγκλήματος στην συχνότητα του ΗΒΟ. Βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός μυστηριώδους φόνου πίσω από το ντοκιμαντέρ «The Staircase» του Netflix, μιας από τις πιο διάσημες -και συζητημένες- υποθέσεις δολοφονίας στην Αμερική.

Ο δημοφιλής ηθοποιός θα υποδυθεί τον συγγραφέα Μάικλ Πέτερσον, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τη σύζυγό του Κάθλεν στη Βόρεια Καρολίνα το 2001.

«Η γυναίκα μου είχε ένα φρικτό ατύχημα, έπεσε από τις σκάλες... Αναπνέει ακόμη... Ελάτε γρήγορα, παρακαλώ...» έλεγε στην κλήση του προς την αστυνομία ο Μ. Πέτερσον, ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου. 

Όταν έφτασαν οι διασώστες, βρήκαν την σύζυγο ήδη νεκρή, σωριασμένη στα τελευταία σκαλοπάτια της ξύλινης σκάλας του καθιστικού. Ρώτησαν τον Πέτερσον, τι είχε συμβεί και τους είπε ότι νωρίτερα, έπιναν το ποτό τους στο καθιστικό και γύρω στη 1 πμ ο ίδιος βγήκε στην πισίνα να καπνίσει, ενώ η Κάθλεν ανέβηκε στον πάνω όροφο να δουλέψει. Όταν επέστρεψε, βρήκε τη γυναίκα του αναίσθητη, πεσμένη στις σκάλες. Παρότι ο θάνατος της φαινόταν να ήταν ατύχημα, η αστυνομία κράτησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. 

Οι διασώστες δήλωσαν ότι είχε πολύ αίμα στα σκαλιά και πως δεν ήταν φρέσκο. Επίσης, υπήρχε αίμα στην εξώπορτα, κάτω από τις σαγιονάρες της και ψηλά στον τοίχο. Η νεκροτομή φανέρωσε επτά βαθιά τραύματα στο πάνω μέρος του κρανίου, κάτι που δε θα μπορούσε να έχει προκληθεί από την πτώση. Ο θάνατος καταγράφηκε ως ανθρωποκτονία και ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του Πέτερσον. Στις 10 Οκτωβρίου 2003, μετά από  πολύμηνη διαδικασία στην ιστορία της Βόρειας Καρολίνας, ο δικαστής του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο σύζυγος, δεν σταμάτησε να δηλώνει την αθωότητά του στα κανάλια. Ξεκίνησε μια μεγάλη σειρά εφέσεων. Οι δικηγόροι του, το 2010, υπέβαλαν τρεις ένορκες βεβαιώσεις από εμπειρογνώμονες, οι οποίες ανέφεραν ότι για το ατυχές γεγονός έφταιγε μια κουκουβάγια. Της επιτέθηκε την μοιραία εκείνη νύχτα. 

 

Οι δουλειές του μέλλοντος και η κυβερνοασφάλεια

 

Οι δουλειές του μέλλοντος και η κυβερνοασφάλεια αποτελούν δύο μεγάλα ερωτηματικά που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, τη ζωή μας, κυρίως σήμερα εν μέσω πανδημίας... και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί που μελετούν και συμβουλεύουν για τα θέματα αυτά, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη, αλλά και τους εθνικούς φορείς, έχουν έδρα την Ελλάδα. Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τον Οργανισμός της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) με έδρα την Αθήνα-Ηράκλειο. 
Με αφορμή της Ημέρα της Ευρώπης, οι επικεφαλής των δύο οργανισμών, σε μία κοινή συνέντευξη, μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον ρόλο και το έργο που επιτελούν, αλλά και για το πώς μπορούμε εμείς, ως Έλληνες και Ευρωπαίοι, να εκμεταλλευτούμε τις υπηρεσίες τους. Και από τη συνομιλία μας με τον εκτελεστικό διευθυντή του Cedefop, Γιούργκεν Ζίμπελ, μαθαίνουμε, μεταξύ άλλων, ποιες θα είναι οι δεξιότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση τα επόμενα χρόνια και ποιες ανάγκες δημιουργεί η πανδημία στην αγορά εργασίας, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής του ENISA, Γιούχαν Λεπασάαρ, μας ταξιδεύει στον όχι και τόσο αθώο κόσμο του διαδικτύου, παρουσιάζοντάς μας τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κυβερνοασφάλεια στην εποχή του 5G και όχι μόνο. 
Και, τέλος, και οι δύο, και ο Γερμανός Γιούργκεν Ζίμπελ και ο Εσθονός Γιούχαν Λεπασάαρ, απαντούν στην ερώτηση εάν όντως νιώθουν «τυχεροί», που ζουν στην Ελλάδα και διοικούν έναν ευρωπαϊκό οργανισμό, μακριά από τις Βρυξέλλες... 
 
Η κοινή συνέντευξη των Γιούργκεν Ζίμπελ και Γιούχαν Λεπασάαρ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Χρυσόστομο Μπίκατζικ έχει ως εξής: 
 
Ερ. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά... τον ρόλο και τη δράση των δύο αυτών ευρωπαϊκών οργανισμών στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής... 
Γιούργκεν Ζίμπελ (Cedefop): Εμείς δεν χαράσσουμε πολιτική, αλλά παρέχουμε τα απαραίτητα στοιχεία για τη χάραξη πολιτικής και υπ’ αυτήν την έννοια, διαμορφώνουμε τις πολιτικές της ΕΕ. Στη δική μας περίπτωση, διαμορφώνουμε πολιτικές στους τομείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, των δεξιοτήτων και των προσόντων. Πώς το κάνουμε; Αναπτύσσουμε και διαχέουμε εξειδικευμένη γνώση, προσφέρουμε στοιχεία και υπηρεσίες χρήσιμες για τη χάραξη πολιτικής και διευκολύνουμε την ανταλλαγή γνώσης μεταξύ των εθνικών αρχών και παραγόντων και της Ένωσης. Όλα αυτά σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους. Δείτε μας ως ερευνητικό ινστιτούτο, με εκδόσεις, συνέδρια, σεμινάρια, δια ζώσης και διαδικτυακά, εργαστήρια, διαδραστικά διαδικτυακά εργαλεία. Ακόμη, μεγάλες έρευνες, ανάλυση μαζικών δεδομένων (big data) και πρόβλεψη της ζήτησης για δεξιότητες. Όλα σε συνεργασία με Ευρωπαίους ειδικούς, με ανθρώπους της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και με εκείνους που χαράσσουν την πολιτική.
Γιούχαν Λεπασάαρ (ENISA): Ο ρόλος του ENISA είναι να συμβάλει στην προσπάθεια της ΕΕ για ένα υψηλό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε όλα τα κράτη-μέλη. Με τις δραστηριότητές του ο Οργανισμός στοχεύει στο να συνεισφέρει στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, να ενισχύει την εμπιστοσύνη στα ψηφιακά προϊόντα και τις ψηφιακές υπηρεσίες μέσω π.χ. της ανάπτυξης συστημάτων πιστοποίησης και σήμανσης. Μεταξύ των άλλων σημαντικών δραστηριοτήτων του ENISA, συμπεριλαμβάνονται η ανταλλαγή γνώσης, η ανάπτυξη ικανοτήτων και η ευαισθητοποίηση. Ουσιαστικά, ο Οργανισμός σκοπεύει στη θωράκιση των ψηφιακών υποδομών της ΕΕ και στην ψηφιακή ασφάλεια των πολιτών της.
 
Ερ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ερευνάτε και συγκεκριμενοποιείτε κανονισμούς, οι οποίοι αργότερα αποφασίζονται από την ΕΕ ή/και από τις εθνικές κυβερνήσεις; 
Γιούργκεν Ζίμπελ (Cedefop): Συνεισφέρουμε σε όλα τα στάδια κάποιας πολιτικής. Ως επί το πλείστον, με τη μορφή επιστημονικών στοιχείων, από την αρχική σύλληψη έως την τελική διατύπωση, μέχρι την υποστήριξη της εφαρμογής της πολιτικής, την παρακολούθηση της εφαρμογής και την αξιολόγηση. Σας δίνω ένα παράδειγμα: Πέρυσι, που ήταν μία χρονιά κρίσιμη για τις πολιτικές που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και τα προσόντα, υποστηρίξαμε την Κομισιόν με υλικό που συνέβαλε στην αναθεώρηση του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Θεματολογίου Δεξιοτήτων (European Skills Agenda) και στην έκδοση της πρώτης στην ιστορία Σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Από κοινού με μία από τις «αδελφές» υπηρεσίες, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ETF), εκδώσαμε έγγραφο εργασίας και διοργανώσαμε υψηλού επιπέδου συνέδριο για να αναλύσουμε τις τάσεις και τις ανάγκες της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης τη δεκαετία που ακολουθεί. Βοηθήσαμε, επίσης, την κροατική και τη γερμανική Προεδρία της ΕΕ να επεξεργασθούν το κείμενο που εκδόθηκε ως Διακήρυξη του Όσναμπρουκ, ένα έγγραφο που θέτει συγκεκριμένους μεσοπρόθεσμους στόχους για τα κράτη-μέλη στον κλάδο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, έως το 2025.
Γιούχαν Λεπασάαρ (ENISA): Πρακτικά, δουλειά του ENISA είναι να παρέχει συμβουλές και βοήθεια στις εθνικές και περιφερειακές αρχές, καθώς και σε άλλους θεσμούς της ΕΕ, σε ένα πλήθος ζητημάτων, όπως η ψηφιακή ασφάλεια των ενεργειακών δικτύων, της ναυσιπλοΐας και των νοσοκομείων. Οι εισηγήσεις αυτές μπορεί να αφορούν προδιαγραφές κυβερνοασφάλειας στις προκηρύξεις για συμβάσεις ηλεκτρονικών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, την προώθηση αξιόπιστων λύσεων, συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη για την εφαρμογή πολιτικής ανά κλάδο, όπως π.χ. η εργαλειοθήκη ασφαλείας για το 5G. Η αποστολή του Οργανισμού ορίζεται από την Πράξη για την Κυβερνοασφάλεια της ΕΕ του 2019. Εκεί προβλέπονται ως καθήκοντα, μεταξύ άλλων, και η επιχειρησιακή συνεργασία και η ανάπτυξη ικανοτήτων, που υπηρετούν τον τελικό σκοπό της ενίσχυσης της ετοιμότητας έναντι απειλών κυβερνοασφάλειας και της δυνατότητας απόκρισης σε αυτές. 
 
Η πανδημία, οι δουλειές του μέλλοντος και η ασφάλεια έναντι των κυβερνοαπειλών 
 
Ερ. Η πανδημία έχει, ήδη, επιφέρει αιφνίδιες και απρόσμενες αλλαγές στο χώρο της εργασίας και στην κυβερνοασφάλεια. Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις, πάνω στις οποίες καλείστε να προσφέρετε την εξειδίκευσή σας; 
Γιούργκεν Ζίμπελ (Cedefop): Στο Cedefop καταγράφουμε τις μακροπρόθεσμες τάσεις που διαμορφώνουν και αναδιαμορφώνουν την αγορά και τον κόσμο της εργασίας, τάσεις όπως ο αυτοματισμός της εργασίας, η πορεία προς την πράσινη οικονομία, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, και βέβαια και τις συνέπειες αυτών των τάσεων. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε μία μελέτη διαφόρων σεναρίων που αφορούν αυτές τις τάσεις και βγάλαμε τα εξής βασικά συμπεράσματα:
* Η πανδημία φαίνεται πως, αντί να μεταβάλλει συνολικά τους όρους του παιχνιδιού, επιταχύνει και ενισχύει τις υπάρχουσες μακροπρόθεσμες τάσεις: την αυξανόμενη σημασία του κλάδου των υπηρεσιών, την όλο και μεγαλύτερη ψηφιοποίηση και την κλιμακούμενη πόλωση της αγοράς εργασίας με την ενίσχυση των θέσεων που απαιτούν υψηλές δεξιότητες. Και αυτές τις υψηλές δεξιότητες καλείται να τις αποκτήσει ένα γηράσκον εργατικό δυναμικό.
* Πριν από την πανδημία και παρά τις τεχνολογικές προόδους, είχαμε παρατηρήσει στην αγορά εργασίας σημαντική ζήτηση για αντικατάσταση προσωπικού, δηλαδή αντικατάσταση προσωπικού που βγαίνει στη σύνταξη από ανθρώπους της γενιάς των baby boomers. H covid-19 επιτάχυνε τον αυτοματισμό της εργασίας, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι, που συνταξιοδοτούνται, να αντικαθίστανται από μηχανές. Η τάση αυτή θα έχει επιπτώσεις ως επί το πλείστον σε ανθρώπους με χαμηλά ή μεσαία προσόντα.
Ως εκ τούτου, οι πολιτικές που αφορούν τις δεξιότητες πρέπει να σχεδιασθούν με μία διττή φιλοδοξία: Αφενός να επιτρέψουν σε εργαζόμενους με υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων να παρακολουθήσουν τις μελλοντικές εξελίξεις στο χώρο της εργασίας και αφετέρου να βοηθήσουν όσους απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που αυτοματοποιούνται, να κάνουν τη μετάβαση σε δουλειές με καλύτερες, και σε πολλές περιπτώσεις πιο πράσινες, προοπτικές.
Γιούχαν Λεπασάαρ (ENISA): Το 2020 ζήσαμε έναν πρωτοφανή ψηφιακό μετασχηματισμό που ήλθε ως αποτέλεσμα της πανδημίας covid-19. Ταυτόχρονα, κακόβουλοι παράγοντες κατάφεραν να προσαρμόσουν με ταχύτητα τις τακτικές των επιθέσεών τους, ώστε να εκμεταλλευθούν αυτήν τη νέα πραγματικότητα. O ENISA εξέδωσε σειρά προτάσεων με στόχο να βοηθήσει τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μειώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν μέσα από τη λήψη ορισμένων βασικών μέτρων ασφαλείας. O ENISA, όμως, δεν βοηθά μόνον στην ανάπτυξη δυνατοτήτων άμεσης απόκρισης σε έκτακτες περιστάσεις, όπως η πανδημία του covid-19. Επιπρόσθετα, υποστηρίζει τη δημιουργία μηχανισμών σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση περιστατικών και για τη διαχείριση κρίσεων που αφορούν την ψηφιακή ασφάλεια εκ των προτέρων, πριν από την εκδήλωση της απειλής. Ακόμη, ο Οργανισμός έχει δράση στον τομέα της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης για την προαγωγή της κυβερνοασφάλειας. Π.χ., ο Ευρωπαϊκός Μήνας Κυβερνοασφάλειας είναι η εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΕ που διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, η οποία σκοπεύει στο να ενημερώνει για την κυβερνοασφάλεια και τις βέλτιστες πρακτικές τους πολίτες και τους οργανισμούς της ΕΕ. Η γνώση και οι δράσεις που συγκεντρώνει και συνεισφέρει ο Οργανισμός συμβάλλουν στο στρατηγικό στόχο της ανάπτυξης εκ μέρους των κρατών- μελών της ΕΕ δυνατοτήτων ευέλικτης και ταχείας απόκρισης στις ψηφιακές προκλήσεις.
 
Οι τρεις αλλαγές στις δεξιότητες, που ζητά η αγορά εργασίας, εξαιτίας της πανδημίας
 
Ερ. : Κύριε Ζίμπελ, να μείνουμε στις νέες απαιτήσεις δεξιοτήτων και στην αναμόρφωση της αγοράς εργασίας. Μπορείτε, με τα έως τώρα δεδομένα, να μας προειδοποιήσετε προς ποια κατεύθυνση βαδίζουμε; 
Γιούργκεν Ζίμπελ (Cedefop): Μέσω της έρευνάς μας έχουμε αποκτήσει αντίληψη του πώς αλλάζουν εκ των ένδον οι θέσεις εργασίας και πώς, σε κάποιο βαθμό, η πανδημία επιταχύνει τις αλλαγές. Το Cedefop έχει αναπτύξει μαζί με τη Eurostat ένα σύστημα, το Skills OVATE (το ευρωπαϊκό εργαλείο ανάλυσης διαδικτυακών αγγελιών εργασίας), μέσω του οποίου μπορούμε να παρακολουθούμε και να αναλύουμε τις αγγελίες ζήτησης εργαζομένων στο διαδίκτυο και να καταγράφουμε τις αλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Το 2020, σε σύγκριση με το 2019, διαπιστώσαμε τρεις σημαντικές αλλαγές στις δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας: Η πρώτη, και πλέον εμφανής, αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες, συγκεκριμένα σε σχέση με επιχειρησιακά υπολογιστικά συστήματα και εφαρμογές, ανάπτυξη λογισμικού και διαδικτυακών εφαρμογών, ανάλυση δεδομένων και την κυβερνοασφάλεια, για την οποία, βέβαια, περισσότερα θα σας πει ο Γιούχαν. Πολλές από αυτές τις δεξιότητες ζητούνται όχι μόνον από ειδικούς των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και σε άλλα επαγγέλματα. Η δεύτερη αλλαγή, που καταγράψαμε, σχετίζεται με τον τομέα των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, καθώς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σημαντικές επιπτώσεις από την πανδημία αναζητούν όλο και περισσότερο προσωπικό που θα τις βοηθήσει να αναπτύξουν ή να επεκτείνουν τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα και τη στρατηγική ψηφιακών πωλήσεων. Πρόκειται για ένα δείγμα επανασχεδιασμού επιχειρηματικών μοντέλων. Τέλος, από την ανάλυση των διαδικτυακών αγγελιών προσφοράς εργασίας διαπιστώνουμε και μία άνοδο στη ζήτηση μηχανικών, αρχιτεκτόνων και όσων ασχολούνται με τις κατασκευές. Το γεγονός αυτό αντανακλά την αυξανόμενη σημασία δεξιοτήτων που απαιτούνται προκειμένου η παραγωγή και η παροχή υπηρεσιών να πάψουν να είναι ευάλωτες στον κορονοϊό.
 
Ερ.: Για ποιους έχουν σχεδιαστεί τα εργαλεία του Cedefop; Πώς μπορούν αυτά να βοηθήσουν στην προσαρμογή της Ευρώπης στις μελλοντικές απαιτήσεις, βοηθώντας και στη βέλτιστη χρήση των κονδυλίων του NextGen;
Γιούργκεν Ζίμπελ (Cedefop): Η έρευνά μας και τα εργαλεία μας είναι κυρίως σχεδιασμένα για χρήση από τους ανθρώπους που χαράσσουν πολιτική σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο, τους οργανισμούς που ασχολούνται με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και εκείνους που την παρέχουν, τους κοινωνικούς εταίρους και τους ειδικούς. Τα εργαλεία και η γνώση που παράγουμε επιτρέπουν να εξετάζει κανείς τις συνέπειες των μετασχηματισμών της Ευρώπης για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και τις δεξιότητες. Πρόσφατα, στρέψαμε την προσοχή μας περισσότερο στην πράσινη μετάβαση. Μπορούμε έτσι να αντιληφθούμε τι θα σημαίνει η υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την απασχόληση σε διάφορους κλάδους και για τις απαιτήσεις σε δεξιότητες από το εργατικό δυναμικό και κάθε εργαζόμενο. Δεν εξετάζουμε μόνον πώς πρέπει να κινηθούμε στο μέλλον σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό: με άλλα λόγια, πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ομάδες που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση θα έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους, όπως απαιτείται προκειμένου να τα καταφέρουν στο μελλοντικό κόσμο της εργασίας.
 
Ερ.: Οι νέοι, στην Ελλάδα και παντού, νιώθουν αβεβαιότητα για τον εργασιακό τους μέλλον. Πώς μπορεί να τους βοηθήσει το Cedefop; 
Γιούργκεν Ζίμπελ (Cedefop):
Δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε πάντοτε άμεση βοήθεια. Ωστόσο, η δουλειά μας εξοπλίζει εκείνους που χαράσσουν πολιτική για να μπορούν να προσαρμόζουν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και να ορίζουν τις κατάλληλες πολιτικές για τις δεξιότητες, ώστε να αποκτούν οι νέοι άνθρωποι αυτό που λέμε απασχολησιμότητα, με απλά λόγια τη δυνατότητα να βρίσκουν δουλειές. Πρόκειται για κρίσιμο στοιχείο. Σπανίως οι πολιτικές μπορεί να αντιγραφούν από μία χώρα σε μία άλλη, έτσι, χωρίς αξιόπιστα στοιχεία, δεν μπορούμε να μαθαίνουμε από τις επιτυχίες και τα λάθη. Γινόμαστε όλο και καλύτεροι στην κατανόηση των αναδυόμενων τάσεων στην αγορά εργασίας και στη ζήτηση δεξιοτήτων και προσπαθούμε να φτάνουν τέτοιες πληροφορίες στους νέους ανθρώπους και σε όσους αναζητούν νέα καριέρα. Συνεργαζόμασθε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου τα στοιχεία που διαθέτουμε σε πραγματικό χρόνο από την αγορά εργασίας να εισάγονται στην πλατφόρμα του Europass. Τα επόμενα χρόνια θα εργασθούμε προκειμένου να αναπτύξουμε ένα νέας γενιάς σύστημα καταγραφής και εκτίμησης της ζήτησης δεξιοτήτων, ένα σύστημα που θα είναι πιο στοχευμένο, καλύτερα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των χρηστών και περισσότερο εστιασμένο στις μεταβάσεις της αγοράς εργασίας και της οικονομίας. Η βασική ιδέα είναι να μην δίνουμε μόνον την εικόνα για τη ζήτηση εργασίας, αλλά να πάμε ένα βήμα παραπέρα, να προσφέρουμε στοιχεία σχετικά με το πώς οι εργαζόμενοι μπορούν να ανταποκριθούν στις διαφαινόμενες ανάγκες, ποιες είναι οι σχετικές δεξιότητες που ήδη διαθέτουν και που χρειάζεται να αποκτήσουν και πού βρίσκονται καλές ευκαιρίες για εκπαίδευση και κατάρτιση.
 
«Η συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας αποτελεί ουσιώδες πλεονέκτημα και θεωρείται παγκόσμιο σημείο αναφοράς»
 
Ερ.: Κύριε Λεπασάαρ, ένα από τα πιο εμφανή αποτελέσματα που είχε η πανδημία στις κοινωνίες μας είναι ότι έφερε στο επίκεντρο της ζωής μας το Διαδίκτυο. Πόσο ασφαλείς μπορούμε να αισθανόμαστε -στη συνεχώς αυξανόμενη διαδικτυακή αλληλεπίδραση- για τα προσωπικά μας δεδομένα -και προσφάτως για τα δεδομένα που αφορούν την υγεία μας- και για τη διαχείριση αυτών στο νέο κόσμο των «cloud» και «big data»; 
Γιούχαν Λεπασάαρ (ENISA):
Η πανδημία του Covid-19 αποκάλυψε το εύρος της εξάρτησής μας από ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες. Σε όλους τους τομείς κοινωνικής δραστηριότητας, αυξάνεται η ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων και η προσφυγή σε αυτές, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλισθεί η επιχειρηματική συνέχεια και να μπορούν οι πολίτες να εργάζονται ή τα παιδιά και οι σπουδαστές να συνεχίζουν τις σπουδές τους. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε κατέδειξε ότι συνολικά η ψηφιακή υποδομή και οικονομία της Ευρώπης εξαρτώνται από την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο. Γι’ αυτούς τους λόγους, η ΕΕ και τα κράτη- μέλη της χρειάζονται την τεχνογνωσία και την ευελιξία ενός άρτια στελεχωμένου Οργανισμού όπως ο ENISA, που είναι σε θέση να αναπτύσσει τις συνέργειες που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπισθούν οι σημερινές προκλήσεις. Δεν είναι ρεαλιστικό να ισχυρισθεί κανείς ότι μπορούμε ποτέ να είμαστε 100% διαδικτυακά ασφαλείς. Δυστυχώς, καθώς οι τεχνολογίες αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, αποκαλύπτονται ευάλωτα σημεία και εξελίσσονται νέες απειλές. Μία από τις προτεραιότητες του ENISA είναι να βοηθήσει τον κλάδο της υγείας στην ΕΕ να βελτιώσει την ικανότητά του να προστατεύει ευαίσθητα δεδομένα, όπως είναι οι ιατρικοί φάκελοι των ασθενών. Για τον σκοπό αυτό, ο Οργανισμός εξέδωσε μία σειρά από οδηγίες και εργαλεία που απευθύνονται στις εθνικές αρχές και αφορούν την ασφάλεια του υπολογιστικού νέφους (cloud) σε σχέση με τις υπηρεσίες υγείας. Πρόκειται για μία συντονισμένη προσπάθεια που είναι απαραίτητο να είναι συνεκτική και διαρκής και σε εθνικό επίπεδο.
 
Ερ.: Η ΕΕ έχει διακηρύξει την «ψηφιακή δεκαετία». Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ζητήματα, τα οποία, δικαιολογημένα ή αδικαιολογήτως, ανησυχούν τους πολίτες. Για παράδειγμα, τι έχει κάνει ο ENISA για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στην εποχή του 5G, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει; 
Γιούχαν Λεπασάαρ (ENISA):
Η ανάπτυξη δικτύων 5G αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για νέα προϊόντα και υπηρεσίες στους τομείς της ηλεκτρονικής παροχής υπηρεσιών υγείας, των «έξυπνων» ενεργειακών δικτύων, των εργοστασίων, των Μέσων Ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας και της εν γένει κινητικότητας. Θα έχουμε διασυνδεδεμένα δισεκατομμύρια αντικείμενα και συστήματα, ορισμένα εκ των οποίων θα περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες. Γι’ αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας να διασφαλίσουμε την κυβερνοασφάλεια και την ανθεκτικότητα των δικτύων 5G. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που απορρέουν από αυτό το νέο περιβάλλον συνδεσιμότητας, η ΕΕ δημιούργησε μία εργαλειοθήκη που περιέχει σειρά μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων και για την ασφαλή ανάπτυξη των δικτύων 5G σε όλη την Ευρώπη. Η εργαλειοθήκη αυτή περιέχει λεπτομερές σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων, ενώ περιλαμβάνει και προτάσεις για μία σειρά από στρατηγικά και τεχνικά μέτρα.
Η εργαλειοθήκη αυτή προέκυψε από μία συντονισμένη εκτίμηση κινδύνων της ΕΕ και στόχο έχει να ενισχύσει τις απαιτήσεις ασφαλείας για τους διαχειριστές δικτύων κινητής τηλεφωνίας, να αξιολογεί τους προμηθευτές με βάση τους κινδύνους και να διασφαλίσει ότι κάθε διαχειριστής δικτύου κινητής τηλεφωνίας εργάζεται με βάση μία κατάλληλη πολιτική που προβλέπει πολλούς προμηθευτές, ώστε να αποφεύγεται η εξάρτηση από έναν μοναδικό προμηθευτή ή από προμηθευτές που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου. Ο ENISA βοηθά την ΕΕ και τα κράτη-μέλη, διευκολύνοντας τον απαραίτητο συντονισμό για την υλοποίηση της εργαλειοθήκης, αλλά και με την εφαρμογή ενιαίων προτύπων, προκειμένου να επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ σε θέματα ασφαλείας. Φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον ENISA να καταρτίσει ένα νέο πρότυπο πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας για το 5G. Πρόκειται για ένα επιπλέον βήμα για περαιτέρω βελτίωση της κυβερνοασφάλειας των δικτύων 5G. Η συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας αποτελεί ουσιώδες πλεονέκτημα στο πεδίο αυτό και θεωρείται παγκόσμιο σημείο αναφοράς.
 
Ερ.: Μήπως, τελικά, στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, έχουμε ήδη χάσει την ιδιωτικότητά μας, και απλώς δεν το έχουμε ακόμη αποδεχθεί και παραδεχθεί; 
Γιούχαν Λεπασάαρ (ENISA) :
Η κυβερνοασφάλεια και η προστασία της προσωπικής ζωής είναι οι δύο πλευρές του ιδίου νομίσματος. Η Οδηγία για την Προστασία Ιδιωτικής Ζωής στις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (ePrivacy) και ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, γνωστός και ως GDPR, υπάρχουν για να διασφαλίζουν την ψηφιακή ιδιωτική ζωή των πολιτών της ΕΕ. Επιπλέον, όπως ο ENISA εργάζεται για την προαγωγή της ασφάλειας ήδη από το σχεδιασμό και εξ ορισμού, ο Οργανισμός έχει δραστηριότητα και στο πεδίο των τεχνολογιών προστασίας της ιδιωτικής ζωής ακολουθώντας την ίδια προσέγγιση. H ιδιωτικότητα και η προστασία δεδομένων εξ ορισμού προϋποθέτει τεχνολογικά και οργανωτικά στοιχεία που έχουν στόχο την υλοποίηση της προστασίας αυτής καθώς και αρχών προστασίας δεδομένων σε συστήματα και υπηρεσίες. Τέτοιου είδους λύσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ελαχιστοποίηση δεδομένων, κρυπτογράφηση και την πιθανή χρήση ψευδωνύμων.
 
Ερ.: Και μία τελευταία ερώτηση και στους δύο: Θα θεωρούσατε τον εαυτό σας τυχερό ή «απομονωμένο», καθώς διοικείται ο καθένας έναν ευρωπαϊκό οργανισμό με έδρα την Ελλάδα, μακριά από το «κέντρο της Ευρώπης», τις Βρυξέλλες; Και τι πιστεύετε ότι προσφέρει ο Οργανισμός σας στην Ελλάδα; 
Γιούργκεν Ζίμπελ (Cedefop):
Τυχερός! Στην Ελλάδα είμαστε. Η χώρα, η κληρονομιά της, ο πολιτισμός, τα τοπία, οι πόλεις, ο τρόπος ζωής, το κλίμα, το φαγητό, η ποιότητα ζωής, είναι όλα φανταστικά. Μπορεί όντως να είμαστε μακριά από τις Βρυξέλλες, αλλά αυτό είναι σκόπιμο. Μπορεί να πετύχει κανείς οικονομίες κλίμακος και συνέργειες αν μαζέψει τα πάντα στις Βρυξέλλες, ωστόσο κάτι τέτοιο θα απομάκρυνε ακόμη περισσότερο τη διοίκηση της ΕΕ από τους πολίτες. Στην Ευρώπη, αλλά και στα κράτη-μέλη και σε επίπεδο περιφέρειας, είναι θετικό να υπάρχουν ισχυρές κεντρικές υπηρεσίες. Αυτό, όμως, δεν θα είχε καμία αξία αν δεν υπάρχει τίποτε επί τόπου, κοντά στον «πελάτη». Είναι βέβαιο ότι από την παρουσία μας στην Ελλάδα αντλούμε μεγάλα ευεργετήματα, αλλά πιστεύω πως και η Ελλάδα κερδίζει από την παρουσία μας εδώ. Πρώτα απ’ όλα, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με ενδιαφέρον και απαιτήσεις, τόσο μέσα στο Cedefop όσο και έμμεσα στους τοπικούς προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών μας. Ακόμη, με τα συνέδρια και τις συναντήσεις που διοργανώνουμε προσελκύουμε επισκέπτες στη χώρα, οι οποίοι έρχονται για δουλειά, αλλά παραμένουν για κάποιο διάστημα και ως τουρίστες. Το κυριότερο όμως είναι ότι βάζουμε την ΕΕ στο χάρτη της Ελλάδας, δείχνοντας σε όλους ότι η Ένωση εν μέρει διοικείται και από τη χώρα όπου γεννήθηκε ο πολιτισμός της Ευρώπης.
Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένα εθνικής εμβέλειας έργα που εκτελούμε από κοινού με τις ελληνικές αρχές. Επί παραδείγματι, συμβάλαμε στην ανάπτυξη ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης για τις τάσεις της ελληνικής αγοράς εργασίας και ενός εθνικού πλαισίου προσόντων, ενώ έχουμε επεξεργασθεί ένα σύνολο προτάσεων για το θεσμό της μαθητείας στην Ελλάδα και συμμετέχουμε στην κεντρική επιστημονική επιτροπή της χώρας για το σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Ακόμη, συνεργαζόμασθε με εκπαιδευτικούς οργανισμούς και το Δήμο Θεσσαλονίκης και μέσα από εκδηλώσεις και επισκέψεις προσφέρουμε σε μαθητές και δασκάλους ενημέρωση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.
Γιούχαν Λεπασάαρ (ENISA): Τόσο το Cedefop όσο και o ENISA ανήκουν στην ομάδα των αποκεντρωμένων ευρωπαϊκών υπηρεσιών, άρα εδρεύουν σε διάφορα κράτη- μέλη. Οι υπηρεσίες αυτές παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην ΕΕ, δεδομένου πως συμβάλλουν στο να γίνεται η ΕΕ πιο ανταγωνιστική, έναν τόπος καλύτερος για όσους ζουν και εργάζονται εκεί. Έτσι υπηρετούν το συμφέρον συνολικά των κατοίκων της ΕΕ.
Η έδρα κάθε υπηρεσίας ορίζεται με κοινή συμφωνία των αντιπροσώπων των κρατών - μελών σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων ή από το Συμβούλιο.
Είναι ουσιαστικής σημασίας το έργο της ΕΕ να είναι εμφανές στα κράτη- μέλη, ώστε να συμβάλλει στη διάδοση των αξιών της ΕΕ και να προωθεί τις πρωτοβουλίες που έχουν στόχο να υπηρετούν τους πολίτες της ΕΕ. Στον ENISA έχουμε πάντοτε κατά νου αυτήν τη διάσταση της παρουσίας μας στην Ελλάδα. Ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου, είναι παράδειγμα του πώς η Υπηρεσία αξιοποιεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται προκειμένου να έλθει σε επαφή με τους πολίτες σε τοπικό επίπεδο, μέσα από ενημερωτικές πρωτοβουλίες που παρουσιάζουν τη δουλειά μας.

 

Ελσίνκι, η πιο «έξυπνη» πόλη της Ευρώπης

Αυτοματοποιημένη αποκομιδή σκουπιδιών, «προσωποποιημένη» μετακίνηση, ψηφιακές λύσεις ακόμη και για την υγεία των πολιτών. Καινοτομίες και απαντήσεις σε ηθικά διλήμματα από τη φινλανδική πρωτεύουσα, που μας δείχνει το μέλλον

Αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα και λεωφορεία. Σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων με πεπιεσμένο αέρα. «Έξυπνα» δίκτυα. Συστήματα αυτοματισμού σε «πράσινα» κτίρια και σπίτια. Χρήση ρομπότ για διανομές.

Ψηφιακές λύσεις για την κυκλοφορία, τον φωτισμό, ακόμη και για το σύστημα υγείας, όπου με την ανάλυση δεδομένων των κατοίκων, οι υγειονομικές αρχές μπορούν να εντοπίζουν ελλείψεις, να δίνουν προτεραιότητα σε ασθενείς ή να υπενθυμίζουν στους πολίτες ότι έχουν αμελήσει να κάνουν εξετάσεις.

Όλα αυτά και άλλα πολλά ανήκουν πια στην καθημερινότητα των κατοίκων της Καλασατάμα. Εάν πριν από μερικά χρόνια τους έλεγε κανείς ότι η υποβαθμισμένη συνοικία τους, στο λιμάνι το Ελσίνκι, θα γινόταν μοντέλο «έξυπνης» πόλης, πιθανόν θα τον κοιτούσαν «στραβά».

Σήμερα, όμως, η περιοχή αποτελεί σημείο αναφοράς της καινοτομίας και της αειφόρου αστικής ανάπτυξης, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, σχεδιασμένη με τη συνδρομή των πολιτών της, για τους πολίτες της, με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον.

Πρόκειται για ένα τεράστιο και ήδη πετυχημένο πείραμα, σε μια έκταση 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία ανακατασκευάζεται, εκσυγχρονίζεται με συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και μέχρι το 2030 αναμένεται να φιλοξενεί 25 χιλιάδες κατοίκους, 10 χιλιάδες εργαζόμενους, 400.000 γραφεία και σπίτια συνολικού εμβαδού 1 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων.

Οι προδιαγραφές επιτάσουν όλα τα κτίρια να είναι εφοδιασμένα με έξυπνα δίκτυα, φωτοβολταϊκά -ώστε να παράγουν το ένα τρίτο της ενέργειας που καταναλώνουν- και αισθητήρες IoT. Ήτοι του Internet Of Things, όπου όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά θα είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο και κάποιες θα μπορούν να συνδέονται και μεταξύ τους.

Κάθε κτίριο συνδέεται επίσης με ένα σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού, που τροφοδοτείται μέσω γιγαντιαίων αντλιών θερμότητας από έναν υπόγειο σταθμό παραγωγής ενέργειας, με την αξιοποίηση επεξεργασμένων υγρών λυμάτων.

Το σκηνικό σε κάθε κτίριο συμπληρώνουν χώροι πρασίνου, κοινόχρηστες αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, ακόμη και κοινόχρηστες κουζίνες, όπου μπορεί κανείς να μοιραστεί φαγητό με τους υπόλοιπους ενοίκους.

Στη διάθεση κάθε κατοίκου στην Καλασατάμα, άλλωστε, είναι προς χρήση εφαρμογές κινητών για προσωπική καταγραφή και έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας και της έκλυσης CO2, ηλεκτρονικές πλατφόρμες για διαμοιρασμό του φαγητού, ώστε να μην πηγαίνει τίποτε χαμένο, καθώς και συστήματα κοινής χρήσης αυτοκινήτων σε τοπική κλίμακα.

Η κυκλοφορία του δρόμους εν τω μεταξύ ρυθμίζεται από έξυπνα φανάρια που αλληλεπιδρούν με τους αισθητήρες των αυτοκινήτων, εκ των οποίων ολοένα και περισσότερα είναι ηλεκτρικά και αρκετά αυτοοδηγούμενα.

Υπάρχει επίσης πλατφόρμα με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που βοηθά τους οδηγούς να βρουν άμεσα ελεύθερη θέση πάρκινγκ.

Παρεμπιπτόντως, πουθενά δεν θα αντιμετωπίσει κανείς μποτιλιάρισμα λόγω απορριμματοφόρων, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν.

Αυτό χάρη σε ένα προηγμένο σύστημα απόρριψης σκουπιδιών σε ειδικές θύρες, απορρόφησής τους με πεπιεσμένο αέρα και συγκέντρωσής τους σε ένα υπόγειο σύστημα διαλογής.

Η ίδια η περιοχή είναι πάντως τόσο καλά πολεοδομημένη -με τα σχολεία και τα σούπερ μάρκετ κοντά στα σπίτια και τα κτίρια γραφείων κοντά στον νέο σταθμό μετρό- που η χρήση αυτοκινήτου είναι για πολλούς περιττή.

Το πρακτικό αποτέλεσμα; Οι κάτοικοι της περιοχής γλυτώνουν τουλάχιστον μια ώρα καθημερινά σε άσκοπες μετακινήσεις.

Ο απότερος, συλλογικός στόχος είναι μέχρι το 2035 η Καλασατάμα να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, όπως και όλο το Ελσίνκι.

Το μοντέλο εφαρμόζεται ήδη και σε άλλα προάστια της φινλανδικής πρωτεύουσας, επίσης με πρόσκληση συμμετοχής των πολιτών στον σχεδιασμό.

Σοβαρό ερώτημα κατά πολλούς παραμένει η προστασία των προσωπικών δεδομένων, στο οποίο το Ελσίνκι προσπαθεί να απαντήσει με διάφορα μέτρα, μεταξύ αυτών τη χρήση Open Data (ανοικτά δεδομένα): πρακτική που ακολουθεί και για λόγους διαφάνειας εδώ και δέκα χρόνια.

Έτερο κατά άλλους δίλημμα είναι η χρήση της τεχνολογίας 5G, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Κινέζοι και αρκετοί εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συλλογή πληροφοριών και αυξημένη εποπτεία.

 

Μουσεία, θέατρα και σινεμά:

Πότε και πώς ανοίγουν

 

 Τι είπε ο Γιατρομανωλάκης

Τι είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού για τους σχεδιασμούς του υπουργείου για την οικονομική ενίσχυση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού

Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στο χώρο του πολιτισμού βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Για τα μουσεία η πρότασή μας είναι, με περιορισμούς στην πληρότητά τους να έχουν προτεραιότητα στο άνοιγμα από την άλλη Παρασκευή στις 14 Μαίου, γιατί δεν υπάρχει συνεχής ροή κόσμου και είναι ασφαλή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Ερωτηθείς εάν είναι δυνατόν, νωρίτερα από τις 21 Μαΐου το άνοιγμα των θερινών σινεμά και των θεάτρων, είπε ότι «υπάρχουν τρία ζητήματα:

– Η πληρότητα που θα καταστήσει τα σινεμά βιώσιμα.

– Τα θερινά σινεμά κάνουν δύο προβολές, ο χρονικός περιορισμός όμως στις 23.00 πέφτει πάνω στην δεύτερη προβολή, οπότε πρέπει να εξετάσουμε το κομμάτι αυτό του περιορισμού.

– Η διανομή των ταινιών».

«Η επόμενη δραστηριότητα είναι στις 28 Μαΐου και έχει να κάνει με αυτό που λέμε θέαμα και ακρόαμα, με την προϋπόθεση ότι μιλάμε πάντα για ανοιχτούς χώρους, συνέχισε ο υφυπουργός Πολιτισμού ενώ ειδικά για τις συναυλίες, υπογράμμισε πως «μιλάμε πάντα για καθήμενους».

Σε ερώτηση εάν εξετάζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων χωρών στις οποίες υποβάλλονταν σε τεστ οι θεατές λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας, ο  κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε ότι «προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση για τα σελφ τεστ πριν την έναρξη. Έχουμε κάνει συζητήσεις με ανθρώπους των επιχειρήσεων των συναυλιών. Πρέπει να δούμε και με τους διοργανωτές και με τους γιατρούς, αν μπορεί να γίνει σε μεγάλη κλίμακα» ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε ότι «η πληρότητα στα σινεμά και στα θέατρα θα μπορούσε να συνδυαστεί με τους εμβολιασμούς».

Σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς του υπουργείου για την οικονομική ενίσχυση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού, ο κ. Γιατρομανωλάκης σημείωσε πως «υπάρχει μία δέσμη μέτρων. Κάποια είναι ήδη σε εφαρμογή και κάποια ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να τα ανακοινώσουμε σύντομα. Από το πρόγραμμα επιδότησης θέσεων που ήδη τρέχει, κοιτάζουμε να βοηθήσουμε οικονομικά στην προμήθεια εξοπλισμού όπως οι πύλες θερμομέτρησης και ο εξαερισμός αλλά και να δούμε θέματα σχετικά με το κεφάλαιο κίνησης ακόμα και κίνητρα για το κοινό για να πάει να παρακολουθήσει παραστάσεις και συναυλίες και παράλληλα να ξεκινήσουμε σε συνεργασία με τον κλάδο μία διαφημιστική εκστρατεία στην οποία θα λέμε ότι ο πολιτισμός είναι ασφαλής».

 

To απόλυτο μυστικό για να αποδίδει στο μάξιμουμ η γυμναστική σας

Όλοι αναζητούν τρόπους να γυμνάζονται με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να πιάνουν τόπο ο κόπος και ο ιδρώτας.

Οι άνθρωποι που αποζητούν τα μέγιστα από τη φυσική άσκησή τους πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό: την συνέπεια.

Με όποιον τρόπο και αν έχουμε επιλέξει να γυμναζόμαστε, η συνέπεια και η σταθερότητα είναι το μεγάλο κλειδί για να δούμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Σε αυτό κατέληξε συστηματική μελέτη του 2019 του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, που ανέλυσε αντίστοιχες πανεπιστημιακές έρευνες και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Sports Medicine».

Οι ακαδημαϊκοί βρήκαν ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονταν με συνέπεια από 2-4 φορές τη βδομάδα είδαν κατά μέσο όρο αύξηση της τάξης του 3,3% στη μυϊκή μάζα και αύξηση 25% στη σωματική δύναμη σε μια μέση περίοδο 15 εβδομάδων. Ανεξαρτήτως του τρόπου άσκησης.

Όπως κι αν γυμναζόμαστε λοιπόν, το μυστικό είναι να το κάνουμε με σταθερότητα και συνέπεια, αυξάνοντας προοδευτικά το επίπεδο δυσκολίας ή τον κύκλο των επαναλήψεων.

Χτίζοντας γερά θεμέλια και επιμένοντας, τα πρώτα καλά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν…

Φράουλες: Μεγάλη απόλαυση και συνεισφορά στο αδυνάτισμα

Είναι στην εποχή τους και έχουν τέλεια γεύση

 

Κατακόκκινες και ζουμερές, οι μικρές φράουλες προσφέρουν στον ουρανίσκο σου την απόλαυση που θέλει, ανεβάζουν την λίμπιντο και όλα αυτά προσθέτοντας στη σιλουέτα σου λίγες μόνο θερμίδες.

Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι έχεις αρκετούς λόγους για να τις απολαύσεις με το γιαουρτάκι σου και να αναβαθμίσεις το βραδινό σου σνακ. Αν δεν σου αρκούν, σύμφωνα με το tlife.gr αυτά είναι τα οφέλη της!

Σύμμαχος στο αδυνάτισμα σου
Μπορεί να είναι γλυκιά σαν… καραμέλα, όμως, δε θέλω να ξεχνάς ότι πρόκειται για φρούτο. Από τη μία, μπορείς να την καταναλώσεις οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα ως ένα άκρως γευστικό (και χορταστικό) ενδιάμεσο σνακ. Από την άλλη, η γεύση της ικανοποιεί την επιθυμία σου για κάτι γλυκό. Γιατί, και εσύ η ίδια ξέρεις, πως όταν ο οργανισμός σου έχει διάθεση για κάτι γλυκό, οι μερίδες αυξάνονται και οι θερμίδες προσλαμβάνονται.

Αισθάνεσαι χορτασμένη
Και είσαι! Έχεις παρατηρήσει και εσύ ότι ένα μπολάκι γεμάτο από καθαρισμένες φράουλες σε χορταίνει και μειώνει την όρεξη σου για τις επόμενες ώρες; Αυτή η ικανότητα οφείλεται στις φυτικές τους ίνες, που κατευνάζουν την επιθυμία για ατελείωτο τσιμπολόγημα, συνήθεια που όσο είσαι στο σπίτι αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Δυνατό ανοσοποιητικό
Πλούσια σε βιταμίνη C, η φράουλα “θωρακίζει” τον οργανισμό σου, προσφέροντας του την σπάνια αυτή βιταμίνη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα φλιτζάνι γεμάτο από φρεσκοκομμένες φράουλες αποδίδει περίπου το 60% της ημερήσιας ποσότητας της συγκεκριμένης βιταμίνης που αυτή την εποχή χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ. Και είμαι σίγουρος ότι δε θα σταματήσεις στο πρώτο φλιτζάνι!

Έχεις τα μάτια σου… δεκατέσσερα
Αν τις τελευταίες ημέρες αισθάνεσαι ότι τα μάτια σου κάνουν “πουλάκια”, τι θα έλεγες να δοκιμάσεις μερικές φράουλες, μετά το κυρίως σου; Και αν δεν πιστεύεις εμένα, άκου την άποψη των ειδικών: τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε στην φράουλα, όπως τα φλαβονοειδή βοηθούν στην αποφυγή παθήσεων στην περιοχή του ματιού σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Σώζεις την πίεση σου και… την προσπάθεια σου να αδυνατίσεις
Ένας από τους λόγους που μπορεί να μην χάνεις εκείνα τα περιττά κιλά που σε ταλαιπωρούν ίσως βρίσκεται στην πίεση σου. Όπως αναφέρουν οι διαιτολόγοι της Αμερικής, η λύση βρίσκεται στη φράουλα. Πλούσιες σε κάλιο, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, σταθεροποιώντας τα επίπεδα πίεσης στο αίμα.

Σταθερά τα επίπεδα σακχάρου… σταθερός και ο αριθμός στη ζυγαριά
Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, η συχνά κατανάλωση του κόκκινου αυτού φρούτου, μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσεις διαβήτη τύπου 2, αφού μία από τις ιδιότητες της είναι να διατηρεί σταθερό το σάκχαρο στο αίμα.

Μην ξεχνάς!
Επειδή αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα φρούτα, αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να τις καταναλώσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα από την ημέρα που θα τις αγοράσεις. Επίσης, προσπάθησε να αποφύγεις τη σαντιγί και να κινηθείς σε ρυθμούς γιαουρτιού, προκειμένου να μειώσεις τις θερμίδες ακόμα περισσότερο.

 

Eurovision 2021: Μια δεύτερη μουσική ευκαιρία για τους διαγωνιζόμενους

Ιδιαίτερος θα είναι ο διαγωνισμός του τραγουδιού, που θα διεξαχθεί στην σκιά της πανδημίας του κορονοϊού.

Όταν ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision ακυρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ο Vasil Garvanliev, που θα εκπροσωπούσε τη Βόρεια Μακεδονία δυσαρεστήθηκε. «Όλη μου τη ζωή, δούλευα για να φτάσω εκεί και το ταξίδι μου δεν ξεκίνησε καν. Ήμουν συντετριμμένος», είπε στους «New York Times» o 36χρονος.  Για τον Garvanliev  αλλά και για εκατοντάδες εκατομμύρια θαυμαστές της εκδήλωσης, η Eurovision είναι κάτι παραπάνω από έναν λαμπρό διαγωνισμό τραγουδιού. «Είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του τραγουδιού», τόνισε ο ίδιος.

Αρκετούς μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο, ο Garvanliev κλήθηκε τελικά να εμφανιστεί στον φετινό διαγωνισμό. Πρόκειται για μία από τις 26 εμφανίσεις -ανάμεσα τους και η Ελλάδα- που επιστρέφουν από την Eurovision 2020. Προγραμματισμένος για τις 22 Μαΐου στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ο 65ος διαγωνισμός θα είναι ο περίεργος που έχει διεξαχθεί ποτέ.  Η αρένα θα έχει χωρητικότητα 20%, με μόλις 3.500 άτομα να δίνουν το «παρών» καθισμένοι προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά της νόσου.

«Πρόβα» για το μέλλον

Για την ολλανδική κυβέρνηση το event θα αποτελέσει μέρος μιας σειράς δοκιμών για να δει πως μπορεί να πραγματοποιήσει και άλλα μεγάλα γεγονότα στο μέλλον με ασφάλεια. Σημειώνεται ότι όλοι οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν κάνει ηχογραφήσει ήδη τα τραγούδια τους σε περίπτωση που νοσήσουν και δεν μπορούν να ανέβουν στην σκηνή. Ίσως όμως το πιο ασυνήθιστο είναι ότι όλοι οι διαγωνιζόμενοι που θα επιστρέψουν θα ερμηνεύσουν ένα διαφορετικό τραγούδι από αυτό που είχαν προγραμματίσει για την εκδήλωση του 2020. Σε έναν διαγωνισμό που όλα κρίνονται σε μερικά λεπτά, όσο δηλαδή διαρκεί το τραγούδι, οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν σε κάθε περίσταση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συμμετοχή της Ισλανδίας με τον Dadi Freyrα και το συγκρότημά του Gagnamagnid. Πέρυσι ήταν ο αγαπημένος του κοινού και φαβορί για τη νίκη με το τραγούδι «Think About Things», που είχε γράψει για το νεογέννητο παιδί του. Το βίντεο του τραγουδιού, μέχρι να ακυρωθεί η Eurovision, είχε εκατομμύρια views στο YouTube και έγινε viral στο Twitter και στο TikTok. «Άλλαξε τη ζωή μου, αυτό το τραγούδι», είπε ο Freyr σε συνέντευξη του. Φέτος, θα τραγουδήσει το «10 Years», ένα τραγούδι αφιερωμένο στον γάμο του. Το κομμάτι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει viral, αλλά ο Freyr είπε ότι δεν τον ενοχλεί αυτό. «Δεν πήγα να προσπαθήσω να αναδημιουργήσω την επιτυχία, γιατί ξέρω ότι είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Η τύχη πρέπει να είναι μέρος αυτής» σχολίασε ο Ισλανδός καλλιτέχνης.

Η περίπτωση της Αυστραλίας:

Τέσσερις άλλοι τραγουδιστές που επιστρέφουν επίσης από πέρυσι δήλωσαν σε συνεντεύξεις τους ότι η πανδημία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο που συνάντησαν όταν έγραφαν το καινούριο τραγούδι. «Για τους πρώτους τρεις ή τέσσερις μήνες της πανδημίας, δεν έγραψα τίποτα», δήλωσε η Jessica Alyssa Cerro, που θα διαγωνιστεί για την Αυστραλία. «Έφτασε ο Νοέμβριος και έλεγα ότι μάλλον θα πρέπει να αρχίσω να δουλεύω το τραγούδι της Eurovision.», πρόσθεσε. Πάντως, η Αυστραλιανή δεν θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην Ολλανδία για να αγωνιστεί, αφού οι ιθύνοντες αποφάσισαν ότι η συμμετοχή της ήταν ρίσκο λόγω του ιού. Αντ ‘αυτού, οι οπαδοί της Eurovision θα παρακολουθήσουν τη συμμετοχή βιντεοσκοπημένη. «Θα ήταν τόσο άσχημο αν ήμουν το άτομο που έφερνε τον κοροναϊό πίσω στην Αυστραλία, όπου καθόμαστε στα στάδια, περνώντας καλά, χορεύουμε και αγγίζουμε ο ένας τον άλλον», είπε.

Ο Jeangu Macrooy από την Ολλανδία, δήλωσε από την μεριά του ότι δεν είχε καθόλου έμπνευση. «Δεν είχα έμπνευση από πουθενά.  Απλά καθόμουν μέσα», τόνισε και αυτός στους «New York Times». Tον Δεκέμβριο επηρεασμένος από τα γεγονότα στην Αμερική με την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έβαλε σε σειρά τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και έγραψε το «Birth of a New Age», με το οποίο ευελπιστεί να «μιλήσει» σε όλους όσοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων. «Είναι μια ωδή στους ανθρώπους που διεκδικούν τον χώρο τους και λένε ότι αξίζουν τον σεβασμό και το να γίνουν αποδεκτοί για αυτό που είναι», σχολίασε ο Ολλανδός.

 

Ναι, τελικά η Celine Dion θα έρθει στην Ελλάδα!

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε αν είχατε αγοράσει εισιτήριο για την συναυλία που ακυρώθηκε

Οι ευρωπαϊκές συναυλίες, που ήταν προγραμματισμένες από 19 Ιουνίου έως 25 Ιουλίου 2021, επαναπρογραμματίζονται για το 2023, από 31 Μαΐου έως 17 Ιουλίου.

Η προγραμματισμένη εμφάνιση της Celine Dion για τις 23 Ιουλίου 2021 στο Ο.Α.Κ.Α. στην Αθήνα, μεταφέρεται για την
Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023!

Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του COVID-19 και των περιορισμών στις μαζικές συγκεντρώσεις, η Celine Dion αναγκάζεται με βαθιά λύπη να επαναπρογραμματίσει τις ημερομηνίες της ευρωπαϊκής περιοδείας της, «Courage World Tour». Οι προγραμματισμένες για το φετινό καλοκαίρι συναυλίες σε: Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, Λευκωσία στην Κύπρο, Ατάρντ στην Μάλτα, Αθήνα στην Ελλάδα, Βουκουρέστι στην Ρουμανία, Carhaix στη Γαλλία, Λούκκα στην Ιταλία και Νιόν στην Ελβετία, μεταφέρονται για το 2023, από 31 Μαΐου έως 17 Ιουλίου.

Η Celine και οι Concerts West/AEG Presents θέτουν ως κορυφαία προτεραιότητά τους την υγεία και την ασφάλεια των θεατών. Οι συναυλίες σε ανοικτούς χώρους και οι εμφανίσεις σε φεστιβάλ της «Courage World Tour» στην Ευρώπη που αρχικά ήταν προγραμματισμένες για το 2020 και στη συνέχεια αναβλήθηκαν για το 2021, επαναπρογραμματίζονται πλέον για το 2023.

Η Celine δήλωσε:

«Ελπίζω να είστε καλά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε. Ανυπομονούσα να σας δω όλους αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς λόγω της παγκόσμιας κατάστασης χρειάζεται να επαναπρογραμματίζουμε συνεχώς τα σχέδια μας. Σας παρακαλώ μην απελπίζεστε. Εμείς αισθανόμαστε πολύ καλά με τον σχεδιασμό των εμφανίσεων μας για το 2023 και περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία τη στιγμή που επιτέλους θα σας δω όλους από κοντά. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς. 2023-ερχόμαστε!»

Tα εισιτήρια που αγοράστηκαν για τις συναυλίες της Celine Dion που ήταν προγραμματισμένες για το 2020 και το 2021 στην Αθήνα, παραμένουν σε ισχύ για τη νέα ημερομηνία, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023.

Οι πελάτες που επιθυμούν να εξαργυρώσουν τα εισιτήρια / voucher θα πρέπει να στείλουν σχετικό αίτημα από τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2021 έως και τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. Αιτήσεις εξαργυρώσεων πέραν του διαστήματος αυτού δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Η διαδικασία της επιστροφής του αντιτίμου θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον τρόπο αγοράς εισιτηρίων, ως κάτωθι:

  1. Οι πελάτες που προμηθεύτηκαν τα εισιτήρια τους μέσω Viva θα πρέπει να μπουν στη σελίδα της παραγγελίας τους είτε μέσω της σελίδας https://travel.viva.gr/order-management/view-details είτε μέσω του σχετικού link που έλαβαν στο e-mail τους κατά την αγορά του εισιτηρίου. Στη συνέχεια, οι πελάτες θα πρέπει να δηλώσουν ότι επιθυμούν την εξαργύρωση των εισιτηρίων τους.
  2. Οι πελάτες που αγόρασαν τα εισιτήρια τους με μετρητά από φυσικό σημείο εξυπηρέτησης του δικτύου Viva, θα πρέπει να αποστείλουν email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού, ώστε να γίνει κατάθεση του αντίστοιχου ποσού.

 

Οι δολοφόνοι δεν τον ξέχασαν  

Ζακυνθινός επιχειρηματίας   εκτελέστηκε λίγους μήνες μετά τη σύζυγό του

 

Συγκλονισμένη είναι η Ζάκυνθος από τη νέα δολοφονία που συνέβη μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Θύμα o γνωστός επιχειρηματίας Ντίμης Κορφιάτης, ο οποίος μάλιστα πριν λίγους μήνες είχε γλιτώσει από δολοφονική ενέδρα εναντίον του, στην οποία έχασε τη ζωή της η σύζυγός του

Ο άνδρας πήγε για επαγγελματικό ραντεβού σε γραφείο, με δύο άγνωστους δράστες ξαφνικά να εισβάλουν μέσα με αυτόματα όπλα και να τον εκτελούν εν ψυχρώ. Μάλιστα, ένας εκ των δύο δραστών του έδωσε και τη χαριστική βολή.

Από τα πυρά, ελαφρά τραυματισμένος είναι ο ένας από τους ιδιοκτήτες του γραφείου, ο οποίος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Τι λέει ο αδελφός του επιχειρηματία

Συγκλονισμένος δηλώνει ο αδερφός του άτυχου επιχειρηματία, περιγράφοντας πώς έγινε η δολοφονική επίθεση μέρα-μεσημέρι.

«Ο αδερφός μου βρισκόταν δίπλα σε ένα εμπορικό κέντρο στην Ζάκυνθο, που έχει πολλά μαγαζιά εκεί και είναι πολυσύχναστο σημείο. Ο αδερφός μου μπήκε σε ένα λογιστικό γραφείο, οι δολοφόνοι πέρασαν με ένα αυτοκίνητο Fiat Panda. Σταμάτησαν, πυροβόλησαν την πόρτα του γραφείου, μπήκαν μέσα, τον σκότωσαν και σηκώθηκαν και έφυγαν… Αυτό ήταν όλο» λέει στο protothema.gr και προσθέτει:

«Τώρα θα μείνουν τα τρία ανίψια μου ορφανά και από πατέρα, αφού την μητέρα τους την σκότωσαν πέρσι το καλοκαίρι».

Ποιος ήταν ο 54χρονος επιχειρηματίας

Ο Ντίμης Κορφιάτης, είχε κατηγορηθεί αλλά είχε αθωωθεί για την δολοφονία της Βάϊας Ζήση το 2004, της μεγαλύτερης ιδιοκτήτριας οίκων ανοχής στην Αθήνα. Επίσης ο ίδιος με αποκαλυπτική κατάθεσή του είχε «φωτογραφήσει» τους ενόχους στη ληστεία-μαμούθ των 550.000 ευρώ σε βάρος του νυν Δημάρχου Ζακυνθίων. Η ληστεία είχε γίνει τον Απρίλιο του 2016 στο κέντρο της πόλης. Ο νυν Δήμαρχος του νησιού περπατούσε στον μικρό πεζόδρομο και είχε μαζί του μία μικρή τσάντα που περιείχε 550.000 ευρώ, τα οποία προορίζονταν για πληρωμές για την κατασκευή του Αρετάκειου Σχολείου, στην ορεινή Ζάκυνθο. Εκείνη την ώρα, του επιτέθηκε ένα άτομο, το οποίο κατάφερε και του πήρε την τσάντα με τα χρήματα.

Η ενέδρα στον Άγιο Σώστη

Η 37χρονη σύζυγος του ξενοδόχου, άφησε πέρσι πίσω της τρία παιδάκια. Δύο δράστες έστησαν ενέδρα θανάτου στο ζευγάρι στην περιοχή του Αγίου Σώστη και πυροβόλησαν εν ψυχρώ την 37χρονη, ενώ βρισκόταν επάνω στη μηχανή που οδηγούσε ο άντρας της. Ο Ντίμης Κορφιάτης κατάφερε τραυματισμένος να τους ξεφύγει.

 

Σελίδα 1 από 1113
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ