Το βασικό σχέδιο για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ ΠΟΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ Η ΓΕΝΟΠ

Δεν απορρίπτει προκαταβολικά τη συζήτηση για πώληση μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ωστόσο ζητεί να πληροφορηθεί τους όρους και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης προκειμένου να τοποθετηθεί επισήμως. Αν και η βασική θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ δεν είναι κακή και ότι για τα οικονομικά αποτελέσματα η ευθύνη βαρύνει εξωγενείς παράγοντες, όπως άλλωστε υποστηρίζει και η απερχόμενη διοίκηση, εντούτοις είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στους συνδικαλιστές ένα ενδιαφέρον δίλημμα για την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΔΕΗ: την πώληση μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ αντί του πλάνου που μέχρι πριν τις εκλογές θεωρείτο το επικρατέστερο για πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Εδώ λοιπόν σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι, που στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Χατζηδάκη την περασμένη εβδομάδα δεν είχαν πληροφορηθεί το περιεχόμενο στου σχεδίου διάσωσης και εξυγίανσης της ΔΕΗ, εμφανίζονται έτοιμοι να συζητήσουν το σχέδιο θέτοντας ουσιαστικά δύο όρους: ο πρώτος αφορά στη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, όπως συνέβη και στην περίπτωση των Κινέζων με τον ΑΔΜΗΕ, με τη διαφορά ότι το πλειοψηφικό ποσοστό θα παραμείνει στη ΔΕΗ και δεν θα πάει στο δημόσιο. Ο δεύτερος αφορά στο να υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με την Κομισιόν για το θέμα του ανταγωνισμού ώστε να μην υπάρχει θέμα υδροηλεκτρικών.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά πάντως, πρόθεση της κυβέρνησης είναι ακριβώς να διατεθεί μειοψηφικό ποσοστό του ΔΕΔΔΗΕ σε στρατηγικό. Το βασικό σχέδιο προβλέπει την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος και θα εισηγηθεί τις βέλτιστες μεθόδους για την μερική αποκρατικοποίηση των δικτύων διανομής. Θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις με τις τράπεζες, ο οποίες θα θέσουν τους δικούς τους όρους για την αξιοποίηση των κεφαλαίων και την απομόχλευση του δανεισμού του ομίλου ΔΕΗ, ενώ το επόμενο βήμα αφορά στην μεταβίβαση της κυριότητας των δικτύων από τη μητρική ΔΕΗ στη θυγατρική ΔΕΔΔΗΕ. Με την ολοκλήρωση της προετοιμασίας, θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός και η πώληση μειοψηφικού μεριδίου έως 49%, που θα δώσει στη ΔΕΗ την αναγκαία ένεση κεφαλαίων για τη μείωση του δανεισμού της και την υλοποίηση των αναγκαίων βημάτων μετασχηματισμού.

energypress.gr

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ