Αναταραχή στα ασφαλιστικά ταμεία. Το παρασκήνιο απομάκρυνσης του διοικητή του ΕΦΚΑ

Το πρωτοφανές πλεόνασμα του ΕΦΚΑ( προϋπολογίζεται πλεόνασμα 689 εκ το 2018) στο οποίο θα στηριχθεί και πάλι η κυβέρνηση για να επιτύχει το πλεόνασμα 3.5% για το τρέχον έτος φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την απομάκρυνση του διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Αθανάσιου Μπακαλέξη.

Δεν υπάρχει περιθώριο να «παίξει» κανείς με καθυστερήσεις η να ανεχτεί « τρύπα» στα έσοδα και χαλάρωση των εισπρακτικών μηχανισμών. Το πλεόνασμα οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης των μισθωτών , στα έσοδα από ληξιπρόθεσμες εισφορές και στη συρρίκνωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης λόγω περικοπών και μείωσης του αριθμού των νέων συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το υπουργείο η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών τω μη μισθωτών δεν προκάλεσε κάμψη στα έσοδα ούτε γενικευμένη τάση απόκρυψης εισοδημάτων, καθώς η διαστρωμάτωση των εισοδημάτων παρέμεινε για τη συντριπτική πλειονότητα των μη μισθωτών στα επίπεδα που ήταν πριν από τη ψήφιση και εφαρμογή του Ν. 4387/16. Η επιβάρυνση των εισφορών δεν αφορά την πλειοψηφία αφού και το 2018 το ποσοστό των μη μισθωτών που καλείται να καταβάλλει εισφορές έως 200€ μηνιαίως ανέρχεται σε 87,7% (περίπου 1,23 εκατομμύρια ασφαλισμένοι).

«Οι παραιτήσεις δηλώνουν ότι τίποτε δεν πάει καλά με τον ΕΦΚΑ εν αντιθέσει με όσα υποστηρίζουν στο υπουργείο» σχολίασε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.
Συνδικαλιστές: Αλαλούμ

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές το αλαλούμ που επικρατεί δεν αφορά μόνο τον συμψηφισμό και τα μητρώα αλλά και την καθαριότητα.

«Οι συμβάσεις με τις εταιρίες καθαρισμού έληξαν στο τέλος του 2017 και δεν έχουν προχωρήσει οι νέοι διαγωνισμοί με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να καθαρίζουν εναλλάξ μόνοι τους ακόμα και τις τουαλέτες.» λένε χαρακτηριστικά.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ήταν η καθυστέρηση στην έκδοση των εγκυκλίων για την οποία ευθύνεται το υπουργείο όσο και της ΗΔΙΚΑ, να προχωρήσει στον συμψηφισμό και τον υπολογισμό των εισφορών για τους μη μισθωτούς.

«Όσο συνεχίζεται η εκατέρωθεν επίρριψη ευθυνών μεταξύ του Υπουργείου και της Διοίκησης του ΕΦΚΑ – επεσήμανε ο κ. Μηταράκης -χιλιάδες αιτήσεις συντάξεων παραμένουν εκκρεμείς ενώ οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι υφίστανται τις συνέπειες της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής».
Οι «πληγές» του ΕΦΚΑ
Απαριθμώντας τις «πληγές» του ΕΦΚΑ αναφέρει ότι οι βάσεις δεδομένων δεν έχουν επικαιροποιηθεί, οι υπηρεσίες δε διασυνδέονται μεταξύ τους, τα λάθη στο Μητρώο δεν έχουν διορθωθεί, οι εγκύκλιοι είτε δεν έχουν εκδοθεί είτε εκδόθηκαν με καθυστέρηση και οι υπάλληλοι δεν έχουν εκπαιδευτεί.

Ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης κ. Τάσος Πετρόπουλος ζήτησε την παραίτηση του διοικητή ο οποίος βρισκόταν ένα χρόνο στο τιμόνι του φορέα κρίνοντας αναποτελεσματική τη θητεία του αφού στην ανακοίνωσή του επισημαίνει την ανάγκη για πιο «αποτελεσματική λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, με ταχύτατη αναβάθμιση των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των μηχανογραφικών εφαρμογών, που θα βελτιώνουν το επίπεδο εξυπηρέτησης και λειτουργίας του ΕΦΚΑ.»

Κύκλοι του διοικητή σχολίαζαν ότι ο κ. Πετρόπουλος παρουσίαζε ως δικά του επιτεύγματα ,τα θετικά του ΕΦΚΑ και χρέωνε στον κ. Μπακαλέξη τα αρνητικά και τις καθυστερήσεις.

Πάντως οι σχέσεις του διοικητή δεν ήταν αρμονικές ούτε και με την κ. Αχτσιόγλου
Όσο για τη ροή στην έκδοση των νέων συντάξεων, βάσει των στοιχείων του ίδιου του ταμείου, εντός του 2017 εκδόθηκαν 113.680 εγκριτικές αποφάσεις συνταξιοδότησης, 22.432 απορριπτικές, 44.400 προσωρινές, 26.800 τροποιητικές, ενώ συνολικά ελέχθησαν 241.669 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Στόχος είναι τον Ιούλιο του 2018 να έχουν εκκαθαριστεί οι εκκρεμότητες με την έκδοση άλλων 70.000 συντάξεων. Παράλληλα, έτρεξε και ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων προσεγγίζοντας το 90%.

Όσο για τις επικουρικές, το μνημόνιο ορίζει ότι έως τον Απρίλιο θα πρέπει το ΕΤΕΑΕΠ να έχει προχωρήσει στην έκδοση τουλάχιστον 13.800 συντάξεων, στόχος που θεωρείται ήδη σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί.

 

 

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ