Εκλογές "βλέπει" το Χρηματιστήριο... και πέφτει

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Σε αρνητικά εδάφη κινείται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όπως όλα δείχνουν ανέγνωσε το μεταμνημονιακό μήνυμα του πρωθυπουργού ως άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,29% στις 710,56 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,40% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.879,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,31% στις 713,45 μονάδες.

Λίγο νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, εκφώνησε το πανηγυρικό διάγγελμά του, το οποίο δεν ήταν παρά ένας λόγος που έβριθε αιχμών για τις Κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, τα πρώτα σχόλια της αγοράς από το εν λόγω διάγγελμα ήταν αρνητικά, αφού δεν ήταν λίγοι οι διαχειριστές που πλέον θεωρούν ότι η χώρα εισέρχεται ατύπως σε μια προεκλογική περίοδο.

Άλλωστε, ήταν ένας "φόβος" που ψιθυριζόταν στην αγορά το τελευταίο διάστημα, με αρκετούς να αναμένουν ότι μετά το καλοκαίρι η χώρα θα μπει σε μία τροχιά "ήπιας" προεκλογικής περιόδου, καθώς οι επόμενες εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2019. Άρα με μία κυβέρνηση που ήδη έχει την πλάτη στον τοίχο μετά από τα δραματικά γεγονότα των πυρκαγιών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς πως θα κινηθεί προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της όσο ο κοινοβουλευτικός χρόνος εξαντλείται.

Και όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο που πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να δώσει τα πρώτα δείγματα της μεταμνημονιακής εποχής. Είναι σαφές, άλλωστε, πως εισερχόμαστε σε μια νέα φάση επιτροπείας χωρίς να είναι εύκολα προσδιορίσιμες οι παράμετροι της, με αποτέλεσμα να δείχνει λογική η επιφυλακτικότητα της αγοράς για τις πτυχές της φορολογίας ιδιωτών και επιχειρήσεων και τη διαμόρφωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Πάντως, ένα ακόμη στοιχείο που αναμένει τώρα η αγορά είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία θα "αφουγκραστούν” τις προθέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας. Εκεί θα φανεί πως θα κινηθεί η πολιτική της κυβέρνησης τόσο ενόψει της σύνταξης του προϋπολογισμού, όσο και ενόψει του προεκλογικού 12μήνου που ατύπως έχει αρχίσει.

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης υποχωρεί κατά 4,36%, με τις ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Πειραιώς, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, μόνο ο Τιτάνας έχει κρατήσει τα κέρδη του στο +1,04%, ενώ χαμηλότερα του 1% έχουν περιορίσει την άνοδό τους οι Jumbo, Grivalia, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Φουρλής και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή η Μυτιληναίος

Πηγή

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ