Με στρατηγικές συμμαχίες στην Ελλάδα αλλά και στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης συνεχίζει να χτίζει το χαρτοφυλάκιό της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η ΔΕΗ, «σαρώνοντας» πράσινα μεγαβάτ σε νέα έργα που αυξάνουν τη δυναμική της στην αιολική ενέργεια.
Η περαιτέρω ενίσχυση του αιολικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σπάει το «σερί» εξαγορών κυρίως σε φωτοβολταϊκά.
Με τη χθεσινή συμφωνία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για την εξαγορά έτοιμων και σε λειτουργία έργων 66,6 MW και υπό ανάπτυξη 1,7 GW από τους ομίλους Σαμαρά και Κοπελούζο, με έργα κυρίως αιολικής ενέργειας η ΔΕΗ, διαφοροποιεί το πορτοφόλιό της στις ΑΠΕ, ενισχύοντας το μερίδιο των αιολικών στο παραγωγικό της μείγμα που είναι το ζητούμενο.
Η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος τόσο τεχνολογικά (αιολικά, Φ/Β, υδροηλεκτρικά) όσο και γεωγραφικά (Ελλάδα, ΝΑ Ευρώπη), θα επιτρέψει στην Επιχείρηση να αντιμετωπίσει και τις προκλήσεις της αγοράς που προκαλεί η στοχαστικότητα των ΑΠΕ, δημιουργώντας ένα Βαλκανικό διάδρομο που θα στηρίξει την διασυνοριακή μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε 24ωρη βάση και θα περιορίσει τα ρίσκα της ηλιακής ενέργειας.
Εξαγωγές ενέργειας
Συγχρόνως η ΔΕΗ μεγαλώνει το εκτόπισμα της και στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, εξασφαλίζοντας καταστατική πλειοψηφία στην μονάδα φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης ισχύος 840 MW (71% από 51%), την οποία θα αναπτύξει σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ Εμπορίας μετά την απόκτηση ποσοστού 20% που κατείχε στην εταιρεία η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου.
Η νέα κίνηση της ΔΕΗ επιταχύνει τον ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου της, ο οποίος περιλαμβάνει τη σταδιακή απομάκρυνση από το λιγνίτη αλλά και δυναμώνει τον εξαγωγικό χαρακτήρα της Επιχείρησης καθώς ο σταθμός θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και κατ’ επέκταση, προς Σερβία.